Rapport presenteert trends voor de voedings- en drankensector in 2024

Rapport presenteert trends voor de voedings- en drankensector in 2024

2023 heeft een behoorlijk aantal uitdagingen met zich meegebracht. Dat weten de voedingsmiddelen- en drankenbedrijven maar al te goed. Maar in plaats van te focussen op de obstakels van de afgelopen twaalf maanden, bereiden besluitvormers uit de sector zich voor op wat er gaat komen.

Softwarebedrijf Aptean deed onderzoek naar de voedingsmiddelenindustrie. Het onderzoek werd in augustus 2023 uitgevoerd samen met onderzoeksbureau B2B International. De uitkomsten kwamen van 110 zakelijke besluitvormers van productie- en distributiebedrijven in voeding en dranken in Nederland en België. Het onderzoek identificeerde vijf belangrijke trends die de voedings- en drankenindustrie in 2024 vorm zullen geven. Deze zijn – samen met de volledige onderzoeksresultaten – beschikbaar in het rapport: Aptean’s 2024 Trendrapport voor de voedings- en drankensector voor Nederland en België.

Gratis webinar

Op woensdag 8 november werd een online ronde tafelsessie georganiseerd waarin uitgebreid ingegaan werd op twee van de belangrijkste trends uit het rapport. Dit samen met experts uit de markt: Jolijn Zwart – van Kessel (Foodvalley) en Joris Kolff (Aptean).

Het onderzoek onder de voedings- en drankensector toont aan dat digitale transformatie een aanzienlijke impact heeft op de bedrijfsomzet en winstgevendheid. Dus, wat gaat de toegevoegde waarde van technologie zijn in de supply chain en duurzaamheidsprogramma’s? Hier vind je meer informatie over het webinar.

Onderzoeksresultaten

Het trendrapport toont aan dat automatisering en cloudadoptie cruciale transformatiestappen zijn om de groei in de huidige marktomstandigheden te stimuleren. Naast de impact van deze factoren toont het onderzoek ook hoe voedingsbedrijven hun activiteiten optimaliseren om verstoringen in de supply chain te overwinnen. 62% van de respondenten heeft de afgelopen 12 maanden technologie gebruikt om de zichtbaarheid van de supply chain te vergroten.

Tevens wordt verklaard waarom economische doelstellingen een business case voor duurzaamheid creëren. 87% van de respondenten geeft prioriteit aan duurzamer worden. Ook de vraag: 'Hoe stimuleert de toenemende vraag naar zichtbaarheid in data de investeringen in BI-tools en AI-technologie?' wordt behandeld. 45% van de respondenten is van plan om in 2024 te investeren in BI-oplossingen. Zo kunnen ze zich beter aanpassen aan de veranderende consumentenvraag.

Over Aptean

Dit bedrijf is een van ‘s werelds toonaangevende leveranciers van branchespecifieke software die Food & Beverage producenten en distributeurs helpt om hun bedrijf efficiënt te runnen en te laten groeien. Met verschillende cloudoplossingen helpen de producten, diensten en expertise bedrijven van elke omvang. De softwarebedrijven Schouw Informatisering, DIN Solutions, Frontix en Drink-IT zijn onlangs overgenomen door Aptean.

Dit artikel is gesponsord door Aptean.

IFS Food Versie 8 vanaf volgend jaar verplicht 'Continue verbetering is de sleutel tot succesvol kwaliteitsmanagement'

IFS Food Versie 8 vanaf volgend jaar verplicht 'Continue verbetering...

In april dit jaar werd IFS Food versie 8 gepubliceerd. Audits volgens deze nieuwe versie kunnen plaatsvinden vanaf 1 oktober 2023 en zijn voor alle gecertificeerde bedrijven verplicht per 1 januari 2024. Waarom was de nieuwe versie nodig en wat zijn de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige? IFS Directeur Stephan Tromp en IFS Integrity Program Auditor Hanneke Vriend geven antwoord op deze vragen.

Voedselveiligheid: de gevaren aan de inkoopkant

Voedselveiligheid: de gevaren aan de inkoopkant

Het vernieuwde NVWA-informatieblad 64 van november vorig jaar heeft het nodige stof doen opwaaien. Inhoudelijk is er nauwelijks iets gewijzigd, maar nog altijd is er volgens de NVWA onvoldoende aandacht voor de voedselveiligheid aan de inkoopkant. In dit artikel belicht Paul Besseling, Food Safety Consultant bij Précon Consultancy Group de problematiek van verschillende kanten. Een oplossing blijkt niet eenvoudig, maar komt wel dichterbij.

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd tot vegafabriek. De nieuwe geavanceerde productielijn voor braden, garen en frituren is afkomstig van GEA Food Solutions. "Het is tegelijkertijd de meest duurzame oplossing", stelt directeur Remko Vogelenzang.

(Wikkel)folie als afval is niet ingewikkeld

(Wikkel)folie als afval is niet ingewikkeld

In de voedingsindustrie ontstaat een aanzienlijke hoeveelheid verpakkingsafval, waaronder kartonnen dozen, plastic zakken, wikkelfolie en voedingsresten. Tegelijkertijd groeit het bewustzijn van klanten omtrent duurzaamheid, en neemt de vraag naar transparantie toe. Hierdoor wordt het voor de voedingsindustrie steeds urgenter om een duurzame oplossing te vinden voor al het afval dat vrijkomt.

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als bron

Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als...

In december 2023 werd Zweden getroffen door een uitbraak van cryptosporidiose, een infectie veroorzaakt door de parasiet Cryptosporidium. Onderzoek wees uit dat de uitbraak terug te leiden was naar gemengde boerenkoolsalades uit saladebars in supermarkten. De infectie werd veroorzaakt door een nieuw subtype van Cryptosporidium parvum, dat gepaard ging met een hogere frequentie van koorts en braken.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

Foto: Shutterstock

Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via...

Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.