Hoe pak je het gevaar van Listeria aan? RIVM: 'WGS helpt' 

Hoe pak je het gevaar van Listeria aan? RIVM: 'WGS helpt' 

Waarin schuilt het grootste gevaar van Listeria moncytogenes in de voedselindustrie? En wat zijn de 'learnings' van recente uitbraken? Tijdens het Food Safety Event op 16 november belichten twee deskundigen de meest recente onderzoeksresultaten die voor kwaliteitsmanagers in de voedingsindustrie 'must know' zijn.

Tijdens de sessie ‘De gevaren van Listeria en de rol van de voedselproducent’ spreken professor Frank Devlieghere van de Universiteit Gent en epidemioloog Eelco Franz van het RIVM over Listeria in de productieketen. Devlieghere gaat de diepte in en maakt een vertaalslag tussen wetenschappelijk onderzoek en de praktijk. Hij zet uiteen welke lessen nieuw onderzoek brengt en welke bevindingen de voedingsindustrie kan halen uit eerdere aanpak om listeria te bestrijden. Franz licht toe wat de uitkomsten zijn van RIVM's meest recente uitbraakonderzoek. Wat kan de voedingsindustrie leren van het uitbraakonderzoek? Hoe kan de ziektelast worden ingedamd? En specifiek: hoe kan de methode Whole Genome Sequencing (WGS) helpen bij het terugdringen van listeria besmettingen. 

Voordelen van WGS 

Het RIVM en de NVWA werken nauw samen bij het opsporen van voedingsgerelateerde uitbraken. Sinds 2019 gebruiken de autoriteiten WGS om bronnen van listeriose te traceren. Samen met epidemiologisch onderzoek vormt dit een beeld van de meest gemaakte fouten binnen de voedselveiligheidscultuur van fabrieken.  

Franz belicht tijdens de sessie welke besmettingen NVWA en RIVM het meest frequent zien. Verder belicht hij hoe WGS de voedingsindustrie kan helpen. “Voedingsbedrijven zijn vaak huiverig over WGS. De industrie lijkt bang te zijn een vingerafdruk achter te laten, maar dat is helemaal niet zo. De overheid weet heel goed hoe hardnekkig Listeria is. ‘Bron gevonden’ betekent niet gelijk ‘fabriek dicht’, dat is wel wat velen denken", stelt hij.  

Baat bij WGS

Franz vertelt dat voedingsbedrijven juist baat hebben bij WGS want, “als producent moet je weten of je een ziekte veroorzaakt. Als je dit vroegtijdig weet heb je als producent genoeg kansen om dit aan te pakken. De NVWA heeft er geen baat bij om fabrieken te sluiten. De autoriteit zal altijd de kans geven om listeria aan te pakken.” Verder geeft WGS inzicht over het soort incident. Is het een incidentele of persistente besmetting? Dat is belangrijk om te weten volgens Franz. Hij adviseert bedrijven zelfs om op eigen initiatief te werken met WGS en zo transparant te zijn richting de NVWA. 

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Op dinsdag 19 november kwamen ruim 300 professionals uit de voedingsindustrie samen op het Food Safety Event in de Rijtuigenloods. Om terug te kunnen blikken op een leerzame dag, is het event in een fotoreportage vastgelegd.

Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de vangst, is bizar"

Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de...

Foodwatch Frankrijk en onderzoeksbureau Bloom analyseerden de kwikgehaltes van tonijn uit blik. De metaalgehaltes in vis zijn verontrustend, vinden de organisaties. Maar ook levensmiddelenchemicus Bruno de Meulenaer geeft na een vraag van VMT aan zich zorgen te maken hierover.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk koperdeeltjes in farmer salade Lidl

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk koperdeeltjes in farmer salade Lidl, mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo en koperen deeltjes in farmersalade Johma.

Foto: Pixabay

Zweden heropent onderzoek naar grote salmonella-uitbraak

De Zweedse autoriteiten hebben het onderzoek naar een salmonella-uitbraak heropend nadat in korte tijd meer mensen ziek zijn geworden. Het gaat om 81 gevallen van Salmonella Typhimurium, verspreid over 18 regio's, waarbij een gemeenschappelijke voedselbron wordt vermoed.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.