Nieuwe EU-wetgeving verplicht ontbossingsvrije producten

Nieuwe EU-wetgeving verplicht ontbossingsvrije producten
Producten uit nieuw gekapt bos na 31-12-2020 mogen niet meer verhandeld worden.

Iedereen kent de noodzaak van behoud van het tropisch regenwoud. De voortdurende illegale boskap moet echt stoppen. Daarom geldt sinds mei '23 nieuwe EU-wetgeving (EUDR). Voor palmolie, soja, koffie, cacao, hout, rubber en rundvlees mag geen bos gekapt zijn na 31-12-2020. "De controle op de herkomst van producten neemt toe. Wij beoordelen of er sprake is van voedselfraude. Via de modernste analyse-technieken stellen we vast of de origine van het product, waar ook ter wereld, daadwerkelijk klopt."

Producten uit nieuw gekapt bos uit voornamelijk Azië, Noord- en Zuid-Amerika mogen niet meer verhandeld worden. Importeurs en Europese voedselproducenten moeten zich hieraan houden. “De retailers nemen ook hun verantwoordelijkheid en eisen bewijsstukken dat hun ingekochte producten authentiek zijn. Voedselfraude komt helaas nog te veel voor. Beperking van risico’s hierop staat bij steeds meer bedrijven hoog op de agenda”, vertelt Hans van der Moolen, Food Integrity Specialist.

Van Der Moolen is gespecialiseerd in risico’s en wetgeving bij Eurofins dat wereldmarktleider is in bio-analytische testen. “Ook de landen van origine hebben belang bij een inspanningsplicht. Zo willen zij voorkomen dat Europese inkopers wegblijven.”

NVWA-controle

De nieuwe EU-wetgeving schrijft ook voor dat producenten moeten aantonen waar hun producten precies vandaan komen en hoe deze worden geproduceerd. De wet heeft tot gevolg dat in Nederland de NVWA gaat controleren op naleving. Zij start daarmee in het najaar van 2024 op documentbasis (digitaal). Ze beoordeelt de betrouwbaarheid van de bij een partij meegeleverde informatie. Zo ook of het product te herleiden is naar de (verplicht) opgegeven geolocatie met exacte coördinaten.

Hans van der Moolen, Food Integrity Specialist: ‘Beperking van de risico’s op voedselfraude staat bij steeds meer bedrijven hoog op de agenda.'
Hans van der Moolen, Food Integrity Specialist: ‘Beperking van de risico’s op voedselfraude staat bij steeds meer bedrijven hoog op de agenda.'

“Via satellietbeelden is uiterst nauwkeurig de geolocatie in het tropisch regenwoud van bijvoorbeeld Brazilië, Indonesië, Maleisië en Bolivia te achterhalen”, zegt Van der Moolen. “De hoeveelheid palmolie vormt de grootste aanvoer. RSPO, een samenwerkingsverband van palmoliehandelaren, werkt al tientallen jaren samen aan duurzame en betrouwbare palmolie. Deze sector is redelijk klaar voor de nieuwe EU-wet. Maar voor de handel in onder meer soja, koffie, cacao en rundvlees moet er nog veel gebeuren. Voor soja komt daar bij dat de teelt steeds meer naar Europa verplaatst.”

Voedselfraude in praktijk

Olijfolie uit Italië heeft een goede reputatie. De consument betaalt er meer voor dan bijvoorbeeld voor olijfolie uit Griekenland. Daar wordt helaas mee gefraudeerd door ‘Italië’ te claimen en niet ‘Griekenland’. Dat geldt ook voor kaneel uit Indonesië (betere naam) in plaats van Sri Lanka. En koffie uit Colombia in plaats van uit Ghana. Of eieren uit Nederland terwijl ze uit Roemenië komen. “Partijen worden verhandeld onder de verkeerde herkomst. Met name veel retailers schakelen Eurofins in om de fraude op te sporen door de authenticiteit van de voedselproducten te achterhalen. Deze specialistische kennis, in combinatie met ons moderne authenticiteitslaboratorium in Nantes, willen we ook inzetten voor het tegengaan van ontbossing van regenwoud”, motiveert Van der Moolen. “We hebben alle apparatuur en kennis in huis om een essentiële bijdrage te leveren aan het minder opwarmen van onze aarde.”

Laboratorium-onderzoek

Ook voedselfabrikanten willen geen reputatieschade en voorkomen dat de origine van hun producten niet klopt. “Wij worden vooral ingeschakeld voor nader onderzoek in onze laboratoria, bijvoorbeeld of de origine van een partij soja of cacao wel conform opgave is. De opgegeven geolocatie vergelijken we dan met een isotopenanalyse in ons lab. Iedere regio in de wereld kent namelijk een unieke vaste verhouding van isotopen in de aarde, zoals strontium, koolstof, zuurstof, etc. Zo kunnen we nagaan of de opgegeven origine van een partij geïmporteerde voedselproducten juist is en of de documentatie klopt.”

Via satellietbeelden is uiterst nauwkeurig de geolocatie in het tropisch regenwoud te achterhalen”

Specialistische kennis

Overal in de wereld zijn de 1.000 moderne laboratoria van Eurofins gehuisvest. Naast 200.000 analysemethoden voor biologische stoffen biedt de wereldmarkleider vooral ook ontzorging aan. Van der Moolen, die er zestien jaar geleden startte en voor die tijd in diverse laboratoria werkte: “Wij interpreteren ook de laboratoriumresultaten en geven advies op maat afhankelijk van het voedselproduct. We maken bewuste keuzes. Waarmee het meest wordt gefraudeerd, daar zoomen wij juist op in. De meerwaarde zit ook in het onderzoeken of een product aan de nieuwste EU-wetgeving voldoet. Voor ook voedselproducenten heeft de nieuwe wetgeving sowieso grote gevolgen. Deze doelgroep kunnen wij goed ondersteunen met specialistische kennis over regelgeving.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eurofins Food Safety Solutions. Meer van Eurofins op VMT vind je hier.

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

Terwijl de wereld zich buigt over duurzame voeding, staat de sector van alternatieve eiwitten in de schijnwerpers, balancerend tussen innovatie en kwaliteitsbewaking. Ontdek hoe geavanceerde Near-Infrared (NIR) technologie, gekoppeld aan gespecialiseerde kennis, en de juiste ijklijnen een revolutie teweegbrengt in de manier waarop producenten van alternatieve eiwitten hun productveiligheid en compliance waarborgen.

IFS Food Versie 8 vanaf volgend jaar verplicht 'Continue verbetering is de sleutel tot succesvol kwaliteitsmanagement'

IFS Food Versie 8 vanaf volgend jaar verplicht 'Continue verbetering...

In april dit jaar werd IFS Food versie 8 gepubliceerd. Audits volgens deze nieuwe versie kunnen plaatsvinden vanaf 1 oktober 2023 en zijn voor alle gecertificeerde bedrijven verplicht per 1 januari 2024. Waarom was de nieuwe versie nodig en wat zijn de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige? IFS Directeur Stephan Tromp en IFS Integrity Program Auditor Hanneke Vriend geven antwoord op deze vragen.

Rapport presenteert trends voor de voedings- en drankensector in 2024

Rapport presenteert trends voor de voedings- en drankensector in 2024

2023 heeft een behoorlijk aantal uitdagingen met zich meegebracht. Dat weten de voedingsmiddelen- en drankenbedrijven maar al te goed. Maar in plaats van te focussen op de obstakels van de afgelopen twaalf maanden, bereiden besluitvormers uit de sector zich voor op wat er gaat komen.

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd tot vegafabriek. De nieuwe geavanceerde productielijn voor braden, garen en frituren is afkomstig van GEA Food Solutions. "Het is tegelijkertijd de meest duurzame oplossing", stelt directeur Remko Vogelenzang.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen december: foutieve...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor december: foutieve houdbaarheidsdatum geitenkaas met spek, foutieve houdbaarheidsdatum verschillende kerstproducten en mogelijk salmonella in zaden.

Beeld: Shutterstock

Producenten reageren op uitstellen ontbossingswetgeving: 'Uitstel...

Recent werd bekend dat de invoering van de European Union Deforestation (EUDR) met een jaar wordt uitgesteld naar december 2025. Producenten hebben nu dus een jaar langer om zich voor te bereiden op deze wetgeving. Lost het uitstel de onduidelijkheid en aandachtspunten op? Zijn producenten gebaat bij het uitstel? VMT vroeg het aan verschillende producenten.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.