CSRD meer dan stip op de horizon: Europese Commissie implementeert standaard

CSRD meer dan stip op de horizon: Europese Commissie implementeert standaard
De Europese Commissie neemt de standaarden aan onderliggend aan de CSRD-wetgeving

De Europese Commissie heeft deze week de standaard goedgekeurd aan de hand waarvan bedrijven moeten rapporteren om te voldoen aan de CSRD-wetgeving. Het gaat om de European Sustainability Reporting Standards (ESRS).

De European Sustainability Reporting Standards (ESRS) geven de standaarden aan de hand waarvan bedrijven moeten rapporteren om te voldoen aan de CSRD-wetgeving. Daarmee komt de daadwerkelijke implementatie van deze wetgeving een stapje dichterbij. Vanaf 2024 moeten beursgenoteerde bedrijven rapporteren over hun impact op het klimaat, milieu en mensenwelzijn. Doordat alle bedrijven op eenzelfde manier moeten rapporteren, kunnen duurzaamheidsprestaties van bedrijven goed met elkaar vergeleken worden.

Onderdelen duurzaamheidsrapportage ESRS

De gepubliceerde richtlijn gaat van kracht na publicatie in Official Journal. Volgens de aangenomen standaarden in de ESRS moeten bedrijven rapporteren over hun impact op de korte, middellange en lange termijn. Hierbij moeten ze rapporteren over duurzaamheidskwesties op gebied van milieu, sociale en menselijke rechten en bestuurlijke factoren. De volgende onderdelen moeten in deze rapportage opgenomen worden:

  • Een korte omschrijving van het business model van de onderneming en de strategie;
  • Een beschrijving van de tijdgebonden doelen horend bij de door de onderneming gestelde duurzaamheidsaspecten;
  • Een beschrijving van de rol van de administratieve-, bestuurs- en toezichthoudende organen met betrekking tot duurzaamheidskwesties, en relevante expertise, vaardigheden of toegang daartoe;
  • Een beschrijving van het beleid van de onderneming met betrekking tot duurzaamheidskwesties;
  • Informatie over het bestaan van stimuleringsregelingen gekoppeld aan duurzaamheidskwesties;
  • Een beschrijving van het due diligence-proces dat is uitgevoerd door de onderneming op het gebied van duurzaamheid;
  • De belangrijkste feitelijke of potentiële negatieve effecten die verband houden met de eigen activiteiten van de onderneming en met haar waardeketen;
  • Alle acties die door de onderneming zijn ondernomen met betrekking tot daadwerkelijke of potentiële negatieve effecten, en het resultaat van dergelijke acties;
  • Een beschrijving van de belangrijkste risico’s voor de onderneming gerelateerd aan duurzaamheidskwesties;
  • Indicatoren die relevant zijn voor de vereiste openbaarmakingen.

ESRS: van klimaatverandering tot eindgebruiker

De ESRS standaard bestaat in totaal uit 2 overkoepelende standaarden: de ESRS 1 General requirements en de ESRS 2 General disclosures. De daadwerkelijke standards on Environmental, Social and Governance zijn opgedeeld in de volgende 10 onderdelen:

  • ESRS E1 Climate Change
  • ESRS E2 Pollution
  • ESRS E3 Water and marine resources
  • ESRS E4 Biodiversity and ecosystems
  • ESRS E5 Resource use and circular economy
  • ESRS S1 Own workforce
  • ESRS S2 Workers in the value chain
  • ESRS S3 Affected communities
  • ESRS S4 Consumers and end-users
  • ESRS G1 Business conduct

Niet alles verplicht

Uit de voorgestelde wet blijkt dat sommige onderdelen niet verplicht maar optioneel zijn. Zo hoeven bedrijven dus niet over alle onderwerpen te rapporteren. Mits goed onderbouwd hoeven bedrijven enkel te rapporteren over de onderwerpen die relevant zijn voor de betreffende activiteiten. Ook krijgen bedrijven met minder dan 750 werknemers meer tijd om zich voor te bereiden.

ESRS onderdeel European Green Deal

Mairead McGuinness, commissaris voor financiële diensten, financiële stabiliteit en kapitaalmarkten bij de Europese Commissie, zegt het volgende over de nieuwe standaarden: “De normen die we hebben aangenomen zijn ambitieus en vormen een belangrijk instrument ter ondersteuning van de EU-agenda voor duurzame financiering. Ze zorgen voor de juiste balans tussen enerzijds het beperken van de lasten voor rapporterende bedrijven. En anderzijds het in staat stellen van bedrijven om te laten zien hoeveel moeite ze doen om de Green Deal-agenda te halen, en zo toegang te krijgen tot duurzame financiering.”

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een waarschuwing staan die niet nodig is'

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een...

Als eerste land ter wereld heeft Nederland sinds 1 januari dit jaar een richtlijn met eisen voor de vermelding van allergenen kruisbesmetting op de verpakking. 'Kan sporen bevatten van…' is te vaag en dat zorgt voor problemen. "Terwijl dat helemaal niet nodig is", zegt prof. dr. Geert Houben van TNO en het UMC Utrecht.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Beeld: Shutterstock

Column: Voedingsproducent heeft beperkt zicht op...

De Europese CSRD-wetgeving verplicht voedingsproducenten om de impact van externe factoren zoals klimaatverandering op hun bedrijfsvoering te analyseren. Hoewel veel grote bedrijven steeds meer inzicht krijgen in hun impact op het milieu en sociale omstandigheden, ontbreekt vaak een gedetailleerd beeld van hoe deze externe factoren hun eigen financiële weerbaarheid beïnvloeden.

Beeld: De Graaf Bakeries

Ervaring QA'er: 'Klanten kunnen als een accelerator op de wetgeving...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving is lang niet altijd even leuk of makkelijk. Het is dan ook zeker niet haar hobby, stelt Kerstin van der Elst, kwaliteitsmanager bij De Graaf Bakeries. Leuk of niet, elk bedrijf heeft ermee te maken. VMT sprak met Van der Elst over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het negende artikel in een serie.

Gele erwt telen in Vlaanderen? 'We zien potentie voor de foodindustrie als isolaat of meel'

Gele erwt telen in Vlaanderen? 'We zien potentie voor de...

Of de gele erwt potentie heeft in Vlaanderen, was de onderzoeksvraag in het PeaPact-project. De Hogeschool Gent, agro-onderzoeksbureau Inagro, twee landbouwers en verschillende verwerkers, waaronder La vie est Belle, bogen zich over dit onderwerp. Na de resultaten kreeg het project een vervolg in PeaPact 2 dat momenteel loopt. VMT vroeg projectleider Evelien Van Bavegem van de Hogeschool Gent naar het potentieel van de gele peulvrucht. 'Wij zien meer mogelijkheden voor gele erwt voor de verwerkende industrie, als isolaat of als meel.'

Beeld: Shutterstock

Additieven weglaten uit de lijst van ingrediënten? In deze gevallen...

ANALYSE - De ingrediëntenlijst op een etiket geeft gedetailleerd inzicht in de samenstelling van het product. Regelgeving geeft duidelijke instructies over deze lijst. Maar vaak is er discussie of een additief weggelaten mag worden, want een E-nummer minder in de lijst is vaak een grote wens. Dit artikel haalt de kennis op over deze regels en legt uit hoe je deze correct toepast.

Veldbonenfusilli van eigen oogst: 'Mijn bonen hebben nog geen kilometer afgelegd'

Veldbonenfusilli van eigen oogst: 'Mijn bonen hebben nog geen...

Geert Lindenhols teelt niet alleen verschillende gewassen, hij maakt er ook eindproducten van zoals koolzaadolie en veldbonenfusilli onder het merk Geerts Best. Dat doet hij niet alleen voor zichzelf maar ook voor andere eiwitboeren in Nederland. Zijn doel? "Meer waardering voor plantaardige eiwitten uit Nederland."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.