Handig overzicht: deze artikelen helpen je op weg bij recente wetswijzigingen

Handig overzicht: deze artikelen helpen je op weg bij recente wetswijzigingen

Niets zo veranderlijk als levensmiddelenwetgeving. Ook de afgelopen maanden zijn weer een aantal wijzigingen de revue gepasseerd. Hoe gaat de industrie om met deze wijzigingen? Wat zijn tips en ervaringen vanuit producenten en brancheverenigingen? VMT zet een aantal handige artikelen op een rij.

Sinds januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid van kracht in Nederland. Dit beleid is vastgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Producenten hebben tot uiterlijk 01-01-2026 om de etiketten van voedingsmiddelen aan te passen. Lees in de artikelen hieronder exact hoe het nieuwe beleid er precies uitziet, hoe producenten reageren op het nieuwe beleid en wat de tips zijn vanuit de branchevereniging.

MOAH

Per 1 januari 2024 gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) strenger handhaven op minerale oliën. Een tijdelijk handhavingsbeleid van de NVWA moet het gehalte MOAH in levensmiddelen terugdringen. Lees in de artikelen hieronder meer over het strengere handhavingsbeleid en de reacties vanuit de industrie.

NVWA meldwijzer

De NVWA heeft eind januari de Meldwijzer onveilige levensmiddelen vereenvoudigd. Ondernemers moeten (mogelijk) onveilige levensmiddelen altijd melden bij de NVWA. Volgens de NVWA is deze nieuwe meldwijzer eenvoudiger en duidelijker. Maar hoe reageert de industrie op de wijziging? Lees het in de artikelen hieronder.

Nutri-Score

Vanaf 1 januari dit jaar mogen Nederlandse producenten officieel de Nutri-Score vermelden op Nederlandse voedingsmiddelen. De invoering van het voedselkeuze logo had een lange adem. In de collectie van VMT kun je alles lezen over de laatste stand van zaken rondom het logo. In onderstaande artikelen meer over actuele visies op en ervaringen met het logo na de invoering hiervan.

Verbod rookaroma’s

In april kondigde de Europese Unie het verbod van een aantal rookaroma’s aan. Het gaat om wetswijzigingen voor de volgende acht aroma’s: Scansmoke PB 1110 (SF-001), Zesti Smoke Code 10 (SF-002), Smoke Concentrate 809045 (SF-003), Scansmoke SEF 7525 (SF-004), SmokEz C-10 (SF005), SmokEz Enviro-23 (SF-006), proFagus-Smoke R709 (SF-008), Fumokomp Conc.(SF009). Lees in onderstaande artikelen meer over wat het verbod precies inhoudt en hoe producenten vanuit de voedingsindustrie reageren op het verbod.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Luiten vleeswaren

R&D'er over ervaringen wetgeving: 'Ga niet over-reguleren waardoor...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving verschilt hier en daar voor grote voedselproducenten en kleine ambachtelijke bedrijven als bakkers en slagers. Wel wordt wetgeving voor die laatste groep ook steeds strenger, wat volgens Ruud Luiten, manager productontwikkeling bij Luiten Vleeswaren, een zorg is. VMT sprak met hem over de bottlenecks die hij ziet op gebied van wetgeving en zijn tips voor andere R&D'ers. Dit is het vierde artikel in een serie.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Industrie over MOAH: 'Richtlijnen NVWA duidelijk, maar Europese...

De minerale oliën MOAH vormen een lastig risico voor de voedingsindustrie. Per 1 januari handhaaft de NVWA anders op MOAH in levensmiddelen door meer duidelijkheid te geven. Dit doet zij aan de hand van actielimieten. Maar waar lopen producenten tegenaan op het gebied van MOAH? En wat voor tips hebben zij voor andere producenten? VMT deed een rondvraag.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Recall-verzekering of niet? 'Polissen zijn duur, maar grote recall...

Een recall-verzekering: misschien wel een van de belangrijkste verzekeringen voor voedselproducenten. Natuurlijk ga je er vanuit dat je deze niet nodig hebt, maar een recall zit in een klein hoekje. Maar is zo'n recall-verzekering noodzakelijk? Wat dekt het wel en wat niet? En waar moet je als bedrijf op letten? VMT vroeg het aan Silvia Gawronski en Ronna Rutten van Van Traa Advocaten en Bing Go van Go-Tan.

Jonge kwaliteitsmanagers vertellen over hun ervaringen met de eerste auditVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees 5 jonge QA'ers over eerste audit: 'De ene audit(or) is de andere niet'

Het doen van audits is een standaard onderdeel van het werk van een kwaliteitsmanager. Toch kunnen audits ook spannend zijn. Zeker voor jonge kwaliteitsmanagers die pas net komen kijken. Hoe hebben jonge kwaliteitsmanagers hun eerste audit ervaren? Welke indruk kregen zij van de auditor? En wat zouden ze een volgende keer anders doen? VMT vroeg het vijf jonge kwaliteitsmanagers.

Beeld: Shutterstock

Nederlandse recalls en waarschuwingen januari: te hoog gehalte aan...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: te hoog gehalte aan pesticide bij andijvie, onvermeld allergeen melk wafelreep met vegan melkchocolade en STEC bij kaas pesto dip en groene pesto.

Belgische recalls en waarschuwingen januari: onvermelde allergenen lasagne

Belgische recalls en waarschuwingen januari: onvermelde allergenen...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: onvermelde allergenen lasagne, onvermelde allergenen friand ham en kaas en foutieve etikettering kerriepoeder.

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock

Hoe gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving dilemma's? 11 ervaringen...

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Nieuwe ingrediënten 2025: natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂ voetafdruk

Nieuwe ingrediënten 2025: natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂...

Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂ voetafdruk.

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet altijd willen horen'

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet...

VISIE OP WETGEVING - Kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars ervaren wetgeving anders. Waar de kwaliteitsmanager moet waken dat wetten worden nageleefd, ervaart een R&D'er wetgeving soms als belemmering. VMT ging in gesprek met Jilles Littel (senior productontwikkelaar) en Annemiek de Vries (QA adviseur) van Dr. Oetker over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen op gebied van wetgeving. Dit is het elfde artikel in een serie.

Belangrijke functiewisselingen 2025: Derk Jan Terhorst benoemd tot nieuwe CEO van Barentz

Belangrijke functiewisselingen 2025: Derk Jan Terhorst benoemd tot...

In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2025 op een rij. Laatste wapenfeiten: Derk Jan Terhorst benoemd tot nieuwe CEO van Barentz, Roland Thiemann benoemd tot nieuwe directeur van Anuga FoodTec en Henrico van Lammeren benoemd tot nieuwe voorzitter van de KVNW.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.