Handig overzicht: wat willen consumenten als het gaat om gezonde voeding?

Handig overzicht: wat willen consumenten als het gaat om gezonde voeding?

In alle trendlijstjes van 2024 (en de jaren daarvoor) ontbreekt 'gezond eten/gezonde voeding/gezond ouder worden' nooit. Gezonde voedingsmiddelen ontwikkelen is daarom een belangrijk doel voor vele productontwikkelaars. Maar wat is gezond en is gezondheid voor iedereen anders?

Gezond en duurzaam eten: volgens vele trendlijsten staat dat hoog op de agenda van de consument: zie lijst 1, lijst 2 en lijst 3. Maar wat betekent het voor de productontwikkelaar? Letten op vezels, op minder bewerkte ingrediënten of misschien meer gepersonaliseerde voeding? En helpt de opkomst van AI hierbij?

De potentie van personalized nutrition

Krijgt Personalized Nutrition (PN) een boost door de recente ontwikkelingen in Artificial Intelligence? 3 startups actief in PN en een expert vertellen over de rol van AI, educatie van de consument en de kansen van 3D-printen:

Gezonde productontwikkeling

Gezonde productontwikkeling gaat vaak over minder zout en minder suiker, maar steeds vaker gaat het om meer vezels. Lastig daarbij is om smaak en textuur goed te houden. Bekijk deze artikelen om te zien hoe bedrijven met dit dilemma omgaan:

Meer over gezondheid op Food Future Event

Gezonde voedingsmiddelen ontwikkelen is een belangrijk doel voor vele productontwikkelaars. Maar wat is gezond en is gezondheid voor iedereen anders? TNO-onderzoeker Suzan Wopereis werkt aan het kwantificeren van gezondheid en effecten van leefstijl op gezondheid. Op het Food Future Event op 3 oktober verzorgt ze een keynote waar ze ingaat op de volgende onderwerpen:

-Wat zijn de nieuwste inzichten in het effect van voeding op de gezondheid?
-Is de belofte van personalized nutrition eindelijk uitgekomen?
-Hoe kun je leefstijl inzetten in de behandeling en wat betekent bijvoorbeeld de populariteit van nieuwe afslankmedicijnen voor de gezondheid en daarmee voor voedingsmiddelen?

Bekijk het hele programma of meld je direct aan.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Als Tasty Basics een nieuw product ontwikkelt, gebruiken ze vooral onbewerkte ingrediënten zoals noten en zaden, hele grondstoffen in plaats van bewerkte ingrediënten
productontwikkeling

Onbewerkt en toch smeuïg: hoe Tasty Basics er zonder boter en suiker...

Ultrabewerkt is ongewenst, onbewerkt is 'in'. Maar hoe lastig is het om met onbewerkte ingrediënten te werken? Maarten Duursma weet niet anders als productontwikkelaar bij Tasty Basics, producent van ontbijtgranen en graanrepen. "Doordat we veel noten en zaden gebruiken, zijn onze producten vetrijk, maar dat is de keuze die we maken als we voor onbewerkt gaan."

Voor abonnees
Voor abonnees
vezels

Voor abonnees Hoe beïnvloeden vezels de gemoedstoestand van de mens? Dit zijn 5...

Prebiotische vezels kunnen gevoelens van stress verminderen en de stemming in gezonde volwassenen verbeteren. De meeste microbioomstudies nemen echter niet de dagelijkse gemoedstoestand op in het onderzoek. En weinig studies nemen uitgebreide biologische analyse mee. Dat gat moet dit onderzoek - geleid door TNO - dichten. Dit zijn 5 inzichten uit deze studie.

Ingredient

Nieuwe ingrediënten 2025: plantaardige eiwitmix voor bakkerijproducten

Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: plantaardige eiwitmix voor bakkerijproducten en natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂ voetafdruk.

Fermentatie

Kaas maken met caseïne geproduceerd via fermentatie? Those Vegan...

De Duitse kaasproducent Hochland Group gaat met de caseïne van Those Vegan Cowboys kaas maken.

Lidl

Lidl omarmt 'planetary health diet' van WNF en schroeft verkoopdoel...

Lidl omarmt in alle 31 landen waar zij actief het 'planetary health diet'. Dat betekent dat ze verkoopdoelstellingen op volkoren, plantaardige eiwitten en groente en fruit.

Een Carrefour in België (foto: Shutterstock).
België

Belgische voedingsproducenten kunnen samen met supermarkten gezonde...

Supermarkten en voedingsproducenten zijn gezamenlijk in staat om consumenten aan te sporten om gezondere voeding te kopen. Dit blijkt uit een experiment van Be4Life, het onderzoekscentrum van de Universiteit Gent, in samenwerking met de sectorfederaties Fevia en Comeos, en bedrijven uit de voedingsindustrie en de retailhandel.

Pathogeen

Pathogenen in de fabriek? Deze 7 artikelen helpen je verder

Welke pathogenen kunnen voorkomen in de fabriek? Hoe voorkom je besmettingen? En hoe kun je hier als kwaliteitsmanager het beste mee omgaan? In dit overzicht een reeks VMT On Topic artikelen met tips voor het beheersen van de meest voorkomende pathogenen.

FrieslandCampina

FrieslandCampina en Micobel willen fuseren

FrieslandCampina en Milcobel maakten afgelopen woensdag 18 december bekend te willen fuseren. Leden-melkveehouders, medewerkers, ondernemingsraden en vakbonden zijn over het voornemen tot fusie geïnformeerd.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesDit kon er allemaal mis gaan in rauwmelkse kaasproductie met listeriadoden tot gevolg
  2. Voor abonneesStartup maakt likeur van reststromen: ''Afval' heeft vaak nog veel waarde'
  3. Handig overzicht: deze artikelen helpen je op weg bij recente wetswijzigingen
  4. Zomerserie voedselveiligheid: Zijn BRCGS en IFS voedselveiligheidsonwaardige schema's geworden?
  5. Voor abonneesCommissie herziet Europese 'ontbijt' richtlijn: dit zijn de belangrijkste wijzigingen
  6. Het rijke mondgevoel van dierlijke eiwitten - kokumi - evenaren in groente? 'We wilden groente zo lekker laten smaken dat je vlees niet mist'
  7. PFAS bij hobbykippen onder de loep
  8. Ervaring QA'er: 'Er moet vaak eerst iets fout gaan voor er wetgeving volgt'
  9. Producent babymelk beboet voor verzwijgen gezondheidsrisico's
  10. Inspectieresultaten NVWA ambacht en retail nu ook openbaar
  1. Europese Commissie: 'Land van oorsprong moet duidelijker op verpakking groenten en fruit'
  2. Vezels in de spotlight: gezond, duurzaam, goede Nutri-Score
  3. Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een goed alternatief voor halfvolle melk (podcast)
  4. Nederlandse boeren proeven voor het eerst kweekvleesburger Mosa Meat
  5. Wijn van tafeldruiven? Rotterdam Urban Winery lanceert circulaire wijn
  6. Pathogeen in geitenkaas maakt 136 mensen ziek
  7. Voor abonneesNVWA-IOD onderzoekt fraude in roodvleesketen: dit zijn de meest voorkomende fraudevormen
  8. Belgische recalls en waarschuwingen van juli: botulismetoxines in paddenstoelen in glas en lemon grass powder met Bacillus cereus
  9. Voor abonneesVeiliger voedsel dankzij innovatieve detectiechip
  10. Productinnovaties juni en juli: Go Vega!, Macadamia olie en Wilhelmina's frisse producten