Beheerder Fukushima: lozing afvalwater binnen veilige grenzen

Beheerder Fukushima: lozing afvalwater binnen veilige grenzen

De Stille Oceaan is na de eerste lozing van afvalwater uit de kerncentrale van Fukushima nog altijd veilig. Dat stelt de beheerder van de centrale, TEPCO, na analyse van monsters van donderdag. De gemeten radioactiviteit ligt volgens TEPCO ruim onder de nationale veiligheidsstandaard.

Dit meldt ANP.

In de monsters is volgens TEPCO minder dan 1500 Becquerel per liter gemeten, waarmee de mate van radioactiviteit wordt aangegeven. De nationale standaard is vastgesteld op 60.000. De beheerder zal regelmatig onderzoek blijven doen om naar eigen zeggen zorgen over de veiligheid weg te nemen. Het Japanse ministerie van Milieu heeft ook monsters genomen en deelt de onderzoeksresultaten aankomende zondag.

Veel afvalwater

De komende jaren wil Japan in totaal 1,3 miljoen ton afvalwater lozen. Dit water werd de afgelopen twaalf jaar verzameld, sinds de centrale werd getroffen door een tsunami. Volgens Japan is de lozing noodzakelijk omdat de opslagtanks vol zitten. Het Japanse besluit wordt gesteund door het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA).

Verdunnen en filteren

De autoriteiten melden dat het water voorafgaand aan de lozingen wordt verdund en gefilterd van bijna alle radioactieve stoffen. Het water zou daarna alleen een ongevaarlijke hoeveelheid tritium moeten bevatten.

Verbod Japanse zeevruchten

Toch maken Japanse vissers en buurlanden zich zorgen. Vooral China is kritisch. Het buurland beschuldigt Japan ervan de oceaan te vervuilen en heeft de import van Japanse zeevruchten aan banden gelegd. De Japanse premier Fumio Kishida heeft China, de grootste importeur van Japanse zeevruchten, opgeroepen het verbod terug te draaien.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Voedselveiligheid

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Klimaatverandering en dierenwelzijn hebben impact op...

De Nederlandse voedingsindustrie ondergaat continu veranderingen. Dit geldt ook voor de varkensketen, waarin klimaatverandering, dierenwelzijn en circulariteit invloed hebben op de varkenshouderij en de daaropvolgende stappen. Elke verandering heeft een mogelijk effect op de voedselveiligheid van het eindproduct. Het is daarom van belang de gevolgen van deze transities zorgvuldig te evalueren.

Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

AH vermeldt land van herkomst op kilozak blauwe bessen uit diepvries. Foto: Distrifood
Hepatitis A

Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst

Albert Heijn verkoopt weer kilozakken blauwe bessen uit de diepvries. De marktleider heeft na de terugroepactie van vorige maand, vanwege hepatitis A, enkele wijzigingen doorgevoerd.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees 5 mensen aangeklaagd na dodelijke uitbraak van bongkrekzuur

In maart 2024 leidde een uitbraak door het zeldzame toxine bongkrekzuur tot 33 ziektegevallen en zes doden. Vijf mensen zijn aangeklaagd in verband met deze dodelijke uitbraak in Taiwan.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: glas in dumplings en...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: glas in dumplings, STEC in filet americain, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Voor abonnees
Voor abonnees
Etikettering

Voor abonnees 2 foutjes op 1 etiket en dus: een recall

Op 6 februari 2025 riep de Zweedse retailorganisatie ICA het product Beef Stew Bites terug omdat het product varkensvlees bevat. Het product is met een rundvleeslabel onjuist geëtiketteerd. Ook de houdbaarheidsdatum van 12-11-2024 klopt niet.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Meelworm goedgekeurd als novel food. Wat is de volgende stap voor producent Ynsect?
  2. Food Future Event: Hoe vliegen andere productontwikkelaars herformulering aan?
  3. Belgische startup wil met alcoholvrije distillaten alternatief bieden voor 'mierzoete' drankjes
  4. Startup maakt visvervangers 'in het hol van de vis': 'Structuur en smaak zijn het lastigst'
  5. Groente- en fruithandelaar wil grootschalig reststromen kasgroente verwerken
  6. Voor abonneesGrenswaarden NAPV aangepast: meer in lijn met Nutri-Score
  7. Voor abonneesTips van een ex-auditor aan QA: 'Je hoeft niet alles zelf te doen'
  8. VMT Webinar: Zo bereidt Tony's Chocolonely zich voor op de CSRD-wetgeving
  9. Aan de slag met suikerreductie? Deze collectie laat zien wat de mogelijkheden zijn
  10. Functionaliteit aspergevezels verbeteren? Nat malen helpt, zeggen onderzoekers
  1. Nieuwe vleesvervangers ontwikkelen? 'Snelheid is ontzettend belangrijk'
  2. In een langjarige uitbraak van listeriose werden 19 mensen ziek
  3. Seasogood onderzoekt of doorstart mogelijk is
  4. Startup Enough haalt investering op voor uitbreiding Nederlandse productie mycoproteïne
  5. EHEDG: 'verbied niet álle PFAS-stoffen in machines en processing equipment'
  6. Voeding importeren naar de VS? Handleiding Amerikaanse invoereisen is aangepast
  7. 'We krijgen weer meer vragen over smaak dan over zoutreductie mede vanwege Nutri-Score'
  8. Tip van jouw advocaat: Bij kortingsacties met uitzonderingen is 'Check de voorwaarden' onvoldoende
  9. Botulisme komt ook bij paarden voor (update)
  10. Handig overzicht: Fermentatie en plantaardig, een vruchtbare combinatie (update)