Beeld: De Graaf Bakeries

Ervaring QA'er: 'Klanten kunnen als een accelerator op de wetgeving...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving is lang niet altijd even leuk of makkelijk. Het is dan ook zeker niet haar hobby, stelt Kerstin van der Elst, kwaliteitsmanager bij De Graaf Bakeries. Leuk of niet, elk bedrijf heeft ermee te maken. VMT sprak met Van der Elst over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het achtste artikel in een serie.

Milo en Bryce Wrigley van de Alaska Flour Company. (Foto: Alaska Flour Company)

Aan tafel Alaska #3: Hoge kwaliteit gerstproducten van een...

Afgelopen week waarschuwde groentefabrikant HAK er nog voor: door klimaatverandering worden oogsten en daarmee de toevoer voor voedingsproducenten minder voorspelbaar. Hoewel ze in Alaska de opwarming blij verwelkomen, worden ook daar de omstandigheden voor voedselproductie onzekerder. Het niet ploegen van akkers en zo intact houden van de bodem kan voedselproducenten veel geld en zekerheid opleveren.

Foto: Bakker Ammerlaan

Bakker Ammerlaan: 'Acrylamide verlagen is niet zo ingewikkeld'

Rob Janmaat is kwaliteitscontroleur en proefbakker bij Bakker Ammerlaan in Bleiswijk. In 2023 kwam hij voor de uitdaging te staan om acrylamidegehaltes in ontbijtkoek en pepernoten te verlagen. Dat is hem gelukt en dat kostte minder moeite dan Janmaat aanvankelijk verwachtte. Hoe heeft hij dat aangepakt?

Onderzoek NVWA: Vaak te veel acrylamide in ontbijtkoek

Onderzoek NVWA: Vaak te veel acrylamide in ontbijtkoek

De NVWA bezocht in 2023 91 bakkerijen. Ze onderzochten verschillende bakkersproducten waaronder ontbijtkoek, kruidnoten, kruidnoten en speculaas op het gehalte acrylamide.

Beeld: Shutterstock

Ontwikkelingen in 5 sectoren op een rij: 'Grote crises achter ons,...

De voedingsindustrie heeft door onder andere de coronapandemie, energie- en grondstoffencrisis en inflatie turbulente jaren gehad. Nu deze crisissen meer naar de achtergrond schuiven, krijgen producenten weer te maken met eerdere uitdagingen zoals arbeidstekorten, verduurzamen en grondstoffen. In dit artikel voor 5 branches de uitdagingen op een rij.

Reorganisatie Zeelandia leidt tot 33 gedwongen ontslagen

Reorganisatie Zeelandia leidt tot 33 gedwongen ontslagen

Bij Zeelandia, leverancier van ingrediënten aan brood- en banketbakkerijen, verdwijnen 89 van de 454 banen in Nederland, meldt het bedrijf. Er vallen 33 gedwongen ontslagen. De rest van de banen verdwijnen omdat werknemers zelf het bedrijf verlaten en door het niet invullen van vacatures.

Bakkerij van Keulen weer open: besmettingsbron aanvoermagazijn aangepakt

Bakkerij van Keulen weer open: besmettingsbron aanvoermagazijn...

De bakkerijketen in Gelderland en Brabant die vorige week is stilgelegd, omdat het bedrijf zich niet hield aan hygiëneregels, is weer in bedrijf. Een mogelijke bron van besmetting in het aanvoermagazijn van de bakkerij in Gameren is aangepakt.

Sinterklaasproducten: altijd alert zijn op acrylamidegehalte als producent.

Acrylamide-alarm voor Friese pepernoten: productie stilgelegd

UPDATE, REACTIE EUROPESE COMMISSIE - Een aantal bakkerijen in Friesland is gestopt met de productie van Friese pepernoten van taaitaaideeg. Dat komt door de aanwezigheid van een procescontaminant die zich in een te grote hoeveelheid ontwikkelt bij het bakken van de pepernoten: acrylamide.

Bunge introduceert plantaardig alternatief voor zuivelboter voor voedselproducenten en bakkers

Bunge introduceert plantaardig alternatief voor zuivelboter voor...

Producent van vetten Bunge introduceert een plantaardig alternatief voor zuivelboter: Beleaf Plantbetter. Volgens het bedrijf vragen steeds meer klanten om een milieuvriendelijke vervanging van zuivelboter.

Zeelandia reorganiseert: 'Consument koopt steeds vaker bij supermarkt'

Zeelandia reorganiseert: 'Consument koopt steeds vaker bij supermarkt'

Koninklijke Zeelandia Groep gaat haar activiteiten in Nederland reorganiseren. Het is onvermijdelijk dat hierbij arbeidsplaatsen komen te vervallen. Een van de redenen: 'Voor brood- en banketproducten verkiest de consument steeds vaker de supermarkt boven de ambachtelijke bakkerij.'