Alternatieve eiwitten: een overzicht van ingrediënten, processingmethodes en applicaties

Alternatieve eiwitten: een overzicht van ingrediënten, processingmethodes en applicaties

De eiwittransitie is meer dan plantaardig, vandaar de titel alternatieve eiwitten. Ook eiwitten uit precisiefermentatie, eiwitten uit insecten en eiwitten uit micro-organismen. In deze collectie staan verschillende ingrediënten, processingmethodes en applicaties op een rij.

Er is zoveel informatie over alternatieve eiwitten waaronder plantaardig, ook op VMT.nl.

In deze collectie zetten we de informatie op een overzichtelijke manier op een rij:

Alternatieven eiwitten: plantaardig, insecten, mycoproteines

De informatie over eiwitten is onderverdeeld in: plantaardige eiwitten, eiwitten uit insecten en mycoproteines. Zo zijn er uitgebreide artikelen over het nu populaire favabooneiwit en schimmeleiwit.

Processing

Op labschaal een proces bedenken is 1, opschalen is complex. Wat is nodig om op industriële schaal eiwitten te produceren? Welke technologieën gebruiken bedrijven om bijvoorbeeld vleesvervangers te maken?

Plantaardige producten: vlees- en visvervangers, zuivelalternatieven

De afgelopen jaren zijn er vele plantaardige varianten van vlees, vis en zuivel geïntroduceerd. Smaak en textuur en prijs blijven belangrijke aspecten voor consumentenacceptatie.

Wetgeving

De benaming van plantaardig blijft in sommige Europese landen een heikel punt. Hoe zit het met de labeling? Wat kan en wat niet?

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.