IFS Food Versie 8 vanaf volgend jaar verplicht 'Continue verbetering is de sleutel tot succesvol kwaliteitsmanagement'

IFS Food Versie 8 vanaf volgend jaar verplicht 'Continue verbetering is de sleutel tot succesvol kwaliteitsmanagement'

In april dit jaar werd IFS Food versie 8 gepubliceerd. Audits volgens deze nieuwe versie kunnen plaatsvinden vanaf 1 oktober 2023 en zijn voor alle gecertificeerde bedrijven verplicht per 1 januari 2024. Waarom was de nieuwe versie nodig en wat zijn de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige? IFS Directeur Stephan Tromp en IFS Integrity Program Auditor Hanneke Vriend geven antwoord op deze vragen.

“De IFS Food Standaard harmoniseert de basiseisen met betrekking tot voedsel- en productveiligheid van met name retailers aan hun leveranciers. Bij een IFS-audit wordt altijd onderzocht of de producent voedselveilige producten kan maken die voldoen aan de wettelijke eisen en specificaties van de retailer.” Aan het woord is Stephan Tromp. Hij is directeur van IFS Management GmbH (IFS) en plaatsvervangend directeur van de Duitse brancheorganisatie voor de detailhandel Handelsverband Duitsland (HDE).

Waarom certificeren?

“We hebben bij IFS altijd de filosofie gevolgd om niet alleen de vereisten te beoordelen”, gaat Tromp verder. “We gebruiken de bevindingen van de audit ook om het potentieel voor verbetering te identificeren, waarna het bedrijf een corrigerende actie kan vastleggen. Dit voorkomt niet alleen fouten, maar verbetert ook de processen in het gecertificeerde bedrijf. Dat heeft uiteindelijk een positieve economische impact op het bedrijf."

Stephan Tromp, directeur van IFS Management GmbH (IFS) en plaatsvervangend directeur van de Duitse brancheorganisatie voor de detailhandel Handelsverband Duitsland (HDE).
Stephan Tromp, directeur van IFS Management GmbH (IFS) en plaatsvervangend directeur van de Duitse brancheorganisatie voor de detailhandel Handelsverband Duitsland (HDE).

Zo zien IFS-gecertificeerde bedrijven bijvoorbeeld dat het aantal recalls van producten is afgenomen, de kosten-batenverhouding is verbeterd, kosten door productiefouten zijn gedaald, de concurrentiepositie en klantrelaties zijn verbeterd. IFS heeft in 2009 en 2014 twee studies met wetenschappelijke ondersteuning uitgevoerd die dit effect hebben bevestigd.

Stofkam

“Ontwikkelingen in de markt, met name de nieuwe Codex Alimentarius en ISO 22003-2 norm zorgden ervoor dat we versie 7 van de IFS Food-standaard moesten aanpassen. Door het herzieningsproces hadden we ook gelegenheid op feedback uit de markt te reageren. Daaruit bleek dat de B-score en andere regels van versie 7 voor verbetering vatbaar waren. Door bepaalde regels uit versie 7 was bijvoorbeeld voor certificeringsinstanties en bedrijven een hogere bureaucratische last ontstaan.”

Hanneke Vriend: "Er zijn altijd verbeterpunten."
Hanneke Vriend: "Er zijn altijd verbeterpunten."

Hanneke Vriend, eigenaar van bureau Via Vriend en auditor voor het Integriteitsprogramma van IFS, haakt hierop in: “Er waren bij een audit bijvoorbeeld veel verplichte velden die ingevuld moesten worden. Daar is de stofkam doorheen gehaald, omdat we bij een audit liever kijken of een bedrijf inhoudelijk de zaken op orde heeft dan of alle verplichte hokjes wel zijn aangevinkt.”

Wat is er veranderd?

Volgens Vriend zijn de belangrijkste veranderingen ten opzichte van versie 7 dat het protocol is geoptimaliseerd, er een nieuwe definitie van de B-score is gekomen en de ster-status, bedoeld om onaangekondigde audits te kenmerken, is geïntroduceerd. Deze updates zorgen ervoor dat alle betrokken partijen efficiënter met de standaard kunnen werken. Vriend: “Versie 8 heeft 5 vereisten minder en de food safety culture is verder verduidelijkt; benoemd wordt wat deze minimaal moet omvatten: communicatie over voedselveiligheid en verantwoordelijkheden, training, feedback van werknemers over voedselveiligheidskwesties en prestatiemeting. Voor reviews, verificatie en bijvoorbeeld het testen van recall en tracering is ‘jaarlijks’ vervangen door ’12 maanden’. En om te benadrukken dat een kwaliteitsmanagementsysteem geen statisch geheel is, worden de woorden ‘gedocumenteerd, geïmplementeerd en onderhouden’ gebruikt. Daarom ook is ‘controle’ vervangen door ‘monitoring’."

Altijd in ontwikkeling

Dat kwaliteitsmanagement een proces is dat voortdurend aan verandering onderhevig is, staat bij IFS hoog in het vaandel. “Er zijn altijd verbeterpunten”, zegt Hanneke Vriend. “Hoe goed een bedrijf de zaken ook op orde heeft. Daarom zijn wij, en onze klanten, ook blij dat de B-score veranderd is. In 7 was de omschrijving: ‘een punt van aandacht dat kan leiden tot een toekomstige afwijking’. Nogal vaag en geen uitnodiging tot het ondernemen van actie. In 8 staat de B-score voor ‘bijna volledige naleving’. Dat is gelukkig een stuk duidelijker en legt de focus nog meer op continue verbetering.”

Het vernieuwde scoringssysteem van IFS.
Het vernieuwde scoringssysteem van IFS.

Daarnaast is communicatie, zowel extern als intern essentieel, vult Tromp aan: “Als die in orde is, kan een bedrijf eraan werken om voedselveiligheid de verantwoordelijkheid van iedereen binnen het bedrijf te maken. Natuurlijk die van de mensen op de werkvloer, maar zeker ook van het management. Ook dat is beter omschreven in versie 8. Want zonder de steun en facilitatie van de directie kan de QA-manager niet uit de voeten.”

Voorbereiden

Communicatie met personeel en management is volgens Vriend ook van het grootste belang bij de voorbereiding op de audits volgens de nieuwe IFS Food versie, die per 1 januari 2024 verplicht zijn. “Een goede voorbereiding begint natuurlijk met weten wat de wijzigingen zijn. Door een duidelijke link met continue verbetering te leggen, zijn de veranderingen in versie 8 ook goed uit te leggen. Natuurlijk zullen alle bedrijven ook hun medewerkers mee moeten nemen in die veranderingen, onder meer door middel van training. Daarnaast (en misschien wel als eerste) moet het management geïnformeerd worden. Belangrijk is dat zij zich bewust zijn en blijven van de wijzigingen in de norm, maar ook van verantwoordelijkheden die zij hebben. Verder kan ik aanbevelen naar de IFS-website te gaan. Hier vinden bedrijven informatie over training, implementatie, de audit zelf en de ondersteunende tools die IFS aanbiedt. Handig is bijvoorbeeld de vergelijking tussen versie 7 en 8 die IFS ter beschikking stelt.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met IFS.Meer over IFS op VMT vind je hier.

Webinar terugkijken: wat is er nieuw bij IFS Food 8?

Webinar terugkijken: wat is er nieuw bij IFS Food 8?

Voor voedingsmiddelenbedrijven is het vanaf 1 oktober 2023 mogelijk om audits volgens de IFS Food versie 8 uit te voeren. Vanaf 2024 is dit voor de IFS-gecertificeerde bedrijven verplicht. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen en wat komt er voor de bedrijven bij kijken? Bekijk hier het webinar terug.

Voedselveiligheid: de gevaren aan de inkoopkant

Voedselveiligheid: de gevaren aan de inkoopkant

Het vernieuwde NVWA-informatieblad 64 van november vorig jaar heeft het nodige stof doen opwaaien. Inhoudelijk is er nauwelijks iets gewijzigd, maar nog altijd is er volgens de NVWA onvoldoende aandacht voor de voedselveiligheid aan de inkoopkant. In dit artikel belicht Paul Besseling, Food Safety Consultant bij Précon Consultancy Group de problematiek van verschillende kanten. Een oplossing blijkt niet eenvoudig, maar komt wel dichterbij.

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd tot vegafabriek. De nieuwe geavanceerde productielijn voor braden, garen en frituren is afkomstig van GEA Food Solutions. "Het is tegelijkertijd de meest duurzame oplossing", stelt directeur Remko Vogelenzang.

Stephan Tromp, Managing Director IFS.

Trending 2023 | IFS: 'Businesscase voor duurzaam ondernemen is...

Op het gebied van duurzaamheid heeft de voedingsmiddelenindustrie de komende jaren een enorme uitdaging. Hoewel het streven is dat 'sustainability' een normaal onderdeel wordt van de strategie, staan veel bedrijven slechts aan het begin. "Als je er niet mee aan de slag gaat, kom je in de problemen."

Beeld: Shutterstock

4 trends voor 2025: fundamenteel voedzaam, rebels tegen regels,...

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

In de voedingsindustrie is snelle identificatie van Salmonella cruciaal om uitbraken te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Dankzij een innovatieve DNA-gebaseerde methode is het nu mogelijk om Salmonella serotypes snel en nauwkeurig te typeren, waardoor traditionele, trage processen vervangen worden door snellere en betrouwbaardere oplossingen.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo, koperen deeltjes in farmersalade Johma en mogelijk salmonella in salade Jumbo (update 20/11).

Beeld: Shutterstock

Column: Voedingsproducent heeft beperkt zicht op...

De Europese CSRD-wetgeving verplicht voedingsproducenten om de impact van externe factoren zoals klimaatverandering op hun bedrijfsvoering te analyseren. Hoewel veel grote bedrijven steeds meer inzicht krijgen in hun impact op het milieu en sociale omstandigheden, ontbreekt vaak een gedetailleerd beeld van hoe deze externe factoren hun eigen financiële weerbaarheid beïnvloeden.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.