Aldin Hilbrands - Beeld: Koos Groenewold

Directeur FSSC over audits: 'Het proces is ouderwets, we kunnen veel...

Audits, auditoren en schema's zijn veelbesproken onderwerpen in de voedingsindustrie. Er zijn verschillende certificeringsschema's beschikbaar en retailers hebben verschillende eisen hieraan. Hoe kijkt Aldin Hilbrands, CEO van FSSC, naar de huidige auditcultuur? VMT sprak met hem over audits en de FSSC.

Foto: FSSC 22000

FSSC 22000 versie 6 krijgt GFSI-erkenning

Foundation FSSC meldt dat de nieuwste versie van hun schema, FSSC 22000 versie 6, op 23 augustus 2024 de Global Food Safety Initiative (GFSI) erkenning heeft behaald.

Links: Ans van Bergen, Rechts: Mark de Langen

Twee auditors over het vak: 'Audit is net APK-keuring, maar dan met...

Producten die op de grond vallen en netjes weer op de productielijn worden gelegd. Dat gebeurt nog steeds, zélfs tijdens een audit. Toch zijn dit incidenten en doen producenten het grotendeels correct. Dit vertellen auditors Ans van Bergen en Mark de Langen in een podcast met VMT. De auditors vertellen meer over hoe zij audits ervaren, wat zij zoal tegenkomen en wat zij voor tips hebben voor producenten.

FSSC wil duurzaamheid verankeren: 'Voedselveiligheid implementeren betekent ook voedselverspilling verminderen'Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees FSSC wil duurzaamheid verankeren: 'Voedselveiligheid implementeren...

In een wereld waarin mensen zich steeds bewuster worden van de impact van de voedselproductie op de planeet, speelt FSSC 22000 een cruciale rol door duurzaamheid te integreren in het certificeringsschema voor voedselveiligheidsmanagement. Aldin Hilbrands, CEO van FSSC, licht de recente ontwikkelingen toe en benadrukt het belang van synergie tussen voedselveiligheid en duurzaamheid.

Zijn BRCGS en IFS voedselveiligheidonwaardige schema's geworden?Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Zijn BRCGS en IFS voedselveiligheidonwaardige schema's geworden?

COLUMN - In de wereld van voedselveiligheid en kwaliteitsmanagement klinken nu en dan ook kritische geluiden over de effectiviteit van bestaande systemen. Weinigen uiten dit openbaar. Er zijn uitzonderingen, zoals voedselveiligheidsexpert IJsbrand Velzeboer die erom bekend staat geen blad voor de mond te nemen. Velzeboer betoogt in dit prikkelende opiniestuk dat kwaliteitsschema's in de loop der jaren te bureaucratisch zijn geworden en dat de voedselveiligheid zelf daar niet per se mee is gediend. Met de publicatie van dit artikel hoopt VMT een bredere discussie op gang te brengen over hoe de voedselveiligheid en de kwaliteitszorg het best kunnen worden gewaarborgd.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Hoe kom je de audit goed door? Ex-auditoren geven 5 tips: 'Wees open...

Voor de een is het een routineklus, voor de ander betekent het stress. Elke kwaliteitsmanager pakt een audit anders aan. In dit artikel 5 tips van ex-auditoren Simone Nelissen en Renze Holwerda om goed voorbereid de audit in te gaan.

Versie 6 van FSSC 22000-schema is gepubliceerd

Versie 6 van FSSC 22000-schema is gepubliceerd

Stichting FSSC heeft op 31 maart 2023 de nieuwste versie 6 van het FSSC 22000-schema gepubliceerd. FSSC is een van de beheerssystemen voor voedselveiligheid binnen de voedingsindustrie.

Vlnr: Paul Besseling (Précon), Aldo Rus (KTBA), Cor Groenveld (FSSC 22000), Jacob Schilstra (Riskplaza)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Zo implementeer je ISO 22000: op weg naar High Level Structure

In 2018 is de nieuwe versie van ISO 22000 gepubliceerd, de internationale standaard voor voedselveiligheidsmanagementsystemen. De belangrijkste verandering ten opzichte van de originele versie uit 2005 is dat de standaard net als alle andere ISO-managementsysteemnormen (zoals ISO 9001, ISO 14001 en ISO 45001) aan de ISO High Level Structure (HLS) voldoet.

Corona versnelt opkomst remote audits, wat zijn dit en hoe gaan we ermee om?

Corona versnelt opkomst remote audits, wat zijn dit en hoe gaan we...

Remote auditeren is de afgelopen maanden een nieuw begrip geworden. Het komt steeds vaker voor en sinds de lockdown half maart en de covid-19-maatregelen, zijn er nieuwe manieren van werken ontdekt. Maar hoe zit dit met de voedselverwerkende bedrijven? Waar veel organisaties overstappen op werken op afstand, heeft de voedingsmiddelenindustrie zo haar eigen uitdagingen.

Aan de hand van de eisen die worden gesteld, kan de toekomst enigszins worden voorspeld (foto: Précon)

Voedselveiligheidsstandaarden na 2020: een kijkje in de glazen bol

We leven in een tijd waarin vooruitkijken lastiger is dan ooit. Toch doen we een poging om in de glazen bol te zien wat we de komende jaren kunnen verwachten in de voedselveiligheidsstandaarden. Welke trends en ontwikkelingen zijn er en welke thema's zullen meer aandacht krijgen in de toekomstige standaarden?