Bakker ontwikkelt koolhydraatarm brood met geupcycled brouwgraan

Bakker ontwikkelt koolhydraatarm brood met geupcycled brouwgraan

Vanaf juni dit jaar verkoopt Bakkerij Schuld in al haar filialen een nieuw koolhydraatarm brood. Ze gebruiken geupcycled brouwgraan, een functioneel ingrediënt van MaGie Creations.

Eigenaar Jan-Aart Schuld van bakkerij Schuld maalt zelf de tarwe die ze verwerken in het brood. “Daarnaast werken we al jaren aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk van onze bakkerij. Daar past brouwgraan perfect bij.”

Minder koolhydraten, meer vezels

Door het geupcyclede brouwgraan van MaGie Creations te gebruiken, verlaagt de bakker het gehalte koolhydraten en verhogen ze de hoeveelheid vezels. Het brood bevat ongeveer 55% minder verteerbare koolhydraten dan een witbrood en circa 8,5 keer zoveel vezel dan een witbrood.

Ook de smaak verbetert

Volgens Schult valt de smaak als eerste op: “Het rijke aroma is een direct effect van het brouwgraan.” Michael Driessen, bakker bij Bakkerij Schuld: “Brouwgraan levert een rechtstreekse bijdrage aan het verlagen van het aantal koolhydraten in brood. Terwijl het tegelijkertijd extra vezels en eiwit toevoegt. Fijn is dat ook het smaakprofiel van het brood verbetert.”

Gezond en duurzaam

Madeleine Gielens, oprichter en directeur van MaGie Creations is blij met dit product: “Dit koolhydraatarme brood laat zien dat brouwgraan geschikt is voor de ontwikkeling van producten die scoren op gezondheid én duurzaamheid. Door brouwgraan te verwerken tot ingrediënten verminderen we voedselverspilling. Bovendien verlaagt het ook de CO2-uitstoot van voedselproductie.”

Gielens meldt dat in Nederland jaarlijks 560 miljoen kilo brouwgraan wordt geproduceerd. “Dat wordt nu veevoer, biomassa of zelfs wordt weggegooid.”

VMT interviewde Gielens al eerder over de activiteiten van MaGie Creations en wat erbij komt kijken om brouwgraan te verwerken tot functionele ingrediënten. Behalve in brood vinden ze hun weg in banket en hybride vlees. Gielens neemt deel aan de workshop Upcycling: waardevolle ingredienten toepassen in productontwikkeling op het Food Future Event op 3 oktober in Utrecht.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Ingrediënten uit upcycling het nieuwe normaal? Alleen bij betere afzetmogelijkheden

Ingrediënten uit upcycling het nieuwe normaal? Alleen bij betere...

Foodvalley lanceert UPCycled4Food initiatief om geupcyclede voedselproducten en -ingrediënten het 'nieuwe normaal' te maken voor onder andere producenten in hun productontwikkeling.

Circulaire varkens helpen Van Loon Group met klimaatambities: 'Een varken is eigenlijk de ideale recyclemachine'

Circulaire varkens helpen Van Loon Group met klimaatambities: 'Een...

Vleesproductie levert een flinke bijdrage aan de CO2-uitstoot. Toch lijkt het erop dat Van Loon Group, een van de grootste vleesverwerkers van Nederland, de normen van het Klimaatakkoord van Parijs gaat halen. Het bedrijf doet dat onder andere door varkens als ideale recyclingmachine te gebruiken.

Circulaire productie in food? Met deze 6 maatregelen wil het kabinet dit stimuleren

Circulaire productie in food? Met deze 6 maatregelen wil het kabinet...

Hergebruik is de norm. We gebruiken minder of geen nieuwe grondstoffen. Dit zijn twee zaken die het kabinet wil bereiken met het onlangs gepubliceerde Nationale Programma Circulaire Economie. Ze zetten ook in op normering en beprijzing om vrijblijvendheid te verminderen.

Oprichter en directeur Carlos Cabrera.

Greencovery haalt waardevolle ingrediënten uit zijstromen en wil van...

Greencovery heeft een gloednieuwe technologie ontwikkeld om op een effectieve manier waardevolle ingrediënten uit reststromen te halen. Om de ingrediënten sneller en in grotere volumes op de markt te brengen, heeft de startup uit Wageningen van Brightlands Venture Partners een investering van een half miljoen euro ontvangen. "Ons doel is om upcycling de norm te maken. Zo willen we bedrijven helpen om stappen te zetten richting een circulaire voedselproductie", vertelt oprichter en directeur Carlos Cabrera.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

Beeld: Shutterstock

Misleidende reclame op voeding voorkomen? 8 opvallende uitspraken van...

Hoe ver mag je gaan met het aanprijzen van voedingsmiddelen? In 2024 boog de Reclame Code Commissie (RCC) zich opnieuw over reclames en voedselclaims die consumenten op het verkeerde been zouden kunnen zetten. Van fastfood tot snoep, van eieren tot bier. Dit artikel geeft een beknopt overzicht van de meest opvallende kwesties in 2024.

Eten van 'gluten'-brood leidt niet tot overgewicht

Eten van 'gluten'-brood leidt niet tot overgewicht

De afgelopen jaren zijn er diverse publicaties en berichten op de sociale media verschenen waarin wordt gesuggereerd dat de consumptie van (tarwe-)brood tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen leidt. Deze berichten hebben geleid tot toenemende publieke bezorgdheid en een ander consumptiepatroon. Wetenschappers Fred Brouns en Daisy Jonkers onderzoeken de juistheid ervan in deel 5 van deze artikelenreeks.

Heineken bouwt r&d-centrum in Zoeterwoude

Heineken bouwt r&d-centrum in Zoeterwoude

Heineken gaat een nieuw r&d-centrum bouwen in Zoeterwoude. De bierbrouwer investeert 45 miljoen euro in het zogeheten Dr. H.P. Heineken Centre, dat medio 2025 wordt geopend.

Vlnr: Annie Alting (Factor Delta), Dionne Irving (VMT), Wouter Kleijbeuker (Luiten vleeswaren) en Jan Mones (Boboli)

Webinar terugkijken: Hoe zie je de bomen door het 'CSRD-bos'? Expert...

Foodbedrijven zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de CSRD-wetgeving. Eerder organiseerde VMT een webinar waarin Factor Delta deze duurzaamheidswetgeving uitlegde. Het bedrijf heeft intussen veel praktijkervaring opgedaan. In dit webinar deelt Annie Alting praktische lessen en tips & tricks. Ook schoven 2 kwaliteitsmanagers aan (van Luiten vleeswaren en Boboli) om te vertellen over hun aanpak.

Grootschalig bierbostel verwerken? MaGie Creations en Looop willen dat samen doen

Grootschalig bierbostel verwerken? MaGie Creations en Looop willen...

Startup MaGie Creations en reststroomverwaarder Looop slaan de handen ineen om samen de grootschalige verwerking van bierbostel tot ingrediënten voor de voedingsindustrie te realiseren.

Voor brood zijn grenswaarden opgesteld voor natrium, verzadigd vet, mono- en disachariden en vezelgehalte.

Zo verspillen supermarkten steeds minder brood

De hoeveelheid retourstromen van brood vanuit supermarkten is afgenomen met 40% ten opzichte van 2020. Dat blijkt uit de NVB monitor brood- en banketverspilling 2023.

Mycelium van de oesterzwam

Mycelium: een eiwitrijk en duurzaam alternatief voor vlees?

Er zijn steeds meer producten beschikbaar waarin paddenstoelen zijn verwerkt. Het assortiment verse paddenstoelen in de retail breidt zich langzaam uit. Wat over het hoofd wordt gezien, is het deel van de schimmel dat verantwoordelijk is voor hun groei: het mycelium. Dit netwerk van schimmeldraden vormt niet alleen de basis voor de groei van paddenstoelen, maar kan ook een belangrijke rol spelen in de voedseltransitie.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.