CeresRecruitment B.V.
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.
Steeds meer multinationals, maar ook zeker startups, stappen in de ontwikkeling van plantaardige eiwitten. Van vlees- en visvervangers tot plantaardige zuivelalternatieven. In dit artikel een aantal 'must reads' over startups in plantaardige eiwitten.
De SIAL in Parijs toont veel voedsel- en drankeninnovaties. Ook verschillende startups toonden innovaties op de beurs, gezondheid voert hier absoluut de boventoon. VMT liep een rondje over het startupplein en zet 15 innovaties op een rij.
Voorheen ontwikkelden startups vleesvervangers die heel erg op vlees moesten lijken, een lange ingrediëntenlijst maakte niet uit. Jonge startups opgericht tijdens of na de coronacrisis hameren juist op minimale bewerking en weinig ingrediënten. Fermentatie lijkt ook hier de weg.
Aan het einde van het jaar kijkt iedereen om zich heen naar de trends voor het volgende jaar. Op 22 en 23 november presenteerden verschillende startups op de Free From-beurs in Amsterdam hun innovaties. Deze liepen uiteen van plantaardige visvervangers en kaas tot eiwitbier en allergeenvrije snacks. VMT liep een rondje op de beurs en sprak met verschillende startups.
Startup Northern Wonder produceert 'koffievrije koffie'. De startup introduceert nu een verbeterde versie van het koffiealternatief. Met de nieuwe introductie breidt de startup haar afzet ook direct uit naar het supermarktschap van Albert Heijn.
Een nieuwe CDC-studie biedt waardevolle data over welke voedselcategorieën voor de meeste ziektegevallen zorgen.
VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van maart: Duvel introduceert limited-edition Duvel Imperial Blond, Nescafé en KitKat introduceren KitKat Mocha, en Old Amsterdam introduceert kaasbitterballen bij McDonald's.
Slimme technologie biedt nieuwe kansen voor vroegtijdige detectie van ziekte-uitbraken door voedsel.
Is voedselveiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid in de keten? Hoe zit het dan met de individuele verantwoordelijkheid van bedrijven? Dit zijn twee van de vele vragen die de meldplicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) oproept bij voedingsmiddelenproducenten. En wat verwacht de NVWA van de naleving van de meldplicht?
Contaminanten en pathogenen. Onzichtbare gevaren, meetbare risico's. Hoe gaan we om met contaminanten en pathogenen in de voedselketen? Wat doet de industrie en wat kunnen we van de handhaver verwachten?
Vacuümverpakte verse tonijn met te hoge histaminegehaltes heeft geleid tot meerdere terughaalacties bij grote retailers en kleinere visverkopers. De eerste recall vond plaats in Frankrijk in januari. Eind februari volgde een tweede grote terugroepactie van de Franse producent Mericq. Dit roept vragen op over de voedselveiligheid en beheersmaatregelen in de visketen.
Waaraan moet je voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? De Food Safety by Design-benadering.
Innovatie in food is risicovol. Naar schatting zijn 70-80% van de gelanceerde producten niet succesvol (1). Daarnaast worden veel innovaties nooit gelanceerd. Deze stranden vaak al gedurende de opschalingsfase. In dit artikel komen kritische aspecten aan bod die de kans op het lanceren van innovaties kunnen vergroten.