Gesponsord

Energie, afval en footprint in de tang houden? AI en digitalisering cruciaal voor foodproducent

Energie, afval en footprint in de tang houden? AI en digitalisering cruciaal voor foodproducent

Als bedrijven in de voedings- en drankenindustrie de grote duurzaamheidsuitdagingen zoals energie- en afvalreductie het hoofd willen bieden en ook hun rapportages over footprint op orde willen krijgen, is een verregaande digitalisering en het gebruik van AI onontbeerlijk. Ook bij andere regelgeving rondom gezondheid en transparantie ontkomen foodproducenten daar niet aan. Dit staat te lezen in een nieuw visierapport van Aptean vol experts. Ontdek daarin onder meer hoe een bedrijf zoals Brouwerij Frontaal met AI de ecologische voetafdruk verkleint.

Innovatie is hierbij een constante drijvende kracht. Van alternatieve eiwitbronnen en 3D-geprint voedsel tot premiumisering om competitief te blijven; voedsel- en drankenbedrijven verleggen de grenzen voortdurend in de zoektocht naar meer duurzame en voedzame opties. Bovendien groeit het besef dat duurzaamheid niet alleen een ethische verplichting is, maar ook een bron van concurrentievoordeel in een steeds veeleisendere markt.

Hoe ver zijn Food & Beverage bedrijven met hun digitale transformatie in relatie tot verduurzaming? Wat doen zij daadwerkelijk om duurzamer te produceren? En welke obstakels komen zij onderweg tegen? In hun nieuwste Visierapport zoekt Aptean naar de antwoorden.

In gesprek met acht professionals en specialisten

Aptean ging in gesprek met moderne Food & Beverage bedrijven om te achterhalen hoe ver ze zijn met hun digitale transformatie in relatie tot verduurzaming. Wat doen zij daadwerkelijk om duurzamer te produceren? Ook spraken we over verschillende trends en ontwikkelingen met gesprekspartners van onder andere Microsoft en Rabobank.

Tevens zijn zij overdag bijna energieneutraal en bovendien zero-waste”

Neem bijvoorbeeld Brouwerij Frontaal. De focus van dit bedrijf ligt op het stroomlijnen van hun processen. De hele brouwerij is dan ook geautomatiseerd. En door te innoveren, zorgen ze dat ze altijd voorop blijven lopen. Tevens zijn zij overdag bijna energieneutraal en bovendien zero-waste. Zij werken samen met partijen die organische en niet-organische materialen voor hen recyclen. In het Visierapport lees je het hele verhaal van CEO Roel Buckens.

De Kracht van AI in de F&B Sector

Maar ook Kristiaan Glorie, Directeur van Erasmus Q-Intelligence deelt interessante inzichten over hoe je als Food & Beverage bedrijf een positieve impact maakt met behulp van AI. Erasmus Q-Intelligence, onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam, richt zich op het vermarkten van advanced analytics en AI. F&B bedrijven moeten rapporteren over hun footprint, en daar is AI bij uitstek een instrument dat kan helpen te meten en vooruit te kijken.

Rabobank: Transparantie en duurzaamheid als voorwaarde

Marcel Lambregts van Rabobank benadrukt hoe belangrijk duurzaamheid en transparantie zijn in de Food & Beverage sector. Een belangrijke trend is gezondheid, maar vooral transparantie. Ook ten aanzien van de CSRD-richtlijnen. Daarin speelt digitalisering een onmisbare rol. Dat bespraken we tijdens een rondetafelsessie met Marcel Lambregts en Joris Kolff van Aptean. Bekijk hier de sessie.

De rol van Aptean in Digitale Transformatie

In Aptean’s nieuwste Visierapport deelt Joris Kolff tot slot waarom een moderniseringsslag en een langetermijnvisie noodzakelijk zijn, en hoe digitalisering uiteindelijk in het duurzaamheidsplaatje past.

Digitalisering helpt bedrijven duurzaamheidsdoelen te bereiken, productie te verbeteren en kostenefficiëntie te stimuleren”

De bevindingen zijn helder, ongeacht in welke fase van digitale transformatie je organisatie momenteel zit. Digitale transformatie vormt de ruggengraat van een ingrijpende transformatie in de Food & Beverage industrie. Digitalisering helpt bedrijven duurzaamheidsdoelen te bereiken, productie te verbeteren en kostenefficiëntie te stimuleren. Aptean helpt bedrijven in deze dynamische markt met branchespecifieke cloud oplossingen, zoals ERP, OEE, EAM, MES/WMS, PLM, TMS en BI om aan de veranderende behoeften van klanten te voldoen.

Dit artikel is gesponsord door Aptean.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Duurzame productie

Deze vier Belgische foodbedrijven zijn gekroond tot 'Factory of the...

Tijdens de elfde editie van awardceremonie 'Factory of the Future' selecteerde de jury 11 bedrijven voor de titel waarvan 4 voedingsbedrijven. De titel is bestemd voor de meest toekomstbestendige Belgische fabrieken.

Snoepproductie - Beeld: Cloetta
Fabriek van de Toekomst

Cloetta gaat toch geen duurzame snoepfabriek in Roosendaal bouwen

Het Zweedse snoepbedrijf Cloetta, fabrikant van snoepmerken zoals Red Band, Venco en Lonka, ziet af van de duurzame snoepfabriek in Roosendaal.

Gesponsord
Gesponsord
Audit

Gesponsord Voedselveiligheidsaudits zijn een blijvertje: hoe haal je er meer...

Voedselveiligheidsaudits spelen een essentiële rol bij het controleren van de naleving van veiligheidsnormen en het behouden van het vertrouwen van de consument. Hoewel audits vaak worden gezien als een noodzaak om aan de wettelijke vereisten te voldoen, ligt hun echte waarde in wat bedrijven met de bevindingen doen nadat de audit is voltooid.

Voor abonnees
Voor abonnees
Energietransitie

Voor abonnees Zo kan de foodindustrie stappen zetten in energietransitie

Het elektriciteitsnet in Nederland zit vol waardoor voedingsproducenten op korte termijn nauwelijks kunnen overstappen van aardgas op groen stroom. Volgens Rabobank kunnen producenten desondanks al starten met energietransitie. Dit zijn 4 voorstellen die de bank aandraagt.

Dual Benelux biedt verzekeringsoplossingen om de financiële verliezen van bedrijven in diverse sectoren, waaronder productterugroepingen, te dekken.Gesponsord
Gesponsord
Terugroepacties

Gesponsord Het perfecte recept voor risicobeperking in een complexe...

Wereldwijde voedseltoeleveringsketens zitten vol verborgen kwetsbaarheden. Eén besmettingsincident of een verplichte terugroepactie kan al genoeg zijn om de bedrijfsvoering te verstoren en de reputatie te schaden waar bedrijven zo hard aan werken. En hoewel preventieve maatregelen zoals industriestandaarden en regelmatige audits kunnen helpen, gaat het toch nog vaak mis.

Biologisch

Stikstofbeleid raakt voedselproducenten, kansen voor biologisch:...

De uitspraak van de rechter over het terugdringen van de stikstofuitstoot raakt niet alleen de agrarische sector, maar ook de voedselproducenten. Voedsel zal duurder worden. De biologische sector ziet juist kansen door de uitspraak.

Foto: shutterstock
Duurzaamheidsclaims

Biologische labels winnen aan populariteit: 'Internationale normen...

Biologische voedselkeuzelogo's zijn steeds vaker terug te vinden op verpakkingen. Naast huidige biologische standaarden zijn er nieuwe biologische schema's in opkomst. Advies- en onderzoeksbureau Ecovia Intelligence ziet een stijgende trend in biologische voedselkeuzelogo's.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesHoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie
  2. Hoe bruiner de biefstuk, hoe lager de koopbereidheid. Is klant te herprogrammeren in strijd tegen verspilling?
  3. Handig overzicht: hoe de smaak van plantaardige alternatieven kaas te verbeteren
  4. Herformulering is niet genoeg: 6 drempels bij de ontwikkeling van een gezond voedingsassortiment
  5. Wetgeving verschilt in Europese lidstaten: zo werkt wederzijdse erkenning
  6. Voor abonneesDeze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie
  7. Belgische groente- en fruittelers moeten opletten op oosterse fruitvlieg, FAVV verscherpt toezicht
  8. Deze 3 startups krijgen Europees geld om fermentatieprocessen verder te ontwikkelen
  9. Zendingswerk in voedselveiligheid werpt wereldwijd vruchten af
  10. Handig overzicht: wat willen consumenten als het gaat om gezonde voeding?
  1. Voor abonneesDit kon er allemaal mis gaan in rauwmelkse kaasproductie met listeriadoden tot gevolg
  2. Voor abonneesStartup maakt likeur van reststromen: ''Afval' heeft vaak nog veel waarde'
  3. Handig overzicht: deze artikelen helpen je op weg bij recente wetswijzigingen
  4. Zomerserie voedselveiligheid: Zijn BRCGS en IFS voedselveiligheidsonwaardige schema's geworden?
  5. Voor abonneesCommissie herziet Europese 'ontbijt' richtlijn: dit zijn de belangrijkste wijzigingen
  6. Het rijke mondgevoel van dierlijke eiwitten - kokumi - evenaren in groente? 'We wilden groente zo lekker laten smaken dat je vlees niet mist'
  7. PFAS bij hobbykippen onder de loep
  8. Ervaring QA'er: 'Er moet vaak eerst iets fout gaan voor er wetgeving volgt'
  9. Producent babymelk beboet voor verzwijgen gezondheidsrisico's
  10. Inspectieresultaten NVWA ambacht en retail nu ook openbaar