Voedselverspilling tegengaan? Deze collectie laat zien wat er mogelijk is

Voedselverspilling tegengaan? Deze collectie laat zien wat er mogelijk is

Voedselverspilling tegengaan is een belangrijk aandachtspunt voor de voedingsmiddelenindustrie. Bedrijven proberen de verspilling in de eigen keten te verminderen. Anderen gaan aan de slag met reststromen om waardevolle producten te ontwikkelen. Deze collectie artikelen laten zien wat er mogelijk is op dit onderwerp.

In elke schakel in de voedingsmiddelenketen vindt verlies van grondstoffen plaats. Volgens cijfers van de stichting Samen tegen Voedselverspilling komt een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen door voedselsystemen. Belangrijk dus om niets te verspillen.

Veel reststromen gaan naar veevoer, dat is al een betere bestemming dan verbranden. Zo hoog mogelijk waarderen - humane voeding - is het doel. Veel startups richten zich op het opwaarderen van reststromen. Zo blijkt uit de vele voorbeelden in de collectie Voedselverspilling: van bananen in de haven tot bierbostel, van verspild brood bij de bakker tot overgebleven groenten.

Naast praktijkcases bevat de collectie nog meer belangrijke onderwerpen:

Houdbaarheid

Houdbaarheid van voedingsmiddelen en voedselverspilling gaan hand in hand. Ook op dit vlak wordt er flink wat getest met iconen op de verpakking en slimme sensoren.

Meten

Om te weten hoeveel voedsel er wordt verspild, is het noodzakelijk om te meten. Dit kan door sensoren in de productielijn of door digitale tools. Op dit onderwerp zou VMT nog meer voorbeelden willen. Ben je hiermee bezig of weet je over een interessant initiatief? Laat het ons weten.

Technologie

Ook technologie kan helpen om voedselverspilling tegen te gaan. In deze collectie staan een aantal voorbeelden uit de praktijk. Dit gaat bijvoorbeeld om technieken om in het productieproces minder te verspillen.

Collectie Voedselverspilling must read

De collectie is dus een must read voor iedereen die bezig is om voedselverspilling tegen te gaan, en wie is daar niet mee bezig? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Belangrijke functiewisselingen 2024: Marloes Groenewegen directeur Fairtrade Nederland

Belangrijke functiewisselingen 2024: Marloes Groenewegen directeur...

In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2024 op een rij. Laatste wapenfeiten: Marloes Groenewegen directeur Fairtrade Nederland, Chris Bruijns vertrekt bij Kennisinstituut Duurzaam Verpakken en Koninklijke Euroma B.V. benoemt Mathys Boeren tot CEO.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Chocola gemaakt met het cacao-alternatief van Cargill en Voyage Foods

Dit is waarom cacao-alternatieven aan populariteit winnen

Verschillende bedrijven toonden alternatieven voor cacao op de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. VMT nam een kijkje bij de verschillende aanbieders. Ook trendbureau Mintel ziet 1 ingrediënt als veelbelovend alternatief.

Twee jaar listeria bij zelfde voedselproducent: 11 zieken en een dode baby

Twee jaar listeria bij zelfde voedselproducent: 11 zieken en een dode...

Een jarenlange besmetting met Listeria monocytogenes bij de Amerikaanse voedselproducent Yu Shang Inc. heeft ernstige gevolgen: elf zieken, waaronder een zwangere vrouw, en de dood van een pasgeboren baby. De besmetting wordt gelinkt aan kant-en-klare vleesproducten met lange houdbaarheid. Hiervan is meer dan 30.000 kilo teruggeroepen. De uitbraak benadrukt de noodzaak van strikte voedselveiligheidsmaatregelen, vooral bij kwetsbare producten.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

Startup King Konjac

15 startup innovaties op de SIAL: van cacao- en koffievervangers tot...

De SIAL in Parijs toont veel voedsel- en drankeninnovaties. Ook verschillende startups toonden innovaties op de beurs, gezondheid voert hier absoluut de boventoon. VMT liep een rondje over het startupplein en zet 15 innovaties op een rij.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.