Duurzame verpakkingen 'in-pack' pasteuriseren met MicroPast technologie

Duurzame verpakkingen 'in-pack' pasteuriseren met MicroPast technologie

Nieuwe trends en markteisen vragen om nieuwe oplossingen. Met de MicroPast-technologie kan worden voldaan aan de huidige eisen voor duurzame en efficiënte pasteurisatie van kant-en-klaarmaaltijden en componenten.

Op het gebied van kant-en-klaarmaaltijden of maaltijdcomponenten worden diverse productassortimenten aangeboden. Echter voldoen die meestal niet volledig aan de wensen van de consument en de huidige voedseltrends zoals duurzame verpakkingen, minder verpakkingsafval en energie-efficiëntie. Hoewel ultraverse producten een grote productvariëteit bieden en in bijna elk verpakkingsconcept kunnen worden toegepast, hebben zij een korte houdbaarheid. Dat leidt tot voedselverspilling.

Producten die volgens het Cook & Chill + MAP worden geproduceerd, moeten op dezelfde wijze worden beoordeeld. Bij voorgekookte gerechten is het aandeel groenten in het recept al aanzienlijk verminderd, omdat voorkoken en afkoelen een negatief effect hebben op de textuur en het kleurbehoud, vooral in het geval van groene groenten.

Gepasteuriseerde producten

Dit geldt ook voor een andere groep gekoelde kant-en-klaarmaaltijden, namelijk de in de verpakking gepasteuriseerde producten. Hier wordt het gebruik van plastic trays verplicht, omdat bij de conservering stoom wordt gebruikt, met heet water wordt besprenkeld, of onder water wordt gezet. De trage geleidende warmteoverdracht door het materiaal van de plaat vereist een lange blootstelling aan de temperatuur om de beoogde kerntemperatuur te bereiken.

Bron: Gigatherm AG
Bron: Gigatherm AG

Het voordeel van dit verhittingsproces is dat de producten meer dan 28 dagen houdbaar zijn. Dit maakt een vlottere logistiek en een langere verkoopperiode mogelijk. Anderzijds is het gebruik van producten beperkt. Gevoelige bestanddelen met normaliter korte gaartijden kunnen slechts in beperkte mate worden gebruikt. Gekleurde producten zoals groenten verliezen hun glans, worden grijs en hebben de neiging te gaar te worden, net als pasta.

MicroPast

De MicroPast-technologie maakt het mogelijk duurzame verpakkingen met gevoelige ingrediënten ‘in-pack’ te pasteuriseren en zo een voldoende microbiologische en sensorische houdbaarheid te bereiken. Via een opening in de bovenfolie van de verpakking kan tijdens het verhittingsproces in kleine hoeveelheden stoom ontsnappen. Hierdoor kunnen de producttemperaturen kortstondig tot boven 95°C worden opgevoerd zonder dat de verpakking barst.

Dit is bijzonder belangrijk bij microgolfpasteurisatie, om te voldoen aan het temperatuur-tijdsregime van 10 minuten bij 90°C dat gewoonlijk door de industrie wordt geëist. Dit verwarmingsconcept wordt gebruikt door de meerderheid van de fabrikanten die MicroPast gebruiken voor het pasteuriseren van maaltijden.

De MicroPast-methode is gebaseerd op het verwarmingsprincipe van microgolfinjectie”

Duurzame verpakkingsconcepten

De MicroPast-methode is gebaseerd op het verwarmingsprincipe van microgolfinjectie. In dit proces wordt stoom gevormd uit het product, wat zorgt voor een goede warmteverdeling in de bak. Zo kunnen ook kartonnen of vezelgietschalen in het pasteurisatieproces worden gebruikt, aangezien zij zich in een droge omgeving bevinden.

Een voordeel van de MicroPast-methode is dat componenten zoals groenten, vis of wit vlees gedeeltelijk rauw kunnen worden gebruikt, waardoor minder voorkook- en gedeeltelijke kookverliezen optreden. Dit betekent minder voorbereiding en minder arbeid. Na het sealen gaan de producten de microgolfoven in, waar precies de hoeveelheid energie wordt gebruikt die nodig is om de producten op te warmen volgens het gewenste temperatuurregime. Er hoeft geen stoom te worden opgewekt of grote hoeveelheden water te worden verwarmd, en er gaat geen energie verloren door het opwarmen van de zijwanden in het systeem. De regeling en koeling van de magnetrons, speciaal ontwikkeld door Gigatherm, garandeert een hoge mate van efficiëntie.

Hoge productkwaliteit

Met de MicroPast-methode worden goede sensoriële productkwaliteiten bereikt dankzij de korte doorgangstijden door de microgolftunnel. De normale procestijd voor een gemiddelde kant-en-klaarmaaltijd bedraagt hier tussen 6 en 9 minuten. Een andere reden voor het goede kwaliteitsbehoud is het gebruik van gedeeltelijk onbewerkte componenten. Op die manier wordt de thermische spanning tot een minimum beperkt.

De microgolftechnologie maakt het mogelijk veel verschillende soorten groenten te gebruiken zonder toevoeging van extra vloeistoffen als warmte-overbrengers. Kleuren en textuur blijven dus goed bewaard en bieden gedurende verscheidene weken een aantrekkelijk product.

Minder voedselverspillig

Ondanks de korte verhittingstijden, die van cruciaal belang zijn voor een goede sensoriële bewaring van de maaltijdbestanddelen, worden de producten verhit tot een voldoende hoge temperatuur om een hoge microbiologische letaliteit te bereiken. In de regel verwarmen de meeste afnemers tegenwoordig producten volgens het F90=10 concept (C. Bot Cook). In het samenspel van korte procestijden en voldoende verhitting kunnen kant-en-klaarmaaltijden zo gemiddeld een langere houdbaarheid bereiken (35+ d). Dit verlengt de houdbaarheid en vermindert voedselverspilling en verpakkingsafval.

Flexibiliteit: grote productverscheidenheid

Met een kook- en pasteurisatietijd van 8 minuten in een middelgrote MicroPast-lijn, bedraagt de volledige cyclustijd ongeveer 13 minuten. Dit betekent dat 13 minuten nadat het laatste product de tunnel is binnengegaan, reeds een nieuw recept met andere parameters kan worden uitgevoerd. In vergelijking met conventionele batchprocédés kunnen de productvariëteit en de flexibiliteit dus aanzienlijk worden verhoogd.

Dit sluit zeer goed aan bij de nieuwe tendens naar geïndividualiseerde producten, aangezien het de mogelijkheid biedt een ruimer gamma van verschillende recepten te produceren. Bijvoorbeeld veganistische, vegetarische of koolhydraatarme gerechten, naast conventionele producten, van verschillende etnische oriëntaties. Het snelle, continue proces maakt het mogelijk kleinere productbatches rendabel te produceren.

Bron: Gigatherm AG
Bron: Gigatherm AG

Hoe werkt MicroPast precies?

De producten worden koud, warm of beide gevuld. Afhankelijk van het recept, zijn de componenten voorgekookt of rauw. De maaltijdbakjes worden verzegeld en tegelijkertijd wordt een stoomdrukopening in de folie gemaakt. De op deze wijze bereide producten gaan de microgolftunnel in en worden dienovereenkomstig verwarmd tot de gewenste temperatuur in het product is bereikt. De trays gaan vervolgens naar een station waar stikstof in de hoofdruimte wordt geïnjecteerd met behulp van een naald die in de film dringt. De damp ontsnapt naar de dampdrukpoort. Dit voorkomt ernstige vervorming van de verpakking als gevolg van condensatie tijdens het koelproces. De twee openingen worden onmiddellijk verzegeld met een etiket en de nog warme producten gaan in de spiraalkoeler.

Dit artikel is gesponsord door Gigatherm AG.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

Onderzoek* van Aptean toont aan dat technologie van cruciaal belang is om succesvol te zijn in de voedings- en drankensector. Productiebedrijven verwachten een winstgroei tot 30% wanneer zij processen en taken hebben geautomatiseerd, ten opzichte van bedrijven die veelal handmatig werken.

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

Terwijl de wereld zich buigt over duurzame voeding, staat de sector van alternatieve eiwitten in de schijnwerpers, balancerend tussen innovatie en kwaliteitsbewaking. Ontdek hoe geavanceerde Near-Infrared (NIR) technologie, gekoppeld aan gespecialiseerde kennis, en de juiste ijklijnen een revolutie teweegbrengt in de manier waarop producenten van alternatieve eiwitten hun productveiligheid en compliance waarborgen.

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze innovatie 500 ton plastic per jaar te gaan besparen.

Bedrijfsovernames in voeding 2024: FrieslandCampina en Milcobel kondigen intentie tot fusie aan

Bedrijfsovernames in voeding 2024: FrieslandCampina en Milcobel...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. Het laatste wapenfeit: FrieslandCampina en Milcobel kondigen intentie tot fusie aan.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

Zoutreductie in kant-en-klaarmaaltijden krijgt vorm in NAPV

Zoutreductie in kant-en-klaarmaaltijden krijgt vorm in NAPV

De eerste 20 afspraken in het kader van de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) staan online. Deze gaan over zoutreductie in kant-en-klaarmaaltijden.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."

Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.