Het oeroude worstenbroodje, maar dan Halal gecertificeerdVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Het oeroude worstenbroodje, maar dan Halal gecertificeerd

Halal is aan een stevige opmars bezig. Steeds meer retailers en producenten duiken in dit lucratieve gat in de markt. Daarmee gaat ook Halal-certificering een grotere rol spelen. Kadir Ahmed van Kadir's en Miran Ismael van het European Certification Centre for Halal praten ons bij over wat er allemaal bij komt kijken.

Foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Standaarden in ontwikkeling: 'Voedselveiligheid moet niet ten koste...

De belangrijkste GFSI-erkende foodnormen zoals BRCGS, IFS of FSSC 22000, zijn bezig om duurzaamheid binnen de standaarden te verankeren. Geen sinecure, want duurzaamheidsmanagement lijkt een veelkoppige draak te zijn voor de voedselindustrie. En dat met de hete adem van de CSRD-wetgeving in de nek.

Zijn BRCGS en IFS voedselveiligheidonwaardige schema's geworden?Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Zijn BRCGS en IFS voedselveiligheidonwaardige schema's geworden?

COLUMN - In de wereld van voedselveiligheid en kwaliteitsmanagement klinken nu en dan ook kritische geluiden over de effectiviteit van bestaande systemen. Weinigen uiten dit openbaar. Er zijn uitzonderingen, zoals voedselveiligheidsexpert IJsbrand Velzeboer die erom bekend staat geen blad voor de mond te nemen. Velzeboer betoogt in dit prikkelende opiniestuk dat kwaliteitsschema's in de loop der jaren te bureaucratisch zijn geworden en dat de voedselveiligheid zelf daar niet per se mee is gediend. Met de publicatie van dit artikel hoopt VMT een bredere discussie op gang te brengen over hoe de voedselveiligheid en de kwaliteitszorg het best kunnen worden gewaarborgd.

Goed op de hoogte van standaarden en certificeringen? Deze artikelen helpen je op weg

Goed op de hoogte van standaarden en certificeringen? Deze artikelen...

Standaarden en certificeringen vormen een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van kwaliteitsmanagers. Maar hoe bereid je je nu goed voor op zo'n audit? Waar moet je op letten? En welke tips hebben (ex-)auditoren en kwaliteitsmanagers? De nieuwe collectie van VMT bevat een aantal 'must reads' over dit onderwerp.

VMT 2 (2024): Ontwikkeling standaardenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees VMT 2 (2024): Ontwikkeling standaarden

De wereld van voedselveiligheidsstandaarden en certificeringen staat niet stil. De scope van deze standaarden lijkt breder te worden; steeds vaker worden er duurzaamheidseisen in opgenomen. Je leest er alles over in dit nummer.

V.l.n.r.: Sjoerd Hoornweg, Jan WeideVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Auditoren over audits: 'Een recall gaat ook ons niet in de koude...

De industrie kijkt op verschillende manieren naar auditoren. Waar sommige met open armen ontvangen worden, zijn andere minder welkom. Maar hoe ervaren auditoren dit zelf? Waar letten zij op en welke ontwikkelingen zien zij in de industrie? VMT sprak met Jan Weide en Sjoerd Hoornweg, auditoren bij SGS. "Wij zoeken altijd naar conformiteiten."

3 tips: 'Meer intern auditeren zorgt voor betere voedselveiligheid'Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees 3 tips: 'Meer intern auditeren zorgt voor betere voedselveiligheid'

Naleving, uitvoering en compliance van voedselveiligheidsnormen moeten uiteraard goed worden gemonitord. Kundige monitoring zorgt voor minder risico's op ernstige gezondheidsgevaren bij de consument. Meer interne audits door de QA-manager en meer training kunnen daarbij helpen, zo zegt Peterpaul Salari van certificeerder DNV. Hij geeft drie tips.

Audit prestigekindje QA? Dit eisen verschillende certificeringen qua voedselveiligheidscultuurVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Audit prestigekindje QA? Dit eisen verschillende certificeringen qua...

Het neerzetten van een goede voedselveiligheidscultuur blijft een grote uitdaging voor kwaliteitsmanagers. Hoe je voor de juiste voedselveiligheidscultuur zorgt wordt nog steeds zeer verschillend geïnterpreteerd. Maar wat zeggen voedselveiligheidsstandaarden BRC, IFS en FSSC22000? En wat staat er in de wetgeving? VMT dook in het onderwerp en zet de vereisten op een rij.

Versie 6 van FSSC 22000-schema is gepubliceerd

Versie 6 van FSSC 22000-schema is gepubliceerd

Stichting FSSC heeft op 31 maart 2023 de nieuwste versie 6 van het FSSC 22000-schema gepubliceerd. FSSC is een van de beheerssystemen voor voedselveiligheid binnen de voedingsindustrie.

GFSI: 'IFS heeft gedetailleerde motivering voor schorsing gekregen'

GFSI: 'IFS heeft gedetailleerde motivering voor schorsing gekregen'

GFSI reageert na vragen van VMT slechts summier op de verklaring achter de schorsing van IFS tot 8 maart 2023. Wel zegt GFSI dat IFS zelf een 'gedetailleerde motivatie' heeft gegeven hiervoor.