DSM fuseert met Firmenich

DSM fuseert met Firmenich

DSM gaat fuseren met de Zwitserse branchegenoot Firmenich. Volgens de ondernemingen gaat het om een fusie van gelijken. Na de samensmelting zal het bedrijf verder gaan als DSM-Firmenich.

Dit meldt ANP.

Aandeelhouders van DSM krijgen tweederde van de aandelen (65,5%) van het fusiebedrijf in handen. De overige aandelen zijn voor de effectenbezitters van Firmenich. Daarbij zullen de Zwitsers 3,5 miljard euro inbrengen als onderdeel van de deal.

Het fusiebedrijf telt straks 28.000 werknemers wereldwijd met een gezamenlijke omzet van 11,5 miljard euro. DSM-Firmenich wordt officieel Zwitsers, maar zal twee hoofdkantoren hebben. Eén staat in Maastricht en één in Kaiseraugst.

Behoefte van klanten

Volgens Thomas Leysen, voorzitter van de raad van commissarissen van DSM kan het fusiebedrijf beter inspelen op de behoefte van klanten waarbij een aantrekkelijk rendement kan worden gerealiseerd. "Voor succesvolle fusies is echter meer nodig dan aanvullende capaciteiten of indrukwekkende financiën", benadrukt hij. Dat is volgens hem bij deze fusie het geval.

Voedingsactiviteiten

De bedrijven denken dat de fusie zal zorgen voor 500 miljoen euro meer omzet. Dat komt vooral door de combinatie van de voedingsactiviteiten van de bedrijven. De huidige gecombineerde omzet in voeding bedraagt €2,7 miljard.

In april verkocht DSM de vezeldivisie voor beschermende materialen. In 2021 liet het bedrijf al weten zich volledig te willen richten op gezondheid, voeding en biowetenschap.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesOn Topic: Bacillus cereus geducht in Europa
  2. WUR onderzoekers weten hoogwaardig Rubisco-eiwit uit tomatenblad te winnen
  3. Belgische recalls en waarschuwingen mei: aanwezigheid naloop in graanjenever en verkeerde datum op etiket Filet de Saxe
  4. Nederlandse recalls en waarschuwingen mei: onvermelde allergenen in mosterdsaus en cordon bleu
  5. Verwisseling van daslook met giftige plantensoorten leidt regelmatig tot vergiftiging
  6. Verschillende lidstaten vragen om uniforme aanpak voor etikettering van zonnebloemolie
  7. Safe met Eef: Audits zijn leuk om van te leren! Toch?
  8. Te veel PFAS in vis uit Westerschelde
  9. Tetra Pak vervangt aluminium in kartonverpakking door CO2-neutrale fibre-based beschermingslaag
  10. Stukjes boombast in paaseitjes met pecannoten
  1. NVWA: 'Allergenenbeleid bij meer dan helft retail, ambacht en horeca niet op orde'
  2. Food Law Event: hoor insights van VWS, NVWA, Unilever, Colruyt, Alpro en Iglo
  3. Besmette gerookte vis veroorzaakte langdurig een uitbraak
  4. Trendonderzoek: Covid-19 heeft grote invloed op ontwerp verpakking
  5. Gevolgen van Frans en Spaans verbod op plastic verpakkingen voor groente- en fruitexporteurs
  6. Sproeidrogen kan energiezuiniger
  7. Milieu Centraal benoemt 12 nieuwe topkeurmerken: 'Voor bijna alle boodschappen is een topkeurmerk'
  8. Voor abonnees8 Leerpunten en dilemma's uit de uitbraak door Kinder-chocolade
  9. Voor abonneesWebinar terugkijken: 'Meld gevolgen verwerking en etikettering van alternatieve grondstoffen bij ons'
  10. Food Pilot breidt uit met nieuwe hal voor kleine hoeveelheden product