Groente- en fruithandelaar wil grootschalig reststromen kasgroente verwerken

Groente- en fruithandelaar wil grootschalig reststromen kasgroente verwerken
Saskia van der Laan (Samen Tegen Voedselverspilling) en Mathieu Goedhart (Rabobank) overhandigen de voucher aan Rudy Toet (Combilo).

Combilo wil met steun van de stichting Samen tegen Voedselverspilling uitzoeken of het groente- en fruitreststromen op grote schaal kan verwerken tot ingrediënten voor de foodindustrie.

Groente- en fruithandelsbedrijf Combilo gaat de voucher van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling gebruiken om een businesscase te ontwikkelen voor de verwerking van reststromen van kasgroenten van zichzelf en anderen.

Verspilling voorkomen

Dagelijks leveren telers en distributiecentra groenten en fruit bij Combilo in Waddinxveen. Het bedrijf tracht verspilling in eerste instantie te voorkomen door de verkoop van klasse 2 producten. Producten die overblijven, doneren ze aan de Groente & Fruitbrigade, voedselbanken, dierentuinen of andere lokale initiatieven. Ook werkt het bedrijf samen met initiatieven zoals Instockmarket. Een goede bestemming vinden voor alle producten is het eerste doel. Belangrijk daarbij zijn: een juiste voorraadrotatie, goede basiskwaliteit van het product en de juiste balans tussen in- en verkoop. Desondanks ontstaan er toch reststromen.

Verwaarden reststromen

Een nieuwe bedrijfstak - Combilo Food Solutions – zal zich daarom volledig richten op het verwaarden van reststromen.

Met de voucher onderzoekt Combilo of het haalbaar is om reststromen tot nieuwe grondstoffen te verwerken op hun eigen locatie. Het doel is een verwaardingscentrum waar alle kasgroentenreststromen van het bedrijf zelf en van samenwerkende telers samenkomen en worden verwerkt tot nieuwe halffabricaten voor de voedingsmiddelenindustrie. Ze willen een slimme verwerkingslijn die verschillende halffabricaten kan opleveren. Het doel: op termijn weinig tot geen reststromen meer binnen het bedrijf.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Voor brood zijn grenswaarden opgesteld voor natrium, verzadigd vet, mono- en disachariden en vezelgehalte.

Zo verspillen supermarkten steeds minder brood

De hoeveelheid retourstromen van brood vanuit supermarkten is afgenomen met 40% ten opzichte van 2020. Dat blijkt uit de NVB monitor brood- en banketverspilling 2023.

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de Nederlanders eet vlees. Opvallend genoeg schatten Nederlanders dat zelf veel lager in: gemiddeld 74%. "Een grote discrepantie tussen realiteit en perceptie die laat zien dat de vleessector veel te voorzichtig is geworden."

Mycelium van de oesterzwam

Mycelium: een eiwitrijk en duurzaam alternatief voor vlees?

Er zijn steeds meer producten beschikbaar waarin paddenstoelen zijn verwerkt. Het assortiment verse paddenstoelen in de retail breidt zich langzaam uit. Wat over het hoofd wordt gezien, is het deel van de schimmel dat verantwoordelijk is voor hun groei: het mycelium. Dit netwerk van schimmeldraden vormt niet alleen de basis voor de groei van paddenstoelen, maar kan ook een belangrijke rol spelen in de voedseltransitie.

foto: Kalver-Liefde.nl

Diervriendelijk zuivel? Jumbo verkoopt melk van start-up Kalverliefde

Jumbo heeft vanaf vandaag melk van start-up Kalverliefde opgenomen in het assortiment.

Trend megagezond is over: SUNT wil met andere merknaam 'bewuste massa' bereiken voor bananenbrood

Trend megagezond is over: SUNT wil met andere merknaam 'bewuste...

Bakers & Bananas is het nieuwe merk van het bedrijf. Naast glutenvrij bananenbrood, breiden zij hun arsenaal van bananenproducten uit met een bananenbroodreceptuur voor zoals ze zeggen: de 'bewuste massa'.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Kees de Jong (links) presenteert het Mobi Mushroom-concept aan Henk Staghouwer (rechts), voormalig minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Paddenstoelen vervangen de veestapel? Mobiele kwekerij moet...

Hoe kan de voedingsmiddelenindustrie minder CO2 produceren? Mobi Mushroom en paddenstoelenproducent Mitro Fresh hebben een mobiele 40-foot-container ontwikkeld waarin paddenstoelen groeien zoals shiitake, enoki of oesterzwam. De bedrijven zien dat boeren onder druk staan doordat de overheid verwacht dat de veestapel krimpt. Is een paddenstoelencontainer een duurzamere oplossing als alternatief voor de afnemende veestapel?

Lamb Weston maakt verpakkingen van gebruikte frituurolie  

Lamb Weston maakt verpakkingen van gebruikte frituurolie

Frietproducent Lamb Weston verpakt haar aardappelproducten voortaan in een alternatieve verpakking gemaakt van gebruikte frituurolie. De verpakking is bedoeld voor de Europese retail en zorgt volgens de producent voor 30% minder CO2-uitstoot dan de oude verpakking.  

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.