Voedselveiligheidscultuur verbeteren? Deze collectie geeft je de handvatten

Voedselveiligheidscultuur verbeteren? Deze collectie geeft je de handvatten

Het is al enige tijd bekend dat een voedselveiligheidscultuur essentieel is om levensmiddelenproductie veilig uit te voeren om veilige levensmiddelen te hebben. In een speciale Collectie verhalen en achtergronden van VMT hierover vind je nuttige handreikingen hiervoor.

Een goede voedselveiligheidscultuur neerzetten: ga er maar aanstaan als beginnend of zelfs gevorderd kwaliteitsprofessional. Niet zelden loop je tegen ingesleten gewoonten of zaken aan die iedere QA'er doet rillen. Hoe stel jij je dan op? Hoe ga jij de cultuur veranderen? Hoe krijg je het management mee? Moet het daar niet beginnen? In de Collectie Voedselveiligheidscultuur worden alle vragen uitgediept.

Tips en aanbevelingen

Zo worden er tips en aanbevelingen gegeven voor heel concrete acties die je als QA-er of QA/QESH-afdeling kunt nemen om de bedrijfscultuur te veranderen. Informatie vertaald vanuit onderzoeken laten zien welke elementen de sleutel zijn tot een positieve voedselveiligheidscultuur die gedragen wordt door het personeel.

Borgen in de organisatie

In de Collectie staan ook meerdere artikelen en overzichten die helpen om de voedselveiligheidscultuur in de organisatie te borgen. Daar worden checklists en overzichten voor gegeven. Bijvoorbeeld een overzicht over wat de standaarden zeggen over voedselveiligheidscultuur. Ook wordt inzichtelijk gemaakt hoe je cultuur meetbaar kunt maken.

In de praktijk

Onder het kopje 'in de praktijk' komen voedingsmiddelenbedrijven aan het woord over hoe zij de voedselveiligheidscultuur hebben weten te verbeteren. Denk aan Mondelez, Heineken, OFI en Compaxo die best practices delen.

Collectie Voedselveiligheidscultuur must read

De collectie is dus een must read voor iedereen die bezig is om de cultuur in het bedrijf op een hoger plan te krijgen. Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

De Amerikaanse voedselveiligheidsexpert Frank Yiannis van de Federal Drug Administration (FDA). Voor abonnees
Voor abonnees
Bedrijfscultuur

Voor abonnees FDA-er geeft tips voor een werkende Food Safety Culture: 'begin...

Training? Testen? Inspecties? Natuurlijk, dit zijn belangrijke zaken in het streven naar voedselveiligheid. Maar ze werken onvoldoende, zegt de Amerikaanse voedselveiligheidsexpert Frank Yiannis van de U.S. Food and Drug Administration (FDA). Bouwend op jaren ervaring bij Walmart, Disney en FDA deelt hij in dit artikel 5 tips voor het bouwen van een Food Safety Culture.

Gamification kan een manier zijn om belangrijke KPI's van het bedrijf tussen de oren van werknemers te krijgen. (foto: shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees
Bedrijfscultuur

Voor abonnees 10 tips om met gamification de bedrijfscultuur te veranderen: 'Met de...

Bewustwording creëren onder je personeel over duurzaamheid of voedselveiligheid is best lastig. Veel voedingsmiddelenbedrijven worstelen ermee. Een nieuwe ontwikkeling op dat gebied is om een onderwerp spelenderwijs interessant te maken. In dit artikel leer je hoe een producent met een app het thema voedselverspilling bij de medewerkers tussen de oren heeft gekregen. Tips vind je onderaan het artikel.

Hugo Pol, Vion
Bedrijfscultuur

Hugo Pol, QA bij Vion: 'Bij voedselveiligheid is het 'waarom' de...

Hugo Pol, Group QA-manager bij vleesverwerker Vion, is trots op zijn sector. Vlees loopt als een rode draad door zijn leven. In dit artikel vertelt Pol hoe hij integriteit en een voedselveiligheidscultuur in het bedrijf borgt.

Voor abonnees
Voor abonnees
Bedrijfscultuur

Voor abonnees De nieuwe BRCGS en IFS, wat brengen zij ons?

BRCGS 9 is gepubliceerd, de definitieve versie van IFS 8 vraagt nog enig geduld. Belangrijke wijzigingen zijn er over voedselveiligheidscultuur, competenties en validatie. Dit is gedaan vanwege vernieuwingen in de Codex Alimentarius en het Global Food Safety Initiative (GFSI). De belangrijkste veranderingen op een rijtje.

AH vermeldt land van herkomst op kilozak blauwe bessen uit diepvries. Foto: Distrifood
Hepatitis A

Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst

Albert Heijn verkoopt weer kilozakken blauwe bessen uit de diepvries. De marktleider heeft na de terugroepactie van vorige maand, vanwege hepatitis A, enkele wijzigingen doorgevoerd.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees 5 mensen aangeklaagd na dodelijke uitbraak van bongkrekzuur

In maart 2024 leidde een uitbraak door het zeldzame toxine bongkrekzuur tot 33 ziektegevallen en zes doden. Vijf mensen zijn aangeklaagd in verband met deze dodelijke uitbraak in Taiwan.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: glas in dumplings en...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: glas in dumplings, STEC in filet americain, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.