CeresRecruitment B.V.
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.
Etikettering van levensmiddelen zorgt, ondanks geldende wetgeving, vaak voor onduidelijkheid. Hoe gaan QA'ers om met etikettering? Wat zijn de grootste bottlenecks? En wat is het verschil tussen het aanpassen van een eigen merk of een private label etiket? In dit artikel een aantal 'must reads' over dit onderwerp.
Voor veel RA'ers, QA'ers en R&D'ers is de voedingswaardetabel een bekend onderdeel op de verpakking van een product. Omdat bij deze tabel veel details een rol spelen is het nuttig om de onderdelen eens stap voor stap langs te gaan. In dit artikel de benodigde details op een rij voor het opstellen van een voedingswaardetabel die aan de wetgeving voldoet.
COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.
Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.
Supermarkten Jumbo, Plus en Picnic opperen één Engelstalig etiket op voedingsmiddelen in de hele Europese Unie. Volgens de supermarktleiders zou de overheid niet meer moeten eisen dat de informatie op etiketten in de Nederlandse supermarkten Nederlandstalig moet zijn. Zo willen de supermarkten een sterkere positie krijgen in de onderhandelingen met internationale leveranciers.
Inzet van bacteriofagen, de natuurlijke vijanden van pathogenen op voedsel, kan interessant zijn voor de voedingsindustrie als de EU het eenmaal toestaat. Maar hoe gaat dat in zijn werk en hoe effectief zijn bacteriofagen? De inzichten komen uit de VS waar fagen al langer worden ingezet tegen bijvoorbeeld Listeria monocytogenes en Salmonella.
Acrylamide is voor veel producenten een belangrijk aandachtspunt. Maar hoe ga je als producent om met de wettelijke vereisten rondom acrylamide? Wat zijn de laatste ontwikkelingen in handhaving? En wat komt eraan vanuit Brussel? Tijdens het Food Law Event op 10 juni vertellen Barbara Mutsaers (AKD), Els Biesta-Peters (NVWA) en Sarah Inkelaar (NVWA) meer over dit actuele onderwerp.
In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2025 op een rij. Laatste wapenfeiten: Anne Arink en Marie Dobenesque nieuwe leden RvT Next Food Collective, Joep Rats stopt per 1 juni 2025 als directeur bij NZO en Prof.dr.ir. Edith Feskens nieuwe Dean of Research WUR.
Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: Loryma introduceert functionele tarwe-ingrediënten voor voedingsrijkere vegan snacks, Cano-ela ontwikkelt nieuwe ingrediënten uit koolzaad en Arla Foods Ingredients introduceert toolkit voor eiwitrijke desserts.
ACM gaat de handhaving voor duurzaamheidsclaims voor haar rekening nemen. Maar hoe gaat die handhaving eruit zien? Tijdens het Food Law Event op 10 juni vertelt Willemien Steketee van de ACM meer hierover. En dan de praktijk: welke claims kunnen wel en niet? Hoe krijg je je duurzaamheidsclaims op orde? Hierover vertelt Ebba Hoogenraad meer tijdens het event.
Productontwikkelaars in de voedingsindustrie moeten omgaan met steeds striktere wetgeving, complexiteit in regelgeving en de snelheid van marktveranderingen. Daarbij lopen R&D'ers tegen verschillende obstakels aan die hun werk vertragen en innovatie kunnen belemmeren. Van gebrek aan duidelijkheid in wetgeving tot het toenemende aantal geldende wetten, deze bottlenecks zijn dagelijkse realiteit voor de industrie. In dit artikel de belangrijkste bottlenecks van 5 R&D'ers op een rij.
De mate van bewerking van voedingsmiddelen is al een paar jaar een onderwerp van discussie. Dat betekent dat het ook bij productontwikkelaars terecht komt. Hoe spelen ze daarop in? In dit overzicht vertellen 4 productontwikkelaars over hun aanpak.
Europese wetswijzigingen hebben gevolgen voor de Nederlandse wetgeving. Wat kunnen we de komende tijd verwachten aan Europese beleidsontwikkelingen? Hoe kunnen producenten voorbereid zijn op de eisen van morgen? Wat zijn de plannen van de Europese Unie. Bo Dohmen, senior manager nutrition & health bij FoodDrinkEurope, vertelt tijdens het Food Law Event op 10 juni meer over dit actuele onderwerp.