Milieuvriendelijk verpakken: het evenwicht vinden tussen bescherming en milieubewustzijn

Milieuvriendelijk verpakken: het evenwicht vinden tussen bescherming en milieubewustzijn

Verpakkingen beschermen producten tijdens het vervoer en in de winkel. Ze maken een langere houdbaarheid mogelijk en ze dienen als drager van allerlei gegevens die nodig zijn om de consument te informeren. Ze hebben echter ook een grote impact op het milieu. Twee specialisten van Eurofins Food Safety Solutions vertellen over hoe zij met de Verpakkingsmonitor de leveranciersspecificaties van verpakkingen controleren en hoe dat kan bijdragen aan verduurzaming.

“Juist omdat verpakkingen zo’n grote milieu-impact hebben, komt er steeds meer wetgeving over bijvoorbeeld welke materialen al dan niet gebruikt mogen worden”, zegt Veronique Jeuken, Retail Development Manager, Eurofins Food Safety Solutions. “Zo mogen er sinds 1 juli 2022 geen PFAS meer in verwerkt worden en is er nieuwe regelgeving voor MOSH en MOAH. Behalve wetgeving, zijn er branche-brede afspraken gemaakt over hoe producenten en retailers ervoor kunnen zorgen dat zij de footprint van verpakkingen verkleinen."

Veronique Jeuken, Retail Development Manager, Eurofins Food Safety Solutions.
Veronique Jeuken, Retail Development Manager, Eurofins Food Safety Solutions.

Ook het CBL heeft - met zijn leden - een reductieprogramma opgesteld, met als hoofddoel dat er in 2025 twintig procent minder verpakkingsmateriaal in de supermarkten moet liggen en dat 95 procent van het verpakkingsmateriaal dan recyclebaar moet zijn. Deze doelstelling vraagt de nodige aanpassingen van producenten en retailers.

De verpakkingsmonitor

Maar hoe weet een retailer nu dat een geleverde verpakking inderdaad voldoet aan de specificaties én zo duurzaam is als de leverancier belooft? “Daar heeft Eurofins een oplossing voor: de Verpakkingsmonitor”, vertelt Sandra Roesink-Smale. Zij is Manager Special Project Laboratory Eurofins Food Safety Solutions. “Wanneer een product wordt ingebracht om gemonitord te worden, legen we de verpakking. Daarna gaan we de verpakking compleet ontrafelen en kijken of de specificaties kloppen die zijn doorgegeven door de producent. We gaan alle afmetingen van alle onderdelen van de verpakking nauwkeurig na en meten of de opgegeven gewichten en de diktes van de materialen overeenkomen met de specificaties."

Roesink-Smale geeft aan dat ze dat dus niet alleen met het plasticfolie dat om bijvoorbeeld een stukje vlees heen zit doen, maar ook met het plastic bakje waar het inzit, de sluiting, het sponsje dat onder het vlees ligt, alle etiketten en stickers die erop zitten, enzovoorts. "En natuurlijk ook niet alleen voor plastic verpakkingen. We kunnen elk verpakkingsmateriaal meenemen in de controle, dus ook bijvoorbeeld karton of aluminium. Bovendien voeren we niet alleen controles uit op verpakkingen van voedingsmiddelen, maar ook op die van non-food.”

 Sandra Roesink-Smale, Manager Special Project Laboratory.
Sandra Roesink-Smale, Manager Special Project Laboratory.

Zusterlabs

“Nieuw is dat we in samenwerking met onze zusterlabs ook de herbruikbaarheid van materialen gaan testen”, vult Dekker aan. “Op veel verpakkingen staat inmiddels dat ze recyclebaar zijn, maar wij gaan nu in met de Verpakkingsmonitor na in hoeverre dat het geval is. We kijken ook naar composteerbaarheid van verpakkingen, hoe lang het duurt voordat een verpakking vergaan is. Bovendien willen we binnenkort gaan controleren of de vermelde materialen in de specificaties, bijvoorbeeld Polypropeen (PP) of Polyetheen (PE), ook werkelijke PP of PE zijn.”

Onnodig gebruiksgemak

“Er valt nog enorm veel duurzaamheidswinst te behalen met het aanpassen van verpakkingen”, gaat Dekker verder. “Soms is de hoeveelheid verpakkingen om een product echt overdreven. Elk koekje apart verpakt in een plasticje, daaromheen weer een plastic sleeve, die in een kartonnetje dat weer verpakt zit in een folie met een sluitsticker. Dat kan echt wel minder.” Roesink: “De producent wil het de consument natuurlijk gemakkelijk maken, maar een plastic vorkje en een mesje bij de maaltijdsalade zijn wat mij betreft overbodig. Een beetje bestek heeft iedereen wel in de la liggen. Dat soort onnodig gebruiksgemak gaat de komende jaren denk ik wel verdwijnen.”

De producent wil het de consument natuurlijk gemakkelijk maken, maar een plastic vorkje en een mesje bij de maaltijdsalade zijn wat mij betreft overbodig”

“Het reduceren van verpakkingsmateriaal kan niet alleen duurzaamheidswinst opleveren”, beaamt Dekker. “Het kan verpakken ook goedkoper maken. Denk maar aan de schenkdoppen in zuivelverpakkingen. Sommige producenten laten deze nu achterwege. Dat scheelt niet alleen plastic, maar is ook een kostenbesparing. De consument moet overigens ook weer wennen aan het ontbreken van die dop, maar als alle producenten de doppen voortaan weglaten, wordt dat ook weer gewoon.”

Kinderschoenen

“Producenten zijn duidelijk nog zoekende naar hoe een duurzamer verpakking eruit moet zien”, vervolgt Roesink. “Dat blijkt wel uit het feit dat bij onze monitoring veel verpakkingen niet door de controle heenkomen. Natuurlijk staat deze ontwikkeling nog in de kinderschoenen en een nieuwe, milieuvriendelijker verpakking is niet zomaar gemaakt. Er gaan soms jaren van onderzoek en ontwikkeling overheen voordat een nieuwe verpakking is ontworpen die niet alleen duurzamer is, maar net zo functioneel als de oude.” Leuken: “Maar het is echt belangrijk dat de verpakkingen voldoen aan de specificaties van de producent. Het duurzaamheidsbeleid van de retailer is immers mede gebaseerd op de informatie van de leveranciers. Ook als het om de verpakkingen gaat.”

Bijdrage

“Onze monitoring geeft de retailer enorm veel informatie over hoeveel verpakkingsmateriaal er daadwerkelijk in het milieu terechtkomt. Naar aanleiding van deze informatie kan een retailer in gesprek met de producent over wat er eventueel niet klopt en waar er gereduceerd kan worden. Dat is het mooie van deze Verpakkingsmonitor: het is een duidelijke bijdrage aan de inspanning om de milieubelasting van producten te verminderen.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking metEurofins Food, Feed, Water Nederland/Benelux.

IFS Food Versie 8 vanaf volgend jaar verplicht 'Continue verbetering is de sleutel tot succesvol kwaliteitsmanagement'

IFS Food Versie 8 vanaf volgend jaar verplicht 'Continue verbetering...

In april dit jaar werd IFS Food versie 8 gepubliceerd. Audits volgens deze nieuwe versie kunnen plaatsvinden vanaf 1 oktober 2023 en zijn voor alle gecertificeerde bedrijven verplicht per 1 januari 2024. Waarom was de nieuwe versie nodig en wat zijn de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige? IFS Directeur Stephan Tromp en IFS Integrity Program Auditor Hanneke Vriend geven antwoord op deze vragen.

Voedselveiligheid: de gevaren aan de inkoopkant

Voedselveiligheid: de gevaren aan de inkoopkant

Het vernieuwde NVWA-informatieblad 64 van november vorig jaar heeft het nodige stof doen opwaaien. Inhoudelijk is er nauwelijks iets gewijzigd, maar nog altijd is er volgens de NVWA onvoldoende aandacht voor de voedselveiligheid aan de inkoopkant. In dit artikel belicht Paul Besseling, Food Safety Consultant bij Précon Consultancy Group de problematiek van verschillende kanten. Een oplossing blijkt niet eenvoudig, maar komt wel dichterbij.

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd tot vegafabriek. De nieuwe geavanceerde productielijn voor braden, garen en frituren is afkomstig van GEA Food Solutions. "Het is tegelijkertijd de meest duurzame oplossing", stelt directeur Remko Vogelenzang.

Milieuvriendelijk en veilig desinfecteren zonder gevaarlijke chemicaliën

Milieuvriendelijk en veilig desinfecteren zonder gevaarlijke...

Besmette voedingsmiddelen brengen gezondheidsrisico's voor consumenten met zich mee en daarnaast levert het een bedrijf vaak negatieve media-aandacht en imagoschade op. Daarom zijn er protocollen om besmettingen tegen te gaan en wordt er altijd gekeken naar verbeteringen in het schoonmaakproces. Eén van die verbeteringen is het desinfecteren van het schoonmaakwater zelf. En dit kan op een milieuvriendelijke en veilige manier, zonder het gebruik van gevaarlijke chemicaliën.

Voorkomen van voedselfraude: dit doet de EU en dit kunnen bedrijven doen

Voorkomen van voedselfraude: dit doet de EU en dit kunnen bedrijven...

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als bron

Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als...

In december 2023 werd Zweden getroffen door een uitbraak van cryptosporidiose, een infectie veroorzaakt door de parasiet Cryptosporidium. Onderzoek wees uit dat de uitbraak terug te leiden was naar gemengde boerenkoolsalades uit saladebars in supermarkten. De infectie werd veroorzaakt door een nieuw subtype van Cryptosporidium parvum, dat gepaard ging met een hogere frequentie van koorts en braken.

DNA-analyse en webapp voor het opsporen van besmettingsbronnen in de fabriek

DNA-analyse en webapp voor het opsporen van besmettingsbronnen in de...

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA van ziekteverwekkende bacteriën en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van besmettingen in voedsel kunnen detecteren.

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op gebied van voeding en voedselveiligheid (video)

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.