Voedselverspilling tegengaan? Deze collectie laat zien wat er mogelijk is

Voedselverspilling tegengaan? Deze collectie laat zien wat er mogelijk is

Voedselverspilling tegengaan is een belangrijk aandachtspunt voor de voedingsmiddelenindustrie. Bedrijven proberen de verspilling in de eigen keten te verminderen. Anderen gaan aan de slag met reststromen om waardevolle producten te ontwikkelen. Deze collectie artikelen laten zien wat er mogelijk is op dit onderwerp.

In elke schakel in de voedingsmiddelenketen vindt verlies van grondstoffen plaats. Volgens cijfers van de stichting Samen tegen Voedselverspilling komt een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen door voedselsystemen. Belangrijk dus om niets te verspillen.

Veel reststromen gaan naar veevoer, dat is al een betere bestemming dan verbranden. Zo hoog mogelijk waarderen - humane voeding - is het doel. Veel startups richten zich op het opwaarderen van reststromen. Zo blijkt uit de vele voorbeelden in de collectie Voedselverspilling: van bananen in de haven tot bierbostel, van verspild brood bij de bakker tot overgebleven groenten.

Naast praktijkcases bevat de collectie nog meer belangrijke onderwerpen:

Houdbaarheid

Houdbaarheid van voedingsmiddelen en voedselverspilling gaan hand in hand. Ook op dit vlak wordt er flink wat getest met iconen op de verpakking en slimme sensoren.

Meten

Om te weten hoeveel voedsel er wordt verspild, is het noodzakelijk om te meten. Dit kan door sensoren in de productielijn of door digitale tools. Op dit onderwerp zou VMT nog meer voorbeelden willen. Ben je hiermee bezig of weet je over een interessant initiatief? Laat het ons weten.

Technologie

Ook technologie kan helpen om voedselverspilling tegen te gaan. In deze collectie staan een aantal voorbeelden uit de praktijk. Dit gaat bijvoorbeeld om technieken om in het productieproces minder te verspillen.

Collectie Voedselverspilling must read

De collectie is dus een must read voor iedereen die bezig is om voedselverspilling tegen te gaan, en wie is daar niet mee bezig? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Beeld: Shutterstock

Onderzoeken Consumentenbond 2025: 'Krimpflatie gaat maar door'

In dit artikel zet VMT de onderzoeken en uitkomsten van de Consumentenbond uit 2025 op een rij. Het laatste onderzoek gaat over krimpflatie. De Consumentenbond stelt dat producenten, ondanks kritiek van consumenten, minder product in verpakkingen blijven doen. Volgens de consumentenorganisatie geven producenten 'kul-argumenten' over de reden van de verkleiningen.

Nieuwe voedselmachines 2025: GEA introduceert CO₂-vrij verdampersysteem

Nieuwe voedselmachines 2025: GEA introduceert CO₂-vrij...

Dit is een overzicht van nieuwe voedselmachines. Dit zijn de laatste wapenfeiten: GEA introduceert CO₂-vrij verdampersysteem en Lewa introduceert modulair doseersysteem voor snoep productie.

Stikstofbeleid raakt voedselproducenten, kansen voor biologisch: 'Prijzen gaan omhoog'

Stikstofbeleid raakt voedselproducenten, kansen voor biologisch:...

De uitspraak van de rechter over het terugdringen van de stikstofuitstoot raakt niet alleen de agrarische sector, maar ook de voedselproducenten. Voedsel zal duurder worden. De biologische sector ziet juist kansen door de uitspraak.

Nieuwe ingrediënten 2025: plantaardige eiwitmix voor bakkerijproducten

Nieuwe ingrediënten 2025: plantaardige eiwitmix voor bakkerijproducten

Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: plantaardige eiwitmix voor bakkerijproducten en natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂ voetafdruk.

Belangrijke functiewisselingen 2025: Pierre Hoogesteger benoemd tot directeur Robbers & van den Hoogen

Belangrijke functiewisselingen 2025: Pierre Hoogesteger benoemd tot...

In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2025 op een rij. Laatste wapenfeiten: Pierre Hoogesteger benoemd tot directeur Robbers & van den Hoogen, Derk Jan Terhorst benoemd tot nieuwe CEO van Barentz en Roland Thiemann benoemd tot nieuwe directeur van Anuga FoodTec.

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en komt eraan in 2025Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Foto: shutterstock

Biologische labels winnen aan populariteit: 'Internationale normen...

Biologische voedselkeuzelogo's zijn steeds vaker terug te vinden op verpakkingen. Naast huidige biologische standaarden zijn er nieuwe biologische schema's in opkomst. Advies- en onderzoeksbureau Ecovia Intelligence ziet een stijgende trend in biologische voedselkeuzelogo's.

Pathogenen in de fabriek? Deze 7 artikelen helpen je verder

Pathogenen in de fabriek? Deze 7 artikelen helpen je verder

Welke pathogenen kunnen voorkomen in de fabriek? Hoe voorkom je besmettingen? En hoe kun je hier als kwaliteitsmanager het beste mee omgaan? In dit overzicht een reeks VMT On Topic artikelen met tips voor het beheersen van de meest voorkomende pathogenen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.