Zoveel hectoliters bier brouwden de top-10 bierbrouwers in 2021

Zoveel hectoliters bier brouwden de top-10 bierbrouwers in 2021

De biervolumes laten na de coronaperiode weer een stijgende lijn zien. En daar spinnen de top-10 bierbrouwers van de wereld garen bij. Dit zijn de tien grootste bierconcerns ter wereld en de hoeveelheid gebrouwen hectoliters bier in 2021 en de groei sinds 2020.

Bier is wereldwijd een spel van de lage landen. Het Belgische AB InBev is met grote voorsprong de nummer één onder de bierbrouwers en het Nederlandse Heineken is op grote afstand de nummer twee.

Carlsberg voert productie op

Ook de nummer drie op de wereldmarkt, Carlsberg, komt uit Europa. Het verschil tussen de Belgen en de Nederlanders is op de ranglijst van Craftbrewingbusiness.com ten opzichte van vorig jaar wel groter geworden, terwijl Carlsberg de productie ook steviger opvoerde dan Heineken, zo meldt Distrifood.nl.

Asahi (Grolsch) op de zevende plek

Japanse Grolsch-eigenaar Asahi staat in de lijst, achter twee Chinese brouwerijen en het Noord-Amerikaanse Molson Coors, op de zevende plaats op de ranglijst. Swinkels Family Brewers, het bedrijf achter Bavaria, staat volgens de lijst wereldwijd op de 29e plaats met 7 miljoen hectoliter aan geproduceerd bier.

Net buiten de top-10

Andere bekende brouwerijen die de top-10 niet gehaald hebben zijn San Miguel (16), Radeberger Gruppe (22), Oettinger Gruppe (25), Krombacher (30), Paulaner (31) en Bitburger (33).


Beperkte verschuivingen ten opzichte van 2017

De laatste keer dat Distrifood de top-10 van grootste brouwerijen op een rijtje zette was in 2018. Dat betroffen toen cijfers over 2016 uit een andere bron. Ten opzichte van toen zijn toch de nodige wijzigingen te zien. Zo is Carlsberg over Snow heen geklommen naar de derde plaats. Het Turkse Efes stond toen nog niet bij de grootste tien, terwijl Yanjing wat plaatsen heeft verloren. Het Franse BGI/Groupe Castel, onder meer succesvol in Afrika, stijgt iets. Kirin is zijn plek bij de grootste tien kwijt, de Japanners zijn volgens de lijst nu nummer 13. Het jaar 2021 was voor de meeste bierbrouwers overigens een bijzonder jaar vanwege de maatregelen rondom de horeca door overheidsbeleid om het aantal covid-19-besmettingen terug te dringen.

Bedrijfsovernames in voeding 2024: FrieslandCampina en Milcobel kondigen intentie tot fusie aan

Bedrijfsovernames in voeding 2024: FrieslandCampina en Milcobel...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. Het laatste wapenfeit: FrieslandCampina en Milcobel kondigen intentie tot fusie aan.

Beeld: Shutterstock

Misleidende reclame op voeding voorkomen? 8 opvallende uitspraken van...

Hoe ver mag je gaan met het aanprijzen van voedingsmiddelen? In 2024 boog de Reclame Code Commissie (RCC) zich opnieuw over reclames en voedselclaims die consumenten op het verkeerde been zouden kunnen zetten. Van fastfood tot snoep, van eieren tot bier. Dit artikel geeft een beknopt overzicht van de meest opvallende kwesties in 2024.

6 tips: Zo verlaagt Heineken de CO₂-voetafdruk van zijn brouwerijen

6 tips: Zo verlaagt Heineken de CO₂-voetafdruk van zijn brouwerijen

Heineken heeft zich ambitieuze doelen gesteld: in 2030 willen ze 90% van hun scope 1- en 2-uitstoot reduceren, met als einddoel Net Zero in de volledige waardeketen tegen 2040. Om deze missie te realiseren, werken ze onder meer samen met ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV. Bart Vander Velpen, program director Net Zero for industry deelt hoe ze dit proces aanpakken aan de hand van zes stappen.

Heineken bouwt r&d-centrum in Zoeterwoude

Heineken bouwt r&d-centrum in Zoeterwoude

Heineken gaat een nieuw r&d-centrum bouwen in Zoeterwoude. De bierbrouwer investeert 45 miljoen euro in het zogeheten Dr. H.P. Heineken Centre, dat medio 2025 wordt geopend.

Grootschalig bierbostel verwerken? MaGie Creations en Looop willen dat samen doen

Grootschalig bierbostel verwerken? MaGie Creations en Looop willen...

Startup MaGie Creations en reststroomverwaarder Looop slaan de handen ineen om samen de grootschalige verwerking van bierbostel tot ingrediënten voor de voedingsindustrie te realiseren.

Zonnebloemolie in opmars door te dure olijfolie

Zonnebloemolie in opmars door te dure olijfolie

Spanjaarden stappen bij het koken massaal over van olijfolie naar zonnebloemolie. Olijfolie is voor veel Spanjaarden veel te duur geworden.

Bakker ontwikkelt koolhydraatarm brood met geupcycled brouwgraan

Bakker ontwikkelt koolhydraatarm brood met geupcycled brouwgraan

Vanaf juni dit jaar verkoopt Bakkerij Schuld in al haar filialen een nieuw koolhydraatarm brood. Ze gebruiken geupcycled brouwgraan, een functioneel ingrediënt van MaGie Creations.

Brussel niet bezorgd over onderzoek China naar dumping varkensvlees, vleessector wel

Brussel niet bezorgd over onderzoek China naar dumping varkensvlees,...

De EC maakt zich "geen enkele zorgen" over het onderzoek dat China heeft aangekondigd naar te goedkoop Europees varkensvlees. Dat geldt niet voor de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie en de Europese koepelorganisatie van vleesproducenten en vleeshandel.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.