VMT webinar: de authenticiteit van (biologische) producten bepalen

VMT webinar: de authenticiteit van (biologische) producten bepalen
Consumenten kochten in 2022 meer biologische producten

Hoe garandeer je dat een product daadwerkelijk biologisch is? Welke ontwikkelingen zijn er in methoden en technieken om authenticiteit te verifiëren, en hoe kunnen producenten en retailers dit borgen in de praktijk? Op 19 februari 2025 organiseert VMT een voor abonnees gratis webinar over de authenticiteit van (biologische) producten.

In dit webinar delen Wageningen Food Safety Research en NEN inzichten over innovatieve analysemethoden en authenticiteitsnormering. Hoe zijn biologische en conventionele producten van elkaar te onderscheiden en hoe kan de industrie voedselfraude tegengaan?

Voor VMT-abonnees is het webinar gratis bij te wonen en aanmelden kan hier.

VMT webinar 19 februari 2025: De authenticiteit van (biologische) producten bepalen​​​​​​​

10:00 – 10:05 | Opening en introductie
Presentatie:Willem Paul de Mooij, Hoofdredacteur VMT

10:05 – 10:30 | Wetenschappelijke inzichten: methoden om biologisch en conventioneel te onderscheiden
Spreker:Annemieke Pustjens-d’Hamecourt PhD, Teamleader Authenticity, Additives & Nutrients, Wageningen Food Safety Research
In deze presentatie gaat Annemieke Pustjens-d’Hamecourt in op innovatieve methoden om biologische en conventionele producten van elkaar te onderscheiden. Ze legt uit hoe technieken zoals carotenoïdeprofielen voor eieren en vetzuurprofielen voor melk succesvol zijn gevalideerd en inmiddels onder accreditatie worden toegepast. Daarnaast bespreekt ze een nieuwe methode om biologische kippenvleesmonsters te identificeren, die in 2024 is getest met praktijkmonsters. Tot slot worden de potentiële toepassingen van deze methoden in samenwerkingsconstructies (PPS) besproken, met het oog op bredere implementatie binnen de voedingsindustrie.

10:30 – 10:45 | De rol van normering en standaarden bij voedselauthenticiteit
Spreker: Marcel de Vreeze, Standardization Consultant, Agro, Food & Milieu, NEN
Marcel de Vreeze biedt inzicht in de ontwikkeling van Europese (CEN) normen op het gebied van voedselauthenticiteit. Hij bespreekt detectiemethoden die worden ontwikkeld voor verschillende producten, evenals het proces van het normaliseren van termen en definities. Hoewel deze normen momenteel niet specifiek gericht zijn op biologische producten, behandelen ze het bredere thema van voedselfraude en de echtheid van voedingsmiddelen. Hoe dragen normen bij aan het waarborgen van transparantie en authenticiteit in de voedingsindustrie?

Voor VMT-abonnees is het webinar gratis bij te wonen en aanmelden kan hier.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Foto: Shutterstock

Coca-Cola: 'Chloraat in frisdrank kwam door fout in waterbehandeling'

The Coca-Cola Company riep deze week 4 miljoen blikjes en glazen flesjes frisdrank terug omdat in de producten een te hoog gehalte chloraat werd gevonden. De fout lag niet bij een van de ingrediënten, vertelt Coca-Cola aan VMT. De waterbehandeling in het productieproces was het probleem.

Microbiële biomassa als vezelbron? Consortium onderzoekt potentie

Microbiële biomassa als vezelbron? Consortium onderzoekt potentie

Microbiële biomassa uit bronnen zoals bacteriën, gisten, schimmels en algen zijn nu vooral populair omdat ze een duurzame bron van eiwit zijn. Het Edible Microbes Consortium wil ook de gezondheidsvoordelen van de vezels onderzoeken.

Stikstofbeleid raakt voedselproducenten, kansen voor biologisch: 'Prijzen gaan omhoog'

Stikstofbeleid raakt voedselproducenten, kansen voor biologisch:...

De uitspraak van de rechter over het terugdringen van de stikstofuitstoot raakt niet alleen de agrarische sector, maar ook de voedselproducenten. Voedsel zal duurder worden. De biologische sector ziet juist kansen door de uitspraak.

Beeld: Mosa Meat

Mosa Meat dient novel food aanvraag in voor Europese marktgoedkeuring

Mosa Meat, producent van kweekvlees, diende de eerste novel food aanvraag in. Met de aanvraag hoopt de producent goedkeuring te krijgen voor de productie en verkoop van kweekvlees in Europa. De aanvraag is voor gecultiveerd rundervet, dat volgend de producent in combinatie met plantaardige ingrediënten gebruikt kan worden.

Lidl omarmt 'planetary health diet' van WNF en schroeft verkoopdoel volkoren op

Lidl omarmt 'planetary health diet' van WNF en schroeft verkoopdoel...

Lidl omarmt in alle 31 landen waar zij actief het 'planetary health diet'. Dat betekent dat ze verkoopdoelstellingen op volkoren, plantaardige eiwitten en groente en fruit.

Opschalen in precisiefermentatie en celkweek? Nederland investeert in twee nieuwe pilot plants

Opschalen in precisiefermentatie en celkweek? Nederland investeert in...

Ondernemers in precisiefermentatie die willen opschalen in precisiefermentatie kunnen binnenkort terecht bij NIZO. En bedrijven die bezig zijn met celkweek kunnen terecht bij een nieuwe onafhankelijke spinoff van Mosa Meat.

Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar bepalend zijn

Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar...

Welke trens bepalen het veld van eiwitten? De TPC-community binnen Foodvalley boog zich over dit onderwerp en formuleerde 8 trends waar voedselproducenten of investeerders hun voordeel mee kunnen doen.

Foto: shutterstock

Biologische labels winnen aan populariteit: 'Internationale normen...

Biologische voedselkeuzelogo's zijn steeds vaker terug te vinden op verpakkingen. Naast huidige biologische standaarden zijn er nieuwe biologische schema's in opkomst. Advies- en onderzoeksbureau Ecovia Intelligence ziet een stijgende trend in biologische voedselkeuzelogo's.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.