Ingrediënten uit reststromen: wat kan de productontwikkelaar ermee?

Ingrediënten uit reststromen: wat kan de productontwikkelaar ermee?

Geupcyclede ingrediënten gebruiken als productontwikkelaar. Duurzaam zijn ze zeker. Maar voor succesvolle productontwikkeling vragen foodbedrijven om een constante kwaliteit en een groot volume. Is dat altijd haalbaar? Wat is nodig in de hele keten om deze ingrediënten zo goed mogelijk te gebruiken?

Op het Food Future Event op 3 oktober zullen verschillende producten met geupcyclede ingrediënten te proeven zijn in de sessie: Upcycling: Waardevolle ingrediënten toepassen in productontwikkeling. Vier ondernemers in deze categorie zullen aan deze sessie meedoen.

VMT interviewde de vier praktijkexperts de afgelopen jaren. Hieronder is een kort stuk van alle interviews te lezen. In gesprek met deze ondernemers? Meld je aan voor het Food Future Event op 3 oktober.

Yespers: Alles van de appel nuttig gebruiken

Stefan Baecke, oprichter Yespers noemt zijn ingrediëntenlijst zijn to-do-lijst. “Bij elk ingrediënt kijk ik waar in de keten verspilling optreedt.” Met een voucher van de Stichting tegen Voedselverspilling ontwikkelde hij een nieuw proces voor het ingrediënt appelsap. “We willen alles van de appel een nuttige bestemming geven: van klokhuis tot steeltje. Elke keer pakken we één ingrediënt. We kijken hoe de productie daarvan is georganiseerd. Waar in de keten vindt verspilling plaats en hoe zou dat anders – beter en korter – kunnen?” Hij denkt niet zo zeer in het hergebruik van reststromen als wel in het voorkomen daarvan. “We willen een systeemverandering bereiken. Je moet niet blijven stofzuigen, maar voorkomen dat er vuil ontstaat. We willen de keten veranderen van lineaire output naar inclusieve verwaarding. Daar zijn we voortdurend mee bezig.”

Peel Pioneers: grootste schillenfabriek van Europa

Scale-up PeelPioneers maakt functionele voedselingrediënten van sinaasappelschillen. Hoewel er in Noord-West Europa genoeg sinaasappelschillen zijn om functionele voedingsingrediënten van te maken, vernietigen we deze volgens Bas van Wieringen, Mede-oprichter van Peel Pioneers. “En dat doen we met tegenzin. Het is een stoorstroom, terwijl we er iets mee kunnen.” Zo ontstond PeelPioneers in 2017. “Wij redden sinaasappelschillen van de vernietiging en brengen ze terug de voedselketen in voor een tweede rondje. De sinaasappelschil is een grondstof, geen reststroom”, stelt Van Wieringen.

Lowlander: Bier met botanicals en reststromen

Frederik Kampman begon in 2015 met Lowlander. “Het idee voor Lowlander bedacht ik een jaar voordat ik daadwerkelijk begon. Ik werkte lange tijd in brouwerijen in Nederland en België. Daarna ben ik verhuisd naar Engeland waar ik uiteindelijk bij een gin-distilleerderij werkte. Daar ging een wereld voor mij open over het creëren van smaken, recepten en combinaties tussen drank en voedsel”, vertelt Kampman aan VMT.

Lowlander werkt naast botanicals ook veel met reststromen. Zo gebruikt de brouwerij voor de Winter IPA sparrennaalden van kerstbomen en voor de White Ale sinaasappelschillen die overblijven van het persen van jus d’orange. Waarom heeft Lowlander gekozen voor restromen? “Dit begint eigenlijk bij mijn eigen geloofsovertuiging. Wij hebben vanaf de oprichting van de brouwerij als uitgangspunt ‘take less and give back’. Dus aan de ene kant proberen wij zo min mogelijk van de natuur te onttrekken. We zijn een productiebedrijf dus je ontkomt er niet aan, maar we proberen te brouwen zonder te veel van de natuur te onttrekken. Daarom werken we bijvoorbeeld samen met een sappenleverancier, waarvan wij de restsappen gebruiken.”

MaGie Creations: Ingrediënten uit bierbostel

Het idee voor MaGie Creations ontstond toen ondernemer Madeleine Gielens een opdracht voor de gemeente Den Haag deed. “De Haagse brouwerij Kompaan wilde weten wat ze met hun reststromen konden doen. Voor de reststroom bierbostel heb ik een businesscase geschreven. Dat vond ik ontzettend leuk om te doen.” Gielens was al ondernemer en was toe aan iets nieuws. “Ik kwam tijdens dit project niet verder dan het nat verwerken van de bostel. Omdat het met 78 graden vrijkomt, bederft het heel snel.” Ze ontwierp een proces om bierbostel te stabiliseren wat grootschalige herbestemming voor de voedingsmiddelenindustrie mogelijk maakt. “Zo houden we food food, want nu is bierbostel food in het brouwhuis. Daarbuiten is het feed, alleen omdat het makkelijker is.”

Het voorbije jaar heeft het bedrijf op diverse plekken in Nederland en België succesvolle pilots gedraaid met producten op basis van biergraan.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Handig overzicht: productontwikkeling met reststromen

Handig overzicht: productontwikkeling met reststromen

Geupcyclede ingrediënten gebruiken als productontwikkelaar. Duurzaam zijn ze zeker. Maar waar lopen productontwikkelaars tegen aan als ze met deze ingrediënten werken? In dit artikel een aantal praktijkcases op een rij.

Ingrediënten uit upcycling het nieuwe normaal? Alleen bij betere afzetmogelijkheden

Ingrediënten uit upcycling het nieuwe normaal? Alleen bij betere...

Foodvalley lanceert UPCycled4Food initiatief om geupcyclede voedselproducten en -ingrediënten het 'nieuwe normaal' te maken voor onder andere producenten in hun productontwikkeling.

Van Eigen Deeg maakt circulair koekje: 'Het moet geen greenwashing zijn met drie kruimeltjes gered brood'

Van Eigen Deeg maakt circulair koekje: 'Het moet geen greenwashing...

Bakkersdochter Marijntje van Benthum hield zelf meer van koekjes bakken. Met haar koekjesbedrijf Van Eigen Deeg ontwikkelde ze een koekje met verspild brood van de bakker. Het hele assortiment koekjes is bovendien verpakt in een duurzaam papieren zakje. "Het is bizar hoeveel brood er elke dag overblijft bij de bakker."

Oprichter en directeur Carlos Cabrera.

Greencovery haalt waardevolle ingrediënten uit zijstromen en wil van...

Greencovery heeft een gloednieuwe technologie ontwikkeld om op een effectieve manier waardevolle ingrediënten uit reststromen te halen. Om de ingrediënten sneller en in grotere volumes op de markt te brengen, heeft de startup uit Wageningen van Brightlands Venture Partners een investering van een half miljoen euro ontvangen. "Ons doel is om upcycling de norm te maken. Zo willen we bedrijven helpen om stappen te zetten richting een circulaire voedselproductie", vertelt oprichter en directeur Carlos Cabrera.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo, koperen deeltjes in farmersalade Johma en mogelijk salmonella in salade Jumbo (update 20/11).

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

Beeld: Shutterstock

Recall analyse: Vleeswaren vaakst teruggehaald, gevolgd door...

ANALYSE - Elk jaar meldt de NVWA voedsel recalls en waarschuwingen. Deze producten worden om verschillende redenen teruggeroepen, bijvoorbeeld vanwege besmettingen met listeria of salmonella. Maar hoe ontwikkelden de aantallen recalls zich de afgelopen 7 jaar? Om welke redenen werden producten teruggeroepen? VMT brengt de cijfers van de toezichthouder van de afgelopen 7 jaar in kaart.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.