Hoe oxidatiebeheersing de verspilling van crackers tegengaat

Hoe oxidatiebeheersing de verspilling van crackers tegengaat

Voedselverspilling draagt in hoge mate bij aan de onnodige uitstoot van broeikasgassen. Een belangrijke reden om de houdbaarheid van producten te willen verlengen. Kalsec deed daarom onderzoek naar hoe de versheid, smaak en kleur van onder meer gebakken snacks en crackers langer behouden kan blijven, zodat consumenten deze minder snel weg hoeven te gooien.

Van de milieubelasting en de uitstoot van broeikasgassen wordt 20 tot 35% veroorzaakt door de productie en consumptie van voedsel. Natuurlijk is het wenselijk dat de productie van voedingsmiddelen duurzamer wordt. Maar er zijn meer factoren die een rol spelen. Zo vormt voedselverspilling een belangrijk aandeel in de footprint van ons voedselsysteem.

Voedselverspilling voorkomen

In Nederland wordt jaarlijks gemiddeld 34 kilo per inwoner aan vast voedsel weggegooid. Natuurlijk kunnen consumenten erop letten dat ze niet meer eten kopen en bereiden dan ze nodig hebben en dat ze hun voedsel op de juiste manier bewaren. Daarmee kunnen ze hun milieu-impact met zo’n 9% verlagen. Maar ook het verlengen van de houdbaarheid van voedsel kan een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van voedselverspilling.

Stap in de goede richting

Kalsec onderzoekt en produceert toepassingen voor de levensmiddelenindustrie, op basis van ingrediënten van natuurlijke oorsprong, met als doel voedsel er beter uit te laten zien, beter te laten smaken en langer mee te laten gaan. Zo publiceerde het bedrijf onlangs de uitkomsten van één van zijn meest recente onderzoeken naar hoe de kleur, smaak en houdbaarheid van, in dit geval, gebakken snacks en crackers verlengd kunnen worden.

Oxidatie

Crackers worden, met of zonder beleg, graag gegeten door veel Nederlanders. Omdat gezondheid en duurzaamheid bij zowel producenten als consumenten hoog op de agenda staan, worden ongezonde ingrediënten als verzadigde vetten, zoals palmolie, tegenwoordig vaak vervangen door bijvoorbeeld zonnebloem- of olijfolie.

Er worden tegenwoordig vaker noten en zaden toegevoegd. Deze gezondere ingrediënten nemen wel een probleem met zich mee”

Ook worden er, vanwege de smaak en de gezondheid, vaker noten en zaden toegevoegd. Deze gezondere ingrediënten nemen wel een probleem met zich mee: ze zijn oxidatiegevoeliger dan de traditionele grondstoffen voor crackers en verminderen daarmee de houdbaarheid van het product. In het onderzoek worden drie casestudies naar oxidatiebeheersing beschreven:

Casestudie 1: oxidatiebeheersing

Twee soorten crackers (zonder en met zaden) werden bereid met en zonder toevoeging van een Duralox-antioxidantoplossing. Duralox is een oxidatiebeheersysteem waarin gebruik wordt gemaakt van de wisselwerking tussen antioxidanten en waarmee producten beschermd worden tegen licht- en vetoxidatie. De behandelde crackers waren na tien weken bewaren bij een temperatuur van 400C nog goed eetbaar, terwijl de onbehandelde al bederf vertoonden.

Casestudie 2: innovatie in houdbaarheidstesten

Een houdbaarheidstest neemt vaak maanden in beslag. Aangezien innovaties op het gebied van receptuur en bereiding steeds sneller gaan, is het wenselijk dat testprocedures ook in kortere tijd afgewikkeld kunnen worden. Kalsec maakt gebruik van de Oxipres, een instrument waarmee, aan de hand van zuurstofconsumptie tijdens een geaccelereerde test, de relatieve oxidatieve stabiliteit kan worden bepaald. De duur van de test kan hiermee aanzienlijk worden verkort, terwijl de resultaten een goede indicatie geven van de mogelijk te realiseren houdbaarheid.

Casestudie 3: een totaaloplossing voor crackers

Links behandeld, rechts onbehandeld.
Links behandeld, rechts onbehandeld.

Niet alleen de versheid van crackers wordt langer behouden met een oxidatiebeheersysteem, ook de kleur en smaak blijven beter bewaard. Crackers met toegevoegde natuurlijke kleur- smaakstoffen (in dit geval paprika voor de kleur en een kruidenmix voor de smaak) bleken hun smaak en kleur aanzienlijk beter te behouden wanneer er vóór de bereiding Duralox 0,1% aan de zonnebloemolie was toegevoegd. Ook na 10 weken bewaren bij een verhoogde temperatuur. Omdat smaak en kleur voor consumenten belangrijke factoren zijn waarop producten worden beoordeeld, is het garanderen van het behoud van de kwaliteit van deze eigenschappen cruciaal om verspilling te voorkomen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kalsec.

Onderdeel van de collectie

Voedselverspilling

Voedselverspilling tegengaan staat hoog op de agenda van foodbedrijven. Hoe pakken bedrijven dit aan? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

foto: shutterstock

Bedrijfsovernames in voeding 2024: maker Delirium-bier neemt...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. Het laatste wapenfeit: Brouwerij Huyghe neemt brouwerij Het Anken over.

Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als bron

Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als...

In december 2023 werd Zweden getroffen door een uitbraak van cryptosporidiose, een infectie veroorzaakt door de parasiet Cryptosporidium. Onderzoek wees uit dat de uitbraak terug te leiden was naar gemengde boerenkoolsalades uit saladebars in supermarkten. De infectie werd veroorzaakt door een nieuw subtype van Cryptosporidium parvum, dat gepaard ging met een hogere frequentie van koorts en braken.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Foto: Shutterstock

Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via...

Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

Foto: Pixabay

Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Twee jaar listeria bij zelfde voedselproducent: 11 zieken en een dode baby

Twee jaar listeria bij zelfde voedselproducent: 11 zieken en een dode...

Een jarenlange besmetting met Listeria monocytogenes bij de Amerikaanse voedselproducent Yu Shang Inc. heeft ernstige gevolgen: elf zieken, waaronder een zwangere vrouw, en de dood van een pasgeboren baby. De besmetting wordt gelinkt aan kant-en-klare vleesproducten met lange houdbaarheid. Hiervan is meer dan 30.000 kilo teruggeroepen. De uitbraak benadrukt de noodzaak van strikte voedselveiligheidsmaatregelen, vooral bij kwetsbare producten.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.