Handig overzicht: deze artikelen helpen je op weg bij recente wetswijzigingen

Handig overzicht: deze artikelen helpen je op weg bij recente wetswijzigingen

Niets zo veranderlijk als levensmiddelenwetgeving. Ook de afgelopen maanden zijn weer een aantal wijzigingen de revue gepasseerd. Hoe gaat de industrie om met deze wijzigingen? Wat zijn tips en ervaringen vanuit producenten en brancheverenigingen? VMT zet een aantal handige artikelen op een rij.

Sinds januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid van kracht in Nederland. Dit beleid is vastgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Producenten hebben tot uiterlijk 01-01-2026 om de etiketten van voedingsmiddelen aan te passen. Lees in de artikelen hieronder exact hoe het nieuwe beleid er precies uitziet, hoe producenten reageren op het nieuwe beleid en wat de tips zijn vanuit de branchevereniging.

MOAH

Per 1 januari 2024 gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) strenger handhaven op minerale oliën. Een tijdelijk handhavingsbeleid van de NVWA moet het gehalte MOAH in levensmiddelen terugdringen. Lees in de artikelen hieronder meer over het strengere handhavingsbeleid en de reacties vanuit de industrie.

NVWA meldwijzer

De NVWA heeft eind januari de Meldwijzer onveilige levensmiddelen vereenvoudigd. Ondernemers moeten (mogelijk) onveilige levensmiddelen altijd melden bij de NVWA. Volgens de NVWA is deze nieuwe meldwijzer eenvoudiger en duidelijker. Maar hoe reageert de industrie op de wijziging? Lees het in de artikelen hieronder.

Nutri-Score

Vanaf 1 januari dit jaar mogen Nederlandse producenten officieel de Nutri-Score vermelden op Nederlandse voedingsmiddelen. De invoering van het voedselkeuze logo had een lange adem. In de collectie van VMT kun je alles lezen over de laatste stand van zaken rondom het logo. In onderstaande artikelen meer over actuele visies op en ervaringen met het logo na de invoering hiervan.

Verbod rookaroma’s

In april kondigde de Europese Unie het verbod van een aantal rookaroma’s aan. Het gaat om wetswijzigingen voor de volgende acht aroma’s: Scansmoke PB 1110 (SF-001), Zesti Smoke Code 10 (SF-002), Smoke Concentrate 809045 (SF-003), Scansmoke SEF 7525 (SF-004), SmokEz C-10 (SF005), SmokEz Enviro-23 (SF-006), proFagus-Smoke R709 (SF-008), Fumokomp Conc.(SF009). Lees in onderstaande artikelen meer over wat het verbod precies inhoudt en hoe producenten vanuit de voedingsindustrie reageren op het verbod.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Luiten vleeswaren
Visie op wetgeving

R&D'er over ervaringen wetgeving: 'Ga niet over-reguleren waardoor...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving verschilt hier en daar voor grote voedselproducenten en kleine ambachtelijke bedrijven als bakkers en slagers. Wel wordt wetgeving voor die laatste groep ook steeds strenger, wat volgens Ruud Luiten, manager productontwikkeling bij Luiten Vleeswaren, een zorg is. VMT sprak met hem over de bottlenecks die hij ziet op gebied van wetgeving en zijn tips voor andere R&D'ers. Dit is het vierde artikel in een serie.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
MOAH

Voor abonnees Industrie over MOAH: 'Richtlijnen NVWA duidelijk, maar Europese...

De minerale oliën MOAH vormen een lastig risico voor de voedingsindustrie. Per 1 januari handhaaft de NVWA anders op MOAH in levensmiddelen door meer duidelijkheid te geven. Dit doet zij aan de hand van actielimieten. Maar waar lopen producenten tegenaan op het gebied van MOAH? En wat voor tips hebben zij voor andere producenten? VMT deed een rondvraag.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Recall

Voor abonnees Recall-verzekering of niet? 'Polissen zijn duur, maar grote recall...

Een recall-verzekering: misschien wel een van de belangrijkste verzekeringen voor voedselproducenten. Natuurlijk ga je er vanuit dat je deze niet nodig hebt, maar een recall zit in een klein hoekje. Maar is zo'n recall-verzekering noodzakelijk? Wat dekt het wel en wat niet? En waar moet je als bedrijf op letten? VMT vroeg het aan Silvia Gawronski en Ronna Rutten van Van Traa Advocaten en Bing Go van Go-Tan.

Jonge kwaliteitsmanagers vertellen over hun ervaringen met de eerste auditVoor abonnees
Voor abonnees
Audit

Voor abonnees 5 jonge QA'ers over eerste audit: 'De ene audit(or) is de andere niet'

Het doen van audits is een standaard onderdeel van het werk van een kwaliteitsmanager. Toch kunnen audits ook spannend zijn. Zeker voor jonge kwaliteitsmanagers die pas net komen kijken. Hoe hebben jonge kwaliteitsmanagers hun eerste audit ervaren? Welke indruk kregen zij van de auditor? En wat zouden ze een volgende keer anders doen? VMT vroeg het vijf jonge kwaliteitsmanagers.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Enzymen

NVWA Handboek Enzymen: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek enzymen in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom enzymen. Hoe zit het met het gebruik van enzymen als hulpstof of ingrediënt? En wat zegt de wetgeving over enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: glas in dumplings en...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: glas in dumplings, STEC in filet americain, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen februari: foutieve...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor februari. De laatste wapenfeiten: foutieve houdbaarheidsdatum mini raw cakes, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin en onvermeld allergeen ei in gratin.

Overzicht

Nieuwe voedselmachines 2025: Arla Foods Ingredients installeert...

Dit is een overzicht van nieuwe voedselmachines. Dit zijn de laatste wapenfeiten: Arla Foods Ingredients installeert elektrische ketel voor CO₂-reductie, GEA introduceert CO₂-vrij verdampersysteem en Lewa introduceert modulair doseersysteem voor snoep productie.

Beeld: Shutterstock
NVWA

Zo gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving: 11 ervaringen op een rij

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Etikettering

Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen...

Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesStartup maakt likeur van reststromen: ''Afval' heeft vaak nog veel waarde'
  2. Het rijke mondgevoel van dierlijke eiwitten - kokumi - evenaren in groente? 'We wilden groente zo lekker laten smaken dat je vlees niet mist'
  3. Producent babymelk beboet voor verzwijgen gezondheidsrisico's
  4. Inspectieresultaten NVWA ambacht en retail nu ook openbaar
  5. Europese Commissie: 'Land van oorsprong moet duidelijker op verpakking groenten en fruit'
  6. Vezels in de spotlight: gezond, duurzaam, goede Nutri-Score
  7. Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een goed alternatief voor halfvolle melk (podcast)
  8. Nederlandse boeren proeven voor het eerst kweekvleesburger Mosa Meat
  9. Wijn van tafeldruiven? Rotterdam Urban Winery lanceert circulaire wijn
  10. Pathogeen in geitenkaas maakt 136 mensen ziek
  1. Voor abonneesNVWA-IOD onderzoekt fraude in roodvleesketen: dit zijn de meest voorkomende fraudevormen
  2. Belgische recalls en waarschuwingen van juli: botulismetoxines in paddenstoelen in glas en lemon grass powder met Bacillus cereus
  3. Voor abonneesVeiliger voedsel dankzij innovatieve detectiechip
  4. Productinnovaties juni en juli: Go Vega!, Macadamia olie en Wilhelmina's frisse producten
  5. Wetgeving voor allergenen in voedselcontactmaterialen? Dit is de laatste stand van zaken
  6. Rechter beslist: verkoopnaam Roombeter van Upfield is verboden zuivelterm en moet uit de schappen
  7. Supermarkten zetten samen in op duurzame cashewketen aangespoord door wetgeving
  8. Aan tafel Alaska #3: Hoge kwaliteit gerstproducten van een ongeploegde bodem
  9. Duurzame dilemma's in cacao, koffie en cashew in Ivoorkust: van ontbossing tot een onvoorspelbaar klimaat
  10. Ontbossingswetgeving einde jaar van kracht: COV uit zorgen over impact