Groente- en fruithandelaar wil grootschalig reststromen kasgroente verwerken

Groente- en fruithandelaar wil grootschalig reststromen kasgroente verwerken
Saskia van der Laan (Samen Tegen Voedselverspilling) en Mathieu Goedhart (Rabobank) overhandigen de voucher aan Rudy Toet (Combilo).

Combilo wil met steun van de stichting Samen tegen Voedselverspilling uitzoeken of het groente- en fruitreststromen op grote schaal kan verwerken tot ingrediënten voor de foodindustrie.

Groente- en fruithandelsbedrijf Combilo gaat de voucher van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling gebruiken om een businesscase te ontwikkelen voor de verwerking van reststromen van kasgroenten van zichzelf en anderen.

Verspilling voorkomen

Dagelijks leveren telers en distributiecentra groenten en fruit bij Combilo in Waddinxveen. Het bedrijf tracht verspilling in eerste instantie te voorkomen door de verkoop van klasse 2 producten. Producten die overblijven, doneren ze aan de Groente & Fruitbrigade, voedselbanken, dierentuinen of andere lokale initiatieven. Ook werkt het bedrijf samen met initiatieven zoals Instockmarket. Een goede bestemming vinden voor alle producten is het eerste doel. Belangrijk daarbij zijn: een juiste voorraadrotatie, goede basiskwaliteit van het product en de juiste balans tussen in- en verkoop. Desondanks ontstaan er toch reststromen.

Verwaarden reststromen

Een nieuwe bedrijfstak - Combilo Food Solutions – zal zich daarom volledig richten op het verwaarden van reststromen.

Met de voucher onderzoekt Combilo of het haalbaar is om reststromen tot nieuwe grondstoffen te verwerken op hun eigen locatie. Het doel is een verwaardingscentrum waar alle kasgroentenreststromen van het bedrijf zelf en van samenwerkende telers samenkomen en worden verwerkt tot nieuwe halffabricaten voor de voedingsmiddelenindustrie. Ze willen een slimme verwerkingslijn die verschillende halffabricaten kan opleveren. Het doel: op termijn weinig tot geen reststromen meer binnen het bedrijf.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Startup maakt visvervangers 'in het hol van de vis': 'Structuur en smaak zijn het lastigst'
  2. Voor abonneesGrenswaarden NAPV aangepast: meer in lijn met Nutri-Score
  3. Voor abonneesTips van een ex-auditor aan QA: 'Je hoeft niet alles zelf te doen'
  4. VMT Webinar: Zo bereidt Tony's Chocolonely zich voor op de CSRD-wetgeving
  5. Aan de slag met suikerreductie? Deze collectie laat zien wat de mogelijkheden zijn
  6. Functionaliteit aspergevezels verbeteren? Nat malen helpt, zeggen onderzoekers
  7. Nieuwe vleesvervangers ontwikkelen? 'Snelheid is ontzettend belangrijk'
  8. In een langjarige uitbraak van listeriose werden 19 mensen ziek
  9. Seasogood onderzoekt of doorstart mogelijk is
  10. Startup Enough haalt investering op voor uitbreiding Nederlandse productie mycoproteïne
  1. EHEDG: 'verbied niet álle PFAS-stoffen in machines en processing equipment'
  2. Voeding importeren naar de VS? Handleiding Amerikaanse invoereisen is aangepast
  3. 'We krijgen weer meer vragen over smaak dan over zoutreductie mede vanwege Nutri-Score'
  4. Tip van jouw advocaat: Bij kortingsacties met uitzonderingen is 'Check de voorwaarden' onvoldoende
  5. Botulisme komt ook bij paarden voor (update)
  6. Handig overzicht: Fermentatie en plantaardig, een vruchtbare combinatie (update)
  7. Chocoladeletters en pepernoten dit jaar 'peperduur': 'Anders kan het licht uit'
  8. Recall van kaneelpoeder met pathogenen wegens minstens dertig zieken (update)
  9. Producenten onderschatten impact CSRD wetgeving: 'Het wordt een licence to operate'
  10. Sappige vleesvervangers ontwikkelen? Probeer microgels van plantaardige eiwitten, zeggen onderzoekers