Grote verschuivingen in de top twintig van zuivelbedrijven

Grote verschuivingen in de top twintig van zuivelbedrijven
Veel zuivelbedrijven zagen de omzet ook groeien dankzij hun plantaardige zuivelalternatieven. Foto: Shutterstock

De zuivelmarkt heeft het tijdens corona zwaar gehad. Inmiddels is de omzetgroei weer fors ingezet. Met die groei is de ranglijst van de marktleiders in de zuivelindustrie er behoorlijk anders uit gaan zien. Onderzoekers van de Rabobank zetten de cijfers op een rijtje.

Met het herstel van de foodservicekanalen en de aanhoudende sterke positie van de retail, steeg de omzet (in euros’s) van de twintig grootste zuivelbedrijven samen met 5 procent. De uitblijvende productie in de voornaamste exportregio’s en een forse groei van de Chinese vraag, maakte daarbij dat de prijzen van zuivelproducten vorig jaar aanzienlijk stegen.

Nieuw in de lijst

De verschillen in omzetgroei en strategische manoeuvres als fusies en overnames maken dat er aanzienlijke verschuivingen hebben plaatsgevonden in de top twintig van grootste zuivelproducenten.

Bron: Rabobank 2022

Zo is ijsmaker Froneri nieuw in de ranglijst en verdwijnt Kraft Heinz uit beeld. Waar de wat lager geplaatste bedrijven hun omzetverschillen zien verkleinen, is het verschil in omzet tussen nummer 1 (Lactalis) en 2 (Nestlé) fors groter geworden: van 2,2 miljard dollar in 2020 naar 5,4 miljard dollar in het jaar daarop.

Ook Aziatische producenten doen het goed. Yili (op plaats 5) zag de omzet stijgen van 4,4 miljard dollar naar 18,2 miljard.

Plantaardige alternatieven

Veel bedrijven hebben hun omzet weten te verhogen door meer plantaardige alternatieven op de markt te brengen. Danone heroverde de derde plaats, mede dankzij het feit dat nu ook de omzet uit zuivelalternatieven is meegerekend.

Het Nederlandse Friesland Campina ging er een plaats op achteruit. Dit is onder meer een gevolg van het afstoten van dochterondernemingen die niet tot de kernactiviteiten behoren, zoals de poederfabriek in België en diervoederproducent Nutrifeed.

Klimaatdoelstellingen

Een gemeenschappelijke ontwikkeling die volgens de Rabo-onderzoekers in de toekomst een stijgende lijn zal gaan volgen, is het commitment van zuivelondernemingen aan de klimaatdoelstellingen. Een van die doelen is om in 2050 klimaatneutraal te produceren.

Heleen van der Male

Heleen van der Male

Freelance redacteur

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

FrieslandCampina en Micobel willen fuseren

FrieslandCampina en Micobel willen fuseren

FrieslandCampina en Milcobel maakten afgelopen woensdag 18 december bekend te willen fuseren. Leden-melkveehouders, medewerkers, ondernemingsraden en vakbonden zijn over het voornemen tot fusie geïnformeerd.

Foto: Shutterstock

Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via...

Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Beeld: Shutterstock

'Boeren houden van koeien': imagocampagne voor jonge boeren of...

In een recente beslissing legt het College van Beroep (CvB) van de Stichting Reclame Code uit waarom transparantie rondom sponsoring van een ideële campagne door een commerciële organisatie noodzakelijk is. Ook verduidelijkt zij wanneer een partij wordt beschouwd als mede-adverteerder, die de aanbevelingen van de Reclame Code Commissie (RCC) of het CvB ter harte mag nemen. In dit artikel wordt deze recente uitspraak verder toegelicht.

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde procesonderdelen

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde...

FrieslandCampina start met uitbreidingen op zijn productielocaties in Gerkesklooster en Workum. Beide projecten moeten de verwerking van wei naar een hoger niveau tillen en het productieproces duurzamer maken.

De warmtepomp die bij FrieslandCampina is geïnstalleerd.

Eerste stoomproducerende warmtepomp van Nederland bij...

FrieslandCampina heeft een primeur in Nederland: in de zuivelfabriek in Maasdam draait sinds oktober 2024 een stoomproducerende warmtepomp, waarmee CO2-uitstoot met 30% wordt teruggedrongen en het energieverbruik met ongeveer 10%. Een interview met Gerrit Westhoff, Global SHE & Sustainability Director en Nienke van Driel, Procestechnoloog bij de technologie-afdeling van de Global Supply Chain-organisatie van FrieslandCampina.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.