Nieuw schema moet herkomst Nederlandse zuivelproducten borgen

Nieuw schema moet herkomst Nederlandse zuivelproducten borgen

Buitenlandse melk wordt in sommige gevallen verwerkt tot een Nederlands zuivelproduct. Om te borgen dat zuivelproducten geproduceerd zijn op basis van melk- en melkproducten met een Nederlandse herkomst is in opdracht van het NZO het nieuwe schema 'Zuivelproduct uit Nederlandse melk' door adviesorganisatie Qlip ontwikkeld.

Steeds meer melk of melkproducten met een verschillende herkomst wordt verwerkt in zuivelproducten. Buitenlandse zuivelproducenten zouden steeds vaker meeliften op het goede kwaliteitsimago van de Nederlandse zuivelsector. Hierbij kunnen vraagtekens komen of dit terecht en transparant is.

Buitenlandse zuivel in Nederlands zuivelproduct

Het komt voor dat buitenlandse melk of zuivelproducten naar Nederland worden geëxporteerd, omgepakt of verwerkt om uiteindelijk als Nederlands product in de markt te worden gezet. Deze zuivel is niet afkomstig uit Nederland en de vraag is of dit voldoet aan de hoge kwaliteitseisen die in Nederland van kracht zijn.

Herkomst Nederlandse zuivelproducten borgen

Om te borgen dat zuivelproducten geproduceerd zijn op basis van melk- en melkproducten met een Nederlandse herkomst, van een Nederlandse melkveehouder, is het nieuwe schema 'Zuivelproduct uit Nederlandse melk' ontwikkeld. De herkomst van Nederlandse zuivelproducten en productie op basis van de Nederlandse kwaliteitsstandaard kan met het nieuwe schema volgens Qlip, de ontwikkelaar van het schema, worden gegarandeerd.

Eerste audit

Het nieuwe schema is op verzoek van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) ontwikkeld. Qlip is de schemaeigenaar van deze ketencertificering. De borging vindt plaats in de gehele keten, vanaf het Nederlandse melkveebedrijf, melktransport, toeleveranciers, productie tot aan het eindproduct. De eerste audit van een productielocatie heeft reeds plaatsgevonden. Het nieuwe schema is vanaf september 2022 beschikbaar voor Nederlandse zuivelondernemingen.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Fevia: "Nu niet ingrijpen staat gelijk aan schuldig verzuim!"
  2. Consortium bekijkt of cellulaire melk potentie heeft
  3. Samenwerken om landbouw te verduurzamen mag, zegt toezichthouder
  4. Bedrijfsongevallen voorkomen door het verbeteren van veiligheidscultuur met de Safety Culture Ladder
  5. Voor abonneesVMT Summerclass QA 2: Zo richt je allergenenbeheer goed in
  6. NVWA wil een duurzame en voedselveilige visketen - en wel hierom
  7. Jonge R&D'ers over eerste baan: 'Net als bij autorijden leer je het meeste door te doen'
  8. Handhaving gewicht, volume en recyclen verpakkingen: dit moeten voedingsproducenten doen
  9. Reacties op wijzigingen algoritme Nutri-Score: 'Betreurenswaardig dat portiegrootte niet is meegenomen'
  10. Voor abonneesVMT Summerclass QA 1: Dit moet je doen bij een recall of incident
  1. Steeds meer stijgende kosten in voedingsindustrie: 'Rekening komt bij consument terecht'
  2. Young R&D: 'Welke invloed heeft de veranderende rol van gezondheid op jouw werk?'
  3. 8 VMT Summerclasses QA: praktische hulp bij recalls en uitbraken tot het beheersen van Listeria
  4. LNV-minister Staghouwer opgestapt
  5. Sector: 'bakkers op omvallen door hoge energieprijzen, kabinet moet ingrijpen'
  6. Albert Heijn haalt verpakt onzilt water na kritiek van de schappen
  7. Wakker Dier: Campagne over melkkoe is Liegebeest 2022
  8. Nubel publiceert nieuwe editie voedingsmiddelentabel
  9. Albert Heijn komt een week voor Verspillingsvrije Week met pakketten tegen voedselverspilling
  10. Voor abonneesVMT Summerclass R&D 8: Wat zijn de bottlenecks bij de ontwikkeling van vleesvervangers? Duurzaamheid of smaak?