Gesponsord

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

De overgang naar meer plantaardige voeding vereist niet alleen een breed scala aan plantaardige grondstoffen en ingrediënten. Ook technologische vooruitgang om de groeiende behoeften van deze sector te ondersteunen, is essentieel.

In dit artikel gaan we dieper in op waarom een goede technologische partner een cruciale rol speelt in het bevorderen van de voedingstransitie en welke "ingrediënten" van essentieel belang zijn voor dit succesvolle proces.

De voedingstransitie

De wereldwijde voedingstransitie moet de voedingsindustrie duurzamer, gezonder en milieuvriendelijker maken. Voedingsmiddelenbedrijven spelen een centrale rol in deze voedingstransitie door de productie van plantaardige grondstoffen en ingrediënten. Zo speelt Cosun een cruciale rol in deze transitie door hun portfolio aan ingrediënten die voortkomen uit plantaardige grondstoffen, zoals suikers, vezels en eiwitten afkomstig van gewassen zoals suikerbieten, aardappelen en wortelen. Deze diversiteit aan plantaardige producten zijn duurzaam, gezond en verbeteren de smaak en textuur.

Inuline

Een voorbeeld is inuline, een voedingsvezel. Dit ingrediënt speelt een essentiële rol in vele plantaardige ingrediënten en producten. Sensus, gevestigd in Zwolle, is een dochteronderneming van Cosun. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in de productie van voedingsvezels. Ze streven ernaar wereldwijd een toonaangevende rol te blijven vervullen in de inulineproductie. Om deze ambitie waar te maken, zet het bedrijf zich in voor investeringen in de kwaliteit en capaciteit van cichoreiverwerking. Bovendien versterkt Sensus haar positie als leverancier van hoogwaardige inuline-gebaseerde ingrediënten door te kiezen voor langdurige samenwerking met cichoreitelers. Foodbedrijven zoeken voor deze processen technologische partners die gespecialiseerd zijn in fabrieksontwerp, automatisering en maintenance.

Samenwerking Sensus en Actemium

Sensus en Actemium bundelden hun krachten om de productie van plantaardig producten te optimaliseren. Het is van belang op zoek te gaan naar innovatieve oplossingen op het gebied van de automatisering en besturingstechniek, om de betrouwbaarheid en veiligheid van het productieproces te waarborgen. Softwaremigratie en 24/7 ondersteuning zijn van groot belang in de voedingsmiddelenindustrie. Dat geeft de ruimte om te kunnen inspelen op de veranderende eisen en de continuïteit van de productie wordt gegarandeerd.

Hiermee probeert Actemium een belangrijke bijdrage te leveren aan Sensus' positie als een vooraanstaande leverancier van hoogwaardige inuline-gebaseerde ingrediënten en ondersteunen ze de groeiende vraag naar gezonde en duurzame voedingsmiddelen in de markt. Samen benadrukken ze het belang van technologische vooruitgang in de voedingstransitie naar meer plantaardige opties.

Goede systeemintegratie

In de voedingstransitie naar meer plantaardige voeding, spelen zowel innovatie, beheersbaarheid als optimalisatie van het productieproces een cruciale rol. Goede systeemintegratie vervult een belangrijke positie in deze verschuiving door te innoveren, te zorgen voor betrouwbare besturingssystemen, het optimaliseren van processen en het realiseren van uitbreidingsinvesteringen zonder stilstand. Samen met de voedingsmiddelenindustrie dragen technologische partners bij aan een duurzamere, gezondere toekomst voor voeding. De samenwerking tussen technologische partners en producenten is een sleutel tot het succes van deze voedingstransitie.

Dit artikel is gesponsord door Actemium.

Gesponsord
Gesponsord
Voedselveiligheid

Gesponsord IFS Food Versie 8 vanaf volgend jaar verplicht 'Continue verbetering...

In april dit jaar werd IFS Food versie 8 gepubliceerd. Audits volgens deze nieuwe versie kunnen plaatsvinden vanaf 1 oktober 2023 en zijn voor alle gecertificeerde bedrijven verplicht per 1 januari 2024. Waarom was de nieuwe versie nodig en wat zijn de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige? IFS Directeur Stephan Tromp en IFS Integrity Program Auditor Hanneke Vriend geven antwoord op deze vragen.

Gesponsord
Gesponsord
Webinar

Gesponsord Rapport presenteert trends voor de voedings- en drankensector in 2024

2023 heeft een behoorlijk aantal uitdagingen met zich meegebracht. Dat weten de voedingsmiddelen- en drankenbedrijven maar al te goed. Maar in plaats van te focussen op de obstakels van de afgelopen twaalf maanden, bereiden besluitvormers uit de sector zich voor op wat er gaat komen.

Gesponsord
Gesponsord
Voedselveiligheid & Kwaliteit

Gesponsord Voedselveiligheid: de gevaren aan de inkoopkant

Het vernieuwde NVWA-informatieblad 64 van november vorig jaar heeft het nodige stof doen opwaaien. Inhoudelijk is er nauwelijks iets gewijzigd, maar nog altijd is er volgens de NVWA onvoldoende aandacht voor de voedselveiligheid aan de inkoopkant. In dit artikel belicht Paul Besseling, Food Safety Consultant bij Précon Consultancy Group de problematiek van verschillende kanten. Een oplossing blijkt niet eenvoudig, maar komt wel dichterbij.

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.Gesponsord
Gesponsord
plantaardige productie

Gesponsord Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd tot vegafabriek. De nieuwe geavanceerde productielijn voor braden, garen en frituren is afkomstig van GEA Food Solutions. "Het is tegelijkertijd de meest duurzame oplossing", stelt directeur Remko Vogelenzang.

Ceo Robert van Ballengooien van Van Loon Group. Foto Bert Jansen
hybride

Ceo Van Loon Group: 'Geen toekomst vleesvervangers, wel voor hybride'

Volgens ceo Robert van Ballegooijen (59) van Van Loon Group is het vrijwel onmogelijk voor supermarkten om de doelen van de eiwittransitie te behalen in 2030. Bovendien brengt het inzetten van vleesvervangers of het stoppen met vleesreclames, zoals Jumbo deed, deze transitie niet dichterbij, stelt Van Ballegooijen in gesprek met Distrifood. Meer tijd en andere oplossingen zijn nodig.

Young R&D

Young R&D: 'Hoe ontwikkel je producten in het spanningsveld van...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Alternatief voor zuivel

Zal lokale soja yoghurteters over de streep trekken? Jumbo en De...

De Nieuwe Melkboer ontwikkelde een plantaardige yoghurtvariatie waarin ze onder andere de hele - in Nederland geteelde- sojaboon gebruiken. Jumbo legt het in meer dan 300 winkels in de schappen onder het huismerk Jumbo met het label 'Direct van de Boerderij'. Dit product raakt alle trends aan: lekker, Nutri-Score A, eiwit- en vezelrijk en lokaal geproduceerd. Hoe dat tot stand is gekomen, vertelt Menno Wigtman van Jumbo aan VMT. En Tom Grobben van De Nieuwe Melkboer vertelt over de productontwikkeling.

Beeld: Stichting Week Zonder Vlees
Plantaardig

Nationale week zonder vlees & zuivel in maart focust extra op...

Van 3 tot 9 maart vindt de Nationale week zonder vlees en zuivel plaats. Dit is de achtste keer dat de organisatie deze week organiseert. Dit jaar richt de week zich op een lokale aanpak. Zo hoopt de campagne in te spelen op de verschillende houdingen rondom vlees- en zuivelconsumptie in Nederland, en deelname in achterlopende regio's te stimuleren.

Overzicht

Nieuwe voedselmachines 2025: Arla Foods Ingredients installeert...

Dit is een overzicht van nieuwe voedselmachines. Dit zijn de laatste wapenfeiten: Arla Foods Ingredients installeert elektrische ketel voor CO₂-reductie, GEA introduceert CO₂-vrij verdampersysteem en Lewa introduceert modulair doseersysteem voor snoep productie.

Innovatie

HAS studenten ontwikkelen voedsel van de toekomst: van...

Next food waves was het thema van de HAS Food Experience 2025. Meer dan 150 bijna afgestudeerde studenten toonden hun bijdragen aan de toekomst van voeding. VMT sprak met een aantal studenten over hun innovatieve concepten. De ideeën haken aan bij trends die nu actueel zijn zoals hybride voeding en duurzame verpakkingen.

productontwikkeling

Productinnovaties februari: KelpEat introduceert eiwitrijke snack

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van februari: KelpEat introduceert eiwitrijke snack.

Voor abonnees
Voor abonnees
Overzicht

Voor abonnees Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.