Beeld: Suckers
Startups belicht

Startup bouwt fabriek voor suikervrije, plasticvrije lolly: 'We...

STARTUP BELICHT - Waarom moeten lolly's op festivals zo vervuilend zijn? Dat vroeg Laura Melenhorst, oprichter van Suckers, zich af. De startup werkt momenteel hard aan het opzetten en inrichten van een eigen fabriek in Nieuwegein. Daar gaat de startup suikervrije lolly's met een eetbaar stokje maken, verpakt in een 100 procent plasticvrije verpakking. VMT sprak met Melenhorst: "We willen een revolutie starten naar meer plezier op een duurzame manier."

Startups belicht

Van supermarktkeuken naar gaarkeuken: zo wil deze startup 'Unilever...

STARTUP BELICHT - Kant-en-klaar maaltijden worden vaak gezien als 'niet vers' en 'smakeloos'. Startup Mama's Maaltijden gaat hier tegenin en maakt koelverse kant-en-klare maaltijden 'zoals mensen ze vanuit huis gewend zijn'. Met bekende smaken dus. VMT sprak met oprichter Serdar Tolenaar over het ontstaan van de startup, de bottlenecks en de verdere plannen.

Beeld: Marmir
Startups belicht

Startup wil met chocolade 'rust creëren in drukte': 'Er is oneindig...

STARTUP BELICHT - Tijd nemen om van de kleine dingen te genieten, dat doen we in de huidige drukke wereld te weinig, stelt Danny Casimir. Hij wil met zijn luxe chocoladeboutique een rustmoment creëren voor mensen. Een moment voor jezelf. VMT sprak Casimir over de oprichting, bottlenecks en verdere plannen van zijn startup Marmir.

Startups belicht

Handig overzicht: zo werken 8 startups aan innovatie

Startups en scale-ups introduceren regelmatig innovatieve producten. Hiermee proberen ze naar eigen zeggen 'de markt te veranderen'. VMT spreekt regelmatig verschillende startups over die innovaties en de bottlenecks die zij onderweg tegenkomen. In dit artikel een aantal interviews met startups en scale-ups die je niet mag missen.

Startup Dik & Schil maakt likeuren van reststromen - Beeld: Dik & SchilVoor abonnees
Voor abonnees
Startups belicht

Voor abonnees Startup maakt likeur van reststromen: ''Afval' heeft vaak nog veel...

STARTUP BELICHT - Het werken met reststromen wordt steeds populairder. Veel startups zetten zich in om afvalstromen te redden en om te zetten in ingrediënten. Zo ook Dik & Schil. Deze startup maakt likeuren van reststromen als koffiedik en sinaasappelschillen. VMT sprak met medeoprichter Stijn Fischer over de productontwikkeling, bottlenecks en verdere plannen van de startup.

Startups belicht

Startup wil met supplementen allergieën voorkomen: 'Meer plantaardig...

STARTUP BELICHT - Ongeveer 3% van de wereldbevolking heeft volgens TNO een voedselallergie. Startup Vini Mini wil deze voedselallergieën op jonge leeftijd voorkomen. Dit doen zij door middel van voedingssupplementen waarin stapsgewijs een tolerantie wordt opgebouwd voor bepaalde allergenen. VMT sprak met Jozien Boersma, medeoprichter van de startup, over de werking en ontwikkeling.

Startups belicht

Startup wil Nestlé van halal segment worden: 'Het is geen niche meer'

STARTUP BELICHT - "Eten dat je deelt, is twee keer zo lekker", stelt de oprichter van Kadir's. Omdat hij op feestjes steeds buiten de boot viel qua eten, besloot Kadir Ahmed zelf halal snacks te maken. Met verschillende snacks wil hij 'mensen verbinden'. VMT sprak met Ahmed over de oprichting, ontwikkeling en verdere plannen van de startup.

Beeld: Seaweed Food Solutions
Startups belicht

Van hamburger tot brownie: scale-up maakt zeewierblends voor zoet en...

STARTUP BELICHT - Scale-up Seaweed Food Solutions maakt zeewierblends voor verschillende doeleinden in de voedingsindustrie. De blends kunnen volgens het bedrijf gebruikt worden in zowel zoete als hartige producten. Het bedrijf krijgt op verschillende vlakken hulp van Royal Smilde. VMT sprak met commercieel manager Ivar de Bruin en medeoprichter Foppe Wiersma.

Beeld: Vegbloc
Startups belicht

Startup werkt aan plantaardig product dat níet op vlees lijkt: 'Meer...

STARTUP BELICHT - Engelse startup Vegbloc werkt aan een plantaardig product dat níet op vlees moet lijken. Vleesvervangers zijn volgens de startup vaak te bewerkt. De startup gebruikt naar eigen zeggen groenten voor het plantaardige product. Hiermee wil Vegbloc de groenteconsumptie van consumenten verhogen. VMT sprak met medeoprichter Simon Day over de ontwikkeling van het product. "De smaak en textuur hoeft niet op vlees te lijken."

Startups belicht

Startup maakt eiwit-verrijkt 0.0-bier: 'De traditionele biermarkt...

STARTUP BELICHT - Een biertje na het sporten in plaats van een eiwitshake? Dat vinden veel sporters geen goed idee. Startup Thrive bedacht een alcoholvrij eiwit-verrijkt bier waardoor een biertje na het sporten wel een goed idee is, stellen de oprichters. VMT sprak met marketingmanager Stan Bufkens over de oprichting van de startup, de ontwikkeling van het bier en de verdere plannen.

  1. Startup wil specerijenhandel opschudden met korte keten: 'Fraude komt vaak voor'
  2. Startup maakt broodbeleg zonder toegevoegd suiker: 'Dadels zijn lekkerder dan zoete meuk'
  3. Startup maakt plantaardige botervervanger voor industrie: 'Duurzaam banket moet nieuwe normaal worden'
  4. Deze startup switchte van koeien naar soja: 'Het is een totaal andere tak van sport'
  5. Startup wil Red Bull van alcoholische dranken worden: 'Hard Seltzer is de nachtmerrie van bierproducenten'
  6. Belgische startup wil met alcoholvrije distillaten alternatief bieden voor 'mierzoete' drankjes
  7. Startup maakt visvervangers 'in het hol van de vis': 'Structuur en smaak zijn het lastigst'
  8. Handig overzicht: zo zetten deze startups stappen in plantaardige eiwitten
  9. Voor abonneesOn Topic: Innovatie in voeding? Zo willen deze startups impact maken
  10. Leuk innovatief product bedacht en nu opschalen? Bijt je niet stuk op deze 5 uitdagingen
  11. Is 'geur' de nieuwe suikervervanger? Zo zet deze startup geur om in smaak
  12. Startup wil 'populairste eiwit' vervangen: 'Smaak en geur maken of breken het product'
  13. Startup strijdt met visvervanger tegen 'gesjoemel' in de keten: 'Alternatieven voor vis moeten beter worden'
  14. Biodiversiteit bevorderen met zuivel? Scale-up maakt boter met lokale 'on'kruiden
  15. Startup maakt verse melk van noten: 'De opschaling was het meest complex'
  1. Zo zetten deze 10 startups stappen op gebied van duurzaamheid
  2. Met deze 9 producten willen startups gezondere alternatieven bieden
  3. Met deze 11 plantaardige producten brengen startups de markt in beweging
  4. Zo spelen startups in op trends: 10 innovaties op de Horecava
  5. Houdbaarheid groente en fruit verlengen en tegelijk plastic verminderen? Zo pakt startup Peelon dat aan
  6. Startup maakt tonijnvervanger van zeewier: 'Duurzaamheid kan wel betaalbaar zijn'
  7. Startup maakt palmolievervanger van gefermenteerde olie: 'We willen geen enkele reststroom onbenut laten'
  8. Bakkie koffievrije koffie? 'De hele koffieboon vervangen is de heilige graal'
  9. 'Paddoslager' Beefygreen: 'Het verwaarden van alle paddenstoelreststromen is een utopie'
  10. Startup verwacht in 2025 kweekvlees in het schap: 'Onze toekomstige fabriek heeft veel weg van een brouwerij'
  11. Startups op de SIAL spelen in op trends: 10 opvallende innovaties
  12. Startup zet pindakaas op voetstuk: 'Uiteindelijk willen we van teelt tot pot in eigen beheer hebben'
  13. Maatschappelijke rol vervullen als voedingsbedrijf? Zo pakt scale-up Pineut het aan
  14. Voor abonneesOn Topic: Zo zorgen startups voor innovatie in de voedingsindustrie
  15. Scale-up Madaga wil eetomgeving veranderen: 'Wij maken de nieuwe generatie kindervoeding'