Voedselverspilling tegengaan? Deze collectie laat zien wat er mogelijk is

Voedselverspilling tegengaan? Deze collectie laat zien wat er mogelijk is

Voedselverspilling tegengaan is een belangrijk aandachtspunt voor de voedingsmiddelenindustrie. Bedrijven proberen de verspilling in de eigen keten te verminderen. Anderen gaan aan de slag met reststromen om waardevolle producten te ontwikkelen. Deze collectie artikelen laten zien wat er mogelijk is op dit onderwerp.

In elke schakel in de voedingsmiddelenketen vindt verlies van grondstoffen plaats. Volgens cijfers van de stichting Samen tegen Voedselverspilling komt een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen door voedselsystemen. Belangrijk dus om niets te verspillen.

Veel reststromen gaan naar veevoer, dat is al een betere bestemming dan verbranden. Zo hoog mogelijk waarderen - humane voeding - is het doel. Veel startups richten zich op het opwaarderen van reststromen. Zo blijkt uit de vele voorbeelden in de collectie Voedselverspilling: van bananen in de haven tot bierbostel, van verspild brood bij de bakker tot overgebleven groenten.

Naast praktijkcases bevat de collectie nog meer belangrijke onderwerpen:

Houdbaarheid

Houdbaarheid van voedingsmiddelen en voedselverspilling gaan hand in hand. Ook op dit vlak wordt er flink wat getest met iconen op de verpakking en slimme sensoren.

Meten

Om te weten hoeveel voedsel er wordt verspild, is het noodzakelijk om te meten. Dit kan door sensoren in de productielijn of door digitale tools. Op dit onderwerp zou VMT nog meer voorbeelden willen. Ben je hiermee bezig of weet je over een interessant initiatief? Laat het ons weten.

Technologie

Ook technologie kan helpen om voedselverspilling tegen te gaan. In deze collectie staan een aantal voorbeelden uit de praktijk. Dit gaat bijvoorbeeld om technieken om in het productieproces minder te verspillen.

Collectie Voedselverspilling must read

De collectie is dus een must read voor iedereen die bezig is om voedselverspilling tegen te gaan, en wie is daar niet mee bezig? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Hoe microplastics mee te nemen in een LCA? TNO ontwikkelt meetmethode

Hoe microplastics mee te nemen in een LCA? TNO ontwikkelt meetmethode

Door het gebruik van plastic verpakkingen, komen er ook steeds microplastics voor in het milieu. De impact van deze kleine deeltjes is nog geen onderdeel van duurzaamheidsanalyses. TNO ontwikkelde een methode om deze omissie aan te pakken.

Hybride gehakt met erwteneiwit van Lidl in schap: 'Zelfde smaak, maar lagere prijs en milieu-impact'

Hybride gehakt met erwteneiwit van Lidl in schap: 'Zelfde smaak, maar...

Lidl meldt een hybride gehaktmix met 60% rundvlees en 40% erwteneiwit te hebben ontwikkeld. Volgens de supermarktketen smaakt de hybride gehaktmix hetzelfde als gehakt dat volledig uit rundvlees bestaat, maar het is wel goedkoper.

Plantaardige wolkenkrabber van GoodMills Innovation opgestart in Hamburg

Plantaardige wolkenkrabber van GoodMills Innovation opgestart in...

GoodMills Innovation heeft een nieuwe productietoren in Hamburg in gebruik genomen. Met een miljoeneninvestering in de zogeheten 'Tower III' wil het bedrijf zich verder toespitsen op de texturisatie van plantaardige eiwitten.

Energie, afval en footprint in de tang houden? AI en digitalisering cruciaal voor foodproducent

Energie, afval en footprint in de tang houden? AI en digitalisering...

Als bedrijven in de voedings- en drankenindustrie de grote duurzaamheidsuitdagingen zoals energie- en afvalreductie het hoofd willen bieden en ook hun rapportages over footprint op orde willen krijgen, is een verregaande digitalisering en het gebruik van AI onontbeerlijk. Ook bij andere regelgeving rondom gezondheid en transparantie ontkomen foodproducenten daar niet aan. Dit staat te lezen in een nieuw visierapport van Aptean vol experts. Ontdek daarin onder meer hoe een bedrijf zoals Brouwerij Frontaal met AI de ecologische voetafdruk verkleint.

Belangrijke functiewisselingen 2024: Arla Foods benoemt Esther Tromp-Strijdveen tot Senior Vice President Nederland, België en Frankrijk

Belangrijke functiewisselingen 2024: Arla Foods benoemt Esther...

In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2024 op een rij. Laatste wapenfeiten: Arla Foods benoemt Esther Tromp-Strijdveen tot Senior Vice President Nederland, België en Frankrijk, Ojah benoemt Eric Schut tot CEO en MycoTechnology benoemt Rob Case tot voorzitter raad van bestuur.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

Startup King Konjac

15 startup innovaties op de SIAL: van cacao- en koffievervangers tot...

De SIAL in Parijs toont veel voedsel- en drankeninnovaties. Ook verschillende startups toonden innovaties op de beurs, gezondheid voert hier absoluut de boventoon. VMT liep een rondje over het startupplein en zet 15 innovaties op een rij.

Grootschalig bierbostel verwerken? MaGie Creations en Looop willen dat samen doen

Grootschalig bierbostel verwerken? MaGie Creations en Looop willen...

Startup MaGie Creations en reststroomverwaarder Looop slaan de handen ineen om samen de grootschalige verwerking van bierbostel tot ingrediënten voor de voedingsindustrie te realiseren.

Voor brood zijn grenswaarden opgesteld voor natrium, verzadigd vet, mono- en disachariden en vezelgehalte.

Zo verspillen supermarkten steeds minder brood

De hoeveelheid retourstromen van brood vanuit supermarkten is afgenomen met 40% ten opzichte van 2020. Dat blijkt uit de NVB monitor brood- en banketverspilling 2023.

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de Nederlanders eet vlees. Opvallend genoeg schatten Nederlanders dat zelf veel lager in: gemiddeld 74%. "Een grote discrepantie tussen realiteit en perceptie die laat zien dat de vleessector veel te voorzichtig is geworden."

Mycelium van de oesterzwam

Mycelium: een eiwitrijk en duurzaam alternatief voor vlees?

Er zijn steeds meer producten beschikbaar waarin paddenstoelen zijn verwerkt. Het assortiment verse paddenstoelen in de retail breidt zich langzaam uit. Wat over het hoofd wordt gezien, is het deel van de schimmel dat verantwoordelijk is voor hun groei: het mycelium. Dit netwerk van schimmeldraden vormt niet alleen de basis voor de groei van paddenstoelen, maar kan ook een belangrijke rol spelen in de voedseltransitie.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.