Blog: Remkes baalt dat levensmiddelensector nu niet om tafel wil, FNLI reageert

Blog: Remkes baalt dat levensmiddelensector nu niet om tafel wil, FNLI reageert

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes baalt er flink van dat de levensmiddelenbranche niet bij hem aan tafel schuift. FNLI komt met een reactie. De branche organisatie wil wel praten, maar om op donderdag 18 augustus aan tafel aan te schuiven lukte agendatechnisch niet. Het FNLI heeft haar punten schriftelijk aan Remkes gestuurd.

17/08/2022: Johan Remkes vindt dat de levensmiddelensector geen verantwoordelijkheid neemt door niet in te gaan op zijn uitnodiging om te praten over het stikstofbeleid. "Ik hoor heel vaak heel mooie woorden over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar deze houding getuigt daar niet van", aldus Remkes.

In eerste instantie zou supermarktkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) aanschuiven, maar maandag meldde de organisatie daar toch van af te zien. De koepel vindt het namelijk vooral van belang dat het kabinet en de boerenorganisaties eerst weer met elkaar in gesprek gaan om tot oplossingen te komen, zo meldt het ANP.

Ondanks het onbegrip van Remkes blijft de deur voor de levensmiddelensector wel openstaan. "Als die sector nog behoefte heeft aan een gesprek, dan komt er een gesprek."

CBL gaf eerder al aan in een later stadium wel met Remkes en het kabinet te willen praten. "We hebben niet gezegd dat we nooit willen praten", reageert een woordvoerster. "Het is van belang dat de juiste partijen op zo'n moment van een gesprek aan tafel zitten. Maar bijvoorbeeld de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) is daarbij niet aanwezig, dat is dan lastig. Dat is wel een belangrijke partij in de voedselketen", vervolgt ze.

De FNLI verklaart haar afwezigheid als volgt:

'Vandaag vinden onder voorzitterschap van de heer Remkes de gesprekken met ketenpartijen plaats om te kijken naar een uitweg uit de bestaande stikstofcrisis. Vanaf het eerste moment dat er sprake was van het inplannen van overleg heeft de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) deelname toegezegd. Toen vorige week bekend werd wanneer het overleg zou plaatsvinden, bleek helaas dat fysieke vertegenwoordiging door de FNLI om agendatechnische redenen onhaalbaar was. Dit hebben we alle betrokkenen laten weten. De FNLI heeft een aantal voor haar belangrijke punten op schrift (pdf) aangeleverd aan de heer Remkes. Daarbij hebben wij aangegeven dat de FNLI hierover graag tot overleg bereid is.

Milieudefensie noemt het "niet verrassend" dat de levensmiddelensector wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid in de stikstofcrisis. "De grote voedselbedrijven schitteren door afwezigheid in de gehele klimaatcrisis", aldus de organisatie. In het bijzonder benoemt Milieudefensie de rol van Albert Heijn-moeder Ahold Delhaize. "Het concern doet vrijwel niets aan 95 procent van de aan zijn producten gelinkte CO2-uitstoot. Het is echt de hoogste tijd dat bedrijven als Ahold Delhaize een fatsoenlijke bijdrage gaan leveren aan het oplossen van de klimaatcrisis en de stikstofcrisis."

12/08/2022: Niet alleen de boeren, ook veel grote bedrijven uit de agrarische sector weigeren in gesprek te gaan met bemiddelaar Johan Remkes. Zij wachten op een toezegging van het kabinet een andere koers te gaan varen in de stikstofcrisis.

12/07/2022: Melkveehouders hebben een open brief geschreven aan premier Mark Rutte, zo meldt ANP. Ze willen met hem praten over de "onrealistische stikstofplannen" en mogelijkheden om uit de impasse rond het beleid te komen. De brief is ondertekend door onder meer de brancheorganisaties ZuivelNL, Vakgroep melkveehouderij LTO Nederland, Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK).

ZuivelNL zegt in een andere persverklaring dat met de stikstofplannen van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) voorbij wordt gegaan aan "de belangrijke rol van de Nederlandse zuivelsector in de voedselvoorziening voor mensen, lokaal en mondiaal". De zuivelsector erkent verder dat er opdrachten liggen op het gebied van natuur, landbouw, water, bodem en klimaat. "Daar wordt ook al volop aan gewerkt. De laatste jaren zijn door meerdere organisaties oplossingen aangedragen voor bijvoorbeeld een concrete stikstofreductie. Helaas heeft het kabinet daar tot op heden niets mee gedaan", aldus ZuivelNL.

11/07/2022: Volgens NRC blijkt uit nog niet gepubliceerde berekeningen van het ministerie dat boeren hun stikstofuitstoot veel minder hoeven te verlagen dan tot nu toe gedacht om de natuurdoelen te halen. Als Nederland al zijn klimaatafspraken nakomt, levert dit een enorme bonus aan stikstofwinst op waardoor de landbouw zijn uitstoot met een kwart tot de helft minder hoeft terug te brengen, zo meldt het ANP.

Farmer Defense Force is hier blij mee, maar boeren gaan nog niet stoppen met actievoeren. Er worden acties voorbereid rondom de Vierdaagse van Nijmegen. Het is echter niet de bedoeling de boel te blokkeren.

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland zegt in een reactie steeds benadrukt te hebben dat een 50 procent stikstofreductie in 2030 niet realistisch is. "Als uit berekeningen blijkt dat het ook niet nodig is, dan is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk boven water komt en dat het beleid in lijn wordt gebracht met de voorstellen van de sector zelf", aldus LTO. De organisatie zegt verder uit te kijken naar de beantwoording van Kamervragen over de kwestie van Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas

06/07/2022: Supermarkten zijn woensdagochtend hard aan het werk om alle winkels weer te bevoorraden, na de blokkades van distributiecentra door boeren afgelopen dagen. Zo meldt het ANP.

"Her en der zijn er nog lege schappen, de impact van de blokkades kan je in de winkels nog wel zien. Maar vandaag zal alles wel weer snel aangevuld zijn", zegt een woordvoerster van supermarktketen PLUS.

Volgens haar is ongeveer een derde van de winkels geraakt door de acties. Daarbij is de schade "aanzienlijk". Die loopt in de miljoenen. De zegsvrouw wil er niet op vooruitlopen of de schade verhaald gaat worden op de actievoerders.

De winkels weer bevoorraden is een grote operatie. "De hele toeleveringsketen is geraakt. Het is nu een combinatie van vrachtwagens van leveranciers die ontvangen moeten worden en aan de andere kant, zoveel mogelijk uitrijden naar de winkels", legt de woordvoerster uit. Bij PLUS raakten vooral schappen met houdbare producten leeg door de acties, verse producten werden nog wel aangeleverd.

Bij Albert Heijn kampen ook nog verschillende winkels met lege schappen. "Ons distributiecentrum Zwolle is het laatst geblokkeerd geweest. De winkels in die omgeving, zien er misschien iets anders uit dan in andere regio's", zegt een woordvoerster. Bij AH gaat het vooral om versproducten zoals zuivel, groente en fruit die niet meer te krijgen zijn.

"We zijn weer aan het bevoorraden. Het kan per winkel verschillen maar de winkels krijgen weer producten", aldus de woordvoerster. Zij wil nog niets zeggen over de schade van de boerenacties.

Eerder meldde ook Lidl dat vanuit alle distributiecentra in het land de winkels weer kunnen worden bevoorraad.

06/07/2022: Boeren hebben in de nacht van dinsdag op woensdag met trekkers opnieuw een distributiecentrum van supermarkt Aldi in Drachten geblokkeerd. Volgens lokale media is de politie in gesprek met de boeren bij het distributiecentrum aan het Helmhout. Het is nog onduidelijk hoelang de blokkade zal duren.

Een woordvoerder van Aldi was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Dinsdagochtend blokkeerden boeren ook al hetzelfde distributiecentrum. Die blokkade werd in de middag weer opgeheven.

05/07/2022: Meer dan tweehonderd supermarkten van Lidl zijn getroffen door boerenblokkades van distributiecentra. Veel versproducten zijn daar minimaal of niet beschikbaar door het uitblijven van leveringen, meldt een woordvoerster. Dat komt door blokkades bij centra in Almere en Oosterhout bij Nijmegen. In Heerenveen is het distributiecentrum door protesterende boeren soms wel en soms niet in werking.

De keten met meer dan vierhonderd vestigingen in Nederland kan nog niet zeggen hoe hoog de schade uitvalt en of deze ergens gaat worden verhaald.

CBL

04/07/2022: Het CBL riep de overheid en boeren eerder al op om in gesprek te gaan en het conflict op te lossen. De boeren hebben een conflict met de overheid over stikstof, de leden van het CBL staan hier buiten, zegt de koepel.

Lege schappen

Supermarkten doen er alles aan de winkels bevoorraad te houden, zeggen ze. "Maar wanneer dergelijke blokkades langer aanhouden, kan dit echter betekenen dat de dagelijkse boodschappen niet meer gedaan kunnen worden.

Ook toevoer bemoeilijkt

Naast de belemmering van de bevoorrading van winkels, kunnen ook leveranciers het voedsel niet aanleveren. "Vooral dagverse producten moeten hier mogelijk door vernietigd worden. Dit levert bovendien onnodige voedselverspilling op", aldus het CBL. Distributiecentra kunnen naast supermarkten ook ziekenhuizen, zorgcentra en andere vitale dienstverlening beleveren. Daarbij komt nog dat blokkades de bedrijven miljoenen euro’s aan schade opleveren.

Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Boni, Lidl en Coop

De boeren blokkeren centra van ketens als Jumbo, Albert Heijn, Lidl, Coop en Aldi. Dat schrijft Distrifood, zusterblad van VMT. Het CBL onderstreept dat supermarkten geen partij zijn in het stikstofconflict. Actiegroep Agractie stelt dat er onder andere blokkades zijn in Gieten (Coop), Heerenveen (Lidl), Drachten (Aldi), Nieuwegein (Jumbo), Zaandam (Albert Heijn) en Nijkerk (Boni). Op sociale media circuleren beelden en gaan berichten rond van distributiecentra op meer plaatsen, waar trekkers de boel blokkeren. Boeren hebben de blokkade bij het dc van Jumbo in Veghel inmiddels opgeheven.

Protesten vissers

Boeren hadden eerder aangekondigd ‘heel Nederland plat te leggen’ uit onvrede over de stikstofplannen van het kabinet. Naast distributiecentra werden ook de Rotterdamse haven en luchthavens Schiphol en Rotterdam genoemd als locaties voor protest. In de haven van Lauwersoog, Den Helder en IJmuiden wordt door vissers geprotesteerd.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Meer plantaardig en minder dierlijk in de supermarkt? Benchmark geeft inzicht in wat goed gaat en wat niet

Meer plantaardig en minder dierlijk in de supermarkt? Benchmark geeft...

Supermarkten hebben stevige doelen geformuleerd voor de transitie naar meer plantaardig: 60/40 plantaardig/dierlijk in 2030. Met hun beleid en in hun assortimenten, aanbiedingen en winkelinrichting kunnen supermarkten de consumptie van minder dierlijk en meer plantaardig bevorderen. Hoe vordert het? Supermarkten lijken flink te experimenteren, maar er is meer nodig.

Bedrijfsovernames in voeding 2024: Arla Foods neemt Volac over

Bedrijfsovernames in voeding 2024: Arla Foods neemt Volac over

Binnen de voedingsindustrie vinden regelmatig bedrijfsovernames plaats. In dit artikel enkele opvallende bedrijfsovernames van dit jaar op een rij. De laatste wapenfeiten: Arla Foods neemt Volac over, Dossche Mills neemt Mühle Rüningen over en VEOS Group neemt activiteiten OvalInnovations over.

HAK verlaagt prijzen peulvruchten

HAK verlaagt prijzen peulvruchten

HAK wil dat consumenten vaker peulvruchten eten Daarom verlagen ze de consumentenadviesprijs van het merendeel van haar producten.

Jumbo introduceert Jumbo's: een foodmerk tussen A-merk en huismerk in

Jumbo introduceert Jumbo's: een foodmerk tussen A-merk en huismerk in

Jumbo introduceert een nieuw foodmerk: Jumbo's. Volgens de supermarktketen combineert het merk kwaliteit en betaalbaarheid. De eerste producten onder dit merk zijn een reeks verse maaltijden, sauzen, koffie en ontbijtproducten zoals fruitspreads.

Consumentenbond ziet meer volkoren granen in kant-en-klaarmaaltijden van huismerken

Consumentenbond ziet meer volkoren granen in kant-en-klaarmaaltijden...

In kant-en-klare maaltijden zijn steeds vaker volkorengranen verwerkt, concludeert de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek naar 400 kant-en-klaarmaaltijden met pasta, noedels, rijst of couscous.

Na Lidl komt ook supermarkt Dirk met hybride vleesproducten

Na Lidl komt ook supermarkt Dirk met hybride vleesproducten

Supermarktketen Dirk volgt Lidl en introduceert half-om-half gehakt en runderhamburgers met 'plantaardige toevoeging'.

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet onmogelijk'

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet...

Producenten bieden producten graag aan in de supermarktschappen. Maar de weg van het bedenken van een product tot het daadwerkelijk in de schappen leggen hiervan kan lang zijn. Hoe gaan kleine producenten hiermee om, hoe hebben zij dit aangepakt en welke 10 tips hebben zij? VMT vroeg het aan 7 startup ondernemers.

Foto van de laatste koolteelt op het perceel waar de nieuwe productielocatie komt. Op de foto zijn te zien Anouk Wissink, algemeen directeur Koninklijke Vezet en Marcel Jacobs, chief executive officer van Kramer Food Family. Op de achtergrond is de huidige productielocatie van Koninklijke Vezet te zien. - Beeld: Marloes Verweij

Koninklijke Vezet bouwt nieuwe productielocatie om te voldoen aan...

Koninklijke Vezet start deze week met het bouwen van een nieuwe productielocatie in Warmenhuizen, Noord-Holland. Deze productielocatie komt tegenover de huidige locatie. Door groeiende afzet moet de producent naar eigen zeggen uitbreiden.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.