Voor abonnees AI helpt bij opsporen van voedselgerelateerde ziekten
Slimme technologie biedt nieuwe kansen voor vroegtijdige detectie van ziekte-uitbraken door voedsel.
Slimme technologie biedt nieuwe kansen voor vroegtijdige detectie van ziekte-uitbraken door voedsel.
In februari 2022 ontdekte het Verenigd Koninkrijk een salmonella-uitbraak met behulp whole genome sequensing (WGS). Al snel volgden meldingen uit andere landen. Onderzoek naar het consumptiegedrag van consumenten en microbiologische analyses wezen chocoladeproducent Ferrero in België aan als de bron. Wat kunnen we leren uit de recente studie die alle details van deze ernstige salmonellabesmetting in kaart bracht?
Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA van ziekteverwekkende bacteriën en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp waarmee bedrijven de bron van besmettingen in voedsel kunnen detecteren.
Een jarenlange besmetting met Listeria monocytogenes bij de Amerikaanse voedselproducent Yu Shang Inc. heeft ernstige gevolgen: elf zieken, waaronder een zwangere vrouw, en de dood van een pasgeboren baby. De besmetting wordt gelinkt aan kant-en-klare vleesproducten met lange houdbaarheid. Hiervan is meer dan 30.000 kilo teruggeroepen. De uitbraak benadrukt de noodzaak van strikte voedselveiligheidsmaatregelen, vooral bij kwetsbare producten.
Sinds juli 2024 heeft het Statens Serum Institut in Denemarken zeven gevallen geregistreerd van dezelfde soort Listeria monocytogenes.
In Zweden is de afgelopen maanden een uitbraak van Salmonella Enteritidis vastgesteld, vermoedelijk veroorzaakt door de consumptie van eieren geïmporteerd uit Oekraïne.
Een aanhoudende uitbraak van infecties met Salmonella Enteritidis in de Verenigde Staten is afkomstig van eieren van een pluimveebedrijf in Wisconsin.
In de voedingsindustrie is het nauwkeurig traceren van bacteriële contaminatie cruciaal voor het waarborgen van voedselveiligheid en kwaliteit. DNA-sequencing biedt voedingsmiddelenbedrijven enorme mogelijkheden om bacteriële stammen te identificeren, contaminatieroutes te traceren en persistente problemen aan te pakken. Daarmee kunnen incidenten en recalls worden voorkomen.
In Australië hebben wetenschappers ontdekt dat een besmet ingrediënt in milkshakes waarschijnlijk de oorzaak is van een uitbraak van Yersinia in een Australische staat.
De uitbraak van twee soorten salmonella door consumptie van komkommer blijkt te komen door onbehandeld water. Honderden mensen in de Verenigde Staten zijn ziek geworden.