In dit webinar delen Wageningen Food Safety Research en NEN inzichten over innovatieve analysemethoden en authenticiteitsnormering. Hoe zijn biologische en conventionele producten van elkaar te onderscheiden en hoe kan de industrie voedselfraude tegengaan?
Voor VMT-abonnees is het webinar gratis bij te wonen en aanmelden kan hier.
VMT webinar 19 februari 2025: De authenticiteit van (biologische) producten bepalen
10:00 – 10:05 | Opening en introductie
Presentatie:Willem Paul de Mooij, Hoofdredacteur VMT
10:05 – 10:30 | Wetenschappelijke inzichten: methoden om biologisch en conventioneel te onderscheiden
Spreker:Annemieke Pustjens-d’Hamecourt PhD, Teamleader Authenticity, Additives & Nutrients, Wageningen Food Safety Research
In deze presentatie gaat Annemieke Pustjens-d’Hamecourt in op innovatieve methoden om biologische en conventionele producten van elkaar te onderscheiden. Ze legt uit hoe technieken zoals carotenoïdeprofielen voor eieren en vetzuurprofielen voor melk succesvol zijn gevalideerd en inmiddels onder accreditatie worden toegepast. Daarnaast bespreekt ze een nieuwe methode om biologische kippenvleesmonsters te identificeren, die in 2024 is getest met praktijkmonsters. Tot slot worden de potentiële toepassingen van deze methoden in samenwerkingsconstructies (PPS) besproken, met het oog op bredere implementatie binnen de voedingsindustrie.
10:30 – 10:45 | De rol van normering en standaarden bij voedselauthenticiteit
Spreker: Marcel de Vreeze, Standardization Consultant, Agro, Food & Milieu, NEN
Marcel de Vreeze biedt inzicht in de ontwikkeling van Europese (CEN) normen op het gebied van voedselauthenticiteit. Hij bespreekt detectiemethoden die worden ontwikkeld voor verschillende producten, evenals het proces van het normaliseren van termen en definities. Hoewel deze normen momenteel niet specifiek gericht zijn op biologische producten, behandelen ze het bredere thema van voedselfraude en de echtheid van voedingsmiddelen. Hoe dragen normen bij aan het waarborgen van transparantie en authenticiteit in de voedingsindustrie?
Voor VMT-abonnees is het webinar gratis bij te wonen en aanmelden kan hier.