Truffeldieet zorgt voor radioactieve zwijnen in Beieren

Truffeldieet zorgt voor radioactieve zwijnen in Beieren

Beierse wilde zwijnen zijn wegens een te hoog gehalte aan radioactieve deeltjes onveilig verklaard voor consumptie. Onderzoekers toonden aan wat de bron is van de radioactiviteit die is aangetroffen in de dieren. Ze kwamen erachter dat zowel atoombommen uit de Koude Oorlog als de kernramp uit Tsjernobyl de oorzaak zijn van dit probleem.

Dit blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in Environmental Science & Technology.

De dieren aten radioactieve truffels, zo bleek uit onderzoek. Het wetenschapstijdschrift Science belicht waarom deze truffels radioactief zijn en hoe de Koude Oorlog en de kernramp Tsjernobyl ten grondslag liggen aan de radioactiviteit in deze wilde zwijnen.

Kernramp Tsjernobyl

In de eerste instantie werd de radioactiviteit uit de Beierse zwijnen afgeschoven op de kernramp die in 1986 plaats vond in Tsjernobyl. Ondanks dat de plaats van dit incident ongeveer 1300 kilometer van Beieren lag, leek dit de meest voor de hand liggende oorzaak. Door de jaren heen nam het niveau aan radioactiviteit in dieren af, behalve bij Beierse zwijnen. Inmiddels hebben de wetenschappers geconstateerd dat dit te wijten is aan het voedingspatroon van wilde zwijnen, die vooral in de wintermaanden volledig op truffels is gebaseerd.

Radioactiviteit nestelt dieper

De radioactiviteit die afkomstig is van de kernramp Tsjernobyl bedekt de grond als het ware met een laag aan radioactiviteit. Door middel van regenwater sijpelen de radioactieve deeltjes steeds dieper de grond in. Hierdoor hopen ze zich vervolgens op in de truffels. De zwijnen graven deze truffels vervolgens op, waardoor bij de consumptie de radioactieve deeltjes in hun lichaam blijven accumuleren.

Neerslag van atoombommen

Bin Feng, radio-ecoloog van de Leibniz Universiteit Hannover en de Technische Universiteit Wenen (TU Wien), trok in twijfel of de radioactiviteit in wilde zwijnen alleen door Tsjernobyl kwam. Hij vermoedde dat de zwijnen ook indirecte slachtoffers zouden kunnen zijn van nucleaire wapentests die hun hoogtepunt bereikten in de jaren zestig. Tijdens de Koude Oorlog zijn er meer dan 500 atoombommen in de lucht ontploft, waarbij nucleaire deeltjes in de atmosfeer zijn beland. Door de neerslag van regen zijn deze deeltjes in de bodem beland. Deze deeltjes zijn nu wijdverspreid in de bodem aanwezig, aldus Georg Steinhauser, een radiochemicus aan de TU Wien en medeauteur van de studie.

Gebrek aan aandacht

Het onderzoeksteam ontdekte dat de zwijnen radioactieve deeltjes bevatten, die zowel afkomstig zijn van de kernramp Tsjernobyl als de neerslag van de atoombommen. Een opvallende bevinding uit het onderzoek is dat alleen de neerslag van atoombommen al voor genoeg radioactiviteit zorgt dat de wilde zwijnen hierdoor onveilig zijn voor consumptie. De onderzoekers benadrukken een gebrek aan aandacht voor de milieu- en gezondheidseffecten van nucleaire wapentests tot nu toe. Dit onderzoek schetst een voorbeeld van hoe historische gebeurtenissen voor bodemvervuiling kunnen zorgen, die generaties blijft achtervolgen.

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Voedselveiligheid

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Klimaatverandering en dierenwelzijn hebben impact op...

De Nederlandse voedingsindustrie ondergaat continu veranderingen. Dit geldt ook voor de varkensketen, waarin klimaatverandering, dierenwelzijn en circulariteit invloed hebben op de varkenshouderij en de daaropvolgende stappen. Elke verandering heeft een mogelijk effect op de voedselveiligheid van het eindproduct. Het is daarom van belang de gevolgen van deze transities zorgvuldig te evalueren.

Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Ceo Robert van Ballengooien van Van Loon Group. Foto Bert Jansen
hybride

Ceo Van Loon Group: 'Geen toekomst vleesvervangers, wel voor hybride'

Volgens ceo Robert van Ballegooijen (59) van Van Loon Group is het vrijwel onmogelijk voor supermarkten om de doelen van de eiwittransitie te behalen in 2030. Bovendien brengt het inzetten van vleesvervangers of het stoppen met vleesreclames, zoals Jumbo deed, deze transitie niet dichterbij, stelt Van Ballegooijen in gesprek met Distrifood. Meer tijd en andere oplossingen zijn nodig.

AH vermeldt land van herkomst op kilozak blauwe bessen uit diepvries. Foto: Distrifood
Hepatitis A

Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst

Albert Heijn verkoopt weer kilozakken blauwe bessen uit de diepvries. De marktleider heeft na de terugroepactie van vorige maand, vanwege hepatitis A, enkele wijzigingen doorgevoerd.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Webinar

12-03 | VMT webinar Food Safety by Design

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Foto: NVWA
Slachterij

NVWA: middelgroot slachthuis mag niet meer slachten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een slachthuis in het midden van Nederland per direct verboden dieren te slachten. De erkenning van het slachthuis - waar schapen en geiten werden geslacht - is geschorst.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.