Hygiëne

DNA-analyse en webapp voor het opsporen van besmettingsbronnen in de...

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA van ziekteverwekkende bacteriën en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van besmettingen in voedsel kunnen detecteren.

Voor abonnees
Voor abonnees
Listeria

Voor abonnees Twee jaar listeria bij zelfde voedselproducent: 11 zieken en een dode...

Een jarenlange besmetting met Listeria monocytogenes bij de Amerikaanse voedselproducent Yu Shang Inc. heeft ernstige gevolgen: elf zieken, waaronder een zwangere vrouw, en de dood van een pasgeboren baby. De besmetting wordt gelinkt aan kant-en-klare vleesproducten met lange houdbaarheid. Hiervan is meer dan 30.000 kilo teruggeroepen. De uitbraak benadrukt de noodzaak van strikte voedselveiligheidsmaatregelen, vooral bij kwetsbare producten.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Listeria

Voor abonnees Uitbraak invasieve listeria met sequentietype 7

Sinds juli 2024 heeft het Statens Serum Institut in Denemarken zeven gevallen geregistreerd van dezelfde soort Listeria monocytogenes.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Uitbraak van Salmonella Enteritidis door geïmporteerde eieren uit...

In Zweden is de afgelopen maanden een uitbraak van Salmonella Enteritidis vastgesteld, vermoedelijk veroorzaakt door de consumptie van eieren geïmporteerd uit Oekraïne.

foto: shutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Salmonella-uitbraak in 9 staten van de VS

Een aanhoudende uitbraak van infecties met Salmonella Enteritidis in de Verenigde Staten is afkomstig van eieren van een pluimveebedrijf in Wisconsin.

Foto: IlvoVoor abonnees
Voor abonnees
Analyse

Voor abonnees DNA-sequencing pathogenen handig voor producent: een overzicht

In de voedingsindustrie is het nauwkeurig traceren van bacteriële contaminatie cruciaal voor het waarborgen van voedselveiligheid en kwaliteit. DNA-sequencing biedt voedingsmiddelenbedrijven enorme mogelijkheden om bacteriële stammen te identificeren, contaminatieroutes te traceren en persistente problemen aan te pakken. Daarmee kunnen incidenten en recalls worden voorkomen.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Yersinia

Voor abonnees Milkshakes in verzorgingshuizen besmet met Yersinia

In Australië hebben wetenschappers ontdekt dat een besmet ingrediënt in milkshakes waarschijnlijk de oorzaak is van een uitbraak van Yersinia in een Australische staat.

Voor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Onbehandeld water is bron van salmonella-uitbraak komkommers

De uitbraak van twee soorten salmonella door consumptie van komkommer blijkt te komen door onbehandeld water. Honderden mensen in de Verenigde Staten zijn ziek geworden.

Voor abonnees
Voor abonnees
Listeria

Voor abonnees EFSA: "Langdurige listeria-uitbraak in meerdere landen is gekoppeld...

Tussen 2012 en 2024 veroorzaakte Listeria monocytogenes 73 infecties en veertien doden in zeven landen, vooral door visproducten. Ondanks uitgebreide onderzoeken blijft de bron onduidelijk, wat de dringende noodzaak voor betere controlemaatregelen en verder onderzoek benadrukt. Nieuwe besmettingen lijken onvermijdelijk zonder ingrijpende veranderingen, aldus EFSA.

Voor abonnees
Voor abonnees
E.Coli

Voor abonnees Update over de uitbraak van E. coli in walnoten

Uit onderzoeksgegevens blijkt dat biologische walnoten van Gibson Farms mogelijk besmet waren met pathogene E. coli en twaalf mensen ziek maakte.

  1. Voor abonneesEngels rundergehakt veroorzaakt uitbraak met Salmonella typhimurium in Denemarken
  2. Halfjaar durende Amerikaanse uitbraak E. coli in rauwmelkse kaas is voorbij
  3. Zweeds onderzoek: wassen bladgroenten sluit Salmonella-besmetting niet uit
  4. Salmonella-uitbraak door vleeswaren: zieken in 22 staten in de Verenigde Staten
  5. Listeria-uitbraak in kaas uit 2014 resulteert nog steeds in nieuwe patiënten
  6. Hoe pak je het gevaar van Listeria aan? RIVM: 'WGS helpt'
  7. De WHO Voedselveiligheidsdag leverde 3 belangrijke aandachtsgebieden op voor de nabije toekomst
  8. Milkshakes veroorzaakten 6 zieken waarvan 3 overleden
  9. Een dode in Oostenrijk en tientallen zieken in de EU door uitbraken van salmonellose
  10. Meerjarige Duitse Listeria-uitbraak gekoppeld aan gerookte vis uit Polen
  11. EFSA benadrukt: 'privacy en vertrouwen blijven aandachtspunten WGS'
  12. In een langjarige uitbraak van listeriose werden 19 mensen ziek
  13. Een laboratoriumfout veroorzaakte een recall
  14. Zeer zeldzame en ernstige uitbraak door met Streptokokken besmette melk
  15. Honderden zieken in meerdere landen in 2 slepende uitbraken
  1. Eén sterfgeval en twee zieken door halfzachte kaas
  2. Voor abonnees5 tips van doorgewinterde professionals voor nieuwe kwaliteitsmanagers
  3. Voor abonnees11 vragen aan NVWA over monitoring, studies en challengetesten
  4. Je zult maar op vakantie zijn en dan ziek worden
  5. Onderzoek afgerond naar een van de grootste Europese uitbraken door Spaanse vleeswaar
  6. De bron van een uitbraak was duidelijk, maar Ierse overheid bevestigde dat niet
  7. Deense interventie om uitbraken van listeriose te voorkomen heeft nauwelijks succes
  8. Producent die meerdere rauwe grondstoffen verwerkt, heeft cruciale rol in verlagen ziektelast van Listeria monocytogenes
  9. Biefstuk tartaar veroorzaakt grote uitbraak, maar hoe gevaarlijk is tartaar?
  10. Zweeds visbedrijf veroorzaakt uitbraak met gerookte forel
  11. Uitbraak met een laat achterhaalde oorzaak
  12. Weer is besmette salade de oorzaak van een uitbraak
  13. Diffuse uitbraken zullen vaker worden opgespoord
  14. Column Simone Hertzberger: Individuele ziektegevallen zijn vaker onderdeel van een uitbraak
  15. Wat zijn de kansen van Whole Genome Sequencing (WGS) voor de foodsector?