Fonterra en DSM ontwikkelen eiwitten via fermentatie

Fonterra en DSM ontwikkelen eiwitten via fermentatie

Melkverwerker Fonterra en ingrediëntenspecialist DSM richten een startup op waarin ze samen eiwitten ontwikkelen op basis van fermentatie.

De twee bedrijven zoeken sinds 2019 uit hoe precisiefermentatie zorgt voor eiwitten die vergelijkbaar zijn met die in zuivel. Dit resulteerde in verschillende patenten. De nieuw opgerichte startup zal deze patenten vercommercialiseren. Ook verder onderzoek naar precisiefermentatie zal onder de startup vallen.

Combinatie van kennis

Volgens Komal Mistry-Mehta innovatiedirecteur van Fonterra combineert de startup de ervaring van DSM met precisiefermentatie met de zuivelkennis van Fonterra.

“Zuivel zal altijd onze core business blijven, maar we zijn er ons van bewust dat de voorkeuren van sommige consumenten veranderen. Volgens ons kunnen fermentatie-eiwitten prima naast onze zuiveleiwitten bestaan. Ze zijn complementair en zorgen ervoor dat de consument kan kiezen.”

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Ceo Robert van Ballengooien van Van Loon Group. Foto Bert Jansen
hybride

Ceo Van Loon Group: 'Geen toekomst vleesvervangers, wel voor hybride'

Volgens ceo Robert van Ballegooijen (59) van Van Loon Group is het vrijwel onmogelijk voor supermarkten om de doelen van de eiwittransitie te behalen in 2030. Bovendien brengt het inzetten van vleesvervangers of het stoppen met vleesreclames, zoals Jumbo deed, deze transitie niet dichterbij, stelt Van Ballegooijen in gesprek met Distrifood. Meer tijd en andere oplossingen zijn nodig.

Als Tasty Basics een nieuw product ontwikkelt, gebruiken ze vooral onbewerkte ingrediënten zoals noten en zaden, hele grondstoffen in plaats van bewerkte ingrediënten
productontwikkeling

Onbewerkt en toch smeuïg: hoe Tasty Basics er zonder boter en suiker...

Ultrabewerkt is ongewenst, onbewerkt is 'in'. Maar hoe lastig is het om met onbewerkte ingrediënten te werken? Maarten Duursma weet niet anders als productontwikkelaar bij Tasty Basics, producent van ontbijtgranen en graanrepen. "Doordat we veel noten en zaden gebruiken, zijn onze producten vetrijk, maar dat is de keuze die we maken als we voor onbewerkt gaan."

Alternatief voor zuivel

Zal lokale soja yoghurteters over de streep trekken? Jumbo en De...

De Nieuwe Melkboer ontwikkelde een plantaardige yoghurtvariatie waarin ze onder andere de hele - in Nederland geteelde- sojaboon gebruiken. Jumbo legt het in meer dan 300 winkels in de schappen onder het huismerk Jumbo met het label 'Direct van de Boerderij'. Dit product raakt alle trends aan: lekker, Nutri-Score A, eiwit- en vezelrijk en lokaal geproduceerd. Hoe dat tot stand is gekomen, vertelt Menno Wigtman van Jumbo aan VMT. En Tom Grobben van De Nieuwe Melkboer vertelt over de productontwikkeling.

Foto: shutterstock
Novel foods

EFSA ziet eiwitrijk kroos 'waterlinzen' als veilig voor consumptie

EFSA ziet eendenkroos, beter bekend als waterlinzen, als veilig voor consumptie binnen de Europese Unie. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) dienden een succesvolle novel food-aanvraag in bij de European Food Safety Authority (EFSA).

Fermentatie

Kaas maken met caseïne geproduceerd via fermentatie? Those Vegan...

De Duitse kaasproducent Hochland Group gaat met de caseïne van Those Vegan Cowboys kaas maken.

Fermentatie

Opschalen in precisiefermentatie en celkweek? Nederland investeert in...

Ondernemers in precisiefermentatie die willen opschalen in precisiefermentatie kunnen binnenkort terecht bij NIZO. En bedrijven die bezig zijn met celkweek kunnen terecht bij een nieuwe onafhankelijke spinoff van Mosa Meat.

Voor abonnees
Voor abonnees
Nieuws

Voor abonnees Proveg: Om deze 3 redenen zijn vlees- en zuivelvervangers in...

HEB JE DIT GEMIST IN DECEMBER? - Vlees- en zuivelvervangers zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, zowel wereldwijd als in Nederland. Nederlandse vlees- en zuivelvervangers lopen voorop als het gaat om voedingswaarde in vergelijking met andere landen. Volgens Proveg komt dit door drie redenen.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold
Voedselwetgeving

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Ook van Dobben teruggetrokken als Liegebeest, 2 genomineerden over
  2. Blog: Oplopend tekort aan meststoffen verergert voedselcrisis
  3. Column: Tsunami aan trends, maar welke is belangrijk voor jouw R&D-project?
  4. Voor abonneesVMT Summerclass R&D 5: Leidt groen licht van EFSA tot meer insectenconsumptie Nederlander?
  5. Hoe verbeter je de continuïteit van jouw procesinstallatie?
  6. Welk plantaardig eiwit is het best voor jouw toepassing? 'De keuze voor vegan kaas is anders dan voor een vegetarisch worstje'
  7. Belasting op dranken gaat obesitasepidemie niet verhelpen
  8. Food defense: met deze drie zaken moet je rekening houden
  9. Online food landschap beweegt: groei, innovatie of stekker eruit
  10. Meer verkoop restpartijen en producten tegen houdbaarheidsdatum door inflatie
  1. Gratis whitepaper Eco-Score: wat is het en hoe wordt het berekend?
  2. Ondertussen in de Europese supermarkten: interessante assortimentstrends op een rij
  3. Suikertaks streeft zijn doel voorbij
  4. Zoveel hectoliters bier brouwden de top-10 bierbrouwers in 2021
  5. Voor abonneesVMT Summerclass R&D 4: de invloed van crises op het huidige voedselsysteem
  6. Strengere regels voor ethyleenoxide in levensmiddelenadditieven
  7. Startup geeft restbrood tweede leven: 'Voor goede kwaliteit houden wij de productie in eigen hand'
  8. Voor abonneesZo zit het met de complexe wetgeving voor import van dierlijke producten en samengestelde producten uit derde landen
  9. Rechter weigert verkoop Ben & Jerry's Israël te blokkeren
  10. Voor abonneesVMT Summerclass R&D 3: Het tijdperk van 'nudging'; hoe staat het met de Nutri-Score en Eco-Score?