Voedselveiligheidscultuur verbeteren? Deze collectie geeft je de handvatten

Voedselveiligheidscultuur verbeteren? Deze collectie geeft je de handvatten

Het is al enige tijd bekend dat een voedselveiligheidscultuur essentieel is om levensmiddelenproductie veilig uit te voeren om veilige levensmiddelen te hebben. In een speciale Collectie verhalen en achtergronden van VMT hierover vind je nuttige handreikingen hiervoor.

Een goede voedselveiligheidscultuur neerzetten: ga er maar aanstaan als beginnend of zelfs gevorderd kwaliteitsprofessional. Niet zelden loop je tegen ingesleten gewoonten of zaken aan die iedere QA'er doet rillen. Hoe stel jij je dan op? Hoe ga jij de cultuur veranderen? Hoe krijg je het management mee? Moet het daar niet beginnen? In de Collectie Voedselveiligheidscultuur worden alle vragen uitgediept.

Tips en aanbevelingen

Zo worden er tips en aanbevelingen gegeven voor heel concrete acties die je als QA-er of QA/QESH-afdeling kunt nemen om de bedrijfscultuur te veranderen. Informatie vertaald vanuit onderzoeken laten zien welke elementen de sleutel zijn tot een positieve voedselveiligheidscultuur die gedragen wordt door het personeel.

Borgen in de organisatie

In de Collectie staan ook meerdere artikelen en overzichten die helpen om de voedselveiligheidscultuur in de organisatie te borgen. Daar worden checklists en overzichten voor gegeven. Bijvoorbeeld een overzicht over wat de standaarden zeggen over voedselveiligheidscultuur. Ook wordt inzichtelijk gemaakt hoe je cultuur meetbaar kunt maken.

In de praktijk

Onder het kopje 'in de praktijk' komen voedingsmiddelenbedrijven aan het woord over hoe zij de voedselveiligheidscultuur hebben weten te verbeteren. Denk aan Mondelez, Heineken, OFI en Compaxo die best practices delen.

Collectie Voedselveiligheidscultuur must read

De collectie is dus een must read voor iedereen die bezig is om de cultuur in het bedrijf op een hoger plan te krijgen. Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Gamification kan een manier zijn om belangrijke KPI's van het bedrijf tussen de oren van werknemers te krijgen. (foto: shutterstock)

10 tips om met gamification de bedrijfscultuur te veranderen: 'Met de...

Bewustwording creëren onder je personeel over duurzaamheid of voedselveiligheid is best lastig. Veel voedingsmiddelenbedrijven worstelen ermee. Een nieuwe ontwikkeling op dat gebied is om een onderwerp spelenderwijs interessant te maken. In dit artikel leer je hoe een producent met een app het thema voedselverspilling bij de medewerkers tussen de oren heeft gekregen. Tips vind je onderaan het artikel.

Hugo Pol, Vion

Hugo Pol, QA bij Vion: 'Bij voedselveiligheid is het 'waarom' de...

Hugo Pol, Group QA-manager bij vleesverwerker Vion, is trots op zijn sector. Vlees loopt als een rode draad door zijn leven. In dit artikel vertelt Pol hoe hij integriteit en een voedselveiligheidscultuur in het bedrijf borgt.

De nieuwe BRCGS en IFS, wat brengen zij ons?

De nieuwe BRCGS en IFS, wat brengen zij ons?

BRCGS 9 is gepubliceerd, de definitieve versie van IFS 8 vraagt nog enig geduld. Belangrijke wijzigingen zijn er over voedselveiligheidscultuur, competenties en validatie. Dit is gedaan vanwege vernieuwingen in de Codex Alimentarius en het Global Food Safety Initiative (GFSI). De belangrijkste veranderingen op een rijtje.

VMT 09 (2022)

VMT 09 (2022)

De stijgende prijzen, de hoge gasprijzen en de grondstoffenschaarste leiden tot veranderingen in de markt. Wat zijn de belangrijkste trends voor 2023? VMT belicht in dit laatste nummer van het jaar de meest in het oog springende veranderingen voor de voedingsindustrie.

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.