Handig overzicht: deze artikelen helpen je op weg bij recente wetswijzigingen

Handig overzicht: deze artikelen helpen je op weg bij recente wetswijzigingen

Niets zo veranderlijk als levensmiddelenwetgeving. Ook de afgelopen maanden zijn weer een aantal wijzigingen de revue gepasseerd. Hoe gaat de industrie om met deze wijzigingen? Wat zijn tips en ervaringen vanuit producenten en brancheverenigingen? VMT zet een aantal handige artikelen op een rij.

Sinds januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid van kracht in Nederland. Dit beleid is vastgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Producenten hebben tot uiterlijk 01-01-2026 om de etiketten van voedingsmiddelen aan te passen. Lees in de artikelen hieronder exact hoe het nieuwe beleid er precies uitziet, hoe producenten reageren op het nieuwe beleid en wat de tips zijn vanuit de branchevereniging.

MOAH

Per 1 januari 2024 gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) strenger handhaven op minerale oliën. Een tijdelijk handhavingsbeleid van de NVWA moet het gehalte MOAH in levensmiddelen terugdringen. Lees in de artikelen hieronder meer over het strengere handhavingsbeleid en de reacties vanuit de industrie.

NVWA meldwijzer

De NVWA heeft eind januari de Meldwijzer onveilige levensmiddelen vereenvoudigd. Ondernemers moeten (mogelijk) onveilige levensmiddelen altijd melden bij de NVWA. Volgens de NVWA is deze nieuwe meldwijzer eenvoudiger en duidelijker. Maar hoe reageert de industrie op de wijziging? Lees het in de artikelen hieronder.

Nutri-Score

Vanaf 1 januari dit jaar mogen Nederlandse producenten officieel de Nutri-Score vermelden op Nederlandse voedingsmiddelen. De invoering van het voedselkeuze logo had een lange adem. In de collectie van VMT kun je alles lezen over de laatste stand van zaken rondom het logo. In onderstaande artikelen meer over actuele visies op en ervaringen met het logo na de invoering hiervan.

Verbod rookaroma’s

In april kondigde de Europese Unie het verbod van een aantal rookaroma’s aan. Het gaat om wetswijzigingen voor de volgende acht aroma’s: Scansmoke PB 1110 (SF-001), Zesti Smoke Code 10 (SF-002), Smoke Concentrate 809045 (SF-003), Scansmoke SEF 7525 (SF-004), SmokEz C-10 (SF005), SmokEz Enviro-23 (SF-006), proFagus-Smoke R709 (SF-008), Fumokomp Conc.(SF009). Lees in onderstaande artikelen meer over wat het verbod precies inhoudt en hoe producenten vanuit de voedingsindustrie reageren op het verbod.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Luiten vleeswaren

R&D'er over ervaringen wetgeving: 'Ga niet over-reguleren waardoor...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving verschilt hier en daar voor grote voedselproducenten en kleine ambachtelijke bedrijven als bakkers en slagers. Wel wordt wetgeving voor die laatste groep ook steeds strenger, wat volgens Ruud Luiten, manager productontwikkeling bij Luiten Vleeswaren, een zorg is. VMT sprak met hem over de bottlenecks die hij ziet op gebied van wetgeving en zijn tips voor andere R&D'ers. Dit is het vierde artikel in een serie.

Beeld: Shutterstock

Industrie over MOAH: 'Richtlijnen NVWA duidelijk, maar Europese...

De minerale oliën MOAH vormen een lastig risico voor de voedingsindustrie. Per 1 januari handhaaft de NVWA anders op MOAH in levensmiddelen door meer duidelijkheid te geven. Dit doet zij aan de hand van actielimieten. Maar waar lopen producenten tegenaan op het gebied van MOAH? En wat voor tips hebben zij voor andere producenten? VMT deed een rondvraag.

Beeld: Shutterstock

Recall-verzekering of niet? 'Polissen zijn duur, maar grote recall...

Een recall-verzekering: misschien wel een van de belangrijkste verzekeringen voor voedselproducenten. Natuurlijk ga je er vanuit dat je deze niet nodig hebt, maar een recall zit in een klein hoekje. Maar is zo'n recall-verzekering noodzakelijk? Wat dekt het wel en wat niet? En waar moet je als bedrijf op letten? VMT vroeg het aan Silvia Gawronski en Ronna Rutten van Van Traa Advocaten en Bing Go van Go-Tan.

Jonge kwaliteitsmanagers vertellen over hun ervaringen met de eerste audit

5 jonge QA'ers over eerste audit: 'De ene audit(or) is de andere niet'

Het doen van audits is een standaard onderdeel van het werk van een kwaliteitsmanager. Toch kunnen audits ook spannend zijn. Zeker voor jonge kwaliteitsmanagers die pas net komen kijken. Hoe hebben jonge kwaliteitsmanagers hun eerste audit ervaren? Welke indruk kregen zij van de auditor? En wat zouden ze een volgende keer anders doen? VMT vroeg het vijf jonge kwaliteitsmanagers.

Belangrijke functiewisselingen 2024: Marloes Groenewegen directeur Fairtrade Nederland

Belangrijke functiewisselingen 2024: Marloes Groenewegen directeur...

In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2024 op een rij. Laatste wapenfeiten: Marloes Groenewegen directeur Fairtrade Nederland, Chris Bruijns vertrekt bij Kennisinstituut Duurzaam Verpakken en Koninklijke Euroma B.V. benoemt Mathys Boeren tot CEO.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen december: mogelijk stukjes metaal in schuddebuikjes

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen december: mogelijk...

Dit zijn de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen voor december: mogelijk stukjes metaal in schuddebuikjes, risico op barstende slagroomspuiten Campina en mogelijk ongedierte in bloem.

Beeld: Shutterstock

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen december: foutieve...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor december: foutieve houdbaarheidsdatum geitenkaas met spek, foutieve houdbaarheidsdatum verschillende kerstproducten en mogelijk salmonella in zaden.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.

Gerard Kramer, specialist agro-food 
bij Nutrilab: 
“Veel allergenen vinden hun oorsprong al op het veld of tijdens het transport.”

Nieuwe allergenenwetgeving dwingt voedingsbedrijven komend jaar tot...

Vanaf 1 januari 2026 treedt de strengere wetgeving in werking die voedingsbedrijven verplicht allergenen nauwkeurig in kaart te brengen en te kwantificeren. Een aanzienlijke verandering, vooral voor kleinere bedrijven, die tot nu toe vaak uit voorzorg 'kan bevatten'-claims hanteerden.

Beeld: Shutterstock

Nieuw Nederlandse allergenenbeleid: 7 tips voor toepassing in je...

Begin 2024 werd bekend dat een nieuw allergenenbeleid gaat gelden in Nederland. Er komen scherpere regels voor kruisbesmettingswaarschuwingen. Als gevolg mogen deze waarschuwingen niet zomaar op verpakkingen staan. Het doel is dat de waarschuwingen die wél geplaatst worden, meer waarde krijgen. Maar hoe pas je dit nieuwe beleid praktisch toe?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.