DNA-analyse en webapp voor het opsporen van besmettingsbronnen in de fabriek

DNA-analyse en webapp voor het opsporen van besmettingsbronnen in de...

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA van ziekteverwekkende bacteriën en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van besmettingen in voedsel kunnen detecteren.

Twee jaar listeria bij zelfde voedselproducent: 11 zieken en een dode babyVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Twee jaar listeria bij zelfde voedselproducent: 11 zieken en een dode...

Een jarenlange besmetting met Listeria monocytogenes bij de Amerikaanse voedselproducent Yu Shang Inc. heeft ernstige gevolgen: elf zieken, waaronder een zwangere vrouw, en de dood van een pasgeboren baby. De besmetting wordt gelinkt aan kant-en-klare vleesproducten met lange houdbaarheid. Hiervan is meer dan 30.000 kilo teruggeroepen. De uitbraak benadrukt de noodzaak van strikte voedselveiligheidsmaatregelen, vooral bij kwetsbare producten.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Uitbraak invasieve listeria met sequentietype 7

Sinds juli 2024 heeft het Statens Serum Institut in Denemarken zeven gevallen geregistreerd van dezelfde soort Listeria monocytogenes.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Uitbraak van Salmonella Enteritidis door geïmporteerde eieren uit...

In Zweden is de afgelopen maanden een uitbraak van Salmonella Enteritidis vastgesteld, vermoedelijk veroorzaakt door de consumptie van eieren geïmporteerd uit Oekraïne.

foto: shutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak in 9 staten van de VS

Een aanhoudende uitbraak van infecties met Salmonella Enteritidis in de Verenigde Staten is afkomstig van eieren van een pluimveebedrijf in Wisconsin.

Foto: IlvoVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees DNA-sequencing pathogenen handig voor producent: een overzicht

In de voedingsindustrie is het nauwkeurig traceren van bacteriële contaminatie cruciaal voor het waarborgen van voedselveiligheid en kwaliteit. DNA-sequencing biedt voedingsmiddelenbedrijven enorme mogelijkheden om bacteriële stammen te identificeren, contaminatieroutes te traceren en persistente problemen aan te pakken. Daarmee kunnen incidenten en recalls worden voorkomen.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Milkshakes in verzorgingshuizen besmet met Yersinia

In Australië hebben wetenschappers ontdekt dat een besmet ingrediënt in milkshakes waarschijnlijk de oorzaak is van een uitbraak van Yersinia in een Australische staat.

Onbehandeld water is bron van salmonella-uitbraak komkommersVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Onbehandeld water is bron van salmonella-uitbraak komkommers

De uitbraak van twee soorten salmonella door consumptie van komkommer blijkt te komen door onbehandeld water. Honderden mensen in de Verenigde Staten zijn ziek geworden.

EFSA: "Langdurige listeria-uitbraak in meerdere landen is gekoppeld aan de consumptie van visproducten"Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees EFSA: "Langdurige listeria-uitbraak in meerdere landen is gekoppeld...

Tussen 2012 en 2024 veroorzaakte Listeria monocytogenes 73 infecties en veertien doden in zeven landen, vooral door visproducten. Ondanks uitgebreide onderzoeken blijft de bron onduidelijk, wat de dringende noodzaak voor betere controlemaatregelen en verder onderzoek benadrukt. Nieuwe besmettingen lijken onvermijdelijk zonder ingrijpende veranderingen, aldus EFSA.

Update over de uitbraak van E. coli in walnotenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Update over de uitbraak van E. coli in walnoten

Uit onderzoeksgegevens blijkt dat biologische walnoten van Gibson Farms mogelijk besmet waren met pathogene E. coli en twaalf mensen ziek maakte.