Beheerder Fukushima: lozing afvalwater binnen veilige grenzen

Beheerder Fukushima: lozing afvalwater binnen veilige grenzen

De Stille Oceaan is na de eerste lozing van afvalwater uit de kerncentrale van Fukushima nog altijd veilig. Dat stelt de beheerder van de centrale, TEPCO, na analyse van monsters van donderdag. De gemeten radioactiviteit ligt volgens TEPCO ruim onder de nationale veiligheidsstandaard.

Dit meldt ANP.

In de monsters is volgens TEPCO minder dan 1500 Becquerel per liter gemeten, waarmee de mate van radioactiviteit wordt aangegeven. De nationale standaard is vastgesteld op 60.000. De beheerder zal regelmatig onderzoek blijven doen om naar eigen zeggen zorgen over de veiligheid weg te nemen. Het Japanse ministerie van Milieu heeft ook monsters genomen en deelt de onderzoeksresultaten aankomende zondag.

Veel afvalwater

De komende jaren wil Japan in totaal 1,3 miljoen ton afvalwater lozen. Dit water werd de afgelopen twaalf jaar verzameld, sinds de centrale werd getroffen door een tsunami. Volgens Japan is de lozing noodzakelijk omdat de opslagtanks vol zitten. Het Japanse besluit wordt gesteund door het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA).

Verdunnen en filteren

De autoriteiten melden dat het water voorafgaand aan de lozingen wordt verdund en gefilterd van bijna alle radioactieve stoffen. Het water zou daarna alleen een ongevaarlijke hoeveelheid tritium moeten bevatten.

Verbod Japanse zeevruchten

Toch maken Japanse vissers en buurlanden zich zorgen. Vooral China is kritisch. Het buurland beschuldigt Japan ervan de oceaan te vervuilen en heeft de import van Japanse zeevruchten aan banden gelegd. De Japanse premier Fumio Kishida heeft China, de grootste importeur van Japanse zeevruchten, opgeroepen het verbod terug te draaien.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline' 

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Belgische recalls en waarschuwingen januari: onvermelde allergenen lasagne

Belgische recalls en waarschuwingen januari: onvermelde allergenen...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: onvermelde allergenen lasagne, onvermelde allergenen friand ham en kaas en foutieve etikettering kerriepoeder.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

De Europese Commissie staat vanaf halverwege 2026 geen gebruik van bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen meer toe. De stof wordt nog altijd op verschillende manieren gebruikt in de voedselindustrie, zoals in blikjes en plastic.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.