FreshRecruitment
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.
Steeds meer multinationals, maar ook zeker startups, stappen in de ontwikkeling van plantaardige eiwitten. Van vlees- en visvervangers tot plantaardige zuivelalternatieven. In dit artikel een aantal 'must reads' over startups in plantaardige eiwitten.
De SIAL in Parijs toont veel voedsel- en drankeninnovaties. Ook verschillende startups toonden innovaties op de beurs, gezondheid voert hier absoluut de boventoon. VMT liep een rondje over het startupplein en zet 15 innovaties op een rij.
Voorheen ontwikkelden startups vleesvervangers die heel erg op vlees moesten lijken, een lange ingrediëntenlijst maakte niet uit. Jonge startups opgericht tijdens of na de coronacrisis hameren juist op minimale bewerking en weinig ingrediënten. Fermentatie lijkt ook hier de weg.
Aan het einde van het jaar kijkt iedereen om zich heen naar de trends voor het volgende jaar. Op 22 en 23 november presenteerden verschillende startups op de Free From-beurs in Amsterdam hun innovaties. Deze liepen uiteen van plantaardige visvervangers en kaas tot eiwitbier en allergeenvrije snacks. VMT liep een rondje op de beurs en sprak met verschillende startups.
Startup Northern Wonder produceert 'koffievrije koffie'. De startup introduceert nu een verbeterde versie van het koffiealternatief. Met de nieuwe introductie breidt de startup haar afzet ook direct uit naar het supermarktschap van Albert Heijn.
STARTUP BELICHT - Koffie is steeds vaker onderwerp van discussie. Vanwege de stijgende prijs, duurzaamheidsredenen en eventuele nadelige gezondheidseffecten. Startup Earthshake produceert daarom een koffievervanger van paddenstoelen. Door de functionele eigenschappen zijn de paddenstoelen een goede vervanger voor koffie, stelt oprichter Sophie Nijeboer. VMT sprak met haar over de oprichting, ontwikkeling en verdere plannen.
Importheffingen en handelsbeperkingen zetten de Europese voedingsindustrie onder druk. Gert-Jan Oplaat, voorzitter van Nepluvi, waarschuwt dat de handelsoorlog kan leiden tot lagere kwaliteitsstandaarden van geïmporteerd pluimvlees. Tegelijkertijd ziet hij groeimogelijkheden voor de Europese exportmarkt.
Europese lidstaten zijn vanaf 2026 verplicht om Whole Genome Sequencing (WGS) in te zetten bij uitbraakonderzoek op isolaten die bij betrokken bedrijven aanwezig zijn. Dat staat in de Verordening (EU) 2025/179 die op 24 januari 2025 is goedgekeurd. De Europese Commissie beantwoordt vragen in een Q&A.
In 2024 zijn meer dan veertig kinderen ziek geworden door een salmonella-uitbraak. De uitbraak werd veroorzaakt door het eten van rauwmelkse kaas in schoolkantines.
Voldoen aan de overvloed aan wetgeving rondom de export van voedingsmiddelen is complex en een grote uitdaging. Er zijn regels voor het product, de productieomgeving, specifieke sectoren, verschillende doelgroepen en voedselveiligheid. En de eisen verschillen vaak per land waarin je produceert en het land waar je het product naar exporteert en verkoopt.
Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor april. Dit zijn de laatste wapenfeiten: verkeerde etikettering grillworst in bladerdeeg van Vomar, verkeerde etikettering rozijnenbollen van Jumbo en onvermeld allergeen hazelnoot in chocolade eitjes.
Flora Food Group had de doelstelling om een papieren verpakking voor de plantaardige boter te ontwikkelen. Een papieren verpakking voor een vettig product is niet makkelijk. Om dit voor elkaar te krijgen, werkte Flora samen met verschillende partners. Hoe loopt de verpakking een jaar na introductie?
In maart is het aantal norovirusinfecties fors gestegen, met het hoogste aantal meldingen in jaren. De toename wijst op een seizoensgebonden piek, maar roept ook vragen op over preventiemaatregelen in de voedselketen.