Seasogood onderzoekt of doorstart mogelijk is

Seasogood onderzoekt of doorstart mogelijk is

Eind juli werd Seasogood -producent van een plantaardig alternatief voor tonijn - onverwacht failliet verklaard. De startup kijkt of een doorstart mogelijk is.

Oprichters Dennis Favier en Pieter Muntendam ontwikkelden een plantaardig alternatief voor tonijn in blik op basis van sojabonen, zeewier, algen en bessen. Tegen VMT vertelden ze in 2021 dat ze de ‘vegan visspecialist’ wilden worden.

Ze zagen een gat in de markt van visvervangers: De Vegetarische Slager heeft een plantaardige tonijnsalade. In diepvries zijn er vissticks, in koelvers hebben plantaardige merken die vleesvervangers maken ook een visalternatief. Muntendam en Favier zagen echter dat er nog geen merk was dat zich alleen richt op plantaardige alternatieven voor vis. Dat gat wilden zij vullen. Sinds dit verhaal haakte Michael Luesink, oprichter van Boon aan.

Gebrek aan financiële middelen

RTL Nieuws meldde dat eind 2022 de zaken nog goed leken te gaan. Het product kwam op de schappen van Albert Heijn, in de maaltijdboxen van Hello Fresh en bij cateraar Appèl. Het verhaal over de plantaardige tonijn in blik wist echter niet alle investeerders te overtuigen. In maart wilde Seasogood via de MKB-beurs NPEX geld ophalen met de uitgifte van een obligatielening.

"Het bedrijf had aanvullende financiële middelen nodig, die er niet waren", meldt een woordvoerder van advocatenkantoor WatsonLaw – dat tot curator is benoemd – tegen RTL Nieuws. "Daarom heeft het zelf faillissement aangevraagd."

Mogelijke doorstart

Favier meldt tegen VMT dat op dit moment wordt gewerkt aan een mogelijke doorstart. “In welke vorm en met welke partijen kan ik op dit moment nog niets over zeggen.”

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire manier om de peulvrucht aan te bieden'

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire...

Ekoplaza heeft lupineballetjes in het assortiment opgenomen. De lupine komt van ecoboerderij Andre Jurrius. "We willen een korte keten hebben met onze telers," vertelt kwaliteitsmanager Steven IJzerman aan VMT.

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Bedrijfsovernames in voeding 2025: Aurelius neemt Savoury-divisie What's Cooking Group over

Bedrijfsovernames in voeding 2025: Aurelius neemt Savoury-divisie...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. De laatste wapenfeiten: Aurelius neemt Savoury-divisie What's Cooking Group over, VE Partners neemt Inproba over en Schutterlaar & Partners bundelt krachten met Green Food Lab.

Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar bepalend zijn

Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar...

Welke trens bepalen het veld van eiwitten? De TPC-community binnen Foodvalley boog zich over dit onderwerp en formuleerde 8 trends waar voedselproducenten of investeerders hun voordeel mee kunnen doen.

Beeld: Suckers

Startup bouwt fabriek voor suikervrije, plasticvrije lolly: 'We...

STARTUP BELICHT - Waarom moeten lolly's op festivals zo vervuilend zijn? Dat vroeg Laura Melenhorst, oprichter van Suckers, zich af. De startup werkt momenteel hard aan het opzetten en inrichten van een eigen fabriek in Nieuwegein. Daar gaat de startup suikervrije lolly's met een eetbaar stokje maken, verpakt in een 100% plasticvrije verpakking. VMT sprak met Melenhorst: "We willen een revolutie starten naar meer plezier op een duurzame manier."

foto: shutterstock

Bedrijfsovernames in voeding 2024: maker Delirium-bier neemt...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. Het laatste wapenfeit: Brouwerij Huyghe neemt brouwerij Het Anken over.

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

VMT nam dit jaar 12 podcasts op. Tijdens de kerstvakantie kun je ze gratis beluisteren. In dit artikel zetten we ze allemaal op een rij.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.