FreshRecruitment
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.
Etikettering van levensmiddelen zorgt, ondanks geldende wetgeving, vaak voor onduidelijkheid. Hoe gaan QA'ers om met etikettering? Wat zijn de grootste bottlenecks? En wat is het verschil tussen het aanpassen van een eigen merk of een private label etiket? In dit artikel een aantal 'must reads' over dit onderwerp.
FreshRecruitment
FreshRecruitment
Vitals Voedingssupplementen BV
Cornelis Vrolijk Seafood
Zwanenberg Oss
Etikettering is een onderwerp dat voedselproducenten al sinds jaar en dag bezighoudt. Een etiket dat in Nederland voldoet aan de wet, voldoet niet automatisch ook in andere Europese en niet-Europese landen volledig aan de wet. Op welke gebieden zijn er grote verschillen in etiketteringswetgeving tussen landen? En welke bottlenecks zijn er? VMT vroeg het aan zes experts uit de voedingssector.
Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.
Voor veel RA'ers, QA'ers en R&D'ers is de voedingswaardetabel een bekend onderdeel op de verpakking van een product. Omdat bij deze tabel veel details een rol spelen is het nuttig om de onderdelen eens stap voor stap langs te gaan. In dit artikel de benodigde details op een rij voor het opstellen van een voedingswaardetabel die aan de wetgeving voldoet.
COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.
In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2025 op een rij. Laatste wapenfeiten Ronald Man in 't Veld en Peter Hamaker nieuwe directeuren bij AMfish, topvrouw Marit van Egmond vertrekt bij Albert Heijn, en Anne Arink en Marie Dobenesque nieuwe leden RvT Next Food Collective.
In dit nummer alles over etikettering, logo's en claims binnen en buiten de Europese Unie, allergenenetikettering en voedselkeuzelogo's zoals de Nutri-Score. Experts van onder andere het Voedingscentrum geven hun visie.
Met Vision AI kan de voedingsmiddelenindustrie veel winst boeken, Bram de Vrught, managing director van QING Food Automation. Artificial Intelligence zorgt zowel voor het behoud van kennis als voor een nauwkeurige kwaliteitscontrole, waarbij voedselverspilling wordt tegengegaan. Hij deelt zijn inzichten en geeft praktische tips.
Matcha staat wereldwijd in de belangstelling, maar achter het groene poeder schuilt een groeiend probleem. Door een combinatie van schaarste, stijgende vraag en handelsspanningen komt niet alleen de prijs, maar ook de voedselveiligheid van matcha onder druk te staan. Goedkope varianten overspoelen de markt — en die zijn niet zonder risico.
Hoe kun je als producent kwalitatieve, innovatieve producten ontwikkelen, wanneer de wetgeving nog niet volledig is uitgekristalliseerd of zelfs ontbreekt? Hoe gaan producenten van kweekvlees en precisiefermentatie om met deze ontbrekende/trage wetgeving? Tijdens het Food Law Event op 10 juni vertellen Karin Verzijden (Axon), Tim van de Rijdt (Mosa Meat) en Marcel Wubbolts (Vivici) meer over dit actuele onderwerp.
De wetgeving rondom duale kwaliteit (dual quality) beschermt consumenten binnen de Europese Unie tegen kwaliteitsverschillen in identiek vermarkte producten. Het voorkomt dat multinationals producten met afwijkende samenstelling onder dezelfde marketing in verschillende landen verkopen. Hoe zit de wetgeving in elkaar en hoe breng je deze in de praktijk? In dit artikel een checklist voor deze wetgeving.
Europese lidstaten zijn vanaf 2026 verplicht om Whole Genome Sequencing (WGS) in te zetten bij uitbraakonderzoek op isolaten die bij betrokken bedrijven aanwezig zijn. Dat staat in de Verordening (EU) 2025/179 die op 24 januari 2025 is goedgekeurd. De Europese Commissie beantwoordt vragen in een Q&A.
Afgelopen februari was het zover: de richtlijn verpakkingen en verpakkingsafval, die in 1994 voor het eerst in werking ging, is herzien en gewijzigd naar de Verordening (EU) 2025/40 betreffende Verpakkingen en Verpakkingsafval, ook bekend als de PPWR. In de nieuwe verordening worden verschillende doelstellingen beschreven die geleidelijk in gaan. Elianne Martis, consultant regulatory affairs bij Précon Consulting Group B.V. vertelt waar je rekening mee moet houden.