Een biertje na het sporten in plaats van een eiwitshake? Dat vinden veel sporters geen goed idee. Startup Thrive bedacht een alcoholvrij eiwit-verrijkt bier waardoor een biertje na het sporten wel een goed idee is, stellen de oprichters. VMT sprak met marketingmanager Stan Bufkens over de oprichting van de startup, de ontwikkeling van het bier en de verdere plannen.
‘Plantaardig dat niét op vlees lijkt’
Engelse startup Vegbloc werkt aan een plantaardig product dat níet op vlees moet lijken. Vleesvervangers zijn volgens de startup vaak te bewerkt. De startup gebruikt naar eigen zeggen groenten voor het plantaardige product. Hiermee wil Vegbloc de groenteconsumptie van consumenten verhogen. VMT sprak met medeoprichter Simon Day over de ontwikkeling van het product. "De smaak en textuur hoeft niet op vlees te lijken."
Softwareplatform voor ontwikkeling eiwitten
Cradle biedt bedrijven een softwareplatform waarmee ze sneller eiwitten kunnen ontwerpen, enzymen kunnen optimaliseren en fermentatieprocessen kunnen versnellen. Op deze manier willen ze af van het gebruik van dierlijke, plantaardige of op olie gebaseerde eiwitten. VMT sprak met Stef van Grieken, co-founder & CEO bij Cradle, over de pas 2 jaar oude start-up, die dit jaar door MT/Sprout tot Startup van het Jaar van werd uitgeroepen.
Zeewier toepassingen voor zoet en hartig
Scale-up Seaweed Food Solutions maakt zeewier blends voor verschillende doeleinden in de voedingsindustrie. De blends kunnen volgens het bedrijf gebruikt worden in zowel zoete als hartige producten. Het bedrijf krijgt op verschillende vlakken hulp van Royal Smilde. VMT sprak met commercieel manager Ivar de Bruin en medeoprichter Foppe Wiersma.
Halal worstenbroodjes en snacks
"Eten dat je deelt, is twee keer zo lekker", stelt de oprichter van Kadir's. Omdat hij op feestjes steeds buiten de boot viel qua eten, besloot Kadir Ahmed zelf halalsnacks te maken. Met verschillende snacks wil hij 'mensen verbinden'. VMT sprak met Ahmed over de oprichting, ontwikkeling en verdere plannen van de startup.
Supplementen om allergieën te voorkomen
Ongeveer 3% van de wereldbevolking heeft volgens TNO een voedselallergie. Startup Vini Mini wil deze voedselallergieën op jonge leeftijd voorkomen. Dit doen zij door middel van voedingssupplementen waarin stapsgewijs een tolerantie wordt opgebouwd voor bepaalde allergenen. VMT sprak met Jozien Boersma, medeoprichter van de startup, over de werking en ontwikkeling.
Likeur van reststromen
Het werken met reststromen wordt steeds populairder. Veel startups zetten zich in om afvalstromen te redden en om te zetten in ingrediënten. Zo ook Dik & Schil. Deze startup maakt likeuren van reststromen als koffiedik en sinaasappelschillen. VMT sprak met medeoprichter Stijn Fischer over de productontwikkeling, bottlenecks en verdere plannen van de startup.
Luxe Boutique chocolade
Tijd nemen om van de kleine dingen te genieten, dat doen we in de huidige drukke wereld te weinig, stelt Danny Casimir. Hij wil met zijn luxe boutique chocolade een rustmoment creëren voor mensen. Een moment voor jezelf. VMT sprak Casimir over de oprichting, bottlenecks en verdere plannen van zijn startup Marmir.