Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Voor abonnees
Voor abonnees
Campylobacter

Voor abonnees Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Parasiet

Voor abonnees Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via...

Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

Voor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Foto: Shutterstock
Onderzoeken en rapporten

NVWA wil maatregelen vleesindustrie om dierenleed

De vleessector moet zich meer inspannen voor dierenwelzijn, vindt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De autoriteit reageert daarmee op een rapport van het Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO), een onafhankelijk adviesorgaan binnen de NVWA. Het bureau maakte een risicobeoordeling van de gevaren van dierenwelzijn, dierengezondheid en volksgezondheid in de roodvlees- en grofwildketen.

foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees Minder voedselgerelateerde uitbraken in Nederland

In Nederland is het aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken in 2023 gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Er werden 911 uitbraken gemeld, waarbij 3500 mensen ziek werden. Ter vergelijking: in 2022 waren er 1173 uitbraken en raakten 4505 mensen besmet.

Plastic

Circulaire verpakkingen in 2050? Volgens TNO hebben deze 2...

De Nederlandse overheid wil tegen 2050 alle plastic verpakkingen maken van gerecycled materiaal en hernieuwbare grondstoffen. Uit de analyse van TNO blijkt dat dit niet mogelijk is zonder extra beleid. Circulaire strategieën kunnen de vraag naar virgin-materiaal verlagen maar niet helemaal uitbannen.

Beeld: IFF
R&D

'Mindful eating' veelbesproken onder consumenten: zo speel je er als...

Bewust bezig zijn met wat je binnenkrijgt, ofwel 'mindful eating' is wereldwijd aan een opmars bezig. Uit onderzoek blijkt dat de interesse voor mindful eating het afgelopen jaar bijna is verdriedubbeld. Hoe speel je als voedselfabrikant in op deze trend? Dat lees je in dit artikel.

Voor abonnees
Voor abonnees
Perchloraat

Voor abonnees Perchloraat in voedsel en drinkwater: Wat betekent dit voor de...

Recent Amerikaans onderzoek door Consumer Reports heeft aangetoond dat perchloraat, een chemische stof die veelvuldig wordt gebruikt in onder andere raketbrandstof en explosieven, aanwezig is in een breed scala aan voedingsmiddelen en drinkwater. Dit roept vragen op over de veiligheid van voedsel.

Voor abonnees
Voor abonnees
Marketing

Voor abonnees Foodproducenten die wetenschappelijk onderzoek subsidiëren? 'Let op...

Voedingsmiddelenbedrijven melden nu en dan over subsidiëring van wetenschappelijk onderzoeker. Zo meldde visbedrijf John West bijvoorbeeld een tijdje geleden dat het onderzoek naar Alzheimer subsidieert voor een bedrag van 75.000 pond. Maar is het eigenlijk slim om je als voedingsmiddelenbedrijf te verbinden aan wetenschappelijk onderzoek? Experts reageren in dit artikel.

  1. Voor abonneesMicrobiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU: bevindingen, risico's en hygiënische maatregelen
  2. Voor abonneesListeria monocytogenes-besmettingen in Europa nemen toe
  3. Nederlanders kritischer op duurzaamheid bedrijven: Tony's Chocolonely wederom duurzaamste bedrijf
  4. Scoren ultrabewerkte producten een lagere Nutri-Score? Onderzoek vergelijkt logo met NOVA-classificatie
  5. GesponsordRapport presenteert trends voor de voedings- en drankensector in 2024
  6. Slush-ijsdrank maakte kinderen ziek
  7. Waarschuwing voor niet afbreekbare chemische stoffen in eieren van hobbyboeren
  8. Taragom (E417) veroorzaakte waarschijnlijk een uitbraak, waarom blijft een raadsel (update)
  9. AH laat duurzaamheidsdilemma bij klant: 'gewetenloos koffie drinken' of vrijwillig meer betalen voor milieuschade
  10. Onderzoek WUR: 'Bij meenemen gezondheidskosten moet rood vlees €7,50/kilo duurder zijn'
  11. Brits onderzoek toont aan dat mensen geld besparen met risicovolle acties
  12. 'In 2040 bestaat minstens een kwart van alle voedingsmiddelen uit alternatieve eiwitten'
  13. Er is verband tussen deze 20 mythes en ziektegevallen
  14. Hoe oxidatiebeheersing de verspilling van crackers tegengaat
  15. Grote verschuivingen in de top twintig van zuivelbedrijven
  1. Kip wassen met gechloreerd water helpt niet tegen Campylobacter
  2. Column Simone Hertzberger: SARS-CoV-2 wordt niet door voedsel of verpakking overgedragen
  3. Groot onderzoek naar diepgevroren gepaneerde kipstukjes met opmerkelijke uitkomst
  4. Column Simone Hertzberger: Het dilemma van gegevens delen met overheid
  5. Hepatitis E-virus is resistent tegen gangbare handdesinfectiemiddelen
  6. Voedselveiligheidscultuur meetbaar maken is niet makkelijk
  7. Food & supply chain: dit zijn de risico's en trends
  8. De winterpiek van Campylobacter wordt veroorzaakt door vleesfondue en gourmetten
  9. Trends in groente en fruit: vers groeit 5x harder dan conserven
  10. Pandemiemaatregelen probaat ter preventie van voedselinfecties
  11. De 5 grootste botulisme-uitbraken in de VS van 2001-2017
  12. Trends in Europese vleessector: pluimvee wint terrein
  13. 'Nederlands groente en fruit bevat toenemende hoeveelheid gifcocktails'
  14. Zuivelsector staat onder druk: marges zakken door hogere inkoopkosten
  15. Amerikaanse consumenten bezorgd over chemische stoffen in levensmiddelen