Whole Genome Sequencing was cruciaal bij detectie Listeria-stam bij vleeswarenrecall Offerman

Whole Genome Sequencing was cruciaal bij detectie Listeria-stam bij vleeswarenrecall Offerman

De DNA-techniek Whole Genome Sequencing (WGS) was cruciaal bij het linken van de listeriastam van de patiënten aan de vleeswaren van Offerman, zegt RIVM-epidemioloog Eelco Franz. "We kunnen nu op forensisch niveau patiënten linken aan voedselisolaten."

Afgelopen weekend was de terugroepactie van vleeswaren bij producent Offerman, onderdeel van de Ter Beke Groep, groot in het nieuws. NVWA en RIVM meldden dat ze met een nieuwe detectiemethode snel de bron van de besmetting konden detecteren. Dit blijkt te gaan om de WGS-techniek.

RIVM-epidemioloog Eelco Franz legt uit: “Voorheen konden we patiënten die besmet waren met dezelfde Listeriastam niet zo precies aan elkaar linken. Dat kunnen we met WGS nu wel.” RIVM had de desbetreffende Listeriastam al in 2017 bij een patiënt gedetecteerd. Dit jaar zag de organisatie een groeiend aantal  patiënten met deze stam. Door deze resultaten te vergelijken met de DNA-database van de NVWA, konden ze een match vinden tussen de listeriastam bij patiënten en die van de vleeswaren van producent Offerman.

WGS-techniek

Normaal gaat RIVM bij een uitbraak met een vragenlijst langs de patiënten om te noteren wat en waar ze hebben gegeten. “Dit geeft als het goed is een lead naar  een product en waar het vandaan komt. Daar kan het NVWA dan monsters nemen. Bij deze Listeria casus kon met de WGS-techniek de isolaten van patiënten direct worden gekoppeld aan een isolaat uit voedsel dat eerder dor de NVWA was verkregen.  Dit versnelt de bronopsporing met enkele weken”.

Database NVWA

Voor een snelle detectie is het van belang dat  de database van de NVWA en RIVM goed gevuld is. “Dat is steeds meer het geval doordat de NVWA-inspecteurs routinematig monsters nemen bij bedrijven en de isolaten worden getypeerd met de WGS-techniek.” Franz geeft aan dat deze techniek zeker zou hebben geholpen bij een snellere detectie van de bron van de EHEC-uitbraak in 2011, mits het DNA van het pathogeen in het voedselproduct bekend was.

Voor RIVM is deze techniek nu dé methode om pathogenen te identificeren. “Het begint voor ons al routine te worden. Met Salmonella hebben we al een paar succesvolle cases. We hebben bijna alle pathogenen al in kaart gebracht.” Ook in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Duitsland en Frankrijk is de techniek voor routine. “Wat Nederland uniek maakt is de korte lijn tussen organisaties die de patiënten onderzoeken zoals RIVM met de toezichthouder NVWA en WFSR. We delen onze data. Daarmee lopen we wel voorop in Europa.”

Impact foodindustrie

Franz verwacht dat WGS een flinke impact zal hebben op de voedselveiligheid. “We kunnen op forensisch niveau patiënten linken aan een voedsel-isolaat. We kunnen daardoor snel voedingsmiddelen linken aan of juist uitsluiten van een besmetting. Dat is een groot voordeel.”


Listeria monocytogenes wordt uitgebreid behandeld op het VMT Food Safety Event op 28 november. Kijk voor het programma en voor aanmelding op de eventsite

Simone Hertzberger Artikel Staand.jpgSimone Hertzberger, hoofdredacteur van de Nieuwsbrief Voedselveiligheid van Vakblad VMT, legt in Met het Oog op Morgen op uit wat de bacterie precies doet, waar 'ie vandaan komt en hoe voorkomen kan worden dat de bacterie in ons vlees terechtkomt.


Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees 5 mensen aangeklaagd na dodelijke uitbraak van bongkrekzuur

In maart 2024 leidde een uitbraak door het zeldzame toxine bongkrekzuur tot 33 ziektegevallen en zes doden. Vijf mensen zijn aangeklaagd in verband met deze dodelijke uitbraak in Taiwan.

Beeld: Shutterstock
Enzymen

NVWA Handboek Enzymen: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek enzymen in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom enzymen. Hoe zit het met het gebruik van enzymen als hulpstof of ingrediënt? En wat zegt de wetgeving over enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: glas in dumplings en...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: glas in dumplings, STEC in filet americain, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Voor abonnees
Voor abonnees
Etikettering

Voor abonnees 2 foutjes op 1 etiket en dus: een recall

Op 6 februari 2025 riep de Zweedse retailorganisatie ICA het product Beef Stew Bites terug omdat het product varkensvlees bevat. Het product is met een rundvleeslabel onjuist geëtiketteerd. Ook de houdbaarheidsdatum van 12-11-2024 klopt niet.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.