Voedselveiligheidscultuur verbeteren? Deze collectie geeft je de handvatten

Voedselveiligheidscultuur verbeteren? Deze collectie geeft je de handvatten

Het is al enige tijd bekend dat een voedselveiligheidscultuur essentieel is om levensmiddelenproductie veilig uit te voeren om veilige levensmiddelen te hebben. In een speciale Collectie verhalen en achtergronden van VMT hierover vind je nuttige handreikingen hiervoor.

Een goede voedselveiligheidscultuur neerzetten: ga er maar aanstaan als beginnend of zelfs gevorderd kwaliteitsprofessional. Niet zelden loop je tegen ingesleten gewoonten of zaken aan die iedere QA'er doet rillen. Hoe stel jij je dan op? Hoe ga jij de cultuur veranderen? Hoe krijg je het management mee? Moet het daar niet beginnen? In de Collectie Voedselveiligheidscultuur worden alle vragen uitgediept.

Tips en aanbevelingen

Zo worden er tips en aanbevelingen gegeven voor heel concrete acties die je als QA-er of QA/QESH-afdeling kunt nemen om de bedrijfscultuur te veranderen. Informatie vertaald vanuit onderzoeken laten zien welke elementen de sleutel zijn tot een positieve voedselveiligheidscultuur die gedragen wordt door het personeel.

Borgen in de organisatie

In de Collectie staan ook meerdere artikelen en overzichten die helpen om de voedselveiligheidscultuur in de organisatie te borgen. Daar worden checklists en overzichten voor gegeven. Bijvoorbeeld een overzicht over wat de standaarden zeggen over voedselveiligheidscultuur. Ook wordt inzichtelijk gemaakt hoe je cultuur meetbaar kunt maken.

In de praktijk

Onder het kopje 'in de praktijk' komen voedingsmiddelenbedrijven aan het woord over hoe zij de voedselveiligheidscultuur hebben weten te verbeteren. Denk aan Mondelez, Heineken, OFI en Compaxo die best practices delen.

Collectie Voedselveiligheidscultuur must read

De collectie is dus een must read voor iedereen die bezig is om de cultuur in het bedrijf op een hoger plan te krijgen. Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Gamification kan een manier zijn om belangrijke KPI's van het bedrijf tussen de oren van werknemers te krijgen. (foto: shutterstock)

10 tips om met gamification de bedrijfscultuur te veranderen: 'Met de...

Bewustwording creëren onder je personeel over duurzaamheid of voedselveiligheid is best lastig. Veel voedingsmiddelenbedrijven worstelen ermee. Een nieuwe ontwikkeling op dat gebied is om een onderwerp spelenderwijs interessant te maken. In dit artikel leer je hoe een producent met een app het thema voedselverspilling bij de medewerkers tussen de oren heeft gekregen. Tips vind je onderaan het artikel.

Hugo Pol, Vion

Hugo Pol, QA bij Vion: 'Bij voedselveiligheid is het 'waarom' de...

Hugo Pol, Group QA-manager bij vleesverwerker Vion, is trots op zijn sector. Vlees loopt als een rode draad door zijn leven. In dit artikel vertelt Pol hoe hij integriteit en een voedselveiligheidscultuur in het bedrijf borgt.

De nieuwe BRCGS en IFS, wat brengen zij ons?

De nieuwe BRCGS en IFS, wat brengen zij ons?

BRCGS 9 is gepubliceerd, de definitieve versie van IFS 8 vraagt nog enig geduld. Belangrijke wijzigingen zijn er over voedselveiligheidscultuur, competenties en validatie. Dit is gedaan vanwege vernieuwingen in de Codex Alimentarius en het Global Food Safety Initiative (GFSI). De belangrijkste veranderingen op een rijtje.

VMT 09 (2022)

VMT 09 (2022)

De stijgende prijzen, de hoge gasprijzen en de grondstoffenschaarste leiden tot veranderingen in de markt. Wat zijn de belangrijkste trends voor 2023? VMT belicht in dit laatste nummer van het jaar de meest in het oog springende veranderingen voor de voedingsindustrie.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

Meer dan de helft van de 38 onderzochte websites die manukahoning aanbieden, gebruikt misleidende medische claims.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo, koperen deeltjes in farmersalade Johma en mogelijk salmonella in salade Jumbo (update 20/11).

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.