FreshRecruitment
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Verduurzaming is daarbij geen keuze meer. Er komt steeds meer wetgeving op gebied van duurzaamheid. Zo zijn er recent verschillende leidraden gepubliceerd op gebied van duurzaamheidsclaims en komt er vanaf volgend jaar CSRD-wetgeving. In dit artikel een aantal 'must reads' op een rij over deze onderwerpen.
Duurzaamheidswetten zoals de CSRD, CSDDD en de EUDR houden bedrijven druk bezig. Hoe bereid je je als producent goed voor op deze wetgeving? Hoe verzamel je de juiste data? En hoe zorg je dat het niet té veel tijd kost? VMT sprak met Rob Koller (Coffee Director) en Pieter Brokx (CFO) van Euro-Caps over hoe zij hiermee omgaan. "Eigenlijk is het vinkje op vinkje op vinkje." Dit is het eerste artikel in een serie.
Recent publiceerde de Europese Commissie het voorstel voor het Omnibus pakket. Hierin staan voorgestelde versoepelingen voor onder andere de CSRD en de CSDDD. Zo hoeven onder andere minder bedrijven verplicht te rapporteren en moet het de lasten voor kleinere bedrijven verlichten. VMT vroeg 6 verschillende producenten en branches om een reactie op het Omnibus pakket.
De Nederlandse supermarkten willen uitstel van de nieuwe Europese anti-ontbossingswet.
CSRD, CSDDD, ontbossingswetgeving en de anti-dwangarbeid verordening. Er komt de komende tijd veel duurzaamheidswetgeving op de voedingsindustrie af. Hoe bepaal je nu waar je als producent op moet focussen? En hoe pak je dit precies aan? Welke wetgeving is nu wel en niet belangrijk? VMT sprak met Robin van der Velde, sustainability manager bij de FNLI. Hij geeft 5 tips voor producenten.
Er komt veel duurzaamheidswetgeving op de voedingsindustrie af. Wetten als EUDR, CSRD, CSDDD, PPWR, Green Claims en CRCF beïnvloeden de dagelijkse gang van zaken bij voedselproducenten. Hoe kun je hier het beste mee omgaan? Sanne Dekker van FrieslandCampina vertelt tijdens het Food Law Event op 10 juni hoe zij omgaan met alle duurzaamheidswetten.
STARTUP BELICHT - Koffie is steeds vaker onderwerp van discussie. Vanwege de stijgende prijs, duurzaamheidsredenen en eventuele nadelige gezondheidseffecten. Startup Earthshake produceert daarom een koffievervanger van paddenstoelen. Door de functionele eigenschappen zijn de paddenstoelen een goede vervanger voor koffie, stelt oprichter Sophie Nijeboer. VMT sprak met haar over de oprichting, ontwikkeling en verdere plannen.
Afgelopen februari was het zover: de richtlijn verpakkingen en verpakkingsafval, die in 1994 voor het eerst in werking ging, is herzien en gewijzigd naar de Verordening (EU) 2025/40 betreffende Verpakkingen en Verpakkingsafval, ook bekend als de PPWR. In de nieuwe verordening worden verschillende doelstellingen beschreven die geleidelijk in gaan. Elianne Martis, consultant regulatory affairs bij Précon Consulting Group B.V. vertelt waar je rekening mee moet houden.
Voldoen aan de overvloed aan wetgeving rondom de export van voedingsmiddelen is complex en een grote uitdaging. Er zijn regels voor het product, de productieomgeving, specifieke sectoren, verschillende doelgroepen en voedselveiligheid. En de eisen verschillen vaak per land waarin je produceert en het land waar je het product naar exporteert en verkoopt.
Flora Food Group had de doelstelling om een papieren verpakking voor de plantaardige boter te ontwikkelen. Een papieren verpakking voor een vettig product is niet makkelijk. Om dit voor elkaar te krijgen, werkte Flora samen met verschillende partners. Hoe loopt de verpakking een jaar na introductie?
De ontbossingswetgeving (EUDR) geldt voor de voedingsindustrie voor producten gemaakt met en van soja, palmolie, koffie, cacao en rundvlees. Deze wetgeving werd in 2024 met een jaar uitgesteld. Vanaf eind 2025 moeten bedrijven in fasen aan deze wetgeving voldoen.
Eerlijke etiketten, logo's en claims die niet misleiden. Dat is het doel van de geldende wetgeving op dit vlak. Maar is de huidige wetgeving voldoende? Wat kan er beter in de wetgeving voor etikettering, logo's en claims? En wat zijn tips voor voedselproducenten op dit gebied? VMT sprak hierover met Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedingscentrum. "Volledig digitale etiketten zijn geen goed idee."
Het uitpluizen van regeltjes door een regulatory affairs specialist vraagt om specifieke eigenschappen. Het maken van zorgvuldige risico inschattingen over de juiste interpretatie van de regels vraagt vervolgens andere kwaliteiten. In bedrijven wordt regulatory affairs (RA) wel eens gezien als de 'wetgevingspolitie', en toch halen RA'ers elke dag opnieuw energie uit hun vak. In dit artikel 4 belangrijke eigenschappen voor RA'ers.