Bakker ontwikkelt koolhydraatarm brood met geupcycled brouwgraan

Bakker ontwikkelt koolhydraatarm brood met geupcycled brouwgraan

Vanaf juni dit jaar verkoopt Bakkerij Schuld in al haar filialen een nieuw koolhydraatarm brood. Ze gebruiken geupcycled brouwgraan, een functioneel ingrediënt van MaGie Creations.

Eigenaar Jan-Aart Schuld van bakkerij Schuld maalt zelf de tarwe die ze verwerken in het brood. “Daarnaast werken we al jaren aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk van onze bakkerij. Daar past brouwgraan perfect bij.”

Minder koolhydraten, meer vezels

Door het geupcyclede brouwgraan van MaGie Creations te gebruiken, verlaagt de bakker het gehalte koolhydraten en verhogen ze de hoeveelheid vezels. Het brood bevat ongeveer 55% minder verteerbare koolhydraten dan een witbrood en circa 8,5 keer zoveel vezel dan een witbrood.

Ook de smaak verbetert

Volgens Schult valt de smaak als eerste op: “Het rijke aroma is een direct effect van het brouwgraan.” Michael Driessen, bakker bij Bakkerij Schuld: “Brouwgraan levert een rechtstreekse bijdrage aan het verlagen van het aantal koolhydraten in brood. Terwijl het tegelijkertijd extra vezels en eiwit toevoegt. Fijn is dat ook het smaakprofiel van het brood verbetert.”

Gezond en duurzaam

Madeleine Gielens, oprichter en directeur van MaGie Creations is blij met dit product: “Dit koolhydraatarme brood laat zien dat brouwgraan geschikt is voor de ontwikkeling van producten die scoren op gezondheid én duurzaamheid. Door brouwgraan te verwerken tot ingrediënten verminderen we voedselverspilling. Bovendien verlaagt het ook de CO2-uitstoot van voedselproductie.”

Gielens meldt dat in Nederland jaarlijks 560 miljoen kilo brouwgraan wordt geproduceerd. “Dat wordt nu veevoer, biomassa of zelfs wordt weggegooid.”

VMT interviewde Gielens al eerder over de activiteiten van MaGie Creations en wat erbij komt kijken om brouwgraan te verwerken tot functionele ingrediënten. Behalve in brood vinden ze hun weg in banket en hybride vlees. Gielens neemt deel aan de workshop Upcycling: waardevolle ingredienten toepassen in productontwikkeling op het Food Future Event op 3 oktober in Utrecht.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesVerdwijnen fysieke etiketten uiteindelijk van de verpakking? Dit is de laatste stand van zaken voor digitale etiketten
  2. Onderzoekers vragen Nederlanders wat ze vinden van ultrabewerkte voeding
  3. Voor abonneesPaling maakt 130 mensen ziek in Japan
  4. Hitteprotocol moet pluimvee beschermen tegen hittestress
  5. Eerste kweekvleesdossier ingediend bij de EFSA
  6. Voor abonneesFoodproducenten die wetenschappelijk onderzoek subsidiëren? 'Let op of een bedrijf kennis bestelt of goed nieuws'
  7. Zomerserie voedselveiligheid: Directeur zuivelbedrijf riskeert gevangenis na dodelijke uitbraak van Listeria
  8. Plantaardige wolkenkrabber van GoodMills Innovation opgestart in Hamburg
  9. Voor abonneesHoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie
  10. GesponsordEnergie, afval en footprint in de tang houden? AI en digitalisering cruciaal voor foodproducent
  1. Hoe bruiner de biefstuk, hoe lager de koopbereidheid. Is klant te herprogrammeren in strijd tegen verspilling?
  2. Handig overzicht: hoe de smaak van plantaardige alternatieven kaas te verbeteren
  3. Herformulering is niet genoeg: 6 drempels bij de ontwikkeling van een gezond voedingsassortiment
  4. Wetgeving verschilt in Europese lidstaten: zo werkt wederzijdse erkenning
  5. Voor abonneesDeze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie
  6. Belgische groente- en fruittelers moeten opletten op oosterse fruitvlieg, FAVV verscherpt toezicht
  7. Deze 3 startups krijgen Europees geld om fermentatieprocessen verder te ontwikkelen
  8. Zendingswerk in voedselveiligheid werpt wereldwijd vruchten af
  9. Handig overzicht: wat willen consumenten als het gaat om gezonde voeding?
  10. Voor abonneesDit kon er allemaal mis gaan in rauwmelkse kaasproductie met listeriadoden tot gevolg