IFS Food Versie 8 vanaf volgend jaar verplicht 'Continue verbetering is de sleutel tot succesvol kwaliteitsmanagement'

IFS Food Versie 8 vanaf volgend jaar verplicht 'Continue verbetering is de sleutel tot succesvol kwaliteitsmanagement'

In april dit jaar werd IFS Food versie 8 gepubliceerd. Audits volgens deze nieuwe versie kunnen plaatsvinden vanaf 1 oktober 2023 en zijn voor alle gecertificeerde bedrijven verplicht per 1 januari 2024. Waarom was de nieuwe versie nodig en wat zijn de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige? IFS Directeur Stephan Tromp en IFS Integrity Program Auditor Hanneke Vriend geven antwoord op deze vragen.

“De IFS Food Standaard harmoniseert de basiseisen met betrekking tot voedsel- en productveiligheid van met name retailers aan hun leveranciers. Bij een IFS-audit wordt altijd onderzocht of de producent voedselveilige producten kan maken die voldoen aan de wettelijke eisen en specificaties van de retailer.” Aan het woord is Stephan Tromp. Hij is directeur van IFS Management GmbH (IFS) en plaatsvervangend directeur van de Duitse brancheorganisatie voor de detailhandel Handelsverband Duitsland (HDE).

Waarom certificeren?

“We hebben bij IFS altijd de filosofie gevolgd om niet alleen de vereisten te beoordelen”, gaat Tromp verder. “We gebruiken de bevindingen van de audit ook om het potentieel voor verbetering te identificeren, waarna het bedrijf een corrigerende actie kan vastleggen. Dit voorkomt niet alleen fouten, maar verbetert ook de processen in het gecertificeerde bedrijf. Dat heeft uiteindelijk een positieve economische impact op het bedrijf."

Stephan Tromp, directeur van IFS Management GmbH (IFS) en plaatsvervangend directeur van de Duitse brancheorganisatie voor de detailhandel Handelsverband Duitsland (HDE).
Stephan Tromp, directeur van IFS Management GmbH (IFS) en plaatsvervangend directeur van de Duitse brancheorganisatie voor de detailhandel Handelsverband Duitsland (HDE).

Zo zien IFS-gecertificeerde bedrijven bijvoorbeeld dat het aantal recalls van producten is afgenomen, de kosten-batenverhouding is verbeterd, kosten door productiefouten zijn gedaald, de concurrentiepositie en klantrelaties zijn verbeterd. IFS heeft in 2009 en 2014 twee studies met wetenschappelijke ondersteuning uitgevoerd die dit effect hebben bevestigd.

Stofkam

“Ontwikkelingen in de markt, met name de nieuwe Codex Alimentarius en ISO 22003-2 norm zorgden ervoor dat we versie 7 van de IFS Food-standaard moesten aanpassen. Door het herzieningsproces hadden we ook gelegenheid op feedback uit de markt te reageren. Daaruit bleek dat de B-score en andere regels van versie 7 voor verbetering vatbaar waren. Door bepaalde regels uit versie 7 was bijvoorbeeld voor certificeringsinstanties en bedrijven een hogere bureaucratische last ontstaan.”

Hanneke Vriend: "Er zijn altijd verbeterpunten."
Hanneke Vriend: "Er zijn altijd verbeterpunten."

Hanneke Vriend, eigenaar van bureau Via Vriend en auditor voor het Integriteitsprogramma van IFS, haakt hierop in: “Er waren bij een audit bijvoorbeeld veel verplichte velden die ingevuld moesten worden. Daar is de stofkam doorheen gehaald, omdat we bij een audit liever kijken of een bedrijf inhoudelijk de zaken op orde heeft dan of alle verplichte hokjes wel zijn aangevinkt.”

Wat is er veranderd?

Volgens Vriend zijn de belangrijkste veranderingen ten opzichte van versie 7 dat het protocol is geoptimaliseerd, er een nieuwe definitie van de B-score is gekomen en de ster-status, bedoeld om onaangekondigde audits te kenmerken, is geïntroduceerd. Deze updates zorgen ervoor dat alle betrokken partijen efficiënter met de standaard kunnen werken. Vriend: “Versie 8 heeft 5 vereisten minder en de food safety culture is verder verduidelijkt; benoemd wordt wat deze minimaal moet omvatten: communicatie over voedselveiligheid en verantwoordelijkheden, training, feedback van werknemers over voedselveiligheidskwesties en prestatiemeting. Voor reviews, verificatie en bijvoorbeeld het testen van recall en tracering is ‘jaarlijks’ vervangen door ’12 maanden’. En om te benadrukken dat een kwaliteitsmanagementsysteem geen statisch geheel is, worden de woorden ‘gedocumenteerd, geïmplementeerd en onderhouden’ gebruikt. Daarom ook is ‘controle’ vervangen door ‘monitoring’."

Altijd in ontwikkeling

Dat kwaliteitsmanagement een proces is dat voortdurend aan verandering onderhevig is, staat bij IFS hoog in het vaandel. “Er zijn altijd verbeterpunten”, zegt Hanneke Vriend. “Hoe goed een bedrijf de zaken ook op orde heeft. Daarom zijn wij, en onze klanten, ook blij dat de B-score veranderd is. In 7 was de omschrijving: ‘een punt van aandacht dat kan leiden tot een toekomstige afwijking’. Nogal vaag en geen uitnodiging tot het ondernemen van actie. In 8 staat de B-score voor ‘bijna volledige naleving’. Dat is gelukkig een stuk duidelijker en legt de focus nog meer op continue verbetering.”

Het vernieuwde scoringssysteem van IFS.
Het vernieuwde scoringssysteem van IFS.

Daarnaast is communicatie, zowel extern als intern essentieel, vult Tromp aan: “Als die in orde is, kan een bedrijf eraan werken om voedselveiligheid de verantwoordelijkheid van iedereen binnen het bedrijf te maken. Natuurlijk die van de mensen op de werkvloer, maar zeker ook van het management. Ook dat is beter omschreven in versie 8. Want zonder de steun en facilitatie van de directie kan de QA-manager niet uit de voeten.”

Voorbereiden

Communicatie met personeel en management is volgens Vriend ook van het grootste belang bij de voorbereiding op de audits volgens de nieuwe IFS Food versie, die per 1 januari 2024 verplicht zijn. “Een goede voorbereiding begint natuurlijk met weten wat de wijzigingen zijn. Door een duidelijke link met continue verbetering te leggen, zijn de veranderingen in versie 8 ook goed uit te leggen. Natuurlijk zullen alle bedrijven ook hun medewerkers mee moeten nemen in die veranderingen, onder meer door middel van training. Daarnaast (en misschien wel als eerste) moet het management geïnformeerd worden. Belangrijk is dat zij zich bewust zijn en blijven van de wijzigingen in de norm, maar ook van verantwoordelijkheden die zij hebben. Verder kan ik aanbevelen naar de IFS-website te gaan. Hier vinden bedrijven informatie over training, implementatie, de audit zelf en de ondersteunende tools die IFS aanbiedt. Handig is bijvoorbeeld de vergelijking tussen versie 7 en 8 die IFS ter beschikking stelt.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met IFS.Meer over IFS op VMT vind je hier.

Webinar terugkijken: wat is er nieuw bij IFS Food 8?

Webinar terugkijken: wat is er nieuw bij IFS Food 8?

Voor voedingsmiddelenbedrijven is het vanaf 1 oktober 2023 mogelijk om audits volgens de IFS Food versie 8 uit te voeren. Vanaf 2024 is dit voor de IFS-gecertificeerde bedrijven verplicht. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen en wat komt er voor de bedrijven bij kijken? Bekijk hier het webinar terug.

Voedselveiligheid: de gevaren aan de inkoopkant

Voedselveiligheid: de gevaren aan de inkoopkant

Het vernieuwde NVWA-informatieblad 64 van november vorig jaar heeft het nodige stof doen opwaaien. Inhoudelijk is er nauwelijks iets gewijzigd, maar nog altijd is er volgens de NVWA onvoldoende aandacht voor de voedselveiligheid aan de inkoopkant. In dit artikel belicht Paul Besseling, Food Safety Consultant bij Précon Consultancy Group de problematiek van verschillende kanten. Een oplossing blijkt niet eenvoudig, maar komt wel dichterbij.

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd tot vegafabriek. De nieuwe geavanceerde productielijn voor braden, garen en frituren is afkomstig van GEA Food Solutions. "Het is tegelijkertijd de meest duurzame oplossing", stelt directeur Remko Vogelenzang.

Stephan Tromp, Managing Director IFS.

Trending 2023 | IFS: 'Businesscase voor duurzaam ondernemen is...

Op het gebied van duurzaamheid heeft de voedingsmiddelenindustrie de komende jaren een enorme uitdaging. Hoewel het streven is dat 'sustainability' een normaal onderdeel wordt van de strategie, staan veel bedrijven slechts aan het begin. "Als je er niet mee aan de slag gaat, kom je in de problemen."

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

Beeld: Foodwatch

Albert Heijn Lekkerbekjes winnaar 'krimpflatie'-Gouden Windei 2024

Foodwatch roept de Albert Heijn Lekkerbekjes uit tot winnaar van het Gouden Windei van 2024. Het product ontving de meeste stemmen van consumenten, namelijk 39%. Albert Heijn is het niet eens met de nominatie en weigerde volgens Foodwatch de prijs in ontvangst te nemen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.