Ingrediënten uit reststromen: wat kan de productontwikkelaar ermee?

Ingrediënten uit reststromen: wat kan de productontwikkelaar ermee?

Geupcyclede ingrediënten gebruiken als productontwikkelaar. Duurzaam zijn ze zeker. Maar voor succesvolle productontwikkeling vragen foodbedrijven om een constante kwaliteit en een groot volume. Is dat altijd haalbaar? Wat is nodig in de hele keten om deze ingrediënten zo goed mogelijk te gebruiken?

Op het Food Future Event op 3 oktober zullen verschillende producten met geupcyclede ingrediënten te proeven zijn in de sessie: Upcycling: Waardevolle ingrediënten toepassen in productontwikkeling. Vier ondernemers in deze categorie zullen aan deze sessie meedoen.

VMT interviewde de vier praktijkexperts de afgelopen jaren. Hieronder is een kort stuk van alle interviews te lezen. In gesprek met deze ondernemers? Meld je aan voor het Food Future Event op 3 oktober.

Yespers: Alles van de appel nuttig gebruiken

Stefan Baecke, oprichter Yespers noemt zijn ingrediëntenlijst zijn to-do-lijst. “Bij elk ingrediënt kijk ik waar in de keten verspilling optreedt.” Met een voucher van de Stichting tegen Voedselverspilling ontwikkelde hij een nieuw proces voor het ingrediënt appelsap. “We willen alles van de appel een nuttige bestemming geven: van klokhuis tot steeltje. Elke keer pakken we één ingrediënt. We kijken hoe de productie daarvan is georganiseerd. Waar in de keten vindt verspilling plaats en hoe zou dat anders – beter en korter – kunnen?” Hij denkt niet zo zeer in het hergebruik van reststromen als wel in het voorkomen daarvan. “We willen een systeemverandering bereiken. Je moet niet blijven stofzuigen, maar voorkomen dat er vuil ontstaat. We willen de keten veranderen van lineaire output naar inclusieve verwaarding. Daar zijn we voortdurend mee bezig.”

Peel Pioneers: grootste schillenfabriek van Europa

Scale-up PeelPioneers maakt functionele voedselingrediënten van sinaasappelschillen. Hoewel er in Noord-West Europa genoeg sinaasappelschillen zijn om functionele voedingsingrediënten van te maken, vernietigen we deze volgens Bas van Wieringen, Mede-oprichter van Peel Pioneers. “En dat doen we met tegenzin. Het is een stoorstroom, terwijl we er iets mee kunnen.” Zo ontstond PeelPioneers in 2017. “Wij redden sinaasappelschillen van de vernietiging en brengen ze terug de voedselketen in voor een tweede rondje. De sinaasappelschil is een grondstof, geen reststroom”, stelt Van Wieringen.

Lowlander: Bier met botanicals en reststromen

Frederik Kampman begon in 2015 met Lowlander. “Het idee voor Lowlander bedacht ik een jaar voordat ik daadwerkelijk begon. Ik werkte lange tijd in brouwerijen in Nederland en België. Daarna ben ik verhuisd naar Engeland waar ik uiteindelijk bij een gin-distilleerderij werkte. Daar ging een wereld voor mij open over het creëren van smaken, recepten en combinaties tussen drank en voedsel”, vertelt Kampman aan VMT.

Lowlander werkt naast botanicals ook veel met reststromen. Zo gebruikt de brouwerij voor de Winter IPA sparrennaalden van kerstbomen en voor de White Ale sinaasappelschillen die overblijven van het persen van jus d’orange. Waarom heeft Lowlander gekozen voor restromen? “Dit begint eigenlijk bij mijn eigen geloofsovertuiging. Wij hebben vanaf de oprichting van de brouwerij als uitgangspunt ‘take less and give back’. Dus aan de ene kant proberen wij zo min mogelijk van de natuur te onttrekken. We zijn een productiebedrijf dus je ontkomt er niet aan, maar we proberen te brouwen zonder te veel van de natuur te onttrekken. Daarom werken we bijvoorbeeld samen met een sappenleverancier, waarvan wij de restsappen gebruiken.”

MaGie Creations: Ingrediënten uit bierbostel

Het idee voor MaGie Creations ontstond toen ondernemer Madeleine Gielens een opdracht voor de gemeente Den Haag deed. “De Haagse brouwerij Kompaan wilde weten wat ze met hun reststromen konden doen. Voor de reststroom bierbostel heb ik een businesscase geschreven. Dat vond ik ontzettend leuk om te doen.” Gielens was al ondernemer en was toe aan iets nieuws. “Ik kwam tijdens dit project niet verder dan het nat verwerken van de bostel. Omdat het met 78 graden vrijkomt, bederft het heel snel.” Ze ontwierp een proces om bierbostel te stabiliseren wat grootschalige herbestemming voor de voedingsmiddelenindustrie mogelijk maakt. “Zo houden we food food, want nu is bierbostel food in het brouwhuis. Daarbuiten is het feed, alleen omdat het makkelijker is.”

Het voorbije jaar heeft het bedrijf op diverse plekken in Nederland en België succesvolle pilots gedraaid met producten op basis van biergraan.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Handig overzicht: productontwikkeling met reststromen

Handig overzicht: productontwikkeling met reststromen

Geupcyclede ingrediënten gebruiken als productontwikkelaar. Duurzaam zijn ze zeker. Maar waar lopen productontwikkelaars tegen aan als ze met deze ingrediënten werken? In dit artikel een aantal praktijkcases op een rij.

Ingrediënten uit upcycling het nieuwe normaal? Alleen bij betere afzetmogelijkheden

Ingrediënten uit upcycling het nieuwe normaal? Alleen bij betere...

Foodvalley lanceert UPCycled4Food initiatief om geupcyclede voedselproducten en -ingrediënten het 'nieuwe normaal' te maken voor onder andere producenten in hun productontwikkeling.

Van Eigen Deeg maakt circulair koekje: 'Het moet geen greenwashing zijn met drie kruimeltjes gered brood'

Van Eigen Deeg maakt circulair koekje: 'Het moet geen greenwashing...

Bakkersdochter Marijntje van Benthum hield zelf meer van koekjes bakken. Met haar koekjesbedrijf Van Eigen Deeg ontwikkelde ze een koekje met verspild brood van de bakker. Het hele assortiment koekjes is bovendien verpakt in een duurzaam papieren zakje. "Het is bizar hoeveel brood er elke dag overblijft bij de bakker."

Oprichter en directeur Carlos Cabrera.

Greencovery haalt waardevolle ingrediënten uit zijstromen en wil van...

Greencovery heeft een gloednieuwe technologie ontwikkeld om op een effectieve manier waardevolle ingrediënten uit reststromen te halen. Om de ingrediënten sneller en in grotere volumes op de markt te brengen, heeft de startup uit Wageningen van Brightlands Venture Partners een investering van een half miljoen euro ontvangen. "Ons doel is om upcycling de norm te maken. Zo willen we bedrijven helpen om stappen te zetten richting een circulaire voedselproductie", vertelt oprichter en directeur Carlos Cabrera.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Nieuwe ingrediënten 2025: natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂ voetafdruk

Nieuwe ingrediënten 2025: natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂...

Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂ voetafdruk.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.