Voor abonnees
Voor abonnees
Biologisch

Voor abonnees Webinar terugkijken: de authenticiteit van (biologische) producten...

Hoe garandeer je dat een product daadwerkelijk biologisch is? Welke ontwikkelingen zijn er in methoden en technieken om authenticiteit te verifiëren en hoe kunnen producenten en retailers dit borgen in de praktijk? Kijk hierover het VMT-webinar terug.

Voor abonnees
Voor abonnees
Halal

Voor abonnees Het oeroude worstenbroodje, maar dan Halal gecertificeerd

Halal is aan een stevige opmars bezig. Steeds meer retailers en producenten duiken in dit lucratieve gat in de markt. Daarmee gaat ook Halal-certificering een grotere rol spelen. Kadir Ahmed van Kadir's en Miran Ismael van het European Certification Centre for Halal praten ons bij over wat er allemaal bij komt kijken.

Foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Standaarden en certificatie

Voor abonnees Standaarden in ontwikkeling: 'Voedselveiligheid moet niet ten koste...

De belangrijkste GFSI-erkende foodnormen zoals BRCGS, IFS of FSSC 22000, zijn bezig om duurzaamheid binnen de standaarden te verankeren. Geen sinecure, want duurzaamheidsmanagement lijkt een veelkoppige draak te zijn voor de voedselindustrie. En dat met de hete adem van de CSRD-wetgeving in de nek.

Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Zijn BRCGS en IFS voedselveiligheidonwaardige schema's geworden?

COLUMN - In de wereld van voedselveiligheid en kwaliteitsmanagement klinken nu en dan ook kritische geluiden over de effectiviteit van bestaande systemen. Weinigen uiten dit openbaar. Er zijn uitzonderingen, zoals voedselveiligheidsexpert IJsbrand Velzeboer die erom bekend staat geen blad voor de mond te nemen. Velzeboer betoogt in dit prikkelende opiniestuk dat kwaliteitsschema's in de loop der jaren te bureaucratisch zijn geworden en dat de voedselveiligheid zelf daar niet per se mee is gediend. Met de publicatie van dit artikel hoopt VMT een bredere discussie op gang te brengen over hoe de voedselveiligheid en de kwaliteitszorg het best kunnen worden gewaarborgd.

Standaarden en certificatie

Goed op de hoogte van standaarden en certificeringen? Deze artikelen...

Standaarden en certificeringen vormen een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van kwaliteitsmanagers. Maar hoe bereid je je nu goed voor op zo'n audit? Waar moet je op letten? En welke tips hebben (ex-)auditoren en kwaliteitsmanagers? De nieuwe collectie van VMT bevat een aantal 'must reads' over dit onderwerp.

Voor abonnees
Voor abonnees
Standaarden en certificatie

Voor abonnees VMT 2 (2024): Ontwikkeling standaarden

De wereld van voedselveiligheidsstandaarden en certificeringen staat niet stil. De scope van deze standaarden lijkt breder te worden; steeds vaker worden er duurzaamheidseisen in opgenomen. Je leest er alles over in dit nummer.

V.l.n.r.: Sjoerd Hoornweg, Jan WeideVoor abonnees
Voor abonnees
Audit

Voor abonnees Auditoren over audits: 'Een recall gaat ook ons niet in de koude...

De industrie kijkt op verschillende manieren naar auditoren. Waar sommige met open armen ontvangen worden, zijn andere minder welkom. Maar hoe ervaren auditoren dit zelf? Waar letten zij op en welke ontwikkelingen zien zij in de industrie? VMT sprak met Jan Weide en Sjoerd Hoornweg, auditoren bij SGS. "Wij zoeken altijd naar conformiteiten."

Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid & Kwaliteit

Voor abonnees 3 tips: 'Meer intern auditeren zorgt voor betere voedselveiligheid'

Naleving, uitvoering en compliance van voedselveiligheidsnormen moeten uiteraard goed worden gemonitord. Kundige monitoring zorgt voor minder risico's op ernstige gezondheidsgevaren bij de consument. Meer interne audits door de QA-manager en meer training kunnen daarbij helpen, zo zegt Peterpaul Salari van certificeerder DNV. Hij geeft drie tips.

Voor abonnees
Voor abonnees
Bedrijfscultuur

Voor abonnees Audit prestigekindje QA? Dit eisen verschillende certificeringen qua...

Het neerzetten van een goede voedselveiligheidscultuur blijft een grote uitdaging voor kwaliteitsmanagers. Hoe je voor de juiste voedselveiligheidscultuur zorgt wordt nog steeds zeer verschillend geïnterpreteerd. Maar wat zeggen voedselveiligheidsstandaarden BRC, IFS en FSSC22000? En wat staat er in de wetgeving? VMT dook in het onderwerp en zet de vereisten op een rij.

FSSC 22000

Versie 6 van FSSC 22000-schema is gepubliceerd

Stichting FSSC heeft op 31 maart 2023 de nieuwste versie 6 van het FSSC 22000-schema gepubliceerd. FSSC is een van de beheerssystemen voor voedselveiligheid binnen de voedingsindustrie.

  1. GFSI: 'IFS heeft gedetailleerde motivering voor schorsing gekregen'
  2. IFS-baas verbolgen over schorsing: 'GFSI nagelt ons onterecht aan schandpaal'
  3. Food in totale verwarring: wat is nu de echte reden achter schorsing IFS door GFSI?
  4. IFS maar liefst drie maanden geschorst door GFSI
  5. NVWA publiceert nieuw Infoblad 64: 6 tips van een QA'er
  6. Onrust over handhaving NVWA op beheersing grondstofgevaren: GSFI-certificaat leverancier onvoldoende
  7. Normontwerp voor ISO 22174 over microbiologische analyses via PCR gepubliceerd
  8. Safe met Eef: Voorbereiden voor BRC versie 9 - ben jij er al klaar voor?
  9. Commissioning van nieuwe apparatuur: wat kan de foodbranche leren van de farmaceutische industrie?
  10. Nieuw schema moet herkomst Nederlandse zuivelproducten borgen
  11. Bedrijfsongevallen voorkomen door het verbeteren van veiligheidscultuur met de Safety Culture Ladder
  12. Duurzaamheidsmonitor brengt inspanningen rundveebedrijven in kaart
  13. Nieuwe Europese normen voor detectie van allergenen in voedingsmiddelen
  14. Wereldwijde voedselveiligheidsstandaarden kunnen handelsbarrières worden
  15. Nieuwe norm in ontwikkeling voor telling gisten en schimmels
  1. ISO initieert norm voor detectie van SARS-CoV-2 in voedselproducten en op -verpakkingen
  2. Internationale norm voor plant-based foods in de maak
  3. Tweede certificeringsprogramma om rauwe eieren veilig te eten
  4. NEN-norm in de maak voor challenge testen voor micro-organismen
  5. ISO norm voor duidelijkere etikettering van vitamines in voedsel
  6. FAO-rapport: Biologisch betekent nog niet veiliger dan gangbare producten
  7. Hoe zeker kun je zijn over de herkomst van producten en materialen? Nieuwe ISO-norm moet grip op handelsketen geven
  8. 'Fipronilaffaire heeft IKB Ei sterker gemaakt'
  9. Dit zeggen de verschillende standaarden over voedselveiligheidscultuur
  10. Ingrediëntenleverancier DP&S krijgt Plant-Based Global Standard certificering
  11. Voor abonneesZo implementeer je ISO 22000: op weg naar High Level Structure
  12. Wat betekent de coronacrisis voor certificeren voedselveiligheidssysteem?
  13. Column: Project private borging voedselketens gedijt bij eerlijke prijzen
  14. Corona versnelt opkomst remote audits, wat zijn dit en hoe gaan we ermee om?
  15. Voedselveiligheidsstandaarden na 2020: een kijkje in de glazen bol