Truffeldieet zorgt voor radioactieve zwijnen in Beieren

Truffeldieet zorgt voor radioactieve zwijnen in Beieren

Beierse wilde zwijnen zijn wegens een te hoog gehalte aan radioactieve deeltjes onveilig verklaard voor consumptie. Onderzoekers toonden aan wat de bron is van de radioactiviteit die is aangetroffen in de dieren. Ze kwamen erachter dat zowel atoombommen uit de Koude Oorlog als de kernramp uit Tsjernobyl de oorzaak zijn van dit probleem.

Dit blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in Environmental Science & Technology.

De dieren aten radioactieve truffels, zo bleek uit onderzoek. Het wetenschapstijdschrift Science belicht waarom deze truffels radioactief zijn en hoe de Koude Oorlog en de kernramp Tsjernobyl ten grondslag liggen aan de radioactiviteit in deze wilde zwijnen.

Kernramp Tsjernobyl

In de eerste instantie werd de radioactiviteit uit de Beierse zwijnen afgeschoven op de kernramp die in 1986 plaats vond in Tsjernobyl. Ondanks dat de plaats van dit incident ongeveer 1300 kilometer van Beieren lag, leek dit de meest voor de hand liggende oorzaak. Door de jaren heen nam het niveau aan radioactiviteit in dieren af, behalve bij Beierse zwijnen. Inmiddels hebben de wetenschappers geconstateerd dat dit te wijten is aan het voedingspatroon van wilde zwijnen, die vooral in de wintermaanden volledig op truffels is gebaseerd.

Radioactiviteit nestelt dieper

De radioactiviteit die afkomstig is van de kernramp Tsjernobyl bedekt de grond als het ware met een laag aan radioactiviteit. Door middel van regenwater sijpelen de radioactieve deeltjes steeds dieper de grond in. Hierdoor hopen ze zich vervolgens op in de truffels. De zwijnen graven deze truffels vervolgens op, waardoor bij de consumptie de radioactieve deeltjes in hun lichaam blijven accumuleren.

Neerslag van atoombommen

Bin Feng, radio-ecoloog van de Leibniz Universiteit Hannover en de Technische Universiteit Wenen (TU Wien), trok in twijfel of de radioactiviteit in wilde zwijnen alleen door Tsjernobyl kwam. Hij vermoedde dat de zwijnen ook indirecte slachtoffers zouden kunnen zijn van nucleaire wapentests die hun hoogtepunt bereikten in de jaren zestig. Tijdens de Koude Oorlog zijn er meer dan 500 atoombommen in de lucht ontploft, waarbij nucleaire deeltjes in de atmosfeer zijn beland. Door de neerslag van regen zijn deze deeltjes in de bodem beland. Deze deeltjes zijn nu wijdverspreid in de bodem aanwezig, aldus Georg Steinhauser, een radiochemicus aan de TU Wien en medeauteur van de studie.

Gebrek aan aandacht

Het onderzoeksteam ontdekte dat de zwijnen radioactieve deeltjes bevatten, die zowel afkomstig zijn van de kernramp Tsjernobyl als de neerslag van de atoombommen. Een opvallende bevinding uit het onderzoek is dat alleen de neerslag van atoombommen al voor genoeg radioactiviteit zorgt dat de wilde zwijnen hierdoor onveilig zijn voor consumptie. De onderzoekers benadrukken een gebrek aan aandacht voor de milieu- en gezondheidseffecten van nucleaire wapentests tot nu toe. Dit onderzoek schetst een voorbeeld van hoe historische gebeurtenissen voor bodemvervuiling kunnen zorgen, die generaties blijft achtervolgen.

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

Digitale trends voor een voedselveilige toekomst: technologieën ten behoeve van kwaliteit

Digitale trends voor een voedselveilige toekomst: technologieën ten...

In kwaliteitsmanagement bestaan zoveel lijstjes en actiepunten dat we het doel soms niet meer zien. Digitale trends zoals data-analyse, datachains, automatisering van controles en slimme sensoren gaan helpen om afscheid te nemen van de vele handmatige registraties en lijstjes. Door het werk digitaal goed in te richten, krijgen we weer focus op het doel: met elkaar voedselveilige producten maken die compliant zijn.

Beeld: Alle foto's zijn gemaakt door Koos Groenewold.

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Op dinsdag 19 november kwamen ruim 300 professionals uit de voedingsindustrie samen op het Food Safety Event in de Rijtuigenloods. Om terug te kunnen blikken op een leerzame dag, is het event in een videoterugblik en fotoreportage vastgelegd.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Bedrijfsovernames in voeding 2024: FrieslandCampina en Milcobel kondigen intentie tot fusie aan

Bedrijfsovernames in voeding 2024: FrieslandCampina en Milcobel...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. Het laatste wapenfeit: FrieslandCampina en Milcobel kondigen intentie tot fusie aan.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

'Vleessector hield informatie achter over populariteit vleestaks in 2021'

'Vleessector hield informatie achter over populariteit vleestaks in...

Toen er in 2021 een politieke discussie gaande was over het wel of niet invoeren van een vleesheffing, was 74% van de Nederlanders voor een prijsstijging. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zou dat hebben geweten uit een peiling onder 2550 Nederlanders, maar toen hebben verzwegen. Die beschuldiging uit de TAPP-coalitie. Nederland Vleesland reageert.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.