NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven
De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.
De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.
Cradle biedt bedrijven een softwareplatform waarmee ze sneller eiwitten kunnen ontwerpen, enzymen kunnen optimaliseren en fermentatieprocessen kunnen versnellen. Op deze manier willen ze af van het gebruik van dierlijke, plantaardige of op olie gebaseerde eiwitten. VMT sprak met Stef van Grieken, co-founder & CEO bij Cradle, over de pas 2 jaar oude start-up, die dit jaar door MT/Sprout tot Startup van het Jaar van werd uitgeroepen.
Biotechbedrijf Novozymes en zuivelmultinational Arla Foods gaan samen eiwitten ontwikkelen via precisiefermentatie.
Multinational Nestlé heeft een gepatenteerde enzymatische technologie ontwikkeld waarmee van nature aanwezige suiker in ingrediënten wordt gereduceerd. De technologie kan ook het lactosegehalte in zuivelproducten verlagen.
Koude pasteurisatie met behulp van ultraviolette stralen leent zich voor behoud van functionele bioactieve componenten. Voorbeelden zijn lactoferrine voor kindervoeding en industriële enzymen voor de productie van voedingsproducten. De techniek, van het Deense machinebedrijf Lyras, heeft nog meer toepassingen bijvoorbeeld in de kaasproductie.
Start up Better Juice is klaar voor de commerciële productie van de technologie die het suikergehalte in fruitsappen tot 80% kan reduceren.
Een dochteronderneming van Lallemand, neemt het portfolio bakkerij-enzymen Nutrilife over van BASF. De enzymen voor bakkerijen passen niet meer in de strategie, stelt het Duitse concern.
De Europese ingrediëntenbeurs FiE koos 28 bedrijven uit die kans maken op een innovatie-award. 7 van deze bedrijven zijn Nederlands.
De toegenomen aandacht voor mycoproteines als plantaardig eiwit is de Deense enzymproducent Novozymes niet ontgaan. Het bedrijf lanceert daarom een call voor bedrijven en onderzoeksinstellingen - Myco-protein Innovation Call.
"Met enzymen en bacteriële fermentatie is het even goed mogelijk om de nuttige stof chitine uit garnalenpellen en krabbenschalen te halen dan met agressievere chemie-gebaseerde processen," zegt ILVO-UGent onderzoeker Yang Zou aan het eind van zijn doctoraat. Chitine voorkomt onder meer biofilms en neutraliseert vrije radicalen.