Sinds januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid van kracht in Nederland. Dit beleid is vastgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Producenten hebben tot uiterlijk 01-01-2026 om de etiketten van voedingsmiddelen aan te passen. Lees in de artikelen hieronder exact hoe het nieuwe beleid er precies uitziet, hoe producenten reageren op het nieuwe beleid en wat de tips zijn vanuit de branchevereniging.
FNLI over allergenen:
Tips van FNLI over nieuw allergenenbeleid: ‘Begin vandaag, wacht niet tot 2026’MOAH
Per 1 januari 2024 gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) strenger handhaven op minerale oliën. Een tijdelijk handhavingsbeleid van de NVWA moet het gehalte MOAH in levensmiddelen terugdringen. Lees in de artikelen hieronder meer over het strengere handhavingsbeleid en de reacties vanuit de industrie.
NVWA meldwijzer
De NVWA heeft eind januari de Meldwijzer onveilige levensmiddelen vereenvoudigd. Ondernemers moeten (mogelijk) onveilige levensmiddelen altijd melden bij de NVWA. Volgens de NVWA is deze nieuwe meldwijzer eenvoudiger en duidelijker. Maar hoe reageert de industrie op de wijziging? Lees het in de artikelen hieronder.
Nutri-Score
Vanaf 1 januari dit jaar mogen Nederlandse producenten officieel de Nutri-Score vermelden op Nederlandse voedingsmiddelen. De invoering van het voedselkeuze logo had een lange adem. In de collectie van VMT kun je alles lezen over de laatste stand van zaken rondom het logo. In onderstaande artikelen meer over actuele visies op en ervaringen met het logo na de invoering hiervan.
Verbod rookaroma’s
In april kondigde de Europese Unie het verbod van een aantal rookaroma’s aan. Het gaat om wetswijzigingen voor de volgende acht aroma’s: Scansmoke PB 1110 (SF-001), Zesti Smoke Code 10 (SF-002), Smoke Concentrate 809045 (SF-003), Scansmoke SEF 7525 (SF-004), SmokEz C-10 (SF005), SmokEz Enviro-23 (SF-006), proFagus-Smoke R709 (SF-008), Fumokomp Conc.(SF009). Lees in onderstaande artikelen meer over wat het verbod precies inhoudt en hoe producenten vanuit de voedingsindustrie reageren op het verbod.