Seasogood onderzoekt of doorstart mogelijk is

Seasogood onderzoekt of doorstart mogelijk is

Eind juli werd Seasogood -producent van een plantaardig alternatief voor tonijn - onverwacht failliet verklaard. De startup kijkt of een doorstart mogelijk is.

Oprichters Dennis Favier en Pieter Muntendam ontwikkelden een plantaardig alternatief voor tonijn in blik op basis van sojabonen, zeewier, algen en bessen. Tegen VMT vertelden ze in 2021 dat ze de ‘vegan visspecialist’ wilden worden.

Ze zagen een gat in de markt van visvervangers: De Vegetarische Slager heeft een plantaardige tonijnsalade. In diepvries zijn er vissticks, in koelvers hebben plantaardige merken die vleesvervangers maken ook een visalternatief. Muntendam en Favier zagen echter dat er nog geen merk was dat zich alleen richt op plantaardige alternatieven voor vis. Dat gat wilden zij vullen. Sinds dit verhaal haakte Michael Luesink, oprichter van Boon aan.

Gebrek aan financiële middelen

RTL Nieuws meldde dat eind 2022 de zaken nog goed leken te gaan. Het product kwam op de schappen van Albert Heijn, in de maaltijdboxen van Hello Fresh en bij cateraar Appèl. Het verhaal over de plantaardige tonijn in blik wist echter niet alle investeerders te overtuigen. In maart wilde Seasogood via de MKB-beurs NPEX geld ophalen met de uitgifte van een obligatielening.

"Het bedrijf had aanvullende financiële middelen nodig, die er niet waren", meldt een woordvoerder van advocatenkantoor WatsonLaw – dat tot curator is benoemd – tegen RTL Nieuws. "Daarom heeft het zelf faillissement aangevraagd."

Mogelijke doorstart

Favier meldt tegen VMT dat op dit moment wordt gewerkt aan een mogelijke doorstart. “In welke vorm en met welke partijen kan ik op dit moment nog niets over zeggen.”

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Bedrijfsovernames in voeding 2024: FrieslandCampina en Milcobel kondigen intentie tot fusie aan

Bedrijfsovernames in voeding 2024: FrieslandCampina en Milcobel...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. Het laatste wapenfeit: FrieslandCampina en Milcobel kondigen intentie tot fusie aan.

Beeld: Suckers

Startup bouwt fabriek voor suikervrije, plasticvrije lolly: 'We...

STARTUP BELICHT - Waarom moeten lolly's op festivals zo vervuilend zijn? Dat vroeg Laura Melenhorst, oprichter van Suckers, zich af. De startup werkt momenteel hard aan het opzetten en inrichten van een eigen fabriek in Nieuwegein. Daar gaat de startup suikervrije lolly's met een eetbaar stokje maken, verpakt in een 100% plasticvrije verpakking. VMT sprak met Melenhorst: "We willen een revolutie starten naar meer plezier op een duurzame manier."

'Vleessector hield informatie achter over populariteit vleestaks in 2021'

'Vleessector hield informatie achter over populariteit vleestaks in...

Toen er in 2021 een politieke discussie gaande was over het wel of niet invoeren van een vleesheffing, was 74% van de Nederlanders voor een prijsstijging. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zou dat hebben geweten uit een peiling onder 2550 Nederlanders, maar toen hebben verzwegen. Die beschuldiging uit de TAPP-coalitie. Nederland Vleesland reageert.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een hoog eiwitgehalte (met goede smaak)

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een...

Plantaardige eiwitten waren dit jaar nog steeds volop te vinden op de Europese ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. De bekende focus op smaak en textuur was nog steeds te merken, maar er waren ook een paar opvallende veranderingen te noteren.

Beeld: Shutterstock

Food Law Event gemist: Laatste stand van zaken voor...

Hoewel herkomstetikettering in de luwte lijkt te liggen is het zeker niet minder belangrijk. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wat mag er nu wel en niet bij het gebruik van (zuivel)benamingen voor vegan producten? Is 'alternatief voor' de uitweg? Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (FNLI) vertellen in deze lezing meer over hoe de industrie met deze onderwerpen om kan gaan.

Beeld: Shutterstock

Vleesvervangers ultrabewerkt? 5 producenten vertellen hoe ze hiermee...

Veel producenten stappen in de productie van vleesvervangers in het kader van duurzaamheid. Wel is er steeds meer kritiek op vleesvervangers vanwege de mate van bewerking van de producten. Hoe gaan producenten om met deze kritiek en hoe kijken zij hier tegenaan? VMT sprak met vijf producenten over het onderwerp op de SIAL in Parijs.

Beeld: Foodwatch

Producenten reageren op 'krimpflatie'-nominaties Gouden Windei 2024:...

Foodwatch maakt 7 genomineerden bekend voor het Gouden Windei van 2024. Eén van de zeven producten zal gekroond worden tot 'meest misleidende product van 2024'. De genomineerden zijn Albert Heijn, Liga, Knorr, Danerolles, Hertog IJs, Nescafé en Milka. Allen zijn genomineerd vanwege 'krimpflatie' en 'beknibbelflatie'. VMT vroeg de genomineerden om een reactie.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.