Normontwerp voor ISO 22174 over microbiologische analyses via PCR gepubliceerd

Normontwerp voor ISO 22174 over microbiologische analyses via PCR gepubliceerd

Nederland is actief betrokken bij het opstellen van een internationale norm over het gebruik van polymerase chain reaction (PCR) bij microbiologische analyses in de agrofoodsector. De publieke commentaarronde voor NEN-EN-ISO 22174:2022 Ontw. is recent van start gegaan. Belanghebbenden kunnen tot 5 januari 2023 commentaar indienen op dit normontwerp. Dat meldt de NEN.

PCR is een manier om uit zeer kleine hoeveelheden DNA specifiek een of meer gedeeltes te kopiëren tot er genoeg van is om het te analyseren. De eisen die in NEN-EN-ISO 22174:2022 Ontw. ‘Microbiology of the food chain - Polymerase chain reaction (PCR) for the detection and quantification of microorganisms - General requirements and definitions’ zijn vastgelegd, zorgen ervoor dat laboratoria die gebruik maken van deze norm vergelijkbare resultaten genereren. De resultaten kunnen hierdoor gemakkelijker met elkaar vergeleken worden.

Voorgestelde aanpassingen

NEN verwacht dat de herziening van NEN-EN-ISO 22174 begin 2024 gereed is. Dan zal de herziene norm de gepubliceerde NEN-EN-ISO 22174:2005 vervangen. Daarnaast wordt een aantal normen samengevoegd tijdens deze herziening. Het gaat om de volgende normen voor microbiologie van de voedselketen:

  • NEN-EN-ISO 20837:2006 'Polymerase chain reaction (PCR) for the detection of food-borne pathogens - Requirements for sample preparation for qualitative detection';
  • NEN-EN-ISO 20838:2006 'Polymerase chain reaction (PCR) for the detection of food-borne pathogens - Requirements for amplification and detection for qualitative methods';
  • NEN-EN-ISO 22119:2011 'Real-time polymerase chain reaction (PCR) for the detection of food-borne pathogens - General requirements and definitions.

Andere voorgestelde aanpassingen zijn bijvoorbeeld de uitbreiding van kwalitatieve naar kwantitatieve analyses, de toevoeging van ‘digital PCR’, en een extra hoofdstuk over validatie en verificatie.

Toegang tot het normontwerp

Iedere belanghebbende die commentaar wil indienen op het normontwerp NEN-EN-ISO 22174 Ontw., kan een kosteloos een exemplaar opvragen via afc@nen.nl. Tot 5 januari 2023 kan commentaar op dit normontwerp worden ingediend.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Barry Callebaut herontwerpt chocoladeproces voor 'tweede generatie' chocolade
  2. Cobots passen in het Industrie 5.0 tijdperk
  3. Albert Heijn gaat voedselverspilling tegen door dynamisch afprijzen tot 70 procent korting
  4. Leverancier bakkerijgrondstoffen Zeelandia leidt zelf operators op
  5. Belgische recalls en waarschuwingen oktober: mogelijk listeria in makreel, kip en rundercarpaccio
  6. Gehakt in maaltijdboxen van Hello Fresh betrokken bij uitbraak in Verenigde Staten
  7. Productinnovaties oktober: verse plantaardige notenmelk en gastroblokken plantaardige kaas
  8. Meer uitbraken in 2021 door wegvallen corona effect
  9. Column Simone Hertzberger: Individuele ziektegevallen zijn vaker onderdeel van een uitbraak
  10. Tien honden dood door ethyleenglycol in hondenvoer
  1. Afschalen uit China, vetten uit Europa en meerdere alternatieven op de plank - dat maakt ingrediëntenleverancier Vaess weerbaar in grondstoffencrisis
  2. Gezondheid belangrijke trend in plantaardig: 'Producten hoeven straks niet exact meer op vlees te lijken'
  3. Dit is de geldende wetgeving voor boerderijwinkels, lokale productie en thuisproducenten
  4. Geitenkaas met metaalsplinters overal uit de verkoop
  5. Startups op de SIAL spelen in op trends: 10 opvallende innovaties
  6. Europese consument past koopgedrag aan om inflatie: 'We zien de grootste verandering in 5 decennia'
  7. Weerribben Zuivel heeft primeur met Tethered Caps
  8. Brucella is niet verdwenen van het wereldtoneel
  9. Zo gebruikt Jay&Joy traditionele kaastechnieken voor de productie van vegan kaas
  10. Spaghetti bolognese velt voetballiefhebbers