Voor abonnees
Voor abonnees
Parasiet

Voor abonnees Onderzoekers werpen licht op parasietenprobleem in voedselketen

Wetenschappers hebben geanalyseerd hoe voedselgerelateerde trematodeninfecties zich ontwikkelen. Ze voorspellen dat het aantal infecties wereldwijd tot 2030 stabiel zal blijven. Hoewel deze infecties vooral voorkomen in Zuidoost-Azië en de West-Pacifische regio, nemen ze ook toe in andere delen van de wereld, zoals Amerika en Europa.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Botulisme

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Foto: Shutterstock
Pathogeen

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Voor abonnees
Voor abonnees
Cryptosporidium

Voor abonnees Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als...

In december 2023 werd Zweden getroffen door een uitbraak van cryptosporidiose, een infectie veroorzaakt door de parasiet Cryptosporidium. Onderzoek wees uit dat de uitbraak terug te leiden was naar gemengde boerenkoolsalades uit saladebars in supermarkten. De infectie werd veroorzaakt door een nieuw subtype van Cryptosporidium parvum, dat gepaard ging met een hogere frequentie van koorts en braken.

Voor abonnees
Voor abonnees
Campylobacter

Voor abonnees Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Voor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Onderzoek

Voor abonnees Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Listeria

Voor abonnees Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Voor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Voor abonnees
Voor abonnees
PFAS

Voor abonnees Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Vergeleken met andere voedingsmiddelen, komen PFAS vaak en veel voor in vis en zeevruchten. Dat is een van de opvallende conclusies van een grootschalige studie, gepubliceerd in npj Science of Food waarin meer dan 150.000 onderzoekspublicaties over PFAS zijn geanalyseerd.

  1. Voor abonneesOverzicht: acrylamide in deze producten beperken door bereidingswijze
  2. Circulaire verpakkingen in 2050? Volgens TNO hebben deze 2 strategieën de meeste potentie
  3. 'Mindful eating' veelbesproken onder consumenten: zo speel je er als R&D-er op in
  4. Voor abonneesMycotoxinen in voedsel: antwoorden op meestgestelde vragen
  5. Voor abonneesPersoneel van hoofdkantoor TikTok getroffen door massale voedselvergiftiging
  6. Voor abonneesVeiliger voedsel dankzij innovatieve detectiechip
  7. Voor abonneesMayonaise is de bron van een botulisme-uitbraak
  8. Voor abonneesHoge niveaus mycotoxinen in meel en rijst gevonden
  9. Voor abonneesMicrobiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU: bevindingen, risico's en hygiënische maatregelen
  10. Voor abonneesOnderzoek Hepatitis A in diepvriesaardbeien Verenigde Staten afgerond: dezelfde stam als uitbraak door verse aardbeien
  11. Minder weerstand bij 'stille eiwittransitie', zo blijkt uit onderzoek ProVeg
  12. Wakker Dier vraagt merken om vegarecepten op verpakkingen te plaatsen
  13. NVWA: mogelijk libidoverhogende stoffen in honingproducten
  14. Wetenschappers willen meer erkenning voor ziekte van Chagas door voedselinfectie
  15. Lekker smakende vleesvervangers ontwikkelen? Consortium zoekt uit hoe fermentatie en AI dit proces kunnen versnellen
  1. Listeria-uitbraak in kaas uit 2014 resulteert nog steeds in nieuwe patiënten
  2. NBC onderzoekt volkorenbrood: 'Niet alleen gezond, maar ook lekker'
  3. Hoe denken consumenten over biodiversiteit bij het boodschappen doen? Wageningse wetenschappers deden onderzoek
  4. Onderzoek legt de gevolgen van de COVID-19-maatregelen op voedselveiligheid bloot
  5. Onderzoek naar vleesverspilling: 'Jaarlijks sterven 18 miljard dieren die ons bord niet halen'
  6. World Meat Congress: 'Vleessector is cruciale strijd aan het verliezen'
  7. GesponsordRapport presenteert trends voor de voedings- en drankensector in 2024
  8. 'Duurdere A-merk kipvervangers smaken slechter dan huismerken'
  9. Drankensector behaalt doel Nationaal Preventieakkoord: 'Er zit 34% minder suiker in frisdranken'
  10. Voor abonneesWat is gezonder: vleesvervanger of de vleesvariant? Dit zijn 7 conclusies uit het onderzoek van ProVeg
  11. Truffeldieet zorgt voor radioactieve zwijnen in Beieren
  12. Sappige vleesvervangers ontwikkelen? Probeer microgels van plantaardige eiwitten, zeggen onderzoekers
  13. Goed nieuws voor peutertjes met pinda-allergie
  14. NWO geeft subsidie voor AI-onderzoek in food
  15. NIZO wil Nederlandse hub voor scale-ups: 'Startups gaan voor volgende stap over de grens'