Eigenaar Jan-Aart Schuld van bakkerij Schuld maalt zelf de tarwe die ze verwerken in het brood. “Daarnaast werken we al jaren aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk van onze bakkerij. Daar past brouwgraan perfect bij.”
Minder koolhydraten, meer vezels
Door het geupcyclede brouwgraan van MaGie Creations te gebruiken, verlaagt de bakker het gehalte koolhydraten en verhogen ze de hoeveelheid vezels. Het brood bevat ongeveer 55% minder verteerbare koolhydraten dan een witbrood en circa 8,5 keer zoveel vezel dan een witbrood.
Ook de smaak verbetert
Volgens Schult valt de smaak als eerste op: “Het rijke aroma is een direct effect van het brouwgraan.” Michael Driessen, bakker bij Bakkerij Schuld: “Brouwgraan levert een rechtstreekse bijdrage aan het verlagen van het aantal koolhydraten in brood. Terwijl het tegelijkertijd extra vezels en eiwit toevoegt. Fijn is dat ook het smaakprofiel van het brood verbetert.”
Gezond en duurzaam
Madeleine Gielens, oprichter en directeur van MaGie Creations is blij met dit product: “Dit koolhydraatarme brood laat zien dat brouwgraan geschikt is voor de ontwikkeling van producten die scoren op gezondheid én duurzaamheid. Door brouwgraan te verwerken tot ingrediënten verminderen we voedselverspilling. Bovendien verlaagt het ook de CO2-uitstoot van voedselproductie.”
Gielens meldt dat in Nederland jaarlijks 560 miljoen kilo brouwgraan wordt geproduceerd. “Dat wordt nu veevoer, biomassa of zelfs wordt weggegooid.”
VMT interviewde Gielens al eerder over de activiteiten van MaGie Creations en wat erbij komt kijken om brouwgraan te verwerken tot functionele ingrediënten. Behalve in brood vinden ze hun weg in banket en hybride vlees. Gielens neemt deel aan de workshop Upcycling: waardevolle ingredienten toepassen in productontwikkeling op het Food Future Event op 3 oktober in Utrecht.