Seasogood onderzoekt of doorstart mogelijk is

Seasogood onderzoekt of doorstart mogelijk is

Eind juli werd Seasogood -producent van een plantaardig alternatief voor tonijn - onverwacht failliet verklaard. De startup kijkt of een doorstart mogelijk is.

Oprichters Dennis Favier en Pieter Muntendam ontwikkelden een plantaardig alternatief voor tonijn in blik op basis van sojabonen, zeewier, algen en bessen. Tegen VMT vertelden ze in 2021 dat ze de ‘vegan visspecialist’ wilden worden.

Ze zagen een gat in de markt van visvervangers: De Vegetarische Slager heeft een plantaardige tonijnsalade. In diepvries zijn er vissticks, in koelvers hebben plantaardige merken die vleesvervangers maken ook een visalternatief. Muntendam en Favier zagen echter dat er nog geen merk was dat zich alleen richt op plantaardige alternatieven voor vis. Dat gat wilden zij vullen. Sinds dit verhaal haakte Michael Luesink, oprichter van Boon aan.

Gebrek aan financiële middelen

RTL Nieuws meldde dat eind 2022 de zaken nog goed leken te gaan. Het product kwam op de schappen van Albert Heijn, in de maaltijdboxen van Hello Fresh en bij cateraar Appèl. Het verhaal over de plantaardige tonijn in blik wist echter niet alle investeerders te overtuigen. In maart wilde Seasogood via de MKB-beurs NPEX geld ophalen met de uitgifte van een obligatielening.

"Het bedrijf had aanvullende financiële middelen nodig, die er niet waren", meldt een woordvoerder van advocatenkantoor WatsonLaw – dat tot curator is benoemd – tegen RTL Nieuws. "Daarom heeft het zelf faillissement aangevraagd."

Mogelijke doorstart

Favier meldt tegen VMT dat op dit moment wordt gewerkt aan een mogelijke doorstart. “In welke vorm en met welke partijen kan ik op dit moment nog niets over zeggen.”

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Ceo Robert van Ballengooien van Van Loon Group. Foto Bert Jansen
hybride

Ceo Van Loon Group: 'Geen toekomst vleesvervangers, wel voor hybride'

Volgens ceo Robert van Ballegooijen (59) van Van Loon Group is het vrijwel onmogelijk voor supermarkten om de doelen van de eiwittransitie te behalen in 2030. Bovendien brengt het inzetten van vleesvervangers of het stoppen met vleesreclames, zoals Jumbo deed, deze transitie niet dichterbij, stelt Van Ballegooijen in gesprek met Distrifood. Meer tijd en andere oplossingen zijn nodig.

Alternatief voor zuivel

Zal lokale soja yoghurteters over de streep trekken? Jumbo en De...

De Nieuwe Melkboer ontwikkelde een plantaardige yoghurtvariatie waarin ze onder andere de hele - in Nederland geteelde- sojaboon gebruiken. Jumbo legt het in meer dan 300 winkels in de schappen onder het huismerk Jumbo met het label 'Direct van de Boerderij'. Dit product raakt alle trends aan: lekker, Nutri-Score A, eiwit- en vezelrijk en lokaal geproduceerd. Hoe dat tot stand is gekomen, vertelt Menno Wigtman van Jumbo aan VMT. En Tom Grobben van De Nieuwe Melkboer vertelt over de productontwikkeling.

Beeld: Stichting Week Zonder Vlees
Plantaardig

Nationale week zonder vlees & zuivel in maart focust extra op...

Van 3 tot 9 maart vindt de Nationale week zonder vlees en zuivel plaats. Dit is de achtste keer dat de organisatie deze week organiseert. Dit jaar richt de week zich op een lokale aanpak. Zo hoopt de campagne in te spelen op de verschillende houdingen rondom vlees- en zuivelconsumptie in Nederland, en deelname in achterlopende regio's te stimuleren.

Bedrijfsovername

Bedrijfsovernames in voeding 2025: Vrumona neemt GiG Drinks over

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. De laatste wapenfeiten: Vrumona neemt GiG Drinks over, The New Originals Company neemt SoFine over en Plukon Food Group neemt Grupo Avícola Hidalgo over.

Onderzoekers Przemyslaw Strachowski en Mehdi Abdollahi van Chalmers University of Technology werken met proefmonsters in het lab.(foto: Hanna Magnusson)
Zware metalen

'Kwikgehalte ingeblikte tonijn kan omlaag door verpakkingsinnovatie'

Het kwikgehalte van ingeblikte tonijn kan met 25 tot 35% omlaag worden gebracht door er een waterige oplossing aan toe te voegen met cysteïne (E920). Dit aminozuur bindt sterk aan kwik, ontdekten onderzoekers van de Chalmers University of Technology in Zweden.

Voor abonnees
Voor abonnees
Overzicht

Voor abonnees Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Foto: shutterstock
Novel foods

EFSA ziet eiwitrijk kroos 'waterlinzen' als veilig voor consumptie

EFSA ziet eendenkroos, beter bekend als waterlinzen, als veilig voor consumptie binnen de Europese Unie. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) dienden een succesvolle novel food-aanvraag in bij de European Food Safety Authority (EFSA).

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Vleesbenamingen op Franse vegetarische producten toch toegestaan in...

Bedrijven in Frankrijk mogen doorgaan met het verkopen van vegetarische producten onder etiketten met daarop termen als steak, worst en filet. Dat heeft de hoogste bestuursrechter in dat land bepaald.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Nieuwe vleesvervangers ontwikkelen? 'Snelheid is ontzettend belangrijk'
  2. Startup Enough haalt investering op voor uitbreiding Nederlandse productie mycoproteïne
  3. EHEDG: 'verbied niet álle PFAS-stoffen in machines en processing equipment'
  4. Voeding importeren naar de VS? Handleiding Amerikaanse invoereisen is aangepast
  5. 'We krijgen weer meer vragen over smaak dan over zoutreductie mede vanwege Nutri-Score'
  6. Tip van jouw advocaat: Bij kortingsacties met uitzonderingen is 'Check de voorwaarden' onvoldoende
  7. Botulisme komt ook bij paarden voor (update)
  8. Handig overzicht: Fermentatie en plantaardig, een vruchtbare combinatie (update)
  9. Chocoladeletters en pepernoten dit jaar 'peperduur': 'Anders kan het licht uit'
  10. Recall van kaneelpoeder met pathogenen wegens minstens dertig zieken (update)
  1. Producenten onderschatten impact CSRD wetgeving: 'Het wordt een licence to operate'
  2. Sappige vleesvervangers ontwikkelen? Probeer microgels van plantaardige eiwitten, zeggen onderzoekers
  3. Slush-ijsdrank maakte kinderen ziek
  4. 'Imago vlees verbetert', zegt Vion na consumentenonderzoek in Duitsland
  5. Voor abonneesStappenplan: doe deze checks op contaminatie van je grondstoffen als productieketen is verstoord
  6. Goed nieuws voor peutertjes met pinda-allergie
  7. Fabriek hygiënisch ontwerpen? Deze collectie helpt je op weg
  8. Vegan boter met de smaak van roomboter? Willicroft gebruikt fermentatie om dat te bereiken
  9. Novozymes en Arla Foods duiken samen in precisiefermentatie
  10. Zet actie Picnic zoden aan de dijk? Europese Commissie werkt aan voorstel voor gelijktrekken inkoopprijzen