Kijkje in de werkwijze NVWA-IOD 

Kijkje in de werkwijze NVWA-IOD 
Beeld: ©NVWA

De NVWA-Inlichtingen en Opsporingsdienst (IOD) spoort fraude op in de voedingsindustrie, op alle terreinen waarop de NVWA actief is. Tijdens het Food Safety Event op 16 november spreken twee rechercheurs van de NVWA-IOD over de werkwijze van de opsporingsdienst.

Benieuwd naar hóe de NVWA-IOD voedselfraude te lijf gaat? De sessie tijdens het Food Safety Event is een unieke kans om een kijkje te nemen in we werkwijze van de opsporingsdienst.  

De NVWA-IOD onderzoekt grootschalige criminele zaken die een gevaar vormen voor de voedselveiligheid, volksgezondheid en de gezondheid van planten en dieren in Nederland. De organisatie gaat in op hoe de voedingsindustrie de NVWA-IOD kan helpen. 

Op het event

De rechercheurs van NVWA-IOD, die anoniem willen blijven, geven aan pas écht de inhoud in te duiken op het event zelf. Wat kan de voedingsindustrie verwachten van dit unicum? De rechercheurs geven een klein voorproefje weg: “De nadruk zal vooral liggen op de manier waarop voedselfraude onder de aandacht wordt gebracht bij de IOD. Onze ervaring is dat fraude binnen en tussen organisaties wordt vermoed.” De rechercheurs geven tijdens de sessie praktijkvoorbeelden van strafrechtelijk onderzoek dat eerder heeft plaatsgevonden in de voedingsindustrie.  

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

11 vragen aan NVWA over monitoring, studies en challengetesten

11 vragen aan NVWA over monitoring, studies en challengetesten

UPDATE MEI 2023 - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft in dit artikel inzichten in opvattingen en afwegingen rondom monitoring, studies en challengetesten. De belangrijkste zaken zijn op een rij gezet in dit artikel.

Dit zijn 10 wettelijke aspecten om rekening mee te houden als startup in de food industrie

10 belangrijke wettelijke aandachtspunten voor startups in de...

Als nieuwe startup in de voedingsindustrie komt er veel op je af. Hoe ga je als startup om met voedselveiligheid en houdbaarheid? Welke wetgeving is van toepassing? Is je product een novel food? En waar moet je rekening mee houden bij opschaling? In dit artikel enkele aandachtspunten die voor de meeste food-startups van belang zijn.

10 opvallende punten uit het NVWA jaarplan 2022

10 opvallende punten uit het NVWA jaarplan 2022

Komend jaar werkt de NVWA aan een haalbare en gedragen verbeteraanpak. "De disbalans tussen onze taken en middelen leidt ertoe dat er scherpe keuzes zijn gemaakt." VMT dook in het NVWA jaarplan 2022 en zet de belangrijkste punten voor de voedingsindustrie op een rij.

'NVWA moet beter handhaven tegen overbevissing'

'NVWA moet beter handhaven tegen overbevissing'

Milieuorganisatie ClientEarth en het platform voor kleinschalige vissers Low Impact Fishers of Europe (LIFE) starten een juridische procedure tegen de NVWA. Volgens de organisaties controleert de voedselautoriteit onvoldoende op de hoeveelheid vis die vissers aan wal brengen. "Daarmee zet de NVWA de deur wagenwijd open voor het verkeerd rapporteren van visvangsten en overbevissing."

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Producenten reageren op uitstellen ontbossingswetgeving: 'Uitstel...

Recent werd bekend dat de invoering van de European Union Deforestation (EUDR) met een jaar wordt uitgesteld naar december 2025. Producenten hebben nu dus een jaar langer om zich voor te bereiden op deze wetgeving. Lost het uitstel de onduidelijkheid en aandachtspunten op? Zijn producenten gebaat bij het uitstel? VMT vroeg het aan verschillende producenten.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.