Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kipVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via...

Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehaktVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Foto: Shutterstock

NVWA wil maatregelen vleesindustrie om dierenleed

De vleessector moet zich meer inspannen voor dierenwelzijn, vindt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De autoriteit reageert daarmee op een rapport van het Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO), een onafhankelijk adviesorgaan binnen de NVWA. Het bureau maakte een risicobeoordeling van de gevaren van dierenwelzijn, dierengezondheid en volksgezondheid in de roodvlees- en grofwildketen.

foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Minder voedselgerelateerde uitbraken in Nederland

In Nederland is het aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken in 2023 gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Er werden 911 uitbraken gemeld, waarbij 3500 mensen ziek werden. Ter vergelijking: in 2022 waren er 1173 uitbraken en raakten 4505 mensen besmet.

Circulaire verpakkingen in 2050? Volgens TNO hebben deze 2 strategieën de meeste potentie

Circulaire verpakkingen in 2050? Volgens TNO hebben deze 2...

De Nederlandse overheid wil tegen 2050 alle plastic verpakkingen maken van gerecycled materiaal en hernieuwbare grondstoffen. Uit de analyse van TNO blijkt dat dit niet mogelijk is zonder extra beleid. Circulaire strategieën kunnen de vraag naar virgin-materiaal verlagen maar niet helemaal uitbannen.

Beeld: IFF

'Mindful eating' veelbesproken onder consumenten: zo speel je er als...

Bewust bezig zijn met wat je binnenkrijgt, ofwel 'mindful eating' is wereldwijd aan een opmars bezig. Uit onderzoek blijkt dat de interesse voor mindful eating het afgelopen jaar bijna is verdriedubbeld. Hoe speel je als voedselfabrikant in op deze trend? Dat lees je in dit artikel.

Perchloraat in voedsel en drinkwater: Wat betekent dit voor de voedselveiligheid in Nederland?Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Perchloraat in voedsel en drinkwater: Wat betekent dit voor de...

Recent Amerikaans onderzoek door Consumer Reports heeft aangetoond dat perchloraat, een chemische stof die veelvuldig wordt gebruikt in onder andere raketbrandstof en explosieven, aanwezig is in een breed scala aan voedingsmiddelen en drinkwater. Dit roept vragen op over de veiligheid van voedsel.

Foodproducenten die wetenschappelijk onderzoek subsidiëren? 'Let op of een bedrijf kennis bestelt of goed nieuws'Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Foodproducenten die wetenschappelijk onderzoek subsidiëren? 'Let op...

Voedingsmiddelenbedrijven melden nu en dan over subsidiëring van wetenschappelijk onderzoeker. Zo meldde visbedrijf John West bijvoorbeeld een tijdje geleden dat het onderzoek naar Alzheimer subsidieert voor een bedrag van 75.000 pond. Maar is het eigenlijk slim om je als voedingsmiddelenbedrijf te verbinden aan wetenschappelijk onderzoek? Experts reageren in dit artikel.

Microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU: bevindingen, risico's en hygiënische maatregelenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU:...

Hoewel de microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU over het algemeen goed is, worden de hygiënenormen nog vaak overschreden. Dit benadrukt het belang van strikte hygiënemaatregelen gedurende de hele productie- en transportketen om de consument te beschermen tegen potentieel schadelijke bacteriën, zelfs na langdurig transport en opslag.