Bakkers helemaal niet blij met uitgelekte regeling energiekosten

Bakkers helemaal niet blij met uitgelekte regeling energiekosten
Exploderende gasprijzen als gevolg van de oorlog raken met name industriële bakkerijen

Bakkers zijn lang niet geholpen met de door het kabinet voorgenomen steunmaatregel voor de gestegen energiekosten van middelgrote en kleine bedrijven. Zowel industriële als ambachtelijke bakkers zeggen dat de maximale steun te laag is en dat door de hoge drempel voor deelname veel bakkers alsnog buiten de regeling vallen.

Dat meldt ANP. Mogelijk worden vrijdag meer details over de regeling bekend, die zoals het er nu naar uitziet de helft van de gestegen energiekosten moet vergoeden.

De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij noemt de voorgestelde regeling namens de industriële bakkers een aalmoes. "Er zijn bakkerijen die 300.000 euro gas per maand verstoken, terwijl het kabinet denkt aan een maximum van in totaal 160.000 euro. Voor het leeuwendeel van de bedrijven zou dit veel te laag zijn", aldus directeur Wim Kannegieter, die spreekt namens bedrijven die voor 85 procent van het Nederlandse brood zorgen.

De ambachtelijke bakkers hebben daarnaast ook moeite met de uitgelekte ingangsdatum van 1 april. "Dan bouw je een enorme schuld op en dat houdt je ook af van je duurzaamheidsinvesteringen die wel nodig zijn", zegt directeur Marie-Hélène Zengerink van de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV). De organisatie moet de plannen nog doorrekenen, maar hoort vanuit de achterban veel bezorgde geluiden. "Een heleboel mensen zeggen dat zij hier niet mee uit komen en hopen dat wij hier vol gas tegen gaan ageren."

Podcast van Bakkerswereld (4 oktober 2022) over energiekosten met ambachtelijke bakkers Vicky Littlejohn en Christiaan van de Vegt

00:00
00:00/00:00

Volgens Zengerink kunnen bakkers de soms vertienvoudigde energieprijzen niet doorberekenen in de producten. "Er is berekend dat in 2020 per brood 8 cent naar gas ging en nu is dat 80 cent. Dan kunnen we een volkoren brood wel 6 euro maken wat een alleenstaande misschien nog wel betaalt, maar gezinnen toch niet."

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

De warmtepomp die bij FrieslandCampina is geïnstalleerd.

Eerste stoomproducerende warmtepomp van Nederland bij...

FrieslandCampina heeft een primeur in Nederland: in de zuivelfabriek in Maasdam draait sinds oktober 2024 een stoomproducerende warmtepomp, waarmee CO2-uitstoot met 30% wordt teruggedrongen en het energieverbruik met ongeveer 10%. Een interview met Gerrit Westhoff, Global SHE & Sustainability Director en Nienke van Driel, Procestechnoloog bij de technologie-afdeling van de Global Supply Chain-organisatie van FrieslandCampina.

Beeld: De Graaf Bakeries

Ervaring QA'er: 'Klanten kunnen als een accelerator op de wetgeving...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving is lang niet altijd even leuk of makkelijk. Het is dan ook zeker niet haar hobby, stelt Kerstin van der Elst, kwaliteitsmanager bij De Graaf Bakeries. Leuk of niet, elk bedrijf heeft ermee te maken. VMT sprak met Van der Elst over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het achtste artikel in een serie.

Onvrede over loon leidt tot staking bij Remia

Onvrede over loon leidt tot staking bij Remia

Werknemers van sauzenfabrikant Remia leggen vanaf donderdagmiddag 24 uur het werk neer, kondigt vakbond FNV aan. Volgens de vakbond is de directie van het bedrijf niet tegemoetgekomen aan de eisen voor een nieuwe cao van werknemers van Remia's fabriek in Den Dolder. Met de staking wil FNV de maker van mayonaise, ketchup en satésaus onder druk zetten om een hoger loonbod te doen.

Trend megagezond is over: SUNT wil met andere merknaam 'bewuste massa' bereiken voor bananenbrood

Trend megagezond is over: SUNT wil met andere merknaam 'bewuste...

Bakers & Bananas is het nieuwe merk van het bedrijf. Naast glutenvrij bananenbrood, breiden zij hun arsenaal van bananenproducten uit met een bananenbroodreceptuur voor zoals ze zeggen: de 'bewuste massa'.

Tarwe, brood, gluten en gezondheid: waar staan we anno 2024?

Tarwe, brood, gluten en gezondheid: waar staan we anno 2024?

Wat doet de consumptie van brood, tarwe en gluten met de gezondheid van de mens? Zijn (buik)klachten die consumenten zeggen te ervaren - zeker wanneer berichten over vermeende 'gevaren van brood' weer oplaaien - gestoeld op waarheid? Wetenschappers Fred Brouns en Daisy Jonkers gaan hier in een reeks artikelen op in.

Fotocredit: Hilde Lenaerts

Revyve speelt in op vraag naar glutenvrije eivervanger

Revyve is vooral bekend van de eivervanger op basis van de reststroom brouwersgist. Deze bevat echter sporen van gluten. Foodbedrijven vroegen om een glutenvrije eivervanger.

Milo en Bryce Wrigley van de Alaska Flour Company. (Foto: Alaska Flour Company)

Aan tafel Alaska #3: Hoge kwaliteit gerstproducten van een...

Afgelopen week waarschuwde groentefabrikant HAK er nog voor: door klimaatverandering worden oogsten en daarmee de toevoer voor voedingsproducenten minder voorspelbaar. Hoewel ze in Alaska de opwarming blij verwelkomen, worden ook daar de omstandigheden voor voedselproductie onzekerder. Het niet ploegen van akkers en zo intact houden van de bodem kan voedselproducenten veel geld en zekerheid opleveren.

Tetra Pak komt met een nieuwe set oplossingen voor de voedingsindustrie om energie en water te reduceren.

Minder energie en water verbruiken? Pakket aan oplossingen kan helpen

Tetra Pak heeft voor voedingsmiddelenproducenten de 'Factory Sustainable Solutions', een aanpak die erop gericht is het gebruik van water, energie en Cleaning in Place (CIP) in de fabriek te optimaliseren.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.