Brand in cacaoloods van Vollers in Westzaan

Brand in cacaoloods van Vollers in Westzaan

In een cacaoloods van het bedrijf Vollers aan de Achterspring in Westzaan heeft woensdagavond een urenlange brand gewoed. De brand heeft lang geduurd omdat brandende cacaobonen moeilijk zijn te blussen volgens Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland.

Volgens het Zaans nieuwsmedium De Orkaan waren de loodsen in Westzaan van Vollers nog gloednieuw voor de brand. Ze werden opgeleverd in 2022. Op de website spreekt het bedrijf zelf van een 'cacaoloods 4.0'. "50 meter lang, 40 meter breed en 24 meter hoog: alle drie de in 2022 nieuw gebouwde opslagloodsen op de terminal van Hoogtij torenen de hemel in. Dit magazijn is een volautomatische opslag waar cacaobonen via containers en schepen binnenkomen. Bij aankomst komen de bonen via neerlaatbare transportbanden in de opslagcompartimenten die tot 10 meter hoog gevuld zijn. De cacaobonen worden uit de opslagplaatsen gehaald, via kranen en transportbanden, en vervolgens op vrachtwagens of binnenschepen geladen."

Video

Bron video: Nikos.112

Brand

Volgens het ANP begon de brand woensdagavond en heeft uren gewoed op 20 meter hoogte in drie gebouwen. Meer dan 150 mensen waren bezig met de brandbestrijding. Doordat cacaobonen zeer vettig zijn, was het lastig om de brand te blussen. Er kwam veel rook vrij. Woensdagavond werd hierom een NL-Alert verstuurd naar omwonenden. Volgens de veiligheidsregio zijn er geen andere stoffen gemeten dan de normale stoffen die bij verbranding vrijkomen. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Hoofdvestiging

Voor de duidelijkheid, de locatie waar de brand heeft gewoed betreft niet de hoofdvestiging aan de Sardiniëweg in Amsterdam. Of de brand gevolgen heeft voor de levering van cacaobonen vanuit Vollers, is nog niet bekend.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Bedrijfsovername

Bedrijfsovernames in voeding 2025: Vrumona neemt GiG Drinks over

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. De laatste wapenfeiten: Vrumona neemt GiG Drinks over, The New Originals Company neemt SoFine over en Plukon Food Group neemt Grupo Avícola Hidalgo over.

PEF-behandelde sappen. Door het gebruik van Pulsed Electric Field (PEF) blijven de natuurlijke kleur, smaak en voedingsstoffen van de sappen beter behouden, terwijl de houdbaarheid wordt verlengd.Voor abonnees
Voor abonnees
tht

Voor abonnees Wordt het PEF, HPP of oldschool pasteurisatie: de juiste keuze voor...

Pulsed Electric Field (PEF) is een conserveringstechniek die steeds vaker wordt ingezet. Maar hoe verhoudt PEF zich tot High Pressure Processing (HPP) en traditionele pasteurisatie? Dit artikel geeft inzicht in de werking, toepassingen en strategische afwegingen van PEF voor sappenproducenten. Maar ook zuivel en plantaardige zuivelalternatieven komen aan bod.

Voor abonnees
Voor abonnees
Cacao

Voor abonnees Zo beïnvloedt klimaatverandering de cacaoproductie

Wat is de impact van klimaatverandering op de productie van cacao in Ivoorkust, Ghana, Nigeria en Kameroen waar meer dan 70% van de wereldwijde cacao wordt verbouwd? Onderzoekers van Wageningen University & Research gebruikten verschillende modellen om het effect tegen 2060 te simuleren. In dit artikel staan de belangrijkste bevindingen.

Beeld: Shutterstock
Duurzaamheidsclaims

ACM start handhaving duurzaamheidsclaims in de levensmiddelensector

COLUMN - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) kondigt aan dat zij in 2025 haar focus legt op duurzaamheidsclaims in de levensmiddelensector. In dit artikel meer over wat de levensmiddelenindustrie kan verwachten en tips voor producenten.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
NVWA

Voor abonnees Handboek aroma's: 4 tips van de NVWA

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. In het handboek geeft de NVWA 4 tips over aroma's. In dit artikel de 4 tips op een rij.

BPA

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

De Europese Commissie staat vanaf halverwege 2026 geen gebruik van bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen meer toe. De stof wordt nog altijd op verschillende manieren gebruikt in de voedselindustrie, zoals in blikjes en plastic.

Voedselveiligheid

Onderzoekers ontrafelen link tussen Salmonella en darmkanker

Twee jaar geleden ontdekten onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat een infectie met Salmonella het risico op darmkanker kan verhogen. Dezelfde onderzoekers hebben een nieuwe studie uitgevoerd en hebben het euvel achter dit fenomeen ontrafeld. Met de nieuwe inzichten kunnen stappen worden gezet in de behandeling van darmkanker als gevolg van Salmonella.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Startup wil 'populairste eiwit' vervangen: 'Smaak en geur maken of breken het product'
  2. Groene claim maken? Let op, AFM gaat strenger controleren
  3. Gesponsord3 manieren om jouw bedrijfsstrategie te verduurzamen
  4. Producent die meerdere rauwe grondstoffen verwerkt, heeft cruciale rol in verlagen ziektelast van Listeria monocytogenes
  5. Bioplastics een duurzaam alternatief? Dit zijn de nieuwe voorstellen onder Actieplan Circulaire Economie
  6. Deense interventie om uitbraken van listeriose te voorkomen heeft nauwelijks succes
  7. Voor abonneesOn Topic: Productontwikkeling met plantaardige eiwitten
  8. Onderzoek WUR: 'Bij meenemen gezondheidskosten moet rood vlees €7,50/kilo duurder zijn'
  9. Voor abonnees3 lessen die we kunnen trekken uit besmette chocolade in 2022
  10. Delft als fermentatiehotspot? DSM investeert in biotechcampus
  1. 'Waarom moeten budgetproducten lelijk zijn?' Zo gooide Picnic de visie op private label op de schop
  2. Jumbo en Lidl verkopen 'foute' tomaten van uitbuitplantages
  3. Hier zijn de productontwikkelaars van Unilever mee bezig: van vetvrije mayonaise tot algeneiwit
  4. Vogelgriep, inflatie en wetgeving drijven prijs eieren naar historische hoogte
  5. Niet naleven regels statiegeld leidt tot dwangsom voor Heineken
  6. Producenten reageren op krimpflatie: 'De conclusie 'dat doen ze stiekem' is volstrekt onterecht'
  7. Zo voorkom je misleiding bij duurzaamheidsclaims: gouden tips van experts
  8. Reststroom champignonteelt blijkt goed alternatief voor industriële mest
  9. Betere plantaardige kaasalternatieven? 'Eetervaring is meer dan smaak'
  10. Food Sustainability Update: van Vezet tot Plus over het meten van duurzaamheid