Delft als fermentatiehotspot? DSM investeert in biotechcampus

Delft als fermentatiehotspot? DSM investeert in biotechcampus

Ingrediëntenleverancier DSM en ASR Dutch Science Park Fund werken samen om de Biotech Campus Delft (BCD) verder te ontwikkelen tot hotspot in biowetenschappen.

De beide partijen willen het ecosysteem in Delft te laten groeien en het tot een centrum te maken voor biowetenschappen met duurzame voedselinnovaties en de biobased economie als focus.

ASR Dutch Science Park Fund investeert honderden miljoenen euro’s in de open innovatiecampus onder andere in nieuwbouw en in de aankoop van een deel van de bestaande kantoren, gedeelde faciliteiten en laboratoria.

Fermentatie-expertise

In de Biotech Campus Delft komen onderzoeksinstituten, R&D, start- en scale-ups, fermentatie-expertise en commerciële activiteiten samen op één locatie. Hiermee moet de Biotech Campus Delft volgens de twee partijen als fermentatie- en bioscience hotspot een leidende rol spelen.

Startups

Het fonds koopt bestaande kantoren en laboratoria die DSM verhuurt aan startende bedrijven. Het ASR fonds wil over een periode van twintig jaar tot zo’n €500 miljoen investeren in vastgoed op het terrein.

DSM blijft eigenaar van het Rosalind Franklin Biotech Center en de Biotech Campus Delft, inclusief infrastructuur en voorzieningen.

Kennisecosysteem

In 2019 stelde DSM zijn locatie in Delft open voor derden die actief zijn in biowetenschappen. Partijen kunnen hier kennis en infrastructuur delen en vormen zo samen een open innovatiecampus.

Planet B.io stuurt de groei van het innovatie-ecosysteem in Delft aan. De non-profit organisatie herbergt 16 startups die zich bezighouden met onder andere de voedseltransitie. Het ASR Dutch Science Park treedt toe tot de Raad van Toezicht van Planet B.io.

Nieuw hoofdkantoor DSM-Firmenich

Het ASR-fonds investeert ook in het nieuwe hoofdkantoor van DSM’s bedrijfsonderdeel Food & Beverage. Dit onderdeel wordt na de voorgenomen fusie met Firmenich de gecombineerde business unit Taste, Texture & Health.

Het nieuwe duurzame en energie-efficiënte gebouw, met een BREEAM Outstanding certificaat, zal ongeveer 500 medewerkers huisvesten en wordt begin 2025 opgeleverd.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Nieuwe voedselmachines 2025: GEA introduceert CO₂-vrij verdampersysteem

Nieuwe voedselmachines 2025: GEA introduceert CO₂-vrij...

Dit is een overzicht van nieuwe voedselmachines. Dit zijn de laatste wapenfeiten: GEA introduceert CO₂-vrij verdampersysteem en Lewa introduceert modulair doseersysteem voor snoep productie.

Productinnovaties januari: Oatly en Nestlé introduceren koffiecapsule met plantaardige havermelk

Productinnovaties januari: Oatly en Nestlé introduceren koffiecapsule...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van januari: Oatly en Nestlé introduceren koffiecapsule met plantaardige havermelk, Vivera introduceert nieuwe tofu range en Hands Off introduceert chunky chocoladerepen.

Bedrijfsovernames in voeding 2025: Plukon Food Group neemt Grupo Avícola Hidalgo over

Bedrijfsovernames in voeding 2025: Plukon Food Group neemt Grupo...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. De laatste wapenfeiten: Plukon Food Group neemt Grupo Avícola Hidalgo over, Aurelius neemt Savoury-divisie What's Cooking Group over en VE Partners neemt Inproba over.

Oprichter Willicroft verkoopt na moeilijk jaar: 'opschalen in plantaardig is lastig'

Oprichter Willicroft verkoopt na moeilijk jaar: 'opschalen in...

Oprichter Brad Vanstone meldt dat hij na een moeilijk 2024 zijn bedrijf Willicroft - producent van plantaardige alternatieven voor kaas en boter - heeft verkocht.

Kaas maken met caseïne geproduceerd via fermentatie? Those Vegan Cowboys en Hochland Group werken samen

Kaas maken met caseïne geproduceerd via fermentatie? Those Vegan...

De Duitse kaasproducent Hochland Group gaat met de caseïne van Those Vegan Cowboys kaas maken.

Opschalen in precisiefermentatie en celkweek? Nederland investeert in twee nieuwe pilot plants

Opschalen in precisiefermentatie en celkweek? Nederland investeert in...

Ondernemers in precisiefermentatie die willen opschalen in precisiefermentatie kunnen binnenkort terecht bij NIZO. En bedrijven die bezig zijn met celkweek kunnen terecht bij een nieuwe onafhankelijke spinoff van Mosa Meat.

Beeld: Shutterstock

Trends voor 2025 in de ogen van jonge QA'ers en R&D'ers

Het nieuwe jaar is net begonnen. Wat staat ons te wachten in 2025? Wat gaat er veranderen in kwaliteitsmanagement en productontwikkeling? VMT vroeg een aantal jonge QA'ers en R&D'ers hoe zij naar de toekomst kijken en wat zij verwachten voor hun vakgebied.

Beeld: Suckers

Startup bouwt fabriek voor suikervrije, plasticvrije lolly: 'We...

STARTUP BELICHT - Waarom moeten lolly's op festivals zo vervuilend zijn? Dat vroeg Laura Melenhorst, oprichter van Suckers, zich af. De startup werkt momenteel hard aan het opzetten en inrichten van een eigen fabriek in Nieuwegein. Daar gaat de startup suikervrije lolly's met een eetbaar stokje maken, verpakt in een 100% plasticvrije verpakking. VMT sprak met Melenhorst: "We willen een revolutie starten naar meer plezier op een duurzame manier."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.