Hoe houd je E.coli uit je product? Deze artikelen helpen je op weg

Hoe houd je E.coli uit je product? Deze artikelen helpen je op weg
In 2022 deed de NVWA 3 meldingen vanwege E. coli

Wat is het gevaar voor voedselveiligheid van de E. coli-bacterie? Hoe vaak en waar komt E. coli voor in de voedingsmiddelenindustrie? De nieuwe collectie van VMT hierover bevat een aantal 'must reads' hierover.

Een besmetting met E. coli komt regelmatig voor. Met name voedingsmiddelenbedrijven die werken met rauwe rundvleesproducten moeten alert zijn op de aanwezigheid van E. coli. Door het slachtproces kunnen de bacteriën vanuit de darmen van runderen in aanraking komen met de vleesproducten. Echter komt E. coli ook met regelmaat voor op producten die geproduceerd zijn met rauwe geiten- of koeienmelk en ook op groente. Groente kan besmet zijn door met rundermest vervuild irrigatiewater. Dit soort uitbraken heeft zich vooral in het buitenland voorgedaan. In Europa moet het irrigatiewater van drinkwaterkwaliteit zijn.

Collectie op VMT

Wat het gevaar van E.coli is, hoe je de aanwezigheid van het pathogeen in je productie en producten kunt vermijden, is onderwerp van de collectie E.coli op VMT. De collectie geeft ook een aantal recente cases en uitbraken weer in de voedingsindustrie. De gespecialiseerde redactie van VMT houdt uitbraken bij over de hele wereld en deze kunnen leerzame inzichten geven.

Beheersing en reiniging

Onder het kopje 'beheersing en reiniging' wordt ingegaan op verschillende praktijksituaties. Hoe krijg je de fabriek microbiologisch op orde? En niet in de laatste plaats een aantal specifieke pro-tips voor het reinigen en desinfecteren van de fabriek.

Wetgeving en toezicht NVWA

Onder het kopje wetgeving en toezicht leer je wat de toezichthouder belangrijk vindt. Verder links naar actuele versies van relevante wetgeving.

Wetenschap en kennis

Tot slot bevat de collectie E.coli ook links naar wetenschappelijke studies die relevante kunnen zijn voor de QA-er die een stapje dieper wil inlezen of onderzoeken. VMT streeft ernaar de collectie regelmatig te updaten zodat de meest verse inzichten altijd bij elkaar gebundeld zijn.

Collectie Listeria monocytogenes is must read

De collectie is dus een must read voor iedereen die in de voedselindustrie werkzaam is. Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Recalls en incidenten

Belgische recalls en waarschuwingen april: plastic in tofu en te hoog...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: plastic in tofu, te veel cafeïne in energydrank, te hoog gehalte residuen gewasbeschermingsmiddelen in wit sesamzaad en te hoog gehalte pyrrolizidine alkaloïden in tomatensaus en -spread.

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Hoe weet je zeker dat E.coli niet in je product voorkomt?

KENNISPARTNER - In 2011 werden meer dan 3.000 mensen ziek na het eten van kiemgroenten die waren besmet met de EHEC-bacterie O104-H4. Ook recenter zijn er recalls geweest voor onder meer softijs, biefstuk, bloemkool en carpaccio. Hoe kan je besmetting voorkomen?

Voedselveiligheid & Kwaliteit

De foodindustrie na corona: zo houd je de productieruimte virusvrij

Het afgelopen jaar hebben meerdere voedingsmiddelenbedrijven met het vraagstuk te maken gehad: hoe houd je de productieruimte virusvrij en voorkom je uitbraken van het coronavirus in je fabriek? Twee bewezen oplossingen zijn komen boven drijven: ionisatie van lucht en de inzet van UV-C-licht. In dit artikel relevante onderzoeksgegevens over de effectiviteit van de twee technologieën.

VMT Magazine-artikelen

Droog infectiedruk verlagen

Een droge damp van vrije radicalen op basis van waterstofperoxide kan micro-organismes en virussen in de hele productieruimte van een voedingsmiddelenbedrijf reduceren. Van oorsprong komt het Nocospray-concept uit de medische industrie, waar het sinds 2005 wereldwijd wordt gebruikt. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden gaf in 2015 een toelating af voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie. <i>Dit artikel is verschenen in VMT 2 van 16 februari 2018. </i>

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

AH vermeldt land van herkomst op kilozak blauwe bessen uit diepvries. Foto: Distrifood
Hepatitis A

Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst

Albert Heijn verkoopt weer kilozakken blauwe bessen uit de diepvries. De marktleider heeft na de terugroepactie van vorige maand, vanwege hepatitis A, enkele wijzigingen doorgevoerd.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees 5 mensen aangeklaagd na dodelijke uitbraak van bongkrekzuur

In maart 2024 leidde een uitbraak door het zeldzame toxine bongkrekzuur tot 33 ziektegevallen en zes doden. Vijf mensen zijn aangeklaagd in verband met deze dodelijke uitbraak in Taiwan.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Zoveelste brainstorm bij productontwikkeling? Met deze methode gaat het beter
  2. Handig overzicht: dit gebeurde er afgelopen maanden op gebied van duurzaamheidsclaims en CSRD-wetgeving
  3. Voor abonneesUit 2023: 15 vragen en antwoorden over PFAS in levensmiddelen, ook voor niet-chemici
  4. NVWA waarschuwt voor afslankthee met verboden stoffen
  5. Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: onvermeld allergeen in vegetarische burger
  6. EC over Farm to Fork: 'Wij gaan niet bepalen wat de Europese consument mag of kan eten'
  7. 'Ga op zoek naar leveranciers die minder of geen allergene grondstoffen verhandelen'
  8. Handig overzicht: dit gebeurde er de afgelopen maanden op gebied van de Nutri-Score
  9. Opkomend voedselveiligheidsrisico: 'Bacillus cereus gaat in de toekomst nog veel opspelen'
  10. Productinnovaties juni en juli: Fritz suikervrije Kola
  1. Alternatieve eiwitten: een overzicht van ingrediënten, processingmethodes en applicaties
  2. Verschillen in wetgeving tussen startups en multinationals: 'Iedereen moet aan de wet voldoen'
  3. Voor abonneesOn Topic: Innovatie in voeding? Zo willen deze startups impact maken
  4. Pieter Pot zet in op crowdfunding: Joeri Schoemaker weer terug als CEO
  5. Handig overzicht: Zo gaan QA'ers om met etikettering
  6. Voedingssupplement op de markt brengen? Dit zijn de belangrijkste wettelijke eisen
  7. Hoe een bonenboer, een traditionele kaasfabrikant en een vegan kaasproducent samenwerken
  8. Voor abonneesStappenplan: 4 tips voor een aantrekkelijk herontwerp van een foodverpakking
  9. Russische aanvallen op havensteden leiden opnieuw tot hogere graan- en maisprijzen
  10. Toenemende suikerprijs door tekorten leidt tot duurder snoep