Groente- en fruithandelaar wil grootschalig reststromen kasgroente verwerken

Groente- en fruithandelaar wil grootschalig reststromen kasgroente verwerken
Saskia van der Laan (Samen Tegen Voedselverspilling) en Mathieu Goedhart (Rabobank) overhandigen de voucher aan Rudy Toet (Combilo).

Combilo wil met steun van de stichting Samen tegen Voedselverspilling uitzoeken of het groente- en fruitreststromen op grote schaal kan verwerken tot ingrediënten voor de foodindustrie.

Groente- en fruithandelsbedrijf Combilo gaat de voucher van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling gebruiken om een businesscase te ontwikkelen voor de verwerking van reststromen van kasgroenten van zichzelf en anderen.

Verspilling voorkomen

Dagelijks leveren telers en distributiecentra groenten en fruit bij Combilo in Waddinxveen. Het bedrijf tracht verspilling in eerste instantie te voorkomen door de verkoop van klasse 2 producten. Producten die overblijven, doneren ze aan de Groente & Fruitbrigade, voedselbanken, dierentuinen of andere lokale initiatieven. Ook werkt het bedrijf samen met initiatieven zoals Instockmarket. Een goede bestemming vinden voor alle producten is het eerste doel. Belangrijk daarbij zijn: een juiste voorraadrotatie, goede basiskwaliteit van het product en de juiste balans tussen in- en verkoop. Desondanks ontstaan er toch reststromen.

Verwaarden reststromen

Een nieuwe bedrijfstak - Combilo Food Solutions – zal zich daarom volledig richten op het verwaarden van reststromen.

Met de voucher onderzoekt Combilo of het haalbaar is om reststromen tot nieuwe grondstoffen te verwerken op hun eigen locatie. Het doel is een verwaardingscentrum waar alle kasgroentenreststromen van het bedrijf zelf en van samenwerkende telers samenkomen en worden verwerkt tot nieuwe halffabricaten voor de voedingsmiddelenindustrie. Ze willen een slimme verwerkingslijn die verschillende halffabricaten kan opleveren. Het doel: op termijn weinig tot geen reststromen meer binnen het bedrijf.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Chocola gemaakt met het cacao-alternatief van Cargill en Voyage Foods

Dit is waarom cacao-alternatieven aan populariteit winnen

Verschillende bedrijven toonden alternatieven voor cacao op de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. VMT nam een kijkje bij de verschillende aanbieders. Ook trendbureau Mintel ziet 1 ingrediënt als veelbelovend alternatief.

Voor brood zijn grenswaarden opgesteld voor natrium, verzadigd vet, mono- en disachariden en vezelgehalte.

Zo verspillen supermarkten steeds minder brood

De hoeveelheid retourstromen van brood vanuit supermarkten is afgenomen met 40% ten opzichte van 2020. Dat blijkt uit de NVB monitor brood- en banketverspilling 2023.

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de Nederlanders eet vlees. Opvallend genoeg schatten Nederlanders dat zelf veel lager in: gemiddeld 74%. "Een grote discrepantie tussen realiteit en perceptie die laat zien dat de vleessector veel te voorzichtig is geworden."

Mycelium van de oesterzwam

Mycelium: een eiwitrijk en duurzaam alternatief voor vlees?

Er zijn steeds meer producten beschikbaar waarin paddenstoelen zijn verwerkt. Het assortiment verse paddenstoelen in de retail breidt zich langzaam uit. Wat over het hoofd wordt gezien, is het deel van de schimmel dat verantwoordelijk is voor hun groei: het mycelium. Dit netwerk van schimmeldraden vormt niet alleen de basis voor de groei van paddenstoelen, maar kan ook een belangrijke rol spelen in de voedseltransitie.

foto: Kalver-Liefde.nl

Diervriendelijk zuivel? Jumbo verkoopt melk van start-up Kalverliefde

Jumbo heeft vanaf vandaag melk van start-up Kalverliefde opgenomen in het assortiment.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.