Handig overzicht: zo werken 8 startups aan innovatie

Handig overzicht: zo werken 8 startups aan innovatie

Startups en scale-ups introduceren regelmatig innovatieve producten. Hiermee proberen ze naar eigen zeggen 'de markt te veranderen'. VMT spreekt regelmatig verschillende startups over die innovaties en de bottlenecks die zij onderweg tegenkomen. In dit artikel een aantal interviews met startups en scale-ups die je niet mag missen.

Een biertje na het sporten in plaats van een eiwitshake? Dat vinden veel sporters geen goed idee. Startup Thrive bedacht een alcoholvrij eiwit-verrijkt bier waardoor een biertje na het sporten wel een goed idee is, stellen de oprichters. VMT sprak met marketingmanager Stan Bufkens over de oprichting van de startup, de ontwikkeling van het bier en de verdere plannen.

‘Plantaardig dat niét op vlees lijkt’

Engelse startup Vegbloc werkt aan een plantaardig product dat níet op vlees moet lijken. Vleesvervangers zijn volgens de startup vaak te bewerkt. De startup gebruikt naar eigen zeggen groenten voor het plantaardige product. Hiermee wil Vegbloc de groenteconsumptie van consumenten verhogen. VMT sprak met medeoprichter Simon Day over de ontwikkeling van het product. "De smaak en textuur hoeft niet op vlees te lijken."

Softwareplatform voor ontwikkeling eiwitten

Cradle biedt bedrijven een softwareplatform waarmee ze sneller eiwitten kunnen ontwerpen, enzymen kunnen optimaliseren en fermentatieprocessen kunnen versnellen. Op deze manier willen ze af van het gebruik van dierlijke, plantaardige of op olie gebaseerde eiwitten. VMT sprak met Stef van Grieken, co-founder & CEO bij Cradle, over de pas 2 jaar oude start-up, die dit jaar door MT/Sprout tot Startup van het Jaar van werd uitgeroepen.

Zeewier toepassingen voor zoet en hartig

Scale-up Seaweed Food Solutions maakt zeewier blends voor verschillende doeleinden in de voedingsindustrie. De blends kunnen volgens het bedrijf gebruikt worden in zowel zoete als hartige producten. Het bedrijf krijgt op verschillende vlakken hulp van Royal Smilde. VMT sprak met commercieel manager Ivar de Bruin en medeoprichter Foppe Wiersma.

Halal worstenbroodjes en snacks

"Eten dat je deelt, is twee keer zo lekker", stelt de oprichter van Kadir's. Omdat hij op feestjes steeds buiten de boot viel qua eten, besloot Kadir Ahmed zelf halalsnacks te maken. Met verschillende snacks wil hij 'mensen verbinden'. VMT sprak met Ahmed over de oprichting, ontwikkeling en verdere plannen van de startup.

Supplementen om allergieën te voorkomen

Ongeveer 3% van de wereldbevolking heeft volgens TNO een voedselallergie. Startup Vini Mini wil deze voedselallergieën op jonge leeftijd voorkomen. Dit doen zij door middel van voedingssupplementen waarin stapsgewijs een tolerantie wordt opgebouwd voor bepaalde allergenen. VMT sprak met Jozien Boersma, medeoprichter van de startup, over de werking en ontwikkeling.

Likeur van reststromen

Het werken met reststromen wordt steeds populairder. Veel startups zetten zich in om afvalstromen te redden en om te zetten in ingrediënten. Zo ook Dik & Schil. Deze startup maakt likeuren van reststromen als koffiedik en sinaasappelschillen. VMT sprak met medeoprichter Stijn Fischer over de productontwikkeling, bottlenecks en verdere plannen van de startup.

Luxe Boutique chocolade

Tijd nemen om van de kleine dingen te genieten, dat doen we in de huidige drukke wereld te weinig, stelt Danny Casimir. Hij wil met zijn luxe boutique chocolade een rustmoment creëren voor mensen. Een moment voor jezelf. VMT sprak Casimir over de oprichting, bottlenecks en verdere plannen van zijn startup Marmir.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Extrusie in ontwikkeling: betere plantaardige producten met minder verfijnde grondstoffen
  2. Voor abonneesFDA vindt meer schadelijke chemicaliën in microdosing producten: aantal zieken stijgt
  3. 08-11-2024 | Hygiënisch ontwerpen transportbanden
  4. 05/11/24 | Workshop Inleiding in Plantaardige Eiwitten
  5. 'Mindful eating' veelbesproken onder consumenten: zo speel je er als R&D-er op in
  6. 05/11/2024 | Cursus allergenen management
  7. 5-6/11/2024 | Free From Food Ingredients
  8. Voedselbank blundert met dodelijke drugssnoepjes: hoe een smokkeloperatie de voedselveiligheid ernstig in gedrang bracht
  9. Voor abonneesMycotoxinen in voedsel: antwoorden op meestgestelde vragen
  10. Quality Time met IJsbrand: Is Chocomel de 'enige echte' of toch niet? (video)
  1. Vleesvervangers vervangen vooral vlees in catering en horeca
  2. Zomerserie voedselveiligheid: producenten geven tips voor detecteren metaaldeeltjes
  3. Voor abonneesPerchloraat in voedsel en drinkwater: Wat betekent dit voor de voedselveiligheid in Nederland?
  4. Voor abonneesPersoneel van hoofdkantoor TikTok getroffen door massale voedselvergiftiging
  5. Voor abonneesVerdwijnen fysieke etiketten uiteindelijk van de verpakking? Dit is de laatste stand van zaken voor digitale etiketten
  6. Martijn Versteegh van Albert Heijn: 'Productontwikkelaars die spraakmakende gezondere en duurzamere producten ontwikkelen, hebben we hard nodig'
  7. Onderzoekers vragen Nederlanders wat ze vinden van ultrabewerkte voeding
  8. Voor abonneesToename van campylobactergevallen leidt tot waarschuwing in Zweden
  9. Bakker ontwikkelt koolhydraatarm brood met geupcycled brouwgraan
  10. Voor abonneesPaling maakt 130 mensen ziek in Japan