Hoe verbeter je de continuïteit van jouw procesinstallatie?

Hoe verbeter je de continuïteit van jouw procesinstallatie?

KENNISPARTNER - De continuïteit van de procesinstallatie en de bedrijfsvoering worden op verschillende wijzen beïnvloed. Welke heb jij in beeld? En belangrijker nog: wat is de impact? Als voorbeeld wijzigingen doorvoeren is van invloed op de werking van de installatie en de continuïteit. Dit kan negatief uitwerken, hoe nauwkeurig je je voorwerk ook doet. Alles staat nauw in verband met elkaar; van de procesinstallatie tot de bedrijfsvoering en het eindproduct.

Herken je de invloeden op de continuïteit van de procesinstallatie? Om nog een paar voorbeelden te noemen:

  • De actuele technische toestand, de leeftijd van de onderdelen, de assets van de installatie
  • Modificaties en uitbreidingen op de installatie
  • Het technisch beheer van de installatie
  • Wet- en regelgeving en kwaliteitseisen vanuit het te produceren product aan de installatie. De kwaliteitsmetingen of extra te nemen stappen of een extra bewerking
  • De veiligheid
  • De connectiviteit of de toegankelijkheid van de installatie, waaronder cybersecurity, en hiermee de afhankelijkheid van andere delen uit het proces

Naast de invloeden op de procesinstallatie zijn er invloeden die impact hebben op de bedrijfsvoering, waaronder:

  • Vertraging in de levering van het eindproduct aan de klanten
  • Kwaliteitsissues in het product
  • Afname van grondstoflevering (ophoping van product / onvoldoende voorraadplekken)
  • Bedrijfsreputatieschade
  • Inproductieve uren (kosten) van het operationele personeel

Inzicht creëren

Wie wil werken aan het verbeteren en het optimaliseren van de continuïteit van de procesinstallatie, zal inzicht moeten creëren. Via een risicoanalyse zal de kans en de impact vastgelegd moeten worden. De impact op de bedrijfsvoering en de continuïteit dient bepaald te worden in euro’s.

Deze impactbepaling is een belangrijk vertrekpunt en kan heel gedetailleerd of wat meer pragmatisch. De laatste heeft vaak de voorkeur en voorkomt daardoor een heel diepgaand onderzoek om de benodigde informatie te concretiseren. Samen met een technisch consultant kan onderling bepaald en afgestemd worden welke invloed(en) technisch geanalyseerd worden.

Van inzicht naar gerichte investeringen

Een overzicht van de risico’s levert input voor het opstellen van een meerjareninvesteringsplan. Het geeft ook de mogelijkheid activiteiten te prioriteren. Samen met andere bedrijfsdoelstellingen, zoals CO2-/ energiereductie en het verlagen van de productiekosten, kan hierna verdere invulling gegeven worden aan het meerjareninvesteringsplan, inclusief een business case met financiële uitwerking. Het geeft niet alleen financieel inzicht maar het laat ook zien welke competenties en kennis je nodig hebt voor de uitvoering of analyse. Dit geeft sturing. Per jaar kan hierna inzichtelijk worden gemaakt welke progressie de afgelopen periode geboekt is.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Actemium,kennispartner van VMT

Natuurlijke energiedrank gemaakt van matcha, guarana en groene thee zonder toegevoegd suiker - Elixir

Rondje innovaties SIAL: vooral eiwitverrijking, functionele...

VMT bezoekt de SIAL in Parijs en liep een rondje op het innovatieplein. Hier zet de beursorganisatie dé in hun ogen innovaties van dit jaar letterlijk 'in de etalage'. In dit artikel een aantal innovaties op een rij.

Beeld: Shutterstock

Producenten over EUDR: 'Er is teveel onduidelijk over...

Binnenkort gaat de European Union Deforestation Regulation (EUDR) van kracht. De datum staat momenteel op december 2024, maar er wordt gesproken over uitstel van een jaar. Er zijn op dit moment nog veel onduidelijkheden over wat er nu verwacht wordt. Hoe bereiden producenten zich voor op deze wetgeving? En waar lopen zij tegenaan? VMT vroeg het aan 10 producenten.

Foto van de laatste koolteelt op het perceel waar de nieuwe productielocatie komt. Op de foto zijn te zien Anouk Wissink, algemeen directeur Koninklijke Vezet en Marcel Jacobs, chief executive officer van Kramer Food Family. Op de achtergrond is de huidige productielocatie van Koninklijke Vezet te zien. - Beeld: Marloes Verweij

Koninklijke Vezet bouwt nieuwe productielocatie om te voldoen aan...

Koninklijke Vezet start deze week met het bouwen van een nieuwe productielocatie in Warmenhuizen, Noord-Holland. Deze productielocatie komt tegenover de huidige locatie. Door groeiende afzet moet de producent naar eigen zeggen uitbreiden.

Foto: Shutterstock

Veiliger voedsel dankzij innovatieve detectiechip

Onderzoekers hebben een microchip ontwikkeld die snel en effectief door voedsel overgedragen ziekteverwekkers detecteert. Deze innovatie belooft de voedselveiligheid aanzienlijk te verbeteren en het risico op besmetting te verminderen.

In gefrituurde producten komen verschillende schadelijke procescontaminanten voor. (Foto: Shutterstock)

Industrieel frituren: welke procescontaminanten kom je tegen en wat...

De voedselindustrie zoekt naar manieren om frituurprocessen gezonder te maken. Dat valt nog niet mee. Naast het hoge vetgehalte in snacks, zitten er in gefrituurde producten namelijk (potentieel) schadelijke procescontaminanten. En dat is niet alleen acrylamide, zo werd de afgelopen 15 jaar duidelijk. In dit artikel lees je welke contaminanten er zijn en hoe je deze door procesoptimalisaties vermindert.

Wat zijn de fijne kneepjes om de productie brandschoon en Listeria buiten de deur te houden?

Hygiëne en techniek komen samen in voedselfabriek: dit is waarom dat...

Hygiëne en techniek zijn twee totaal verschillende dingen die samenkomen bij bereiding van voedingsmiddelen. Het goed vertalen van hygiënisch ontwerp naar een praktische invulling is vrij complex. Dit artikel van Hygienic Design Network (HDN) geeft inzicht in alle aspecten. Onderaan een tiental tips.

Microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU: bevindingen, risico's en hygiënische maatregelen

Microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU:...

Hoewel de microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU over het algemeen goed is, worden de hygiënenormen nog vaak overschreden. Dit benadrukt het belang van strikte hygiënemaatregelen gedurende de hele productie- en transportketen om de consument te beschermen tegen potentieel schadelijke bacteriën, zelfs na langdurig transport en opslag.

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Hoewel de globale verwerkende voedselindustrie meer data genereert dan de financiële sector, wordt nog altijd maar een fractie daarvan gebruikt: slechts 1 tot 5%. Data-analyse door AI kan de productie veel sneller naar een hoger niveau tillen, stelt Intelecy. "Procesoperators, QA-ers en R&D-specialisten kunnen dit zelf doen"

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.