Ingrediënten uit reststromen: wat kan de productontwikkelaar ermee?

Ingrediënten uit reststromen: wat kan de productontwikkelaar ermee?

Geupcyclede ingrediënten gebruiken als productontwikkelaar. Duurzaam zijn ze zeker. Maar voor succesvolle productontwikkeling vragen foodbedrijven om een constante kwaliteit en een groot volume. Is dat altijd haalbaar? Wat is nodig in de hele keten om deze ingrediënten zo goed mogelijk te gebruiken?

Op het Food Future Event op 3 oktober zullen verschillende producten met geupcyclede ingrediënten te proeven zijn in de sessie: Upcycling: Waardevolle ingrediënten toepassen in productontwikkeling. Vier ondernemers in deze categorie zullen aan deze sessie meedoen.

VMT interviewde de vier praktijkexperts de afgelopen jaren. Hieronder is een kort stuk van alle interviews te lezen. In gesprek met deze ondernemers? Meld je aan voor het Food Future Event op 3 oktober.

Yespers: Alles van de appel nuttig gebruiken

Stefan Baecke, oprichter Yespers noemt zijn ingrediëntenlijst zijn to-do-lijst. “Bij elk ingrediënt kijk ik waar in de keten verspilling optreedt.” Met een voucher van de Stichting tegen Voedselverspilling ontwikkelde hij een nieuw proces voor het ingrediënt appelsap. “We willen alles van de appel een nuttige bestemming geven: van klokhuis tot steeltje. Elke keer pakken we één ingrediënt. We kijken hoe de productie daarvan is georganiseerd. Waar in de keten vindt verspilling plaats en hoe zou dat anders – beter en korter – kunnen?” Hij denkt niet zo zeer in het hergebruik van reststromen als wel in het voorkomen daarvan. “We willen een systeemverandering bereiken. Je moet niet blijven stofzuigen, maar voorkomen dat er vuil ontstaat. We willen de keten veranderen van lineaire output naar inclusieve verwaarding. Daar zijn we voortdurend mee bezig.”

Peel Pioneers: grootste schillenfabriek van Europa

Scale-up PeelPioneers maakt functionele voedselingrediënten van sinaasappelschillen. Hoewel er in Noord-West Europa genoeg sinaasappelschillen zijn om functionele voedingsingrediënten van te maken, vernietigen we deze volgens Bas van Wieringen, Mede-oprichter van Peel Pioneers. “En dat doen we met tegenzin. Het is een stoorstroom, terwijl we er iets mee kunnen.” Zo ontstond PeelPioneers in 2017. “Wij redden sinaasappelschillen van de vernietiging en brengen ze terug de voedselketen in voor een tweede rondje. De sinaasappelschil is een grondstof, geen reststroom”, stelt Van Wieringen.

Lowlander: Bier met botanicals en reststromen

Frederik Kampman begon in 2015 met Lowlander. “Het idee voor Lowlander bedacht ik een jaar voordat ik daadwerkelijk begon. Ik werkte lange tijd in brouwerijen in Nederland en België. Daarna ben ik verhuisd naar Engeland waar ik uiteindelijk bij een gin-distilleerderij werkte. Daar ging een wereld voor mij open over het creëren van smaken, recepten en combinaties tussen drank en voedsel”, vertelt Kampman aan VMT.

Lowlander werkt naast botanicals ook veel met reststromen. Zo gebruikt de brouwerij voor de Winter IPA sparrennaalden van kerstbomen en voor de White Ale sinaasappelschillen die overblijven van het persen van jus d’orange. Waarom heeft Lowlander gekozen voor restromen? “Dit begint eigenlijk bij mijn eigen geloofsovertuiging. Wij hebben vanaf de oprichting van de brouwerij als uitgangspunt ‘take less and give back’. Dus aan de ene kant proberen wij zo min mogelijk van de natuur te onttrekken. We zijn een productiebedrijf dus je ontkomt er niet aan, maar we proberen te brouwen zonder te veel van de natuur te onttrekken. Daarom werken we bijvoorbeeld samen met een sappenleverancier, waarvan wij de restsappen gebruiken.”

MaGie Creations: Ingrediënten uit bierbostel

Het idee voor MaGie Creations ontstond toen ondernemer Madeleine Gielens een opdracht voor de gemeente Den Haag deed. “De Haagse brouwerij Kompaan wilde weten wat ze met hun reststromen konden doen. Voor de reststroom bierbostel heb ik een businesscase geschreven. Dat vond ik ontzettend leuk om te doen.” Gielens was al ondernemer en was toe aan iets nieuws. “Ik kwam tijdens dit project niet verder dan het nat verwerken van de bostel. Omdat het met 78 graden vrijkomt, bederft het heel snel.” Ze ontwierp een proces om bierbostel te stabiliseren wat grootschalige herbestemming voor de voedingsmiddelenindustrie mogelijk maakt. “Zo houden we food food, want nu is bierbostel food in het brouwhuis. Daarbuiten is het feed, alleen omdat het makkelijker is.”

Het voorbije jaar heeft het bedrijf op diverse plekken in Nederland en België succesvolle pilots gedraaid met producten op basis van biergraan.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Food Future Event: zo maken foodbedrijven keuzes in duurzame verpakkingen en ingrediënten

Food Future Event: zo maken foodbedrijven keuzes in duurzame verpakkingen en ingrediënten

Ieder foodbedrijf wil een zo duurzaam mogelijk product in een zo duurzaam mogelijke verpakking, toch? Maar wat is duurzaam en wat accepteert de consument? Wat zijn de ervaringen in de praktijk?

Verpakkingsspecialist Ariane van Mancius en duurzaamheidsexpert Lucy van Keulen

De toekomst van de verpakkingsketen: wanneer wordt plastic afvalberg een goudmijn?

De hele verpakkingsketen verduurzamen is niet makkelijk. Het probleem van verpakkingsafval is te groot en te complex. Verpakkingsspecialist Ariane van Mancius en duurzaamheidsexpert Lucy van Keulen interviewden experts uit alle schakels in de keten en kwamen tot een verpakkingsvisie voor 2030 en verder.

Handig overzicht: productontwikkeling met reststromen

Handig overzicht: productontwikkeling met reststromen

Geupcyclede ingrediënten gebruiken als productontwikkelaar. Duurzaam zijn ze zeker. Maar waar lopen productontwikkelaars tegen aan als ze met deze ingrediënten werken? In dit artikel een aantal praktijkcases op een rij.

Van ingrediënten tot keurmerken: Wat moet een productontwikkelaar weten over duurzaamheid?

Van ingrediënten tot keurmerken: Wat moet een productontwikkelaar weten over duurzaamheid?

Productontwikkelaars moeten niet alleen letten op de Nutri-score, ook een ecolabel komt eraan. En vele landen in Europa - ook Nederland - ontwikkelen zo'n label om het milieu-effect van een voedingsmiddel te ranken. En niet alleen landen, ook bedrijven doen dat. Zelfs Albert Heijn plaatst sinds dit jaar de CO2-uitstoot op een aantal producten. Als productontwikkelaar is het belangrijk op de hoogte te zijn van al deze ontwikkelingen.

foto: shutterstock

RCC: Tefal misleidt over 'voedselveilige pannen' met PFAS

Tefal misleidt consumenten over de antiaanbaklaag op hun pannen, zo concludeert de Reclame Code Commissie (RCC). Volgens Tefal zijn de pannen '100%...

Foto: Food Safety News

Meer dan 150 patiënten in dodelijke uitbraak door microdosingproducten

Er komen steeds meer patiënten bij in een uitbraak van ziekten die te wijten zijn aan consumptie van microdosingproducten van het merk Diamond...

Foto: screenshot Animal Rights

Voedselfraude? NVWA doet inval bij eendenslachterij

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vrijdagmiddag doorzoekingen gedaan bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in het Gelderse...

De paradox van gen Z: van shoppen bij Primark tot havermelkcappuccino on the go (podcast)

De paradox van gen Z: van shoppen bij Primark tot havermelkcappuccino...

Ariane van Mancius van NowNewNext kijkt niet naar de harde grenzen tussen de generaties, maar vooral naar de drijfveren. Daar zit een overlap in,...

Foto: Pixabay

Appelsap teruggeroepen vanwege arseen

In de Verenigde Staten is een grootschalige recall van appelsap gaande. Het product zou anorganisch arseen bevatten.

Fruitleverancier levert exclusief fruit voor nieuwe fabriek food scale-up Yespers

Fruitleverancier levert exclusief fruit voor nieuwe fabriek food...

FruitMasters Ingredients levert exclusief fruit voor de innovatieve fabriek van Yespers. Beide partijen streven naar een houdbaar en betaalbaar...

Consument koopt meer duurzame voeding

Consument koopt meer duurzame voeding

Consumenten in Nederland gaven vorig jaar 12,6 miljard euro uit aan voeding. De totale hoeveelheid verkochte duurzame voedselproducten groeide 3...

Webinar tweeluik: Zo dealt de foodindustrie met MOAH en MOSH

Webinar tweeluik: Zo dealt de foodindustrie met MOAH en MOSH

Hoe moet de voedingsindustrie nou omgaan met de nieuwe actielimieten die de NVWA sinds 1 januari op MOAH hanteert terwijl er nieuwe Europese...