Novozymes en Arla Foods duiken samen in precisiefermentatie

Novozymes en Arla Foods duiken samen in precisiefermentatie

Biotechbedrijf Novozymes en zuivelmultinational Arla Foods gaan samen eiwitten ontwikkelen via precisiefermentatie.

Novozymes is al expert in precisiefermentatie vooral voor de productie van enzymen. Sinds 2019 richt het zich ook op andere eiwitten. Ze hebben veel kennis van het modificeren van micro-organismen voor productie op industriële schaal. Arla brengt vooral kennis in over voedingsmiddelentechnologie met name over scheiden en drogen. Bovendien weten ze ook veel over de geldende wetgeving.

Medische voeding

Een eiwit voor een medische voeding ontwikkelen is het eerste doel van de samenwerking. Voor deze categorie is eiwit een onmisbare component. In de toekomst zijn andere categorieen ook mogelijk. Henrik Andersen, vice president van Arla zegt dat door de gezamenlijke kennis te benutten, ze sneller naar de markt kunnen gaan met nieuwe innovatieve eiwitproducten.

Nieuwe producten ontwikkelen

Valerio Nannini, general manager, Novozymes Advanced Protein Solutions: “Met precisiefermentatie kunnen we bijna alles doen als het gaat eiwitcompositie en -structuur. We willen nieuwe producten ontwikkelen en Arla Foods Ingredients is de beste partner voor ons. Ze hebben al veel kennis van medische voeding en inzicht in de markt. Daarnaast zijn hun productieprocessen complementair aan de onze.”

Onderdeel van de collectie

Fermentatie

Gefermenteerde producten als bier, brood en yoghurt, wie kent ze niet? Maar fermentatie wordt de laatste jaren voor steeds meer toepassingen ingezet mede ingegeven door de populariteit van plantaardige eiwitten. Fermentatie kan de vaak ongewenste bijsmaak of textuur op een natuurlijke manier tegengaan.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

FrieslandCampina en Micobel willen fuseren

FrieslandCampina en Micobel willen fuseren

FrieslandCampina en Milcobel maakten afgelopen woensdag 18 december bekend te willen fuseren. Leden-melkveehouders, medewerkers, ondernemingsraden en vakbonden zijn over het voornemen tot fusie geïnformeerd.

'Vleessector hield informatie achter over populariteit vleestaks in 2021'

'Vleessector hield informatie achter over populariteit vleestaks in...

Toen er in 2021 een politieke discussie gaande was over het wel of niet invoeren van een vleesheffing, was 74% van de Nederlanders voor een prijsstijging. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zou dat hebben geweten uit een peiling onder 2550 Nederlanders, maar toen hebben verzwegen. Die beschuldiging uit de TAPP-coalitie. Nederland Vleesland reageert.

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Beeld: Shutterstock

'Boeren houden van koeien': imagocampagne voor jonge boeren of...

In een recente beslissing legt het College van Beroep (CvB) van de Stichting Reclame Code uit waarom transparantie rondom sponsoring van een ideële campagne door een commerciële organisatie noodzakelijk is. Ook verduidelijkt zij wanneer een partij wordt beschouwd als mede-adverteerder, die de aanbevelingen van de Reclame Code Commissie (RCC) of het CvB ter harte mag nemen. In dit artikel wordt deze recente uitspraak verder toegelicht.

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde procesonderdelen

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde...

FrieslandCampina start met uitbreidingen op zijn productielocaties in Gerkesklooster en Workum. Beide projecten moeten de verwerking van wei naar een hoger niveau tillen en het productieproces duurzamer maken.

De warmtepomp die bij FrieslandCampina is geïnstalleerd.

Eerste stoomproducerende warmtepomp van Nederland bij...

FrieslandCampina heeft een primeur in Nederland: in de zuivelfabriek in Maasdam draait sinds oktober 2024 een stoomproducerende warmtepomp, waarmee CO2-uitstoot met 30% wordt teruggedrongen en het energieverbruik met ongeveer 10%. Een interview met Gerrit Westhoff, Global SHE & Sustainability Director en Nienke van Driel, Procestechnoloog bij de technologie-afdeling van de Global Supply Chain-organisatie van FrieslandCampina.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.