Gesponsord

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

De overgang naar meer plantaardige voeding vereist niet alleen een breed scala aan plantaardige grondstoffen en ingrediënten. Ook technologische vooruitgang om de groeiende behoeften van deze sector te ondersteunen, is essentieel.

In dit artikel gaan we dieper in op waarom een goede technologische partner een cruciale rol speelt in het bevorderen van de voedingstransitie en welke "ingrediënten" van essentieel belang zijn voor dit succesvolle proces.

De voedingstransitie

De wereldwijde voedingstransitie moet de voedingsindustrie duurzamer, gezonder en milieuvriendelijker maken. Voedingsmiddelenbedrijven spelen een centrale rol in deze voedingstransitie door de productie van plantaardige grondstoffen en ingrediënten. Zo speelt Cosun een cruciale rol in deze transitie door hun portfolio aan ingrediënten die voortkomen uit plantaardige grondstoffen, zoals suikers, vezels en eiwitten afkomstig van gewassen zoals suikerbieten, aardappelen en wortelen. Deze diversiteit aan plantaardige producten zijn duurzaam, gezond en verbeteren de smaak en textuur.

Inuline

Een voorbeeld is inuline, een voedingsvezel. Dit ingrediënt speelt een essentiële rol in vele plantaardige ingrediënten en producten. Sensus, gevestigd in Zwolle, is een dochteronderneming van Cosun. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in de productie van voedingsvezels. Ze streven ernaar wereldwijd een toonaangevende rol te blijven vervullen in de inulineproductie. Om deze ambitie waar te maken, zet het bedrijf zich in voor investeringen in de kwaliteit en capaciteit van cichoreiverwerking. Bovendien versterkt Sensus haar positie als leverancier van hoogwaardige inuline-gebaseerde ingrediënten door te kiezen voor langdurige samenwerking met cichoreitelers. Foodbedrijven zoeken voor deze processen technologische partners die gespecialiseerd zijn in fabrieksontwerp, automatisering en maintenance.

Samenwerking Sensus en Actemium

Sensus en Actemium bundelden hun krachten om de productie van plantaardig producten te optimaliseren. Het is van belang op zoek te gaan naar innovatieve oplossingen op het gebied van de automatisering en besturingstechniek, om de betrouwbaarheid en veiligheid van het productieproces te waarborgen. Softwaremigratie en 24/7 ondersteuning zijn van groot belang in de voedingsmiddelenindustrie. Dat geeft de ruimte om te kunnen inspelen op de veranderende eisen en de continuïteit van de productie wordt gegarandeerd.

Hiermee probeert Actemium een belangrijke bijdrage te leveren aan Sensus' positie als een vooraanstaande leverancier van hoogwaardige inuline-gebaseerde ingrediënten en ondersteunen ze de groeiende vraag naar gezonde en duurzame voedingsmiddelen in de markt. Samen benadrukken ze het belang van technologische vooruitgang in de voedingstransitie naar meer plantaardige opties.

Goede systeemintegratie

In de voedingstransitie naar meer plantaardige voeding, spelen zowel innovatie, beheersbaarheid als optimalisatie van het productieproces een cruciale rol. Goede systeemintegratie vervult een belangrijke positie in deze verschuiving door te innoveren, te zorgen voor betrouwbare besturingssystemen, het optimaliseren van processen en het realiseren van uitbreidingsinvesteringen zonder stilstand. Samen met de voedingsmiddelenindustrie dragen technologische partners bij aan een duurzamere, gezondere toekomst voor voeding. De samenwerking tussen technologische partners en producenten is een sleutel tot het succes van deze voedingstransitie.

Dit artikel is gesponsord door Actemium.

IFS Food Versie 8 vanaf volgend jaar verplicht 'Continue verbetering is de sleutel tot succesvol kwaliteitsmanagement'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord IFS Food Versie 8 vanaf volgend jaar verplicht 'Continue verbetering...

In april dit jaar werd IFS Food versie 8 gepubliceerd. Audits volgens deze nieuwe versie kunnen plaatsvinden vanaf 1 oktober 2023 en zijn voor alle gecertificeerde bedrijven verplicht per 1 januari 2024. Waarom was de nieuwe versie nodig en wat zijn de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige? IFS Directeur Stephan Tromp en IFS Integrity Program Auditor Hanneke Vriend geven antwoord op deze vragen.

Rapport presenteert trends voor de voedings- en drankensector in 2024Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Rapport presenteert trends voor de voedings- en drankensector in 2024

2023 heeft een behoorlijk aantal uitdagingen met zich meegebracht. Dat weten de voedingsmiddelen- en drankenbedrijven maar al te goed. Maar in plaats van te focussen op de obstakels van de afgelopen twaalf maanden, bereiden besluitvormers uit de sector zich voor op wat er gaat komen.

Voedselveiligheid: de gevaren aan de inkoopkantGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Voedselveiligheid: de gevaren aan de inkoopkant

Het vernieuwde NVWA-informatieblad 64 van november vorig jaar heeft het nodige stof doen opwaaien. Inhoudelijk is er nauwelijks iets gewijzigd, maar nog altijd is er volgens de NVWA onvoldoende aandacht voor de voedselveiligheid aan de inkoopkant. In dit artikel belicht Paul Besseling, Food Safety Consultant bij Précon Consultancy Group de problematiek van verschillende kanten. Een oplossing blijkt niet eenvoudig, maar komt wel dichterbij.

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd tot vegafabriek. De nieuwe geavanceerde productielijn voor braden, garen en frituren is afkomstig van GEA Food Solutions. "Het is tegelijkertijd de meest duurzame oplossing", stelt directeur Remko Vogelenzang.

Oprichter verkoopt Willicroft na moeilijk jaar

Oprichter verkoopt Willicroft na moeilijk jaar

Oprichter Brad Vanstone meldt dat hij na een moeilijk 2024 zijn bedrijf Willicroft - producent van plantaardige alternatieven voor kaas en boter - heeft verkocht.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Productinnovaties januari: Van Gelder introduceert vegetarische rookworst zonder kunstmatige rookaroma's

Productinnovaties januari: Van Gelder introduceert vegetarische...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van januari: Van Gelder introduceert vegetarische rookworst zonder kunstmatige rookaroma's, Caffo introduceert salmiaklikeur met natuurlijke ingrediënten en Nescafé Espresso Concentrate.

Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar bepalend zijn

Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar...

Welke trens bepalen het veld van eiwitten? De TPC-community binnen Foodvalley boog zich over dit onderwerp en formuleerde 8 trends waar voedselproducenten of investeerders hun voordeel mee kunnen doen.

Beeld: Shutterstock

Trends voor 2025 in de ogen van jonge QA'ers en R&D'ers

Het nieuwe jaar is net begonnen. Wat staat ons te wachten in 2025? Wat gaat er veranderen in kwaliteitsmanagement en productontwikkeling? VMT vroeg een aantal jonge QA'ers en R&D'ers hoe zij naar de toekomst kijken en wat zij verwachten voor hun vakgebied.

Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

VMT nam dit jaar 12 podcasts op. Tijdens de kerstvakantie kun je ze gratis beluisteren. In dit artikel zetten we ze allemaal op een rij.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.