Beeld: De Graaf Bakeries
Visie op wetgeving

Ervaring QA'er: 'Klanten kunnen als een accelerator op de wetgeving...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving is lang niet altijd even leuk of makkelijk. Het is dan ook zeker niet haar hobby, stelt Kerstin van der Elst, kwaliteitsmanager bij De Graaf Bakeries. Leuk of niet, elk bedrijf heeft ermee te maken. VMT sprak met Van der Elst over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het achtste artikel in een serie.

Milo en Bryce Wrigley van de Alaska Flour Company. (Foto: Alaska Flour Company)
Regeneratieve landbouw

Aan tafel Alaska #3: Hoge kwaliteit gerstproducten van een...

Afgelopen week waarschuwde groentefabrikant HAK er nog voor: door klimaatverandering worden oogsten en daarmee de toevoer voor voedingsproducenten minder voorspelbaar. Hoewel ze in Alaska de opwarming blij verwelkomen, worden ook daar de omstandigheden voor voedselproductie onzekerder. Het niet ploegen van akkers en zo intact houden van de bodem kan voedselproducenten veel geld en zekerheid opleveren.

Foto: Bakker AmmerlaanVoor abonnees
Voor abonnees
Acrylamide

Voor abonnees Bakker Ammerlaan: 'Acrylamide verlagen is niet zo ingewikkeld'

Rob Janmaat is kwaliteitscontroleur en proefbakker bij Bakker Ammerlaan in Bleiswijk. In 2023 kwam hij voor de uitdaging te staan om acrylamidegehaltes in ontbijtkoek en pepernoten te verlagen. Dat is hem gelukt en dat kostte minder moeite dan Janmaat aanvankelijk verwachtte. Hoe heeft hij dat aangepakt?

Acrylamide

Onderzoek NVWA: Vaak te veel acrylamide in ontbijtkoek

De NVWA bezocht in 2023 91 bakkerijen. Ze onderzochten verschillende bakkersproducten waaronder ontbijtkoek, kruidnoten, kruidnoten en speculaas op het gehalte acrylamide.

Beeld: Shutterstock
Voedselproductie

Ontwikkelingen in 5 sectoren op een rij: 'Grote crises achter ons,...

De voedingsindustrie heeft door onder andere de coronapandemie, energie- en grondstoffencrisis en inflatie turbulente jaren gehad. Nu deze crisissen meer naar de achtergrond schuiven, krijgen producenten weer te maken met eerdere uitdagingen zoals arbeidstekorten, verduurzamen en grondstoffen. In dit artikel voor 5 branches de uitdagingen op een rij.

Zeelandia

Reorganisatie Zeelandia leidt tot 33 gedwongen ontslagen

Bij Zeelandia, leverancier van ingrediënten aan brood- en banketbakkerijen, verdwijnen 89 van de 454 banen in Nederland, meldt het bedrijf. Er vallen 33 gedwongen ontslagen. De rest van de banen verdwijnen omdat werknemers zelf het bedrijf verlaten en door het niet invullen van vacatures.

Voedselveiligheid

Bakkerij van Keulen weer open: besmettingsbron aanvoermagazijn...

De bakkerijketen in Gelderland en Brabant die vorige week is stilgelegd, omdat het bedrijf zich niet hield aan hygiëneregels, is weer in bedrijf. Een mogelijke bron van besmetting in het aanvoermagazijn van de bakkerij in Gameren is aangepakt.

Sinterklaasproducten: altijd alert zijn op acrylamidegehalte als producent.
snoep

Acrylamide-alarm voor Friese pepernoten: productie stilgelegd

UPDATE, REACTIE EUROPESE COMMISSIE - Een aantal bakkerijen in Friesland is gestopt met de productie van Friese pepernoten van taaitaaideeg. Dat komt door de aanwezigheid van een procescontaminant die zich in een te grote hoeveelheid ontwikkelt bij het bakken van de pepernoten: acrylamide.

Alternatief voor zuivel

Bunge introduceert plantaardig alternatief voor zuivelboter voor...

Producent van vetten Bunge introduceert een plantaardig alternatief voor zuivelboter: Beleaf Plantbetter. Volgens het bedrijf vragen steeds meer klanten om een milieuvriendelijke vervanging van zuivelboter.

Economie

Zeelandia reorganiseert: 'Consument koopt steeds vaker bij supermarkt'

Koninklijke Zeelandia Groep gaat haar activiteiten in Nederland reorganiseren. Het is onvermijdelijk dat hierbij arbeidsplaatsen komen te vervallen. Een van de redenen: 'Voor brood- en banketproducten verkiest de consument steeds vaker de supermarkt boven de ambachtelijke bakkerij.'

  1. Startup kraakt code van reststroom bierbostel: nu wél stabiel genoeg voor producenten
  2. Industriële bakkerijsector en zoetwarenindustrie bereiken beiden cao-akkoord
  3. Vacuüm koelen: nieuwe energiebesparende techniek bij bereiden van brood
  4. Pally Biscuits slaat alarm: klimaatplannen kabinet niet haalbaar
  5. Van Eigen Deeg maakt circulair koekje: 'Het moet geen greenwashing zijn met drie kruimeltjes gered brood'
  6. Nederlandse bakkerijstudenten creatief met reststroom van Amerikaanse amandelschillen
  7. Bakkers belangrijke sector Too Good To Go: '1,9 miljoen bakkerspakketten gered van verspilling'
  8. Waterlinzen of bierdraf duurzaam drogen? Met microgolven kan het efficiënt en CO2-neutraal
  9. Voedingsbedrijven starten samen met Arvesta op grote schaal met carbon farming
  10. Foodbeurs SIAL 2022: een recap van VMT
  11. Bakery-trends spotten op foodbeurs SIAL: een overzicht
  12. Bakkers helemaal niet blij met uitgelekte regeling energiekosten
  13. Industriële bakkers in problemen: 'Enorme prijsstijging brood noodzakelijk'
  14. Sector: 'bakkers op omvallen door hoge energieprijzen, kabinet moet ingrijpen'
  15. Lallemand neemt bakkerij-enzymenlijn Nutrilife over van BASF
  1. Vandemoortele steekt €25 miljoen in nieuwe fabriek voor viennoiserie
  2. Cluster bakkerij- en maatschappelijke organisaties pakt probleem aan: 'Nederland bakt dagelijks 700.000 broden te veel'
  3. Zo bak je brood door te koelen: een vacuüm gekoeld product zakt niet meer weg
  4. Ovens in bakkerij verwarmen met eigen gas uit biovergister - zo werkt dat
  5. Cargill laat 40 ingenieurs werken aan chocola van de toekomst in House of Chocolate
  6. La Confiance ontvangt HiB label voor modern en ambachtelijk bakken
  7. Jan-Willem Grievink: 'Bakkerij en meelfabrikant moeten loskomen van kilo-denken'
  8. Robotica seminar WUR: data slim en respectvol delen, anders wordt robotisering in agrifood niks
  9. ING: bakkerij industrie moet kostenstijging doorbelasten aan supermarkt en consument
  10. Oorlog in Oekraïne zet tarwemarkt onder druk - Nederlandse leveranciers hebben aanvoer op orde
  11. Colruyt zet met overname bakkerij verder in op verticale integratie
  12. Trendrapport bakkerijsector 2022: gerichte aanpak arbeidskrapte nodig
  13. Puratos Group zet ambitie voor gezonder brood kracht bij door het doen van twee overnames
  14. Mondelēz koppelt Cadbury en Milka aan croissants
  15. Royal Koopmans komt met eigen graan van Nederlandse bodem: Nedertarwe