Versie 6 van FSSC 22000-schema is gepubliceerd

Versie 6 van FSSC 22000-schema is gepubliceerd

Stichting FSSC heeft op 31 maart 2023 de nieuwste versie 6 van het FSSC 22000-schema gepubliceerd. FSSC is een van de beheerssystemen voor voedselveiligheid binnen de voedingsindustrie.

De versie 6 is geüpdatet met de eisen van ISO 22003-1:2022. Verder zijn er aangescherpte vereisten in verwerkt om organisaties te helpen bij het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) van de VN. Tot slot is er feedback vanuit een ontwikkelingsenquête met tweeduizend respondenten in verwerkt.

Overgangsperiode

Er is een overgangsperiode van twaalf maanden ingesteld waardoor organisaties en certificatie-instellingen zich kunnen voorbereiden op implementatie en het verkrijgen van accreditatie. Er zullen vanaf 1 april 2024 audits uitgevoerd worden naar versie 6 en alle organisaties moeten de V6-upgrade-audit vóór 31 maart 2025 voltooien.

Voedselverspilling

Een van de meest innovatieve veranderingen aan het schema is de toevoeging van eisen aan voedselverlies en -verspilling. Organisaties moeten een gedocumenteerd beleid en doelstellingen hebben die hun strategie beschrijven om voedselverlies en -verspilling binnen hun organisatie en de gerelateerde toeleveringsketens te verminderen. Deze eisen ondersteunen een ketenbrede aanpak die bijdraagt aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's).

Alle versie 6-schemadocumenten, het upgradeproces en het overzicht van de belangrijkste wijzigingen zijn gratis te downloaden op de website van FSSC.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Hoe kom je aan een goede kwaliteitsmanager?
  2. Gevaarlijke pistachenoten niet voor het eerst uit de verkoop
  3. Voor abonneesStappenplan: zo evalueer je een goede reiniging
  4. Nieuwe directeur Birgit Loos: 'WFSR moet innovatiekracht verder versterken'
  5. GfK: Supermarktketen PLUS is meest duurzaam volgens consument
  6. Van apps tot bier van ontbijtgranen: voedselverspilling en upcycling in de praktijk
  7. Salmonella-uitbraak gelinkt aan kebabvlees is ook in Nederland
  8. Voor abonneesWebinar terugkijken: PFAS, een nieuw voedselveiligheidsrisico voor de voedingsindustrie ​​​​​​​
  9. Foodwatch: 'We worden nog steeds dagelijks geconfronteerd met misleiding' (podcast)
  10. Biefstuk tartaar veroorzaakt grote uitbraak, maar hoe gevaarlijk is tartaar?
  1. Startup strijdt met visvervanger tegen 'gesjoemel' in de keten: 'Alternatieven voor vis moeten beter worden'
  2. Belgische recalls en waarschuwingen maart: onvermeld allergeen kokosbloemsuiker, tortilla en kipfilet
  3. Productinnovaties maart: Jack Daniel's en Coca-Cola cocktail en Nizza koekje Verkade
  4. Afschaffing btw groente en fruit aan zijden draadje? Onderzoek laat kabinet twijfelen
  5. NVWA: 'Allergeneninformatie moet beter bij horeca, supermarkt en bakker'
  6. Brits onderzoek toont aan dat mensen geld besparen met risicovolle acties
  7. EFSA maakt zich zorgen om kankerverwekkende nitrosamines in voedsel
  8. 7 vragen en antwoorden over het voorgestelde EU-verbod op PFAS
  9. Gevaarlijke fluweelpootjes uit Zuid-Korea en China maken mensen ziek
  10. Nederlandse recalls en waarschuwingen maart: verkeerd etiket Jumbo stol en aflatoxines in pofmaïs